Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου εκάστου έτους από την Ορθόδοξη Ανατολική, αλλά και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.
Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.
Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, "...ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται", όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο-πατέρα.
Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας
στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.
(πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά)
Την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στολίζει με την παρουσία της η Αγία Βαρβάρα με έναν όμορφο Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στο όνομα της, εδώ στην Δυτική Θεσσαλονίκη και μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και στο ομώνυμο Δήμο της και πάνω στην κεντρική οδό Λαγκαδά που οδηγεί προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τα Δυτικά της. Πανηγύρι μέγα και γιορτή ετοιμάζουν αυτές τις ημέρες οι ιερείς του Ιερού Ναού με την παρουσία του τοπικού Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα, πολλών ιερέων των όμορων Ενοριών αλλά και όλης της μητροπολιτικής περιφερείας, μα και πλήθος πιστών επισκεπτών και προσκυνητών, το διήμερο της Κυριακής 3ης Δεκεμβρίου 2023 το απόγευμα, με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, και το πρωΐ της Δευτέρας της 4ης Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα της εορτής, με την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μάλιστα εκεί θα βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, εκπροσωπώντας την Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, παραδοσιακά και ο δικός μας ιερέας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, για να συνεορτάσει μαζί με κλήρο και λαό την Αγία Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό Βαρβάρα.
Όμως για φέτος δεν τα καταφέραμε να πάμε στην χαρά της γιορτής στην κοντινή Ενορία της Αγίας Βαρβάρας και στο Πανηγύρι της, μιας και ο ένας π. Χρυσόστομος απουσιάζει εδώ και μήνες αναρρώνοντας στο σπίτι του μετά από μια εγχείρηση, ο δε έτερος εφημέριος του ναού μας, αναγκάστηκε να παραμείνει στο σπίτι του καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, που παρότι σε αποδρομή, εμάς τώρα μας έδειξε τα δόντια του..
Όμως με ή χωρίς την παρουσία της Ενορίας μας, οι εορτασμοί σαφώς και έγιναν με ευλάβεια και κατάνυξη και με ενθουσιασμό, και μεγαλοπρέπεια σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο και επικεντρώθηκε στο λατρευτικό και λειτουργικό μέρος του με την παρουσία μεγάλου πλήθους κλήρου και λαού.
Ας ευχηθούμε...έστω και μεταχρονολογημένα!!! στους αγαπητούς ιερείς του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Σταυρουπόλεως, που βρίσκεται μέσα στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, να είχανε μια Καλή και ευλογημένη Πανήγυρη ί!!!
Συνεχίζοντας το άρθρο μας αυτό, που γράφτηκε προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, σας παραθέτουμε μια ακόμα παράδοση που είναι συνδεδεμένη με την μνήμη της, αλλά και την εορτή της, την 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Είναι ένα γλύκισμα που φέρει το όνομα της Αγίας, έθιμο το οποίο το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην Θράκη, αλλά και στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, ενώ η ιστορία του, όπως και η παρασκευή του έχουν ως εξής:
Η ιστορία του:
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.
Η συνταγή και η παρασκευή του:
Η διαδικασία παρασκευής της "βαρβάρας" αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι. Αφού φτιάξουμε το γλύκισμα αυτό το φέρνουμε στην εκκλησία όπου ευλογείτε από τον ιερέα κατά την Θεία Λειτουργία και κατόπιν μοιράζουμε την "βαρβάρα" σε τουλάχιστον τρία σπίτια, σύμφωνα πάντα με την παράδοση.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.
Η συνταγή και η παρασκευή του:
Η διαδικασία παρασκευής της "βαρβάρας" αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι. Αφού φτιάξουμε το γλύκισμα αυτό το φέρνουμε στην εκκλησία όπου ευλογείτε από τον ιερέα κατά την Θεία Λειτουργία και κατόπιν μοιράζουμε την "βαρβάρα" σε τουλάχιστον τρία σπίτια, σύμφωνα πάντα με την παράδοση.
Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξύλα κανέλας
1 χούφτα σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε λίγη μαυροδάφνη (50 ml)
1 χούφτα βερύκοκα ψιλοκομμένα
1 χούφτα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 χούφτα σύκα ψιλοκομμένα
50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
3 κ.σ. αλεύρι καβουρδισμένο (ή corn flour)
Για πασπάλισμα το μισό καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα και χοντροκομένο καρύδι)
Εκτέλεση
Πλένω πάρα πολύ καλά το σιτάρι πολλές φορές για να μην έχει καθόλου σκουπίδια ή ότι άλλο.
Το μουλιάζω από την προηγούμενη μέρα το πρωί για μία μέρα ολόκληρη.
Το στραγγίζω και το βράζω με 3 λίτρα νερό για 45 λεπτά, και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι, με προσοχή όμως.
Καβουρδίζω το σουσάμι και το αφήνω στην άκρη.
Μουλιάζω τις σταφίδες στη μαυροδάφνη. Ρίχνω στο σιτάρι τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα φρούτα και το μισό σουσάμι. Τα αφήνω να πάρουν βράση σε μέτρια θερμοκρασία για κανένα 10 λεπτο.
Καβουρδίζω το αλεύρι και αφού το διαλύσω σε λίγο νερό καλά, το ρίχνω στην κατσαρόλα για να δέσει η βαρβάρα.
Μοιράζω σε μπωλάκια και αφού κρυώσει λίγο, πασπαλίζω με χονδροκοπανισμένο καρύδι, το υπόλοιπο σουσάμι και κανέλα.
1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξύλα κανέλας
1 χούφτα σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε λίγη μαυροδάφνη (50 ml)
1 χούφτα βερύκοκα ψιλοκομμένα
1 χούφτα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 χούφτα σύκα ψιλοκομμένα
50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
3 κ.σ. αλεύρι καβουρδισμένο (ή corn flour)
Για πασπάλισμα το μισό καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα και χοντροκομένο καρύδι)
Εκτέλεση
Πλένω πάρα πολύ καλά το σιτάρι πολλές φορές για να μην έχει καθόλου σκουπίδια ή ότι άλλο.
Το μουλιάζω από την προηγούμενη μέρα το πρωί για μία μέρα ολόκληρη.
Το στραγγίζω και το βράζω με 3 λίτρα νερό για 45 λεπτά, και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι, με προσοχή όμως.
Καβουρδίζω το σουσάμι και το αφήνω στην άκρη.
Μουλιάζω τις σταφίδες στη μαυροδάφνη. Ρίχνω στο σιτάρι τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα φρούτα και το μισό σουσάμι. Τα αφήνω να πάρουν βράση σε μέτρια θερμοκρασία για κανένα 10 λεπτο.
Καβουρδίζω το αλεύρι και αφού το διαλύσω σε λίγο νερό καλά, το ρίχνω στην κατσαρόλα για να δέσει η βαρβάρα.
Μοιράζω σε μπωλάκια και αφού κρυώσει λίγο, πασπαλίζω με χονδροκοπανισμένο καρύδι, το υπόλοιπο σουσάμι και κανέλα.
* ...σε επόμενο άρθρο μας θα σας παραθέσουμε άλλες δυο συνταγές και ακόμα περισσότερα στοιχεία για το έθιμο της "βαρβάρας" και την ιστορία του...
Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να φτιάξουν την συνταγή μας & καλή όρεξη σε όσους & όσες την δοκιμάσουν.
Χρόνια Πολλά και σε όλες τις Βαρβάρες!!!
Χρόνια Πολλά όμως και στο Πυροβολικό μας, που γιορτάζει την προστάτιδα Αγία του!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου