Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο

ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ 
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ
ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Τα νέα μέλη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας.
2014-2016

    Εν Ανθοκήποις τη 23/10/2014
     Τα χρόνια πέρασαν και αισίως φθάσαμε στο έτος 2014. Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό του έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ.Ν &Στ, αλλά και του δικού μας Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που σε συνεργασία με το συσσίτιο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, αγωνιζόμαστε όλοι από κοινού πρώτα να εντοπίσουμε και κατόπιν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη την φροντίδα της Εκκλησίας, θα δούμε ότι πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνία μας και η χώρα μας, η Ελλάδα που τόσο αγαπάμε έγινε κατά πολύ φτωχότερη, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στις αξίες της, στην παράδοση και στην ιστορία της, στην γλώσσα αλλά και στα ιδεώδη με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενεές και που τώρα χάθηκαν επειδή δεν φροντίσαμε εμείς να τις διδάξουμε στα παιδιά μας.
     Η Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως απάντησε δυναμικά στην οικονομική δυσπραγία των πολιτών της περιφερείας της με την Φιλανθρωπική διακονία της, αυξάνοντας τα ενοριακά συσσίτια και τις τράπεζες τροφίμων της σε 53 και υπερδιπλασιάζοντας τους σιτιζομένους και τις μερίδες που μοιράζει καθημερινά, σε 7500 χιλιάδες, δημιουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο "Η ΑΓΑΠΗ", την Τράπεζα Ρουχισμού "Ο ΧΙΤΩΝ", το Κοινονικό Ιατρείο "ΥΓΕΙΑ", το Κέντρο προστασίας Ανηλίκων στον Άγιο Νεκτάριο Δενδροποτάμου, το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Εύοσμο, τούς  Ξενώνες "Φιλοξενία" και "Το σπίτι των Αγγέλων" για συγγενείς ασθενών, και τέσσερις ξενώνες φιλοξενίας φοιτητών και πολλά ακόμα.  Μια προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως μας και των κυριών των Φιλοπτώχων Ταμείων των Ενοριών της, η οποία μάλιστα ευλογήθηκε και από τον Μακαριώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο σε μια συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Grand Hotel, τον Φεβροουάριο του 2013, παρουσία και των δικών μας κυριών, αλλά και του ιερέως υπευθύνου του Ε.Φ.Τ, π.Χρυσοστόμου Τελίδη.


     Παράλληλα όλες οι Ενορίες, βασιζόμενες στην ίδια λογική αυξάνουν όσο μπορούν τις παροχές τους προς τους ενδεής ενορίτες τους, πετυχαίνοντας έτσι να μαλακώσουν έστω και λίγο τις ταλαιπωρημένες από τις κακουχίες βασανισμένες ψυχές τους. 
    Η Ενορία μας, ίσως η φτωχότερη όλων της Μητροπόλεως μας, βλέποντας να την χτυπά η οικονομική κρίση περισσότερο από ποτέ, πρωτοστατεί, και με τα νέα και παλιά μέλη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της, που διορίζονται από τον Δεσπότη μας, την Τρίτη 14η Ιανουαρίου του 2014, σε μια όμορφη τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Νεάπολη, ανασκουμπώνεται, καταγράφει σε νέες λίστες απόρων της γειτονιάς των Ανθοκήπων μας, πολύ μεγαλύτερες από τις προηγούμενες (66 οικογένειες και πάνω από διακόσια άτομα), συγκεντρώνει τα χρήματα, τα τρόφιμα, τα ρούχα και ότι άλλο μπορεί και τα μοιράζει ανάλογα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες ανάγκες των ανθρώπων που ανέλαβε υπό την προστασία της.
     Η νέα αυτή Διοικούσα Επιτροπή του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που αναλαμβάνει το δύσκολο και επίπονο αυτό έργο για την επόμενη τριετία 2014, 2015 & 2016, είναι η εξής: 
1. π.Χρυσόστομος Τελίδης (Πρόεδρος)
2. Καραϊσαρίδου Σουλτάνα (Γραμματέας)
3. Ιωαννίδου Δόμνα (Ταμείας)
4. Ελευθεριάδου Ελίνα (1ο μέλος)
5. Τσόκα Διαμάντω (2ο μέλος)
     Με αυτά τα ικανά στελέχη και με την ευλογία του Σεβασιωτάτου Μητροπολίτη μας, ξεκινούμε από φέτος με αισιοδοξία και θέληση τον αγώνα της Φιλανθρωπίας και γνωρίζοντας πως δίπλα μας για συμμάχους έχουμε τους Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, αλλά την Παναγία κόρη τους, μα και τον Εγγονό τους Χριστό, θα συνεχίσουμε με αγάπη σύμπνοια και αλτρουϊσμό να σταθούμε άξιοι στην διακονία που η Εκκλησία μας όρισε.
     Η έκκληση μας είναι διαρκής για χρήματα, τρόφιμα, ρούχα και ότι άλλο θα μπορούσε να ανακουφίσει τους ενδεής ενορίτες μας. Η οικονομική κρίση χτύπησε όλα τα σπιτικά και αφού δεν έμεινε πλεόνασμα και πλούτος για να μοιραστούμε  με τους γείτονες και φίλους μας, τότε θα μοιραστούμε το υστέρημα και την φτώχεια μας και σιγά-σιγά θα μπορέσουμε μέσα από την αγάπη του Χριστού, να εξαλείψουμε από την Ενορία μας την μάστιγα της ανέχειας, της δυστυχίας και της αθλιότητας.
Καλή θητεία  
και καλή δύναμη στο έργο σας!!!   
      
Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας 15/1/2011

     Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης είναι ένα από τα 45  συνολικά ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως μας υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ Βαρνάβα, είναι υπεύθυνο για κάθε ενορίτη που έχει οιανδήποτε ανάγκη σε υλική, ηθική ή άλλου είδους βοήθεια ή συμπαράσταση.
      Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007, αμέσως μόλις ανακηρύχτηκε και επίσημα Ενορία. Κατόπιν προτάσεως του Ναού και εγκρίσεως  από την Μητρόπολη μας, διορίζεται η πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου (Ε.Φ.Τ) του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, με τριετή θητεία για τα έτη 2008-2010. Αυτή ήταν:

1.     π. Ιωακείμ  Ουεριλίδης,       Πρόεδρος
2.     κα Στεφανία  Μεχτερίδου ,   Γραμματέας
3.     κα Αντωνία  Κακλαμάνη,     Ταμίας
4.     κα Ζωή  Σαββίδου,                Μέλος
5.     κα Ευανθία  Παπαντώνη,      Μέλος
      Αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Τ και προϊσταμένου του Ιερού Ναού, π. Ιωακείμ Ουεριλίδη και σε αγαστή συνεργασία με όλη την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, αγωνίζονται και συνδράμουν για τις πέντε τότε οικογένειες της γειτονιάς μας που είχαν ανάγκη, με όποιον τρόπο μπορούσαν.
       Αργότερα, μετά το πέρας της τριετούς θητείας τους, παραδίδουν την σκυτάλη στην επόμενη Επιτροπή για τα έτη 2011-2013. Αυτή η νέα διοικούσα Επιτροπή του Φιλοπτώχου Ταμείου του ναού ήταν η εξής:  
1.  π. Χρυσόστομος Τελιδης, Πρόεδρος
2.  κα Σουλτάνα Καραϊσαρίδου, Γραμματέας
3.  κα Δόμνα Ιωαννίδου, Ταμίας
4.  κα Στεφανία Μεχτερίδου, Μέλος
5.  κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Μέλος
        Υπό την Προεδρία του νέου πλέον προϊσταμένου του Ναού π. Χρυσοστόμου Τελίδη, που αντικατέστησε τον π. Ιωακείμ τον Μαΐο του 2010, η νέα Επιτροπή ανασκουμπώνεται και αναλαμβάνει τα δύσκολα καθήκοντα της.
         Στην  μικρή αυτή όμως ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, δεν υπάρχουν τα μέσα και οι δυνατότητες των άλλων ενοριών στην προσφορά μεγάλου φιλανθρωπικού έργου, υπάρχει όμως η ψυχική δύναμη και οι καλοί άνθρωποι πού έβαλαν στην άκρη την δική τους φτώχεια και μέσω του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου της εκκλησίας τους,  βοηθούν και συντρέχουν στην ανάγκη των συνανθρώπων τους.
           Έτσι στους ενδεής ενορίτες μας που μας έχουν μεγάλη ανάγκη και διαρκώς περισσεύουν, μοιράζουμε μαζικά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα δέματα με φαγώσιμα, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ο κόσμος μας φέρνει ρούχα, που τα ταξινομούμε και κατόπιν τα μοιράζουμε σε όσους τα χρειάζονται.
         Ένας άλλος τρόπος βοήθειας στους συνανθρώπους μας είναι και ο ετήσιος Έρανος Αγάπης που διοργανώνεται από την Μητρόπολη μας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τον μήνα Δεκέμβριο, όπου οι Επιτροπές των Ε.Φ.Τ όλων των Ενοριών, φτιάχνουν συνεργεία που απαρτίζονται από όλους τους Ενορίτες και μαζί με τους ιερείς πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και απλώνουν το χέρι τους, ζητώντας την βοήθεια που μπορεί να δώσει ο καθένας.
          Οι Ανθόκηποι που ήταν από τις φτωχότερες συνοικίες της Ευκαρπίας, λόγω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας, δοκιμάστηκαν  περισσότερο τα τελευταία χρόνια  και έτσι από τις πέντε οικογένειες που έπρεπε να βοηθούμε το έτος 2007 έφθασαν στο τέλος του 2011 τις είκοσι εννέα, συνολικά εκατόν δέκα πέντε άτομα, στα χίλια πεντακόσια που αριθμεί η Ενορία μας.
          Η βοήθεια που θα  μπορούσαμε να προσφέρουμε μόνοι μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ποτέ δεν θα ήταν  αρκετή. Έτσι σε συνεργασία με το Ε.Φ.Τ του Αγίου Γεωργίου και το νεοσύστατο συσσίτιο του, βάλαμε ένα ακόμα λιθαράκι στην ανακούφιση των ανθρώπων που δυσκολεύονται. 
      Το συσσίτιο αυτό ήταν μια μεγάλη προσπάθεια του προϊσταμένου του ναού της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, π. Ιωάννη Δημητριάδη που σε συνεργασία και με τον Δήμο, προστέθηκε μαζί με τα άλλα δεκαπέντε εκκλησιαστικά συσσίτια της Μητροπόλεως μας και προσφέρει εκατό μερίδες φαγητό καθημερινά στις άπορες και ανήμπορες οικογένειες όλων των ενοριών του Δημοτικού διαμερίσματος της Ευκαρπίας,  στον Δήμου του Παύλου Μελά, ενώ προστέθηκε επίσης στις δύο χιλιάδες πεντακόσιες μερίδες που μοιράζονται καθημερινά από την Μητρόπολη μας.
           Από την δική μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, τριάντα είναι τα άτομα που σιτίζονται από το συσσίτιο του Αγίου Γεωργίου, ενώ καθημερινά έχουν ένα πιάτο φαγητό, άποροι και ενδεής συνάνθρωποι μας, από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου, από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στις εργατικές κατοικίες  και την Ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ευξεινούπολη.
           Όμως ακόμα και αυτή η βοήθεια δεν θα είναι αρκετή και ποτέ δεν θα φτάνει καμία βοήθεια για να καλύψει τις ανάγκες όλων των συνανθρώπων μας. Ο πραγματικός ρόλος των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων δεν είναι να λύνει  τα προβλήματα,  μα απλά να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ενοριτών του και έτσι να απαλύνει τον πόνο με καλοσύνη και αγάπη, βοηθώντας τους με απλά μέσα, όσα διαθέτει και διακριτικά και αθόρυβα να προσφέρει,  το φαγητό, το ρούχο τα χρήματα, μα πάνω από όλα την στοργή, το ενδιαφέρον, τον καλό λόγο και την ψυχολογική υποστήριξη που έχουν ανάγκη.
            Αυτό κάνει και το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Ο Πρόεδρος της, ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Τελίδης, έχοντας τις καλύτερες συνεργάτιδες που θα μπορούσε να έχει κανείς, και μαζί με αρκετούς ακόμα βοηθούς, μη μπορώντας να κάνουν πολλά πράγματα και αφού έχουν εξαντλήσει όλες τους τις δυνατότητες και όλους τους πόρους, απλά υπάρχουν, μοιράζονται  την ίδια φτώχεια και ακουμπούν στα ίδια προβλήματα.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ  ΤΟ ΕΡΓΟ  ΜΑΣ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ  ΤΡΟΦΙΜΑ,  ΡΟΥΧΑ  Ή ΒΑΖΟΝΤΑΣ  ΧΡΗΜΑΤΑ  ΣΤΟ  ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ.