ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ

Αγρυπνία
την Παρασκευή 12η Ιουλίου
δια την Σύναξιν του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.
      Στην Ενορία μας και στον Ιερό Ναό της, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, κάθε μήνα τελείτε τουλάχιστον μια φορά η όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Αγρυπνίας, εορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο ιδιαιτέρως κάποιον Άγιο τον οποίο ευλαβούνται και αγαπούν οι Ενορίτες μας, ή οι πιστοί προσκυνητές της μικρής και υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας.
      Για αυτόν τον μήνα δεν επιλέξαμε κάποιον Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, για να τον εορτάσουμε τελώντας την Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας, μα έναν αγγελιοφόρο του Θεού, έναν από τους Αγγέλους Του και μάλιστα τον σημαντικότερο από όλους, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.
      Έτσι την Παρασκευή της 12ης Ιουλίου του έτους 2013 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό μας, η Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας, αφιερωμένη στην ανάμνηση του θαύματος του Αρχαγγέλου Γαβριήλ,  το οποίο έγινε στην σκήτη του Πρωτάτου του Αγίου Όρους. (η ιστορία του θαύματος περιγράφεται παρακάτω)
Η Αγρυπνία μας, θα τελεστεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Στις 9 το βράδυ θα σημάνουν οι καμπάνες του ναού, καλώντας τους πιστούς στην εκκλησία μας και αμέσως θα τελεστεί η Ακολουθία του Αποδείπνου, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός της εορτής με την Λιτή, όπου θα λιτανευθούν στον ναό μας το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, όπως και το Τίμιο Ξύλο που θησαυρίζεται στον ναό μας, μαζί με ενθύμια του Παναγίου Τάφου, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών και κατόπιν θα γίνει η Αρτοκλασία με τα προσφερόμενα δώρα από τους εορτάζοντες της Ενορίας μας, "...τον άρτον τον οίνον και το έλαιον..." αλλά και τους προσκυνητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Αγρυπνία μας. 
Στην συνέχεια θα τελεστεί ο Όρθρος με τα "γράμματα" του Αρχάγγελου Γαβριήλ και στους "Άίνους", οι ιερείς μας θα χρίσουν τους πιστούς με το ευλογημένο έλαιο της εικόνος του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος". 
Θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία και μετά την Θεία Κοινωνία την Απόλυση και το "Δι'ευχών", στο αρχονταρίκι του φτωχικού και υπόγειου προς το παρόν ναού μας, θα παρατεθεί Τράπεζα για όλους όσους άντεξαν μέχρι αυτήν την προχωρημένη ώρα και "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" θα προσφερθούν κρύο τσάϊ και χειροποίητα κεράσματα από τις κυρίες της διακονίας του ναού μας, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, που θέλει μετά την Αγρυπνία να τελείτε στα μοναστήρια η Ακολουθία της Τραπέζης.
      Σας περιμένουμε όλους στην Αγρυπνία μας, για να γίνεται και εσείς μέτοχοι της αγάπης και της φιλοξενίας μας και ίσως αργότερα να γίνεται και συμμέτοχοι της έντονης λατρευτικής και κοινωνικής  ζωής μας.
Καλή Αγρυπνία!!!



Ας δούμε όμως μερικές από τις θεϊκές αποστολές τις οποίες και διετέλεσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ "εις δόξαν Θεού".

 Πολλές είναι οι επεμβάσεις και οι ευεργεσίες του τόσο στην Παλαιά Διαθήκη, όσο και στη Καινή Διαθήκη. 
*Στην Παλαιά Διαθήκη ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στον Δανιήλ και εξήγησε το όραμα που είδε περί των βασιλέων Mήδων, Περσών και Ελλήνων (Δαν. 8,16). 
*Και πάλιν ο Γαβριήλ φανέρωσε στον Δανιήλ, ότι μετά από εβδομήντα χρόνια θα κρατήσει η αιχμαλωσία των Ισραηλιτών, και μετά από τετρακόσια ενενήντα επτά χρόνια θα έρθει ο Χριστός (Δαν. 9,21-25). 
*Ο Γαβριήλ ήταν αυτός που έφερε την είδηση στην γυναίκα του Mανωέ, ότι θα γεννήσει τον Σαμψών.
*Και στην Καινή Διαθήκη ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που έφερε την είδηση στον Ιωακείμ και την Άννα, ότι θα γεννήσουν την κυρία και Δέσποινα Θεοτόκο. (οπότε έχουμε ακόμα έναν λόγο για να τον εορτάζουμε ιδιαιτέρως, αφού άμεσα σχετίζεται με την ζωή των Αγίων μας και με τον Ιερό Ναό μας)

*Αυτός είναι που έφερε την είδηση στον Ζαχαρία ότι θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. 

*Ο Γαβριήλ έτρεφε και την Αειπάρθενο Μαρία δώδεκα χρόνια μέσα στα Άγια των Aγίων με ουράνια τροφή. 

*Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Θεοτόκο, ότι θα γεννήσει από Πνεύμα Άγιο τον Yιό και Λόγο του Θεού. 

*Αυτός παρουσιάστηκε στο όραμα του Ιωσήφ και του είπε να μη φοβηθεί, αλλά να παραλάβει τη Mαριάμ ως γυναίκα του, επειδή το παιδί που θα γεννήσει προέρχεται από Πνεύμα Άγιο.

*Αυτός παρουσιάστηκε και στους ποιμένες και τους έφερε την είδηση ότι γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου Xριστός. 

*Και αυτός σε όραμα είπε στον Ιωσήφ να πάρει το Θείο Βρέφος και την Μητέρα του και να φύγει στην Αίγυπτο. 

*Και πάλι αυτός ξαναείπε στον Ιωσήφ να επιστρέψει στην πατρίδα του.

*Πολλοί από τους ιερούς μελετητές και ασματογράφους γνωματεύουν, ότι ο θείος Γαβριήλ ήταν ο Άγγελος ο οποίος κύλισε την βράχο από το μνημείο του Ιησού. 

*Και αυτός ήταν που έφερε το μήνυμα στις Μυροφόρες για την Ανάσταση του Κυρίου. 

*Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που υπηρέτησε το Μυστήριο της ένσαρκης οικονομίας του Θεού Λόγου από την αρχή ως το τέλος. 

Για αυτό και η Εκκλησία του Χριστού αποφάσισε να εορτάζει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, και να επικαλείται την χάρη και τη βοήθεια του, δύο φορές τον χρόνο:

1) Η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ η οποία εορτάζεται στις 26 Μαρτίου. 
Μια ημέρα μετά τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, της είδησης δηλαδή της Σωτηρίας του κόσμου.

2) Η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ «εν τω Άδειν» η οποία εορτάζεται την 13ην Ιουλίου
Εδώ θα σταθούμε λίγο περισσότερο για να δούμε και να γνωρίσουμε την ιστορία αυτής της εορτής, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή:

    Στη σκήτη του Πρωτάτου που βρίσκεται στις Καρυές της ιεράς μονής Παντοκράτορος υπάρχει λάκκος που έχει διάφορα κελιά. Σε ένα από αυτά το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία κατοικούσε ένας ιερομόναχος με τον υποτακτικό του. 

    Ένα Σάββατο βράδυ που ο γέροντας ήταν στο Πρωτάτο και ο υποτακτικός ετοιμαζόταν να αναγνώσει την ακολουθία του, ήρθε στο κελί του ένας ξένος και ζήτησε να φιλοξενηθεί. 

   Έψαλλαν μαζί την ακολουθία, όταν όμως έφτασαν στην "Τιμιωτέραν..." ο μοναχός έψαλλε μόνο «την Τιμιωτέρα των Χερουβείμ», ο ξένος μοναχός όμως έψαλλε «Άξιον εστί ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον την αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών» και στη συνέχεια πρόσθεσε και το «την Τιμιωτεραν...» έως τέλους. 
    Ο Αγιορείτης μοναχός θαύμασε τον ύμνο και ζήτησε από τον ξένο να του τον γράψει. Επειδή δεν είχε χαρτί και μολύβι ο ξένος χάραξε τον ύμνο με το δάχτυλο του σε μάρμαρο και αμέσως εξαφανίστηκε. 

    Ο ξένος αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και η  μαρμάρινη πλάκα αυτή στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από την εποχή εκείνη ο αρχαγγελικός αυτός ύμνος ψάλλεται από όλους τους Ορθοδόξους. Η δε εικόνα στην οποία εψάλλει ο ύμνος ονομάζεται «Άξιον Εστί» και φυλάσσεται στο Πρωτάτο, στον κεντρικό ναό των Καρυών του Αγίου Όρους. 

      Ολόκληρος δε ο ύμνος ο οποίος ψάλλεται σε όλες τις Εκκλησίες της Ορθοδοξίας, απ' άκρη ως άκρη έχει ως εξής: 

«Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, την Μητέρα του Θεού ημών. 
Την Τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ, την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν την όντως Θεοτόκον σε μεγαλύνομεν».

TAG