Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Ο περιληπτικός βίος 
του Αγίου Λουκά,του Ευαγγελιστού.
     Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Είναι ο  συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή. 
    Ήταν γιατρός στο επάγγελμα (Κολ. 4,14), όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 
    Ο Λουκάς αναφέρεται ονομαστικά τρεις φορές στη Καινή Διαθήκη και είναι λίγα τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόσωπό του, δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων είπε και έκανε ο Ιησούς (Λουκ. 1,1-4), αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήταν ένας από τους ακολούθους του Ιησού. 
     Μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους εβδομήντα μαθητές που ο Κύριος απέστειλε (Λουκ. 10,1). Κάποιοι άλλοι, πως ήταν από τους Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Κύριο (Ιω. 12,20-21). Ο Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Παύλο και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.  Ο Παύλος τον χαρακτηρίζει "αγαπητό" (Κολ. 4,14) και ως το "μόνο πιστό συνεργάτη του" (Β' Τιμ. 4,11). Ο Λουκάς παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στον Παύλο, μέχρι το τέλος της ζωής του Αποστόλου.
          Ο Λουκάς είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου  το οποίο διακρίνεται από τα άλλα Ευαγγέλια για την ακριβέστατη ιστορική τοποθέτηση των γεγονότων, αλλά και το γλωσσικό του χαρακτήρα, είναι δε και ο συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. 
    Τι απέγινε ο Λουκάς μετά το μαρτύριο του Παύλου, τον οποίο συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του (Β' Τιμ. 4,11) και πως ολοκλήρωσε το βίο του δεν είναι γνωστό. Η παράδοση τον αναφέρει να εγκαταλείπει τη Ρώμη και να γίνεται επίσκοπος της ιταλικής πόλης Βρέσκιας και τελικά να ζεί στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον Γρηγόριο το Θεολόγο, ο Λουκάς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Λουκάς πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών, ενώ άλλη πηγή αναφέρει πως, ο ευαγγελιστής κοιμήθηκε στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας σε ηλικία 74 ετών, και άλλη πάλι πως υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε ένα ελαιόδεντρο στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών
    Το 357 μ.Χ., το ιερό λείψανό του μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα οστά του Αποστόλου Ανδρέα. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά
 στις 18 Οκτωβρίου.Αγρυπνία στην Ενορία μας.      
     Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευακρπίας, μια νεόδμητη Ενορία με έναν ναό που τώρα σιγά-σιγά κατασκευάζεται, τιμώντας ιδιαιτέρως τον Άγιο και  Ευαγγελιστή Λουκά φέτος, θα τελέσουμε την Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας και θα συγκεντρωθούμε στον ναό μας μετά τις 9.00 το βράδυ με το άκουσμα της καμπάνας που θα μας καλέσει να συμμετάσχουμε συμπροσευχόμενοι στον Άγιο Λουκά, για το καλό όλου του κόσμου.
      Η Ακολουθία θα ξεκινήσει με το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, θα συνεχίσει με τον Εσπερινό όπου θα γίνει η Λιτή και η Αρτοκλασία και θα εισοδευτεί η εικόνα του Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τα οποία και θα παραμείνουν στο κέντρο του ναού καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας για προσκύνηση, ενώ κατά την διάρκεια των Αίνων του Όρθρου θα χρίσει ο ιερέας τους πιστούς με το αγιασμένο έλαιο από την κανδήλα του Αγίου Λουκά,  "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος".
       Με το "Δι' ευχών" όλοι όσοι αντέξουμε σε αυτήν την όμορφη βραδινή μας προσευχή, θα κατευθυνθούμε στο Αρχονταρίκι του ναού μας όπου και θα μας περιμένει ένα κέρασμα από τις κυρίες της διακονίας της μικρής και υπόγειας μα τόσο ζεστής και φιλόξενης εκκλησιάς μας.
Σας περιμένουμε...
...και Καλή Αγρυπνία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου