Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ( Ματθαίου ιδ΄ 14-22 ) "Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων"

"και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν..."

       Το να αφήσει κάποιος το σπίτι του και τις εργασίες του και να τρέξει να βρει τον Ιησού Χριστό, είναι ενδεικτικό βαθύτατης πίστης. Και κάτι άλλο ακόμα. Το να κάθονται άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από το πρωί ως το βράδυ να ακούν τη διδασκαλία του Ιησού είναι πράξη επίσης ενδεικτική πίστεως και αφοσίωσης μεγάλης. 
  Η εικόνα που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο που ακούγετε από τους ιερείς μας, την Κυριακή Η΄Ματθαίου, είναι η εξής: Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν για να αγοράσουν τροφές επειδή εδώ που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος.
        Το να ξεχαστεί όμως κανείς ακούγοντας μια διδαχή όλη την ημέρα σημαίνει ότι η διδαχή αυτή είναι πιο σημαντική και από το φαγητό και από τις άλλες, πιθανόν, οικογενειακές τους υποχρεώσεις και φαίνεται μάλιστα αυτή η διδαχή να τους έχει πραγματικά συνεπάρει. Γιατί η διδασκαλία του Ιησού έχει πληρότητα ζωής και σωτηρίας.
       Ο τόπος είναι έρημος, αλλά «ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν». Ο Χριστός που είναι εκείνος που τρέφει και συντηρεί τα σύμπαντα δεν μπορεί να χορτάσει τους ανθρώπους που κρέμονται όλη μέρα από τα χείλη του;
 Η υπαίθρια Αρτοκλασία μας, στο παρεκκλήσι του Αγίου
Παχωμίου 
του Ευκαρπιώτου, στο Πανηγύρι του
 την 7η Μαΐου.
       Για τούτο και προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν για να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη, όλοι κάθονται καταγής «και έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν» και μάλιστα περισσεύουν και 12 κοφίνια πλήρη τεμάχιων άρτων.
        Άς κάνουμε όμως τώρα μερικές παρατηρήσεις ή εκτιμήσεις πάνω στο σημερινό Ευαγγέλιο της Κυριακής της 3ης Αυγούστου 2014, το οποίο και ακούστηκε σήμερα στις εκκλησιές όλης της οικουμένης από τα χείλη των ιερέων μας:
       1) Όποιος είναι χορτασμένος πνευματικά με την επιλεγμένη τροφή της διδασκαλίας του Χριστού μας, που είναι και το σημαντικότερο όλων, χορταίνει και σωματικά με οποιαδήποτε τροφή του παρέχεται ή την κερδίζει. Η πνευματική πληρότητα, ο πνευματικός χορτασμός, που είναι ταυτόχρονα και υγεία και χαρά και ευχαρίστηση, είναι το ζητούμενο στην επίγεια ζωή μας.
       2) Δεν περισσεύουν ολόκληροι άρτοι αλλά τεμάχια, σύμφωνα με το κείμενο, που έμειναν από τους άρτους που έφαγαν οι πεινασμένοι, γεγονός που με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το θαύμα του χορτασμού των 5000 ανθρώπων.
      3) Η περισυλλογή από τα κομμάτια των άρτων και των ψαριών, τα οποία περίσσευσαν για μελλοντική χρήση, που γίνεται με παραγγελία του Ιησού, είναι πράξη συμβολική κατά της σπατάλης.
      4) Έχουμε δώδεκα κοφίνια, ένα για κάθε μαθητή για να διακονήσουν εξίσου και όλοι το θαύμα, με τη μεταφορά των περισσευμάτων του φαγητού, κατάλοιπα της θαυματουργικής υπέρβασης που μόλις έγινε.
       5) Και μια τελευταία παρατήρηση. "Χόρτασαν" χιλιάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δείχνει το γενικό ενδιαφέρον όλων να δουν, να γνωρίσουν, να ακούσουν, να δεχθούν την θεραπευτική ευλογία του Ιησού Χριστού.
       Ο άγιος ευαγγελικός λόγος είναι πάντοτε λόγος πνοής και ζωής, λόγος σοβαρός και πειστικός, ευλογημένος και θαυματουργός. Αυτό επιβεβαιώνεται ποικιλότροπα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των 5 άρτων και τον χορτασμό των χιλιάδων ακροατών του Ιησού καθώς και όλων των άλλων που είχαν προστρέξει κοντά του πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι μόλις αντίκριζαν τον Ιησού, θεραπεύονταν.
       Ο λόγος του Θεού, είναι δυνατός, παντοδύναμος, πληρώνει, γεμίζει δηλαδή, τις δικές μας ανθρώπινες αδυναμίες και συμβάλλει στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της καθημερινότητας μας, και την λύση των προβλημάτων μας στην οικογένεια και στον χώρο της εργασίας μας, ακόμα και στις διακοπές μας τώρα το καλοκαίρι, όπου φροντίζουμε να μην απομακρυνόμαστε από την Εκκλησία του Χριστού μας. 
   Μπορεί να υπάρχουν τριβές μέσα στην καθημερινότητα μας, αλλά με τη χάρη και την ευλογία του Θεού, πάντοτε καταφέρνουμε να αποφεύγονται οι εντάσεις, το κλίμα γίνεται ηπιότερο, η ανεκτικότητα συλλειτουργεί, η αλληλοκατανόηση ανταποκρίνεται, η ειρήνη επικρατεί, τα πρόσωπα γαληνεύουν, τα μάτια γελούν, η ζωή γίνεται χαρά και ευχαρίστηση, όταν μέσα στην ζωή μας αφήνουμε χώρο για να εγκατασταθεί ο Χριστός και να μαλακώσει την σκληροκαρδία μας.
Η δική μας Παναγιά η Χρυσαφίτισσα,
την οποία στολίσαμε στην 1η μας Παράκληση.
      Όμως όλοι μας γνωρίζουμε πως το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, πρωταγωνιστής της εκκλησιαστικής ζωής μας είναι η γλυκύτατη Παναγία μας. Έτσι με το κάλεσμα της καμπάνας κάθε απόγευμα αφήνουμε για λίγο την καθημερινότητα μας στην άκρη και ερχόμαστε στην εκκλησιά της Ενορίας μας, όπου στην πρώτη της Μικρή Παράκληση, την Παρασκευή 1η του Αυγούστου, στολίσαμε την Εικόνα της, την Παναγία την Χρυσαφίτισσα, την τοποθετήσαμε στο κέντρο του ναού μας κάνοντας την και επίκεντρο της ζωής μας, ανάψαμε τα καντήλια της, της κάψαμε λαμπάδες από μελισσοκέρι, την βάλαμε ψηλότερα από ότι συνήθως, την προσκυνήσαμε, της τάξαμε, την παρακαλέσαμε, την ψάλλαμε, της δείξαμε όλη την αγάπη μας και την Κυριακή, σήμερα το βράδυ δηλαδή, πάλι θα έρθουμε στον ναό μας για να της κάνουμε την Μεγάλη Παράκληση της αυτήν την φορά, αλλά και καθημερινά, μια την Μικρή και μια την Μεγάλη μέχρι την 13η του Αυγούστου, που τελειώνουν και οι Παρακλήσεις της, μα ποτέ η αγάπη μας γιαυτήν.
      Η Παναγία θα μας συντροφεύει από τώρα και για δεκαπέντε ημέρες ακόμα, όπου νηστεία αυστηρή θέσπισε η Εκκλησία μας για αυτήν την περίοδο, κάποιοι την ονομάζουν "Σαρακοστή του καλοκαιριού", και επιτάσσει Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, ελεημοσύνη, περισυλλογή, σιωπή και προσευχή από όλους μας.
Καλή Παναγία αδελφοί μου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου