ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ Ι.Μ.Ν & Στ. ΚΑΙ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ (Το "πρωτοκύριακο" του Νοεμβρίου)....φέτος την Κυριακή 6η Νοεμβρίου 2022 !!!!

...Σχόλιον:
από σήμερα και μέχρι την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου..."Πρωτοκύριακο"
φέτος είναι η Κυριακή 6η Νοεμβρίου 2022, που θα εορτάσουμε εδώ στην Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την Σύναξη των τοπικών Αγίων μας, των Νεαπολιτών Γεωργίου και Θεοχάρους, του Ασβεστοχωρίτου Ακακίου και του Κουλακιώτου Αθανασίου, θα ανεβάζουμε καθημερινά σχετικά άρθρα με τον βίο και άλλες πληροφορίες και στοιχεία για τους αγαπημένους αυτούς Αγίους μας, που αποτελούν, για όλους εμάς τους νεοέλληνες και ειδικά τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση της "αγιοτόκου" γειτονιάς μας, είτε όταν αυτή η γειτονιά ήταν στα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας, από όπου καταγόμαστε οι περισσότεροι, είτε εδώ όπου ήρθαμε κατατρεγμένοι και εκδιωγμένοι κατά την Μικρασιατική καταστροφή του '22 από τις αλησμόνητες πατρίδες μας στην... "προσφυγομάνα" Θεσσαλονίκη, για να φτιάξουμε την Νέα πατρίδα μας...όχι πάντα με τις καλύτερες συνθήκες, την αναγνώριση και τον σεβασμό από τους ντόπιους, μια νέα πατρίδα εδώ στην Μητροπολιτική Ελλάδα, κουβαλώντας στις αποσκευές μας, όχι χρήματα, τιμαλφή και κοσμήματα, αλλά τις εικόνες και τα Λείψανα των Αγίων μας, χτίζοντας πρώτα εκκλησιές για να τα... "ακουμπήσουμε" μέσα με ασφάλεια και μετά τα σπίτια για να στεγάσουμε τις οικογένειες μας.
Τα άρθρα μας αυτά με ημερολογιακή σειρά θα έχουν το τίτλο:
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ Ι.Μ.Ν & Στ. ΚΑΙ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ "ΠΡΩΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ....φέτος  6η Νοεμβρίου 2022.
+ ΟΙ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (3/11) &  Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (20/8) 
Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΤΟΥ  ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ (3/11)
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ Ο ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ ή ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΤΗΣ (1/5) 
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ (8/9) 
Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ή ΟΥΣΑΚΙΩΤΗΣ, ή ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΗΣ (7/5) 
                 

Η Ιερά Πανήγυρις της Ι.Μ.Ν & Στ,
για τους τοπικούς Αγίους της.
Τους Νεαπολίτες Αγίους, Γεώργιο & Θεοχάρη, 
τον Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη, 
και τον Άγιο Ακάκιο τον Ασβεστοχωρίτη.
αυτή είναι η παλαιότερη ανάρτηση μας, αλλά με την σημερινή ματιά του συντάκτη μας, αφιερωμένη συνολικά στους τοπικούς Αγίους της Ι. Μ. Ν & Στ. μας και στην Πανήγυρη τους, το 2019, η οποία ετελέστη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως... 
** οι φωτογραφίες όμως του άρθρου μας είναι από το 2019 αλλά και παλαιοτέρους εορτασμούς των τοπικών Αγίων μας...
  Κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας σε κάθε Μητροπολιτική περιφέρεια, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε Ενορία, τιμώνται ιδιαιτέρως οι τοπικοί Άγιοι τους, πολιούχοι, προστάτες και φύλακες κάθε σπιθαμής της ελληνικής γής. Κάποιοι από αυτούς τους Αγίους της Εκκλησίας μας, είχαν την καταγωγή τους από τις περιοχές αυτές, άλλοι πάλι το όνομα τους συνδέεται με θαύματα ή τοπικά γεγονότα και άλλοι πάλι έγιναν η ζωή και η ανάσα μιας γειτονιάς, μιας Ενορίας, από την αγάπη των κατοίκων της, που προς τιμήν τους έχτισαν τις εκκλησιές τους και εκεί τους τιμούν πανηγυρίζοντας στην ημέρα των εορτών τους.     
  Η Ιερά μας Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έχοντας και αυτή τους δικούς της Αγίους ως προστάτες και πολιούχους, τους Νεαπολίτες Αγίους της Γεώργιο και Θεοχάρη, τον Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη και τον Άγιο Ακάκιο τον Ασβεστοχωρίτη, έχει καθιερώσει την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους να πανηγυρίζεται η Σύναξη τους με κάθε τιμή και λαμπρότητα και πολλές λατρευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, καθ' όλην την διάρκεια της εορταστικής εκείνης εβδομάδας. 
   Φέτος η Πανήγυρις των τοπικών Αγίων μας...μετά από δυο χρόνια αποκλεισμού και ασχήμιας θα γίνει κανονικά, μιας και ο κορωνοϊός με την πανδημία του μας το επιτρέπουν, και δεν μπορούν να έχουν το αντίκτυπο που είχαν τα προηγούμενα έτη, στην λατρευτική ζωή της τοπικής  Εκκλησίας. Θα γίνουν λοιπόν κανονικά και οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το εορταστικό τριήμερο του Σαββάτου 5/11, Κυριακή 6/11 και Δευτέρα 7/11, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδοθεί από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρο Νεαπόλεως, με αποκορύφωμα την Κυριακή 6ης Νοεμβρίου του 2022, οπότε και θα γίνει η Μεγάλη Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας μέσα στις γειτονιές της συνοικίας της Νεαπόλεως.
    Σπουδαιότερες από αυτές τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης αυτής Πανήγυρις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νεαπόλεως, θα είναι και η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, το Σάββατο το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου 2022, και ο Μέγας Αρχιερατικός, Πανηγυρικός Εσπερινός που θα ακολουθήσει την παραμονή της εορτής, ενώ ανήμερα της εορτής, όπως προείπαμε, θα είναι η Λιτάνευσις της ασημένιας λάρνακας των Αγίων μας μέσα στις γειτονιές της όμορφης συνοικίας της Νεάπολης, αμέσως  μετά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που προηγείται πάντα, την Κυριακή της 6ης Νοεμβρίου 2022, για ευλογία και προκοπή απ' άκρην σ' άκρην, όλης της Μητροπολιτικής περιφέρειας μας.  
    Πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για αυτήν την περασμένη χρονιά...το όμορφο 2019, για το οποίο και αναφέρεται το άρθρο μας και οι φωτογραφίες του, ήταν όπως είπαμε η 4η Νοεμβρίου, και ήταν η ημέρα, όπου όλη η Μητρόπολις μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εόρτασε και πανηγύρισε τους Αγίους της, και μας προσκάλεσε τότε να πάρουμε μέρος στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της, μιας και τότε ο κορωνοϊός ήταν ένα αστείο που λέγαμε μεταξύ μας γελώντας για να διασκεδάσουμε...γέλια που βέβαια εδώ και δυο χρόνια μας βγήκαν ξινά, μεγάλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε και αναρτήθηκε τότε στην ιστοσελίδα τόσο της Ενορίας μας, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως,  με κάθε λεπτομέρεια. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα ισχύσουν φέτος και εν έτει 2022 την Κυριακή της 6ης Νοεμβρίου, με τον κορωνοϊό σε πλήρη αποδόμηση...δόξα τω Θεώ!!!
     Στους τοπικούς Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως μας θα μπορούσαμε...και ίσως θα έπρεπε...να συμπεριλάβουμε και τον δικό μας τοπικό Ευκαρπιώτη Άγιο, τον Άγιο Παχώμιο τον  Αγιορείτη, ή Ουσακιώτη, ή Ευκαρπιώτη, μιας και ο τόπος του μαρτυρίου του ήταν το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, της αρχαίας δηλαδή τοποθεσίας της Ευκαρπίας, από την οποία κατάγονται οι πρόγονοι μας και ιδρυτές της Νέας πια Ευκαρπίας, του μικρού αρχικά χωριού μας, μετέπειτα Δήμου και τώρα ενός από τις τρεις καλλικρατικές κοινότητες που απαρτίζουν τον Δήμο Παύλου Μελά, μαζί με την Πολίχνη και την Σταυρούπολη. 
     Στις επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας του Ιερού Ναού μας, θα σας παρουσιάσουμε τους βίους όλων των τοπικών αυτών Αγίων μας ξεχωριστά, Αγίους μας που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς, οι οποίοι έζησαν ή έδρασαν ή και μαρτύρησαν εδώ μέσα στα όρια της Μητροπολιτικής περιφερείας μας, ενώ σε αυτό το άρθρο μας βλέπεται όλο το φωτογραφικό και δημοσιογραφικό υλικό των πανηγυρικών εκδηλώσεων της εορτής τότε, το 2019, αλλά και παλαιότερες χρονιές.  
    Μέσα στις φωτογραφίες που στολίζουν το άρθρο μας αυτό, θα δείτε και αγαπημένα πρόσωπα, Αρχιερείς και Ιερείς μας, που χάθηκαν μέσα στην δίνη της πανδημίας, τότε που δεν υπήρχε η απαραίτητη γνώση, ή η πείρα για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, τότε που δεν είχαμε το εμβόλιο, ή τα φάρμακα εκείνα, αλλά και την γνώση από την χρήση της μάσκας...πέραν όλων των άλλων εφοδίων, για το σταμάτημα της επέλασης ενός λοιμού...της "λέπρας" του 21ου αιώνα, που έβαλε σε εντατικές συγγενείς μας, διασωλήνωσε φίλους και οικείους μας, αρρώστησε και εν τέλει σκότωσε, μέσα στην απόλυτη μοναξιά, αγαπημένους ανθρώπους, που ίσως να είχαμε κοντά μας, μαζί μας τώρα, αν πρόσεχαν λίγο περισσότερο και αν εμβολιάζονταν όλοι εγκαίρως τότε...ή και όχι !!!
     Εμείς από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης της Νέας Ευκαρπίας, ευχόμαστε εγκαρδίως από τώρα στους ιερείς του Ιερού Ναού, τους ενορίτες και σε όλους τους προσκυνητές και πανηγυριστές, που θα παραβρεθούν στις φετινές λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, Καλή & ευλογημένη Πανήγυρη, μια πανήγυρη την οποία και θα διοργανώσει, όπως αναφέραμε παραπάνω, η Ιερά Μητρόπολις μας και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Νεάπολη. Ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτό το εορταστικό τριήμερο, θα έχει και η όμορφη εκδήλωσις για την Μικρασιατική καταστροφή του '22, "Σαν μια Μεγάλη Παρασκευή" στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, "Λαζαριστές" και στην αίθουσα "Σωκράτης Καραντινός", που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις 7.00 μ.μ. της  Δευτέρα 7ης Νοεμβρίου 2022, της τελευταίας ημέρας των πανηγυρικών εκδηλώσεων, προς τιμήν των τοπικών Αγίων μας, που προέρχονται από την αιματοβαμμένη γη της Μικράς Ασίας.
      Ενθυμούμαστε και ευχόμαστε έτσι να γίνει και φέτος, παλαιότερες  χρονιές...καλές εποχές !!! όπου η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, πάντα εκπροσωπείτο από τους ιερείς της, στην καθιερωμένη Λιτανεία που τελούνταν  στον Ιερό  Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως...φέτος  δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό, μιας και μόνος απέμεινε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης στην Ενορία, μετά την χειρουργική επέμβαση που έκανε ο έτερος π. Χρυσόστομος Κοτσίδης και τώρα αναρρώνει στο σπίτι του. Ξεκινούσαμε λοιπόν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον δικό μας Ιερό Ναό, λίγο νωρίτερα πάντα εκείνην την Κυριακή, για να τελειώσει εσπευσμένα στις 10.00 π.μ. ώρα, που θα ξεκινούσε και η Τελετή της μεγάλης Λιτανείας όλων των τοπικών Αγίων της Μητροπολιτικής περιφερείας μας. Παροτρύναμε μάλιστα τότε τους ενορίτες μας, αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μας, να πάνε να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την όμορφη Ακολουθία της Λιτανεύσεως των Ιερών Λειψάνων των Αγίων τοπικών Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που κάθε χρόνο την ημέρα της παραμονής συναντιούνταν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου,
και ανήμερα της εορτής τους μετά την Θεία Λειτουργία "έβγαναν" έξω στους στολισμένους δρόμους της Νεαπόλεως και ευλογούσαν τον τόπο, συνοδευόμενοι με κάθε λαμπρότητα και ενθουσιασμό από τον Επίσκοπο μας και άλλους προσκεκλημένους Μητροπολίτες, διακόνους και ιερείς της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, του Στρατού των τοπικών και περιφερειακών αρχών του τόπου μας, του Δήμου και της Αστυνομίας της πόλης μας, της Φιλαρμονικής, της πολιτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου, επισκεπτών και ευλαβών προσκυνητών και του πιστού λαού του Θεού, που όλοι μαζί, σαν ένα ανθρώπινο και ευλογημένο "κουβάρι", σαν ένα θορυβώδες και παραγωγικό "μελίσσι", διατρανώναμε την Πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, μέσα από την ενότητα και την αγάπη μας, αλλά και την αγάπη μας στους τοπικούς πολιούχους και προστάτες Αγίους μας.
      Μέσα σε αυτό το τοπικό Αγιολόγιο ευχόμαστε και ελπίζουμε, αλλά και προσπαθούμε, κάποια στιγμή, μέσα στους Αγίους μας αυτούς, να συμπεριληφθεί και ο δικός μας τοπικός Άγιος, ο Ευκαρπιώτης Άγιος μας, που μαρτύρησε στο Ουσάκ της Μικράς Ασίας, στον τόπο καταγωγής των περισσοτέρων εκ των προγόνων μας, στην αρχαία Ευκαρπία, Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΧΩΜΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, Ή ΟΥΣΑΚΙΩΤΗΣ, Ή ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΗΣ, του οποίου όμορφο παρεκκλήσι χτίσαμε το 2012 στο πάρκο των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατίας, 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ παχωμιος ουσακιώτηςστα όρια της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου της "παλαιάς" Νέας  Ευκαρπίας και της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων  Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθοκήπους, και κάθε χρόνο την 7η  Μαϊου, ημέρα του μαρτυρίου του, τον πανηγυρίζουμε με Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και θησαυρίζεται, προερχόμενο από την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, αλλά και με υπαίθριο Εσπερινό, Αρτοκλασίες και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες  προγόνους μας κατά την καταστροφή του '22, αλλά και χορευτικές εκδηλώσεις από τον τοπικό Μικρασιατικό Σύλλογο μας "Ουσάκ".
                       Καλή Πανήγυρη!!!
*...από αύριο και για τις επόμενες ημέρες θα αφιερώσουμε τις αναρτήσεις της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, σε κάθε τοπικό μας Άγιο ξεχωριστά. Έτσι αύριο θα ανεβάσουμε ένα άρθρο για τους Αγίους Νεαπολίτες Αγίους μας μαζί, τον Γεώργιο και τον Θεοχάρη, την ίδια ημέρα θα ανεβάσουμε μια ανάρτηση για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που τιμάται και αυτή την 3η Νοεμβρίου εκάστου έτους, την επομένη θα ανεβάσουμε για τον Άγιο Ακάκιο τον Ασβεστοχωρίτη, κατόπιν για τον Αθανάσιο τον Κουλακιώτη, ενώ αμέσως μετά θα ανεβάσουμε το άρθρο μας για τον δικό μας Άγιο, τον Όσιο Παχώμιο τον Ευκαρπιώτη, ή Ουσακιώτη, ή Αγιορείτη... 
TAG