Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.

Είδησις:
Παρότι εορτάζει το όμορφο παρεκκλήσι του ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου της Νέας Ευκαρπίας, αυτό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που βρίσκεται μέσα στον ναό, με Μεγάλη Πανήγυρη και Υποδοχή της θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης από την Ελασσόνα, η Ενορία μας τιμά και πανηγυρίζει τους δύο συνονόματους εφημερίους της, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη & τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη και σας καλεί στην χαρά της ονομαστικής εορτής τους στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, αρχικά στην Θεία Λειτουργία που θα τελέσουν οι δύο εορταζόμενοι ιερείς μας και κατόπιν στο μικρό κέρασμα που θα ακολουθήσει στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του Ναού μας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. 
Ο Περιληπτικός Βίος 
του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
(347-407 μ.Χ.)
       Ο μεγάλος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. 
       Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο - αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας τις Αγίες Γραφές.
       Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος - το 381, σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα.
       Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε  πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. Ο κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γιʼ αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.
       Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).
       Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδοση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς, προστάτεψε τους φτωχούς και δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.
       Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.
        Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404).
        Σταθμοί στη μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια. Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.
        Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος εκοιμήθη την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών μεγίστων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.
                     Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.
         Όλα αυτά τα απαράμιλλα προσόντα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατάφερε να τα συνδυάσει με την Θεολογία που διακατείχε όλη του την ζωή, αλλά και με το εκκλησιαστικό του ήθος και την αταλάντευτη πίστη του στον Θεό. Σπούδασε,διάβασε και γνώρισε, δίδαξε κατόπιν και στήριξε, ποίμανε και υπηρέτησε τον λαό του Θεού, τον αγάπησε και αγαπήθηκε από αυτόν, έζησε και έδωσε πνοή, ένοιωσε την αδικία στο πρόσωπο του, μεγαλούργησε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας με την ζωή και το έργο του και στο τέλος στεφανώθηκε με τις νικητήριες δάφνες, το εκτυφλωτικό φωτοστέφανο  των μυριάδων Αγίων της Ορθοδοξίας.
     Παράδειγμα για όλους μας η μορφή του, βακτηρία και στήριγμα στους χριστιανούς, οι λόγοι και τα έργα του. Και η ζωή του, το στάδιο όπου πρέπει να γυμναστούμε για να βρούμε "πρωταθλητές" και "άγιοι" στα μάτια του Θεού.
Ο ποιμήν ο καλός...
ο Άγιος Ιωάννης, ο Φωστήρας,  
Χρυσορρήμων και Χρυσόστομος!!! 
Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννησ χρυσοστομοσ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου