Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

AKOMA MIA ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΜΑΣ

  ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ

           Τετάρτη 21η Δεκεμβρίου, το βράδυ στις 9.00 μ.μ θα σημάνει η καμπάνα  του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, καλώντας τους πιστούς στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεστεί πρός τιμήν της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.
           Την ευθύνη του αναλογίου θα έχει ο καλλικέλαδος πρωτοψάλτης π. Παύλος Ιωσηφίδης, των Θωμάδων του Αγίου Όρους, με βοηθό του τον νέο ψάλτη μας  κο Δημήτριο Παπαβαρνάβα.
          Η ακολουθία θα αρχίσει με την Θ' Ώρα, θα ακολουθήσει ο Εσπερινός,με Λιτή και Αρτοκλασία, κατόπιν ο Όρθρος, με προσκύνηση στους Αίνους, του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, για όσους δεν προσκύνησαν το ιερό λείψανο του  στο Ιερό Ευχέλαιο των Χριστουγέννων που έγινε στον ναό μας την Δευτέρα 19/12 μετά τον Εσπερινό.Κατόπιν χρίει ο ιερέας τους πιστούς με το λαδάκι της Αγίας Αναστασίας και ακολουθεί η Θεία Λειτουργία, η Θεία Κοινωνία και τέλος η απόλυσις που θα γίνει 12.30 με 1.00 το πρωί.
          Θα ακολουθήσει τράπεζα στο αρχονταρίκι του ναού, όπου ο ιερέας μας  π. Χρυσόστομος Τελίδης ερτάζοντας την επέτειο της, είς πρεσβύτερον, χειροτονίας του, θα σερβίρει ζεστή μανιταρόσουπα, φτιαγμένη με πολύ αγάπη από την κυρία Παναγιώτα Χατζημιχαηλίδου, ενώ την ευθύνη της προετοιμασίας της τράπεζας θα έχουν αναλάβει οι κυρίες της διακονίας του ναού.

      Σας προσκαλούμε όλους στην αγρυπνία μας και ευχόμαστε σε  όλους        
    ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!


  Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια


   Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της.
  Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα. Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια, λόγω του ανδρός της, την χριστιανική της πίστη βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα. Γι' αυτό ονομάστηκε «Φαρμακολύτρια».
  Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίστηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της ακόμα και όταν την κακοποίησε. Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή της. Επειδή εξακολουθούσε να υμνολογεί τον Κύριο, ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της.
   Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά το 290 μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.


Tῶν μαρτύρων ταῖς χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικῶς ἐμιμήσω τὰς ἀριστείας αὐτῶν, δι' ἀθλήσεως ἐχθρὸν καταπαλαίσασα· ὅθεν βλαστάνεις δαψιλῶς χάριν ἄφθονον ἀεί, θέοφρων Ἀναστασία, τοῖς προσιοῦσιν ἐκ πόθου τῇ ἀρωγῇ τῆς προστασίας σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου