Ένας νέος Άγιος μας,
προστάτης αυτών με προβλήματα στα μάτια...
Το 1904 γνώρισε και αργότερα παντρεύτηκε την Άννα Βασιλίγεβνα και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Γρήγορα όμως η σύζυγος του αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε.
Το 1919 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης.
Το 1921 ο «κατά κόσμον» Βαλεντίν, χειροτονείτε διάκονος και αμέσως πρεσβύτερος, ενώ το 1923 γίνεται μοναχός με το όνομα Λουκάς και λίγο αργότερα επίσκοπος.
Από τότε δεν σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και στις εξορίες μέχρι την δικαίωση του σε ηλικία 70 ετών οπότε και γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μιας πολύ φτωχής περιοχής, όπου και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανοίξουν εκκλησίες, απαλύνει τον πόνο των ψυχών των ανθρώπων αλλά και τον πόνο του σώματος εξασκώντας την ιατρική επιστήμη αναργύρως.
Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 σε ηλικία 84 ετών με κλονισμένη την υγεία από τις κακουχίες και εντελώς τυφλός, κοιμήθηκε βυθίζοντας σε πένθος όλη την Ρωσία.
Όλη του την ζωή την πρόσφερε στην ανθρωπότητα, πήρε μέρος και στους δύο παγκοσμίους πολέμους σαν γιατρός, βραβεύτηκε με το βραβείο Στάλιν και είχε την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη όλου του λαού του.
Το 1995 η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του και την 20η Μαρτίου 1996 γίνεται με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, που εξέπεμψαν μια άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν θαυματουργικά.

*Στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας, θησαυρίζεται από έτη πολλά μικρό μέρος του Σεπτού και Θαυματουργού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, προερχόμενο από την Ιερά Μονή Σαγματά κοντά στην Θήβα, προς προσκύνηση και ευλογία των επισκεπτών της μικρής και υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας που τώρα χτίζουμε με την χάρη του Θεού και την βοήθεια των Αγίων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου