Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

"ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2013" Ι.Ν ΑΓ.ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ, ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

"Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ..."
"Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον ζωοδότην..." 
"Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου..." 
"Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον..." 
       Με απόλυτη ευλάβεια σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη, όπου λειτουργούν οι εκκλησιές του Σταυροθέντος, Θανόντα και Αναστάντα Χριστού, όπου οι καμπάνες ηχούν ακόμα για να καλέσουν τους πιστούς σε προσευχή,  την Μεγάλη Παρασκευή ετελέστη ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσεως, και κατά την ώρα του Ευαγγελίου το Άχραντο Σώμα του Κυρίου μεταφέρθηκε σε στολισμένο από τους πιστούς με μυρωδάτα άνθη κιβώριο, τον Επιτάφιο, από τους ιερείς, όπου και καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας προσκυνήθηκε από τους χριστιανούς για ευλογία και Θεία Δύναμη.
      Οι καμπάνες δεν έπαψαν πένθιμα συνέχεια να χτυπούν μέχρι το βράδυ, όπου άλλη Ακολουθία σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας θα ετελείτο, η Ακολουθία του Όρθρου του Σαββάτου με τον Επιτάφιο Θρήνο, τα Εγκώμια και κατόπιν την περιφορά του Επιταφίου και την ευλογία του Σώματος του Χριστού στις Ελλαδικές Ενορίες, τις γειτονιές, στις συνοικίες και στις πόλεις μας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, όπου υπάρχει αναπνοή Ορθοδοξίας.
    Μια από τις Ενορίες αυτές  της Ελλάδος και η δική μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, η οποία βρίσκεται στους Ανθοκήπους της Ευκαρπίας, στις δυτικές συνοικίες της όμορφης Θεσσαλονίκης, ακολούθησε τον ίδιο Ορθόδοξο δρόμο, το ίδιο και απαράλλακτο τυπικό με κάθε μεγαλοπρέπεια, αλλά και ευλάβεια και κατάνυξη.
    Τα εγκώμια εψάλησαν με κάθε λαμπρότητα από τις κυρίες της Ενορίας μας και τους ψάλτες του ναού μας, με την καθοδήγηση του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, εφημερίου του ναού αλλά και αρίστου γνώστη της βυζαντινής μουσικής, μπροστά στον ανθοστόλιστο Επιτάφιο, έργο και αυτό πάλι των κυριών μας, που ξενύχτησαν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης φιλοτεχνώντας τον.
    Ακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου μας με την συμμετοχή πλήθους πιστών, ενώ στο κέντρο περίπου των τριών Ενοριών της Ευκαρπίας συναντήθηκαν κατά το έθιμο οι Επιτάφιοι της κάθε Ενορίας για μια κοινή "αίτηση" από τους ιερείς, εναγκαλισμό και ευχές των ανθρώπων μεταξύ τους, συμβολίζοντας έτσι την κοινή πορεία και τον κοινό στόχο της κάθε Ενορίας αλλά και όλων μαζί.
    Η επιστροφή στον ναό μας ακόμα πιο συγκινητική, αφού κάτω από τον Επιτάφιο, που καθ' όλη την διάρκεια της Περιφοράς, όλα τα παλικάρια των Ανθοκήπων, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο μετέφεραν στους ώμους τους, μεταφέροντας έτσι και την ευλογία του Χριστού στα σπιτικά τους, πέρασαν οι συμμετέχοντες και αυτοί που εκπληρώνοντας το τάμα τους ζήτησαν την βοήθεια του Χριστού μας, που τώρα ξεκουράζεται στον Τάφο που εμείς του φτιάξαμε, αλλά που από αύριο μη μπορώντας να αντέξει το Τίμιο Σώμα Του, Ανάσταση θα ξημερώσει και θα φωτίσει όλον τον κόσμο. 
   Την επομένη, Μέγα Σάββατο, ξημέρωσε ο Θεός την ημέρα και η Πρώτη Ανάσταση το πρωΐ έγινε γεγονός στην Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και με το "Ανάστα ο Θεός..." από τον ιερέα μας τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, ο οποίος πέταξε δάφνες μέσα από τα καλάθια στον ναό και τέλος και τα ίδια τα καλάθια, αφού αυτή η ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση θέλει αναστάτωση, θέλει καμπάνες, κρότους και φασαρία, μια και το σύμπαν γιορτάζει και ο διάβολος νικημένος και με εκκωφαντικό θόρυβο θα γυρίσει πάλι πίσω στην μιζέρια του. 
   Το βράδυ δεν μένει παρά να επαληθευτεί η Ανάσταση του Κυρίου μας με τις υπόλοιπες Ακολουθίες στην εκκλησία μας, στον μικρό, ταπεινό και υπόγειο προς το παρόν ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που τώρα σιγά σιγά οικοδομούμε με την αγάπη και την προσφορά όλων σας, Ιερές Ακολουθίες και γεγονότα όμως, που θα επακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας του ναού μας, για να μην σας λείψει τίποτα απολύτως, για να δείτε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, όσοι μακρυά μας γιορτάζεται αυτές τις όμορφες μέρες της Ορθοδοξίας. 


"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"


ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω...

Επιτάφιος Θρήνος
Περιφορά Επιταφίου
Μεγάλη Παρασκευή 3/5/2013Καλή Ανάσταση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου