Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΚΡΙΜΑΙΑΣ...

...ο Άγιος προστάτης των ανθρώπων 
με προβλήματα στα μάτια.
*Είδησις: 
Το ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, που μικρό τμήμα του θησαυρίζουμε στον Ναό μας, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Σαγματά της Θήβας, θα τεθεί σε προσκύνηση την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 κατά την Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής του. Συνεορτάζουν μαζί του την ίδια ημέρα, την 11ην Ιουνίου, και οι Άγιοι Απόστολοι 
Βαρθολομαίος και Βαρνάβας,
 αλλά και η Παναγία " Άξιον εστίν".
Τον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον ιατρό, όμως, έχουμε την ευλογία, την χαρά και την τιμή να τον έχουμε πάντοτε μαζί μας, να τον αγαπούμε να τον προσκυνήσουμε και να τον 
εορτάζουμε σε κάθε ευκαιρία εδώ στην Ενορία μας, στις εορτές, στα Πανηγύρια μας, αλλά και στις Αγρυπνίες μας, που  τελούνται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. 
Η Αγρυπνία του μηνός Ιουνίου 2020 στην Ενορία μας, θα τελεστεί την Παρασκευή 19/6/2020 για την εορτή του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα, που εορτάζει την 20η Ιουνίου εκάστου έτους. Σε αυτήν την όμορφη μεταμεσονύχτια προσευχή, θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, που θα τεθεί κατά την διάρκεια της, αλλά και να τον παρακαλέσουμε να πρεσβεύει στον Ζωοδότη Χριστό μας, υπέρ υγείας και ιάσεως όλου του κόσμου, και ειδικά των ανθρώπων με προβλήματα στην όραση.
Σας περιμένουμε, και...
...Καλή Αγρυπνία!!!
Ο Περιληπτικός βίος
 του Αγίου Λουκά του ιατρού.
    Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Σπούδασε Ιατρική και διέπρεψε στην θεραπεία των ματιών. 
    Το 1904 γνώρισε και αργότερα παντρεύτηκε την Άννα Βασιλίγεβνα και μαζί της απέκτησε  τέσσερα παιδιά. 
    Γρήγορα όμως η σύζυγος του αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε. Το 1919 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης. 
    Το 1921 ο «κατά κόσμον» Βαλεντίν, εκάρη μοναχός με το όνομα Λουκάς και αργότερα χειροτονείτε  διάκονος και αμέσως πρεσβύτερος, ενώ το 1923 γίνεται Επίσκοπος Τασκένδης .
    Από  τότε δεν σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και στις εξορίες μέχρι την δικαίωση του σε ηλικία 70 ετών οπότε και γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μιας πολύ φτωχής περιοχής, όπου και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες  να ανοίξουν εκκλησίες, απαλύνει τον πόνο των ψυχών των ανθρώπων αλλά και τον πόνο του σώματος εξασκώντας  την ιατρική επιστήμη  αναργύρως.
       Η αγάπη του κόσμου για τον αρχιεπίσκοπο Λουκά ήταν έκδηλη παντού, ενώ ακόμα και αλλόδοξοι, αλλόθρησκοι ή και άθεοι ακόμα, τον έβλεπαν με πολύ μεγάλο σεβασμό, αλλά και θαυμασμό.  Ακόμα και το κομουνιστικό κόμμα κάποια στιγμή αναγνώρισε την αξία του ως γιατρού και τον διόρισε αρχίατρο του στρατιωτικού νοσοκομείου και σύμβουλο όλων των νοσοκομείων της περιοχής, παρόλα αυτά όμως ο τρόπος συμπεριφοράς απέναντι του ήταν πάντα οικτρός, ενώ παράλληλα δεν απόλαυσε κανένα πολιτικό δικαίωμα στην πατρίδα του που τόσο αγαπούσε.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς ιατρος      Όλη του την  ζωή ο Άγιος Λουκάς, ως επιστήμων ιατρός αλλά και ως Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την προσέφερε ανιδιοτελώς στην ανθρωπότητα, στον συνάνθρωπο, στον φτωχό, στον ανήμπορο κρατώντας μόνο για τον εαυτό του τα εντελώς απαραίτητα για να ζήσει, καμιά φορά δε ούτε και αυτά, πήρε μέρος και στους δύο παγκοσμίους πολέμους σαν γιατρός, βραβεύτηκε δε με το βραβείο Στάλιν για την ηρωϊκή του προσφορά στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο , αλλά και για την προσφορά του συνολικά στην ιατρική επιστήμη, και είχε μέχρι το τέλος της ζωής του την αμέριστη συμπαράσταση και  την αγάπη όλου του λαού του και του ποιμνίου του.
  Οι θεραπευτικές μέθοδοι του, ως ιατρός, ακόμα στις μέρες μας χρησιμοποιούνται  στην ιατρική, ό Άγιος Λουκάς έκανε την 1η πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από μοσχάρι σε άνθρωπο, μεγάλη πρωτοπορία για την εποχή εκείνη με τα πενιχρά μέσα, η οποία ποτέ δεν καταγράφηκε όμως για πολιτικούς και μόνο λόγους, μην ξεχνάμε τον διωγμό των χριστιανών επί κομουνιστικής Ρωσίας, ενώ τα ιατρικά του συγγράμματα διδάσκονται μέχρι σήμερα σε Πανεπιστήμια όλου του κόσμου, όπως είναι το: 
"Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων"
όπου και πάλι για κομματικούς λόγους τότε δεν αναφέρθηκε σε αυτό το αξίωμα του, μα και άλλα πολύ σημαντικά για την επιστήμη του συγγράμματα και δοκίμια. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ και ΚΡΙΜΑΙΑΣ...Παράλληλα όμως, ως Αρχιεπίσκοπος, Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, γράφει και κηρύττει ασταμάτητα παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, από δε τα κηρύγματά του καταγράφηκαν περίπου 750, τα οποία αποτέλεσαν 12 τόμους (4500 σελίδες), και έχουν χαρακτηριστεί «εξαιρετικό φαινόμενο στην σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή και θεολογία».
     Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 σε ηλικία 84 ετών με κλονισμένη την υγεία του από τις μεγάλες κακουχίες κατά την διάρκεια της ζωής του, σε εξορίες και φυλακές, και εντελώς τυφλός, κοιμήθηκε, βυθίζοντας σε πένθος όλη την Ρωσία. 
        Το 1995 η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του και την 20η  Μαρτίου 1996 γίνεται με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία εξέπεμψαν μια άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν   θαυματουργικά. 
Αγ. Λουκάς ο Ιατρός – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ   Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την 11ην Ιουνίου εκάστου έτους,  μαζί με την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, στην οποία άγουν τα ονομαστήρια τους τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, Παναγιώτατος κ.κ Βαρθολομαίος, όσο και ο Επίσκοπος μας, ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Σεβασμιώτατος κ.κ Βαρνάβας, τους οποίους ευχόμαστε από καρδιάς "Ετη πολλά και ευλογημένα". Όμως την ίδια ημερομηνία αυτή της 11ης Ιουνίου εορτάζουμε και την Παναγία μας και την θαυματουργή εικόνα της του "Άξιον εστί".
Ευχόμαστε από καρδιάς 
"έτη πολλά" και ευλογημένα σε όλους!!!


TAG