Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΦΕΥΓΕΙ & Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ 2022, ΕΡΧΕΤΑΙ....

...με πολέμους, καταστροφές, απειλές, ακρίβεια, κρίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη...
...αλλά και με την ελπίδα που πηγάζει από την Γέννηση του Χριστού μας, όλο και να μας πλησιάζει !!! 
  Σήμερα, ημέρα Πέμπτη 1η αυτού του νέου μήνα...επί τη ευκαιρία, Καλό μήνα σ' όλους!!! αλλά και τελευταίου μήνα για το 2022, μα και του 1ου μήνα του χειμώνα...που όλοι δεν σταματούν να μας λένε και να μας ξαναλένε πόσο δύσκολος θα' ναι!!! πρωτομηνιά του Δεκεμβρίου του 2022...
(...επί τη ευκαιρία σας ενημερώνουμε αγαπητοί ενορίτες,  αναγνώστες και φίλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας, πως χθες 30/11/2022, το απόγευμα στον Εσπερινό στις 5.30 μ.μ...από αύριο ο Εσπερινός θα ξεκινά στις 5.00 μ.μ.!!! ετελέσθη στον Ιερό Ναό μας, ο Αγιασμός του μηνός Δεκεμβρίου, παίρνοντας έτσι την ευλογία του Χριστού και της Εκκλησίας μας, για τον νέο μήνα που θα ακολουθήσει, τον τελευταίο του 2022 !!!) 
...αποχαιρετούμε τον Νοέμβριο, με ουραγό στις πολλές-πολλές γιορτές του, στην 30η ημέρα του, την εορτή του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου και Πολιούχου της όμορφης Πάτρας μας...επαληθεύοντας, αν κρίνουμε από το σημερινό κρύο, πλήρως την λαϊκή ρήση του θυμόσοφου λαού μας που λέει πως: "ο Άγιος Ανδρέας ανδριώνει και το κρύο δυναμώνει" !!! και συνεχίζοντας το απόφθεγμα λέει: "η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άϊ Σάββας σαβανώνει και ο Άϊ Νικόλας παραχώνει." Εμείς ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε...πρώτα και πάντα ο Θεός!!! για έναν, όσο το δυνατόν, πιο ζεστό χειμώνα...γιατί χανόμαστε!!!
  Τον μήνα Νοέμβριο, ή Νοέμβρη, ή Αεργίτες στα ποντιακά, ή Βιέστ στα  αρβανίτικα, όπως ο λαός ανάφερε παλαιότερα τον μήνα αυτόν στην καθημερινότητα του, εκφράσεις και λέξεις που σήμερα τείνουν να ξεχαστούν μέσα στην λογική της απλοποίησης...συγχωρέστε με... "χυδαιοποίησης" της γλώσσας μας, όπως και τόσων πραγμάτων ακόμα στην ζωή του νεοέλληνα, που ξεγυμνωμένη από την ομορφιά της αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, κατόπιν της καθαρεύουσας, αλλά και των ντοπιολαλιών που γλύκαιναν με την εκφορά του λόγου των απλών ανθρώπων τις ζωές τους, έμεινε πλέον να είναι μια ζωή χωρίς τα στολίδια της, μια γλώσσα χωρίς παρομοιώσεις, μεταφορές και σημεία στίξης, μια γλώσσα που λέει πολλά χωρίς όμως να λέει τίποτα, μια γλώσσα που δεν εκφράζεται, παρά μόνο μιλά...και μάλιστα με αγένεια στις περισσότερες των περιπτώσεων!!! 
  Κάνοντας μια μικρή... "κοινονικοπολιτική" αναδρομή στον μήνα Νοέμβριο που διανύσαμε με την βοήθεια του Θεού, θα δούμε πως αναμφίβολος πρωταγωνιστής για την κοινωνία των Εθνών, παγκοσμίως ήταν...και είναι δυστυχώς!!! ο πόλεμος που αποφάσισε εν μια νυκτί, να κηρύξει η Ρωσία και ο..."Τσάρος" της στην γειτονική του Ουκρανία, για λόγους ανεξήγητους ακόμα, ή τουλάχιστον που δεν συνάδουν καθόλου με την τόση φρίκη, τον θάνατο, την προσφυγιά  και την καταστροφή, την αθλιότητα των λόγων και των συμπεριφορών, ένθεν κακείθεν, αλλά και στο ότι αυτός, ο άνευ προηγουμένου πόλεμος, έφερε μαζί του επηρεάζοντας όλη την ανθρωπότητα και προκαλώντας αλλεπάλληλους κραδασμούς στις ήδη ευαίσθητες οικονομίες και κοινωνικές δομές της υφηλίου, προβλήματα που ήδη υπήρχαν από την πανδημία η οποία και μας αποδεκάτισε, ενός..."παράξενου" κορωνοϊού, που προκάλεσε μια ζοφερή υγειονομική κρίση τα δυο τελευταία χρόνια και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, και ακόμα καταφέρνει και προβληματίζει μέχρι σήμερα τους λαούς του κόσμου, προβλήματα που τώρα διογκώνονται και πάλι από αυτόν τον..."άκαιρο" και ξαφνικό πόλεμο.
   Τώρα, χωρίς ακόμα λοιπόν να έχουμε συνέλθει από την πανδημία, αυτός ο αναπάντεχος πόλεμος λίγο πέρα από τα βόρεια σύνορα μας προκαλεί νέο χάος και διαδοχικές κρίσεις...θέλετε ανθρωπιστική, θέλετε ενεργειακή, θέλετε ακόμα και επισιτιστική...πείνα δηλαδή, όπως λέγεται ότι απειλούμαστε στον 21ο αιώνα !!! θέλετε υπερμεγέθη αύξηση του πληθωρισμού και ακρίβεια παντού, αλλά το απίστευτο είναι πως έχουμε και απειλές για γ' παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα πυρηνικό, σαν να μην μας έγιναν μάθημα οι δυο προηγούμενοι, σαν μην ήταν οι γονείς μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, αυτοί που βίωσαν τις επιπτώσεις του, σαν να έγιναν κάπου αλλού και όχι στον πλανήτη που κατοικούμε, τον οποίο και απειλούμε σήμερα, μετά βδελυγμίας μάλιστα, να τον καταστρέψουμε...έτσι επειδή μπορούμε !!! 
  Και σαν να μην μας έφθανε ο Πούτιν, ο πολεμοχαρής νέος..."τσάρος" της Ρωσίας, που επιβουλεύεται την Ουκρανία...έτσι γιατί μπορεί !!! ξύπνησε και η Τουρκία από δίπλα μας με τον... "νεοσουλτάνο" της, που ονειρεύεται γαλάζιες πατρίδες και χαράζει αυθαίρετα τα σύνορα..."της καρδιάς του" όπως ο ίδιος λέει, σε Αιγαίο και Μεσόγειο, πάνω σε χάρτες παράξενους και ανυπόστατους, που βγάζει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του, που όπως όλες οι αυτοκρατορίες έσβησε και αυτή μέσα στον χρόνο και συρρικνώθηκε κατόπιν, και μάλιστα υπογράφοντας παγκόσμιες συνθήκες και διεθνείς συμφωνίες, μπήκε μέσω του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στα νέα σύνορα της, στα οποία και θα έπρεπε να συμμορφωθεί, αλλά... !!! Η τρέλα όμως της μεγαλομανίας ενός παράλογου ηγέτη, όπως ο Ερντογάν, δεν φεύγει τόσο εύκολα, 
και, να σου!!! ξαναβιώνει και δημιουργεί προβλήματα τόσο στον δικό του λαό, που τον έχει "ξετινάξει" οικονομικά, όσο και στους γείτονες του. Ποιους ;;; Γεωγραφικά έλαχε σε εμάς να ζούμε κοντά σε αυτήν την χώρα με τους "παράξενους" ηγέτες, οπότε ανά τους αιώνες βιώνουμε τον παραλογισμό, τις απειλές πολέμου, τις ύβρεις και τις εκρήξεις θυμού και της ανεκδιήγητης... "διπλωματίας" του, αλλά και των απάνθρωπων πρακτικών του με τους άμοιρους μετανάστες και πρόσφυγες που μάζεψε στην χώρα του εργαλειοποιώντας τους για να απειλήσει σαφώς την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, αλλά και όλην την Ευρώπη...έτσι επειδή μπορεί και θέλει!!! 
   Όμως συνεχίζοντας την αναδρομή μας μέσα στον μήνα Νοέμβριο, θα δούμε πως η χώρα μας σείστηκε και τώρα συνεχίζει να ταλανίζεται από τα διαρκή σκάνδαλα και τις ασχήμιες που διαδίδονται λεπτομερώς τηλεοπτικά και μας φέρνουν έμπροσθεν των ευθυνών μας, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα, γιατί η τόση εγκληματικότητα, γιατί η τόση βία και η επιθετικότητα, γιατί οι κλεψιές οι δολοφονίες, οι βιασμοί, γιατί τα παιδιά μας έγιναν έρμαιο των πιο διαστροφικών ορέξεων μας, αλλά και γιατί αυτά τα ίδια τα παιδιά μας εκφράζονται σαν χούλιγκανς, γιατί μας βλέπουν εμάς τους μεγαλυτέρους και..."δαιμονίζονται", γιατί μιλούν με τέτοιο τρόπο μεταξύ τους, γιατί μοιάζουν δυστυχισμένα, γιατί είναι αυτοκαταστροφικά; Γιατί;;;
   Έχω μια απάντηση, όμως ίσως να με πείτε αναχρονιστικό και παρωχημένο. Εγώ όμως θα την εκφράσω γιατί την βλέπω καθημερινά μέσα στις οικογένειες, όπου είναι σαν ο ένας να αποφεύγει τον άλλο, οικογένεια όπου έφυγε ο Χριστός και η Εκκλησία Του, που ήταν και ο συνδετικός κρίκος της, στα σπίτια πλέον δεν υπάρχει εικονοστάσι δεν ανάβει καντήλι, δεν μυρίζει θυμίαμα, μεγάλοι και μικροί, γονείς και παιδιά, δεν εκκλησιάζονται πια, δεν υπάρχει όπως άλλοτε το παράδειγμα από το οποίο θα κρατηθεί το παιδί για να διαμορφώσει έναν χαρακτήρα μέσα στα νάματα της Ορθοδοξίας. 
   Α
λλά και στα Σχολεία οι εκκλησιασμοί σπανίζουν, όλο και αραιώνουν, ή γίνονται εθιμοτυπικά πια, η Θεία Κοινωνία παρέχεται στους μαθητές με έγγραφο σημείωμα από τον γονέα, καμία αναφορά για την Ορθοδοξία στο μάθημα, ή οι αναφορές για αυτήν να γίνονται πια από δηλωμένους αθέους Θεολόγους 
δασκάλους και καθηγητές...μην με ρωτήσετε πως γίνεται αυτό, θα σας γελάσω και δεν θέλω !!!  ενώ ξεφυλλίζοντας τα εγχειρίδια βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...της Τριτοβάθμιας δε, το αφήνω ασχολίαστο!!! αυτό να θυμίζει περισσότερο το μάθημα της ιστορίας και όχι το ζωντανό βίωμα των μυριάδων των Αγίων μας που αψηφώντας τα πάντα χωρίς δεύτερες σκέψεις έγιναν ο πιο ειρηνικός "στρατός" της Πίστης μας, μια Πίστη που θα έπρεπε να διδάσκεται στα παιδιά μας και να μαλακώνει την ψυχή τους.
Ό
μως δείτε και τα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών μας που  άδειασαν πια...που καιρός μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού μας για την αναγκαία επαφή του με την Εκκλησία το Σάββατο στο κατηχητικό σκολειό του!!! Τα παιδιά μας..."μπουκώνονται" πια με ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες, μαθαίνουν αγγλικά, γαλλικά, παίζουν στα δάκτυλα τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους, κάνουν δραστηριότητες όπως τζούντο, καράτε και άλλες πολεμικές τέχνες, αθλητισμό και άλλα, και πολύ καλά κάνουν!!! κάνουν τα πάντα όμως οι γονείς για να..."ταΐσουν" το σώμα των παιδιών τους και δεν έχουν ιδέα πως και η ψυχή τους έχει ανάγκες και θέλει εκπαίδευση και καλλιέργεια...μερικοί δε εξ' αυτών, αγνοούν παντελώς την ύπαρξη της άφθαρτης ψυχής τους, γιατί κανένας, ποτέ, δεν τους ενημέρωσε πως η ψυχή είναι αυτή γαληνεύει το σώμα, το οποίο ακολουθεί τις επιταγές της ψυχής!!! 
    Αυτά είχε λοιπόν ο Νοέμβριος, με αυτούς τους επίδοξους..."πρωταγωνιστές" για τον μήνα αυτόν, που σας περιέγραψα παραπάνω και που έφυγε μόλις χθες, Μέσα σ' αυτούς, ήταν ο πόλεμος και οι αμέτρητες ασχήμιες του, που φοβάμαι πως θα συνεχίσει να είναι ο πρωταγωνιστής για την κοινωνία μας και για τον μήνα Δεκέμβριο που ακολουθεί με ταχύτητα, ενώ ο κορωνο..."ιός" με την πανδημία του, δείχνει να υποχωρεί. Για την Εκκλησία μας όμως... "πρωταγωνιστής" για τον μήνα Δεκέμβριο, δεν μπορεί να είναι ούτε ένας πόλεμος, ούτε ένας..."ιός", αλλά μόνο ο Υιός του Θεού και Χριστός μας και Ιδρυτής της, με "συμπρωταγωνιστές" την Μητέρα Του, την Παναγία κόρη των δικών μας Αγίων, του Ιωακείμ και της Άννας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων προγόνων Του, του "Παππού" και της "Γιαγιάς" της Ορθοδοξίας, αλλά μαζί τους και με την πληθώρα των Αγίων της και με τις γιορτές τους και τα πανηγύρια που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά μέσα στο Συναξάρι...την "εφημερίδα" της Εκκλησίας μας. 
   Η Γέννησις του Χριστού μας είναι η μεγάλη "είδησις" του μήνα, τα Χριστούγεννα όπως επαναλαμβάνουμε και λέμε στις καθημερινές συζητήσεις μας, μια λέξη που μπορεί να έχασε την σημασία της, αφού όταν την χρησιμοποιούμε ο νους μας πάει στα ψώνια, στα λαμπιόνια, στο φαγητό, τα ταξίδια και στην διασκέδαση, για αυτούς δε με την μεγαλύτερη φαντασία, στον Αϊβασίλη με το έλκηθρο που του σέρνει ο Ρούντολφ το ελαφάκι, τις διακοπές και τόσα άλλα, ξεχνώντας όμως παντελώς ακόμα και την ετυμολογία της ελληνικής λέξης "Χριστούγεννα", που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο την Γέννηση του Χριστού μας, ένα γεγονός τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα, που χώρισε τον χρόνο στα δυο, σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή, και άλλαξε τον ρου της ιστορίας και του κόσμου μέχρι σήμερα, ενώ για την Εκκλησία μας η Γέννησις του Θεανθρώπου σημαίνει την απαρχή της Σωτηρίας μας από την αμαρτία και τον θάνατο. Ας έχουμε λοιπόν αυτήν την κοσμοϊστορική πραγματικότητα στο μυαλό μας, όταν ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα...και όλα τα άλλα ας είναι απόρροια της χαράς μας που γεννήθηκε ο Χριστός, και όχι αυτοσκοπός!!! 
   Ας επιστρέψουμε όμως πάλι στον Νοέμβριο που πέρασε ανεπιστρεπτί...    τουλάχιστον για φέτος και ας δούμε τι είχε από εκκλησιολογικής και λατρευτικής πλευράς. Ξεκίνησε λοιπόν  την 1η του Νοέμβρη με την εορτή των Μικρασιατών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ την Κυριακή που ακολούθησε, στις 3/11, το "Πρωτοκύριακο" του Νοεμβρίου, συνεορτάσαμε εδώ στην Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και τους τοπικούς Αγίους της, τους Νεαπολίτες, τον Άγιο Γεώργιο και τον Θεοχάρη, τον Άγιο Ακάκιο τον Ασβστοχωρίτη και τον Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη, ενώ εμείς εδώ στην Ενορία μας εορτάσαμε και τον δικό μας Άγιο, τον Όσιο Παχώμιο τον Αγιορείτη, ή Ουσακιώτη, ή Ευκαρπιώτη...λόγω εντοπιότητας!!! 
    Ακολούθησε η 8η Νοεμβρίου, η εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων  ασωμάτων  δυνάμεων, παράλληλα με την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας μας, που τους έχει για προστάτες, αμέσως μετά των Αγίων, Νεκταρίου στις 9 και Μηνά στις 11, του Αγίου  Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13, οπότε και πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου και Ιωάννου Χρυσοστόμου Νέας Ευκαρπίας, αλλά και εμείς εδώ στην Ενορία μας, τιμήσαμε..."αξιοπρεπώς" και τους δυο συνονόματους εφημερίους μας για την ονομαστική τους εορτή (...δυστυχώς όμως με την απουσία του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που μετά από ένα σοβαρό χειρουργείο αναρρώνει στο σπίτι του...Χρόνια Πολλά Παπαχρυσόστομε και περαστικά, σιδερένιος και γρήγορα πάλι κοντά μας!!!
    Μια από τις σημαντικότερες Θεομητορικές εορτές τον Νοέμβριο στις 21, ήταν και αυτή των "Εισοδίων της Θεοτόκου" (Η ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας) της εισόδου δηλαδή της τριετούς Παναγίας μας στον Ναό του Σολομώντος από την Αγία Άννα μας και τον Άγιο Ιωακείμ, οι οποίο και εκπλήρωσαν το τάμα τους στον Θεό με αυτόν τον τρόπο, "αντίδωρο" στην Αγάπη Του, και έτσι πέτυχαν να τους συμπεριλάβει η Εκκλησία μας στο Συναξάρι της για την πράξη τους αυτή, ως Αγίους και Δικαίους και ως Θεοπάτορες και όπως όλοι γνωρίζουμε, να τους τιμά... υπερβαλλόντως, μα δίκαια...δεν νομίζεται;;; τρείς φορές τον χρόνο, στις 9 Δεκεμβρίου και την Σύλληψη της Θεοτόκου...σε λίγες ημέρες δηλαδή, στις 25 Ιουλίου και την Κοίμηση της Αγίας Άννας μας, ενώ να τους εορτάζει και μαζί, στην Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά και  μνημονεύοντας τους καθημερινά σε όλες τις αγιαστικές Ακολουθίες του Νυχθημέρου της.
...κάντε κλικ εδώ και δείτε,
το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2022,
της Μικρής Πανηγύρεως "Σύλληψις Αγίας Άννας
& των Χριστουγέννων 
     Κατόπιν ακολούθησαν οι εορτές της Αγίας Αικατερίνης στις 25 και του Αγίου Στυλιανού στις 26, με τους εκκλησιασμούς των Σχολείων της γειτονιάς μας, για να καταλήξει ο Νοέμβριος χθες, Τετάρτη 30 του μηνός, με την εορτή του Αγίου Ανδρέα, οπότε και το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. μαζί με τον Εσπερινό (...θυμίζω ξανά πως ο Εσπερινός από τούδε και στο εξής μέσα στον χειμώνα, θα τελείτε στις 5.00 μ.μ.) τελέσαμε και τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς για τον  Δεκέμβριο του 2022, που ανοίγεται μπροστά μας, ο οποίος θα είναι και ο μήνας που θα έχει τις περισσότερες γιορτές του χρόνου, με αποκορύφωμα την  Γέννηση του Χριστού μας, όπως είπαμε, τα "Χριστούγεννα", όπως τόσο χαριτωμένα αναφέρουν οι χριστιανοί την εορτή αυτή στις καθημερινές συζητήσεις τους. 
      Αφήστε με όμως να επαναλάβω αυτά που είπα και παραπάνω και να εκφράσω το παράπονο μου, μιας και βλέπουμε η τόσο όμορφη αυτή σύνθετη λέξη "Χριστού-γέννα"...για μικρούς και μεγάλους, να γίνεται..."ψωμοτύρι" από όλον τον κόσμο, ο οποίος ξεχνώντας και χάνοντας πραγματικά το νόημα της, ακόμα και την ετυμολογία της ίδιας της λέξης που χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτήν την περίοδο, 
στο μυαλό του τα Χριστούγεννα σημαίνουν, φωτάκια, ψώνια, φαγητό και γλυκά, διασκέδαση και δώρα, διακοπές και ταξίδια...και πολύ σωστά!!! 
Μόνο που πρωταρχικά και στην πραγματικότητα δεν μπορεί, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως αυτή η λέξη...η γιορτή αυτή, για όλον τον κόσμο σημαίνει την σωτηρία του με την Έλευση, την Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού μας, κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, γεμίζοντας έτσι το κενό στις καρδιές και στην ψυχή μας, κάνοντας μας καλύτερους ανθρώπους, με την ευχή όμως να μας κάνει και καλύτερους χριστιανούς!!!
          Θυμίζουμε στην συνέχεια του άρθρου μας, μια-μια τις γιορτές αυτές, αρχικά στις 4 Δεκεμβρίου την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, μετά την εορτή του Αγίου Σάββα στις 5 του Δεκέμβρη, κατόπιν στις 6 Δεκεμβρίου, την εορτή του Αγίου Νικολάου, για να φθάσουμε μετά στην Πανηγυρική Αγρυπνία μας, φέτος προς τιμήν  του Αγίου Παταπίου την Τετάρτη 7/12 το βράδυ, προς Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ. στην γιορτή και Πανήγυρη μας, την  Σύλληψη της Θεοτόκου από την Αγία Άννα μας και τον Άγιο Ιωακείμ, που η λαϊκή και εκκλησιαστική παράδοση μας θέλει ..."...τον Δεκέμβρη στις 9 να 'χει η Άννα την γιορτή της",  και εμείς την τιμούμε και την εορτάζουμε με την Μικρή χειμωνιάτικη Πανήγυρη της Ενορίας μας, φέτος στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2022....πρώτα και πάντα ο Θεός!!! 
(δείτε το πρόγραμμα Δεκεμβρίου & των Χριστουγέννων, αλλά και της Μικράς Πανηγύρεως μας και της Πανηγυρικής Αγρυπνίας μας για την εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης μας)
Ακολουθούν μετά οι εορτές, με τον Άγιο Σπυρίδωνα, στις 12 Δεκεμβρίου, τον Άγιο Ελευθέριο και την μητέρα του, την Ανθία, την 15η Δεκεμβρίου, την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια, στις 22 Δεκεμβρίου  και φυσικά την μεγάλη και καθοριστική για όλη την ανθρωπότητα,  εορτή των Χριστουγέννων, την Κυριακή για φέτος, 25η Δεκεμβρίου του 2022, "την εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων", της πιο αγαπητής εορτής των χριστιανών...και όχι μόνο, οπότε και ξεκινά το "Άγιο Δωδεκαήμερο" με την μια γιορτή να διαδέχεται την άλλη, την Σύναξη της Θεοτόκου στις 26 Δεκεμβρίου και τέλος τον Άγιο Στέφανο, τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 
    Για να παραδώσει έτσι πια, το γερασμένο, απαισιόδοξο και καταστροφικό  2022...α!!! και θανατηφόρο και απολύτως αρρωστημένο και πολεμοχαρές...και απολύτως παράλογο και παράδοξο, μην  ξεχνιόμαστε!!! με μόνη ίσως διαφορετική πινελιά...ίσως όχι τόσο ευχάριστη και ελπιδοφόρα νότα όπως τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, 
τα 100 χρόνια από την θύμηση της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, που ακόμα ματώνει την καρδιά μας, να παραδώσει λοιπόν 
την σκυτάλη στο νέο και αστραφτερό και ελπιδοφόρο 2023... ευχόμαστε με λιγότερες κρίσεις, σίγουρα χωρίς πόλεμο, λιγότερο θανατηφόρο και σίγουρα πιο προσοδοφόρο, υλικά και πνευματικά, που για την χώρα μας, την ένδοξη Ελλάδα, σηματοδοτείται όπως και παραπάνω αναφέραμε, με τα 100 χρόνια από την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922. Η έναρξη κάθε νέου έτους πάντα θα εξακολουθεί να μας δίνει όλους ελπίδες καθώς ξεκινά μια νέα χρονιά, με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία στο Συναξάρι της, να τιμά έναν-έναν, όλους τους Αγίους της, μικρούς μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πατριάρχες, επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, απλούς ανθρώπους, ακόμα και παιδιά, και να φανερώνει με αυτόν τον τρόπο την ζωντάνια της Πίστης μας και την ζεστή παρουσία του Χριστού στην ζωή μας.  
   Παρότι όμως για την  Εκκλησία μας, όπως και παραπάνω αναφέραμε, ο κορωνοϊός δεν θα μπορούσε να ήταν ο πρωταγωνιστής του φετινού Νοεμβρίου, που έφυγε με θόρυβο και έντονες ιαχές πολέμου, και πιθανότατα δεν θα γίνει πρωταγωνιστής ούτε και του Δεκεμβρίου του 2022, 
που υποδεχθήκαμε σήμερα με ανάμεικτα συναισθήματα, εξαιτίας όλων αυτών των δύσοσμων και ζοφερών γεγονότων που γίνονται στην χώρα μας, παρά ταύτα δεν την άφησε ανεπηρέαστη, μα "κουρέλιασε" επί δυο ολόκληρα χρόνια...και βάλε !!! την εκκλησιαστική, λατρευτική και λειτουργική καθημερινότητα της
, έκλεισε τις εκκλησιές μας και σταμάτησε τις Θείες Λειτουργίες, που άλλες έγιναν τότε κεκλεισμένων των θυρών, με ναούς άλλους μισάνοιχτους ή μισόκλειστους αναλόγως της οπτικής του καθενός, ενώ τώρα που ο κορωνοϊός είναι σε ύφεση...πρώτα και πάντα ο Θεός!!! θα ξαναβρούμε τους λειτουργικούς ρυθμούς μας και θα βιώσουμε τις πολλές γιορτές του Δεκεμβρίου του 2022 και τα Πανηγύρια των εκκλησιών μας μέχρι τα Χριστούγεννα...αλλά και μετά τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το Άγιο Δωδεκαήμερο, θα νοιώσουμε μέσα στην ψυχή μας την Γέννηση του Θεανθρώπου, όπως παλαιότερα και πάντα!!!
    Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί, αγαπητοί αναγνώστες, ακόλουθοι και φίλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας, 
να τελειώσει αυτός ο άδικος πόλεμος που έφερε τα πάνω-κάτω σ' όλην στην υφήλιο και οδήγησε στον θάνατο, στην καταστροφή, την προσφυγιά και το δράμα έναν λαό που..."έτυχε" να βρίσκεται δίπλα σ' έναν άλλο, ίσως  ισχυρότερο αλλά σίγουρα και πιο πολεμοχαρή γείτονα, μιλώ για την Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και εμείς δεν βιώνουμε λιγότερο την υστερία της γείτονος Τουρκίας και τα..."νεοθωμανικά" σχέδια που κάνει ο ..."νεοσουλτάνος" της, με τα αποτελέσματα αυτού του ολέθριου πολέμου, να τα νοιώθει όλη η ανθρωπότητα στο πετσί της, την απειλή της ζωής του και την φτωχοποίηση, με τα καύσιμα σε απίστευτες τιμές, την ενέργεια πανάκριβη, τα προϊόντα, τα αγαθά και τις υπηρεσίες απλησίαστα για έναν μέσο πολίτη, ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε, να τελειώσουν όλα αυτά και έτσι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε αν μη τι άλλο, την Γέννηση του Χριστού μας και την όμορφη και ευλογημένη περίοδο του Δωδεκαημέρου, την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς, του 2023, και τέλος τα Άγια Θεοφάνεια, την Βάπτιση του Χριστού μας και τον καθαγιασμό των υδάτων και όλης της πλάσης. Όχι όπως-όπως, σαν τις χρονιές που μας πέρασαν, αλλά όπως ταιριάζει σε μια τέτοια λαμπρή εορτή της Ορθοδοξία και της Χριστιανοσύνης
...τα Χριστούγενννα !!! 
Καλό μήνα &...
...Καλά Χριστούγεννα σ' όλους τους Ορθοδόξους χριστιανούς!!!
TAG