Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ ΕΚ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ Ι.Μ.Ν. & ΣΤ. ...Η Υποδοχή της, το Σάββατο 5/11/2022, ΣΤΙς 6.00 μ.μ.

 Θα υποδεχθούμε με συγκίνηση και κατάνυξη την Εικόνα της εκ Σμύρνης της Μικράς Ασίας, Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στις 6.00 μ.μ. στα σκαλιά του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού μας, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στα πλαίσια των τριήμερων εορτασμών το "πρωτοκύριακο" του Νοεμβρίου, στις 5, 6 & 7 Νοεμβρίου 2022, για τους τοπικούς Αγίους μας, τους Νεαπολίτες, Γεώργιο και Θεοχάρη, τον Ακάκιο τον Ασβεστοχωρίτη και τον Αθανάσιο τον Κουλακιώτη, των οποίων τα Ιερά Λείψανα και θα υποδεχθούμε μαζί με την Εικόνα της Παναγίας.

Ας γνωρίσουμε όμως μέσα από αυτό το μικρό ιστορικό που σήμερα ανεβάζει η ιστοσελίδα μας, την διαδρομή της Εικόνος της Παναγίας μας από την Σμύρνη κατά την Μικρασιατική καταστροφή του '22 μέχρι να φθάσει εδώ στην μητροπολιτική Ελλάδα. Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, η οποία σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού, αποτελεί πολύτιμο θησαυρό πίστεως και ιερά παρακαταθήκη της αγιοτόκου Μικράς Ασίας. Το Ιερό Εικόνισμα μεταφέρθηκε μετά την καταστροφή του 1922 από κάποιον ιερέα και δόθηκε αρχικώς σε ευσεβή οικογένεια που είχε και εκείνη μετεγκατασταθεί στη νέα πατρίδα, στη Νέα Ιωνία Αττικής, και εκείνη, με τη σειρά της, προσέφερε την Εικόνα στον προσφυγικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Περισσού. 

Το Ιερό Εικόνισμα έχει στο κέντρο απεικόνιση της Παναγίας ως γαλακτοτροφούσης με επιγραφή «Η Γοργοϋπήκοος», και πέριξ της κεντρικής απεικονίσεως αναπτύσσονται δώδεκα Θεομητορικές παραστάσεις από τη ζωή της Παναγίας. Το μεγαλύτερο μέρος της Εικόνος καλύπτεται από ασημένιο πάμφυλλο. Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος αποτελεί την πνευματική μητέρα για τους Μικρασιάτες χριστιανούς που προσφεύγουν με πίστη στη χάρη Της καί βιώνουν καθημερινώς την παρουσία Της στη ζωή τους με τα σημεία που επιτελεί.

Η Εικόνα της Γοργοϋπηκόου Παναγίας εκ Σμύρνης, μαζί με τα Ιερά Λείψανα των τοπικών Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, θα παραμείνουν για προσκύνηση καθ' όλην την διάρκεια της εβδομάδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Νεαπόλεως στην Δυτική Θεσσαλονίκη, μέχρι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, το βράδυ στις 9.30 μ.μ. οπότε και θα αναχωρήσουν, κλείνοντας έτσι τους τριήμερους πανηγυρικούς εορτασμούς.

Δείτε μέσα από τις φωτογραφίες του άρθρου μας, το πρόγραμμα των τριήμερων λατρευτικών, λαογραφικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Πανήγυρης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το Σάββατο 5, την Κυριακή 6 & την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 και πάρτε μέρος ενεργά και σε αυτήν την ευκαιρία που μας προσφέρει μέσα από την παράδοση η Ορθοδοξία μας, της χαράς, της γιορτής και της πανήγυρης.

Καλό προσκύνημα & Καλή Πανήγυρη !!!

TAG