ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.


Είδησις:

Οι Παρακλήσεις της Παναγίας στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, θα τελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα του μήνα (κάντε κλικ και δείτε το πρόγραμμα του Αυγούστου 2018) καθημερινά μαζί με τον Εσπερινό από τις 7.00 μ.μ, εκτός των Σαββάτων και των παραμονών των Εορτών της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έτσι ...
*Μικρά Παράκλησις θα τελεστεί την 1η, 3η, 6η, 8η, 10η & 13η Αυγούστου 2018.
*Μεγάλη Παράκλησις θα τελεστεί την 2α, 7η, 9η & 12η Αυγούστου 2018.
Σας περιμένουμε όλους, για να ενώσουμε τις προσευχές μας προς την Παναγία μητέρα μας και μητέρα όλου του κόσμου!!!  
*************
Η Παναγιά μας...
...η "μάνα" όλων των ανθρώπων!!!
      Η Παναγία είναι η κατά Χάρη Μητέρα μας! Αυτό που είπε ο Κύριός μας από τον Σταυρό για την Μητέρα Του στον αγαπημένο μαθητή τον Ιωάννη «ιδού η μήτηρ σου», το λέει κατ΄ επέκταση σε όλους τους  Χριστιανούς, σε όλους εμάς . Ο Κύριος μας δίνει την Μητέρα Του και για δική μας Μητέρα. Αυτό είναι μία «διαθήκη» σε μας, που την έγραψε ο Χριστός μας πάνω στον αιματοβαμμένο Του Σταυρό.
        Η προσευχή της Παναγίας έχει μεγάλη παρρησία στο Θεό. Και ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει από την προσευχή μας η Παναγία. Όπως ο Χριστός για να κατεβεί ανάμεσά μας πέρασε από την Παναγία, έτσι και εμείς για να ανέλθουμε στον Oυρανό θα πρέπει να επικαλούμαστε συνεχώς την Παναγία. Το μυστήριο της Εκκλησίας κρύβεται στην Θεοτόκο. Πράγματι! Ότι λέγεται για την Εκκλησία λέγεται και για την Παναγία και αντιστρόφως ότι λέγεται για την Παναγία μπορεί να λεχθεί και για την Εκκλησία. Όσοι έχουν τον χρόνο ας κάνουν αυτή την μελέτη από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και θα εκπλαγούν. Θα παρατηρήσουν με έκπληξη ότι οι ιεροί υμνογράφοι ταυτίζουν τρία θέματα: Σταυρός – Εκκλησία – Παναγία. Ό,τι λέγεται για το ένα από αυτά λέγεται και για το άλλο.
       Ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ αναφέρεται από εκκλησιαστικούς και λαΐκούς συγγραφείς, ως το "Πάσχα του καλοκαιριού". Είναι Θεομητορικός μήνας. Στο μέσον ακριβώς του μηνός, 15 Αυγούστου, εορτάζουμε την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώόλη η περίοδος αυτή αναφέρεται ως η περίοδος του Δεκαπενταυγούστου. Όπως γνωρίζουμε, πριν από κάθε μεγάλη εορτή έχουμε τα προεόρτια και μετά από αυτή έχουμε τα μεθεόρτια. Τα μεθεόρτια τελειώνουν στις 23 Αυγούστου και την ημέρα αυτή «αποδίδεται» η εορτή και λέμε ότι έχουμε την «απόδοση». Πάντοτε όμως στο παρελθόν υπήρχε η τάση να παρατείνουν τον εορτασμό της εορτής .
      Έτσι στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους η εορτή αποδίδεται όχι στις 23 αλλά στις 28 Αυγούστου. Ένα δε διάταγμα του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ του Παλαιολόγου όριζε να εορτάζεται η μνήμη της Θεοτόκου ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο μέχρι την 31η του μηνός, ημέρα που το Ιερό Ορθόδοξο Συναξάριο μας καθόρισε να εορτάζουμε την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.     
      Όπως είναι γνωστό, ο μήνας Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Εκκλησιαστικού έτους. Γιατί το Εκκλησιαστικό έτος δεν αρχίζει από τον Ιανουάριο αλλά από την 1η  Σεπτεμβρίου. Έτσι το έτος αρχίζει με την Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας στις  8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλοι ξέρουμε πως την επομένη της Γεννήσεως της Θεοτόκου, την 9η Σεπτεμβρίου εορτάζουν οι γονείς της, οι δικοί μας Άγιοι προστάτες, ο Ιωακείμ και η Άννα, και λήγει την 31η Αυγούστου με εορτή της Τιμίας Της Ζώνης. Σαν προεόρτια ετοιμασία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθορίστηκε από την 1η του μηνός μέχρι την 14η αυστηρή νηστεία, όπως ορίστηκε και να ψάλλεται κάθε μέρα ένας παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣΟι παρακλητικοί κανόνες που ψάλλονται στην περίοδο αυτή είναι δύο και μας είναι γνωστοί με το όνομα Μικρός και Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
      Η ιστορία τους δε, είναι μεγάλη και θα την γράψουμε στο επόμενο άρθρο της ιστοσελίδας μας που θα είναι και αυτό αφιερωμένο στην Παναγία μας, που αλλού, ενώ σήμερα μόνο εν συντομία θα πούμε πως την Μεγάλη Παράκληση την συνέθεσε ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος ο Β΄ο Δούκας του Λασκάρεως, ενώ η Μικρή Παράκληση προέκυψε από την κόντρα του με τον Μιχαήλ Η΄τον Παλαιολόγο και την έξυπνη λύση του άγνωστου μέχρι τότε μοναχού Θεοστήρικτου, που για να τελειώσει η διαμάχη μεταξύ των δύο  βασιλικών δυναστειών, δημιούργησε ένα νέο ποίημα, όπου με κορμό τον ήδη αγαπητό από τον λαό Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, ένωσε πολλά ακόμα ποιητικά στοιχεία και δημιούργησε τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, ο οποίος και ξεπέρασε τον παλαιό σε φήμη και έτσι σήμερα ψάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. 
Μια διαμάχη του 12ου αιώνα, αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι μας, έδωσε στην Εκκλησία δυο πανέμορφα ποιήματα. Στις μέρες μας, στον βρώμικο και αποκαλυπτικό 21ο αιώνα, οι διαμάχες γεννούν μόνο θάνατο, βανδαλισμούς, τρομοκρατία και κάθε λογής άλλη ασχήμια.  
        Ο λαός τους κανόνες αυτούς τους γνωρίζει με τις εκφράσεις «Μικρή» και «Μεγάλη» Παράκληση. Και οι δύο Κανόνες έχουν την ίδια διάταξη. Αν παρακολουθήσουμε την διάταξή τους θα δούμε ότι είναι ένας μικρός Όρθρος. Όρθρο λέμε την πρωινή ακολουθία. Δηλαδή η δομή, η κατασκευή του Παρακλητικού κανόνα είναι ένας μικρός Όρθρος. 
Η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είτε η Μικρή είτε η Μεγάλη, δεν λέγεται μόνον την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Γνωρίζουμε ευσεβείς Χριστιανούς, που λένε κάθε μέρα την Παράκληση στην Παναγία μας, κατά προτίμηση την Μικρή. Είναι εύκολο αυτό; Και βέβαια είναι εύκολο.
        Ας κόψουμε χρόνο από τις φλυαρίες μας και από τα άλλα άσκοπα έργα μας για μία Παράκληση στην Παναγία μας. Αλλά, εάν δεν είναι εύκολο να κάνουμε κάθε μέρα την Παράκληση, ας την κάνουμε κάθε δεύτερη μέρα ή δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά την εβδομάδα. Η, ας διαβάζουμε από την Παράκληση μόνο δύο ωδές κάθε ημέρα, που δεν είναι καθόλου κουραστικό αυτό, και έτσι την εβδομάδα θα συμπληρώνουμε όλη την Παράκληση.
Ας μάθουμε να προσευχόμαστε με τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας, με την Παράκληση στην Παναγία μας. Πόσες και πόσες ευλαβείς ψυχές ψέλλισαν με πόθο και με πόνο τα ιερά της τροπάρια. Αυτά τα τροπάρια στην Παναγία έλεγε ο άγιος Νεκτάριος, που τόσο πολύ Την αγαπούσε. Η σωτηρία μας είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Ας την επικαλούμαστε με την ακολουθία της Παρακλήσεως. Και οι γονείς ακόμη θα πρέπει να συνηθίσουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να διαβάζουν μερικά αποσπάσματα από την Παράκληση στην Παναγία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣΤουλάχιστον ας λένε τα Μεγαλυνάρια, που είναι τα πιο ωραία από όλη την Παράκληση και έτσι τα παιδιά μας θα νοιώθουν πολύ κοντά τους την Παναγία και θα αισθάνονται την προστασία Της.
       Βάζοντας τις προσευχές της Παναγιάς μας στην καθημερινή ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας, ανοίγουμε τα παράθυρα της ψυχής μας διάπλατα και όσο αυτά παραμένουν ανοιχτά εμείς γινόμαστε καλύτεροι χριστιανοί, άνθρωποι της αγάπης, της συμπόνοιας, η ζωή μας αποκτά άλλη ποιότητα, γίνεται πιο υποφερτή και τότε, τίποτε μα τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους...

...αφού η Παναγιά είναι μαζί μας!!!
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
TAG