Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ.

"...Διά τούτο, αδελφοί μου, να χαίρεσθε, όσοι βγάνετε το ψωμί σας με τον κόπον σας, διότι εκείνο το ψωμί είναι ευλογημένο . Και αν θέλης, δώσε ολίγον, από εκείνο το ψωμί, του πτωχού. Με εκείνο αγοράζεις τον παράδεισον. Ομοίως πάλιν να κλαίετε και να θρηνήτε με μαύρα δάκρυα, όσοι ζήτε με αρπαγάς και αδικίας". 
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
      Αγρυπνία ετελέσθη στην μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του "πατροκοσμά" όπως τον αποκαλούσε και τον αποκαλεί ακόμα ο απλός λαός του Θεού, στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, την Παρασκευή 23 του Αυγούστου το βράδυ μετά πάσης ευσεβείας και ευλαβείας.
      Απόδειπνο, Μεγάλος Εσπερινός με Λιτή και Αρτοκλασία, Όρθρος και τέλος Θεία Λειτουργία είχε το τυπικό της Αγρυπνίας μας, ενώ κατά την διάρκεια της Λιτής στον Εσπερινό ετέθησαν για προσκύνηση τα Λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που θησαυρίζονται στον ναό μας, όπως και το Τίμιο Ξύλο αλλά και τα ενθύμια από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και αργότερα κατά τους Αίνους στον Όρθρο, όλο το εκκλησίασμα εχρίσθη  από τον ιερέα μας π. Χρυσόστομο Τελίδη με το ευλογημένο έλαιο από την κανδήλα της εικόνος του Αγίου Κοσμά.
      Περασμένα μεσάνυχτα και μετά το "Δι'ευχών", όλοι περάσαμε στο φιλόξενο αρχονταρίκι του ναού μας, με την παρότρυνση του ιερέως μας, για το παραδοσιακό κέρασμα από τις κυρίες της διακονίας των Αγίων μας, που αυτήν την φορά περιελάμβανε συν όλων των άλλων και νόστιμο δροσερό καρπούζι, "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό που τηρούμε πάντα στον ταπεινό ναό μας.
     Πρός το παρόν και μέχρι να τελειώσει η ανέγερση του επάνω ναού μας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, όλες οι Ακολουθίες τελούνται στην όμορφη και πρακτική κατακόμβη του, ευελπιστώντας όμως πως πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να βγούμε από τον υπόγειο χώρο της και να λειτουργήσουμε στον επάνω ναό μας, με την βοήθεια του Θεού, αλλά και της δικής σας μικρής ή μεγάλης συνεισφοράς, όλων των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν σε αυτό τον σκοπό, σε αυτό το θεάρεστο έργο, να χτίσουμε δηλαδή και να λειτουργήσουμε τον έναν και μοναδικό ναό που υπάρχει πανελλαδικά, ίσως και παγκοσμίως, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των γονέων της Παναγίας μας, του κατά σάρκα παππού και της γιαγιάς του Χριστού μας και προστατών των άτεκων ζευγαριών και των παιδιών, εδώ στους    Α ν θ ό κ η πο υ ς  της Ευκαρπίας, προσθέτοντας ένα ακόμα              "ά ν θ ο ς" στους μυρωδάτους "κ ή π ο υ ς" του.
      Σας περιμένουμε και στην Πανήγυρη μας, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, το Σάββατο 7, την Κυριακή 8 και την Δευτέρα 9 του Σεπτέμβρη, που με πολύ αγάπη ετοιμάσαμε για εσάς, σε ένα παραδοσιακό τριήμερο πανηγύρι όπως γινόταν παλιά στα χωριά μας με χορούς κυκλωτικούς γύρω από τις εκκλησιές μας, τραγούδια και χαρές, αλλά και με πολλές ακόμα και όμορφες εκδηλώσεις, που το πρόγραμμα τους μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο μας.
TAG