1. Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ...α) Η "ΓΙΑΓΙΑ" ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ β) Η ΑΤΕΚΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ...(Ε)

Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας,
του Ιωακείμ και της Άννας,

στην ιδιαίτερη προθήκη τους, όπως ακριβώς θησαυρίζονται στην ασημένια λειψανοθήκη τους, στο όμορφο υπερυψωμένο προσκυνητάρι της Τριετούς Παναγίας μας,
κάθε Τρίτη στις Παρακλήσεις για τα άτεκνα ζευγάρια μας & κάθε Κυριακή.

Σχόλιον...
Τα Εισόδια της Παναγίας
 & η εκπλήρωσις του τάματος της Αγίας Άννας στον Θεό.
Το σημερινό άρθρο της ιστοσελίδας μας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, της Δυτικής Θεσσαλονίκης, 
μαζί με αυτά που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα Νοεμβρίου του 2022 και το τέλος ουσιαστικά του φθινοπώρου, θα έχουν ως θέμα τους Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, με αφορμή τον... "πρωταγωνιστικό" ρόλο στο γεγονός των Εισοδίων της Παναγίας κόρης τους στον Ναό του Σολομώντος και στα χέρια του Αρχιερέα και προφήτη Ζαχαρία και πατέρα μετέπειτα του Ιωάννου του Προδρόμου, που εορτάσαμε την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στον ναό μας και μάλιστα με την παρουσία των λιλιπούτειων μαθητών του 4ου Νηπιαγωγείου της γειτονιάς μας και τον 1ο εκκλησιασμό τους από την έναρξη της νέας σχιλικής χρονιάς, 2022-2023.
Δείτε..."επί τη ευκαιρία",
και το φετινό Ημερολόγιο-Αγιολόγιο του "
2023"
 της Ενορίας μας & προμηθευτείτε το από την έκθεση του Ιερού Ναού μας.
Έχει σκοπό δε, το άρθρο μας αυτό, να κατηχήσει και να απασχολήσει δημιουργικά τους αναγνώστες μας, τώρα που βρισκόμαστε μέσα στην νηστεία των Χριστουγέννων και στην όμορφη εκκλησιαστική περίοδο της "Μικρής Σαρακοστής", όπως τόσο χαριτωμένα αναφέρουν οι πιστοί στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τις ημέρες που διανύουμε από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα, αλλά και να μας προετοιμάσει όλους για το μεγάλο και κοσμοϊστορικό, μα και σωτήριο γεγονός της Γέννησης του Χριστού μας, διαβάζοντας και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, τους Αγίους μας, τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα.

Ένα εμπεριστατωμένο, μεγάλο και λεπτομερές άρθρο που θα έχει τον γενικό τίτλο: 

"Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ"... 

...το οποίο και σε τέσσερις συνέχειες, σε τέσσερα μέρη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, και θα ξεδιπλώσει την σημασία αυτού του διαλεκτού ζευγαριού της Παλαιάς Διαθήκης, του Ιωακείμ και της Άννας, στην Νέα πια Διαθήκη....στην Καινή Διαθήκη!!!

Σήμερα θα σας το παρουσιάζουμε ξανά σε επανάληψη, αναρτώντας το 1ο μέρος του άρθρου μας αυτού, προσπαθώντας να καλύψουμε με τις παρεχόμενες πληροφορίες που σας παραθέτουμε, αυτό το γλυκό πρόσωπο της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας μας και "γιαγιάς" του Χριστού μας, που μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ,  κατάφεραν μέσα από την προσευχή και την ακλόνητη πίστη τους, με την Γέννηση της Θεοτόκου κόρης τους, να ενώσουν την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, να γεφυρώσουν την ζωή με τον θάνατο, να κατεβάσουν τον ουρανό στην γη, και να σώσουν τελικά την ανθρωπότητα με τον ερχομό του Μεσσία Εγγονού τους. 
Περιέχει δε, μόνο μερικά από τα στοιχεία του βίου της, που σώζονται μέσα από το πρωτοευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και άλλων συγγραφέων της εποχής, αλλά και νεοτέρων εκκλησιαστικών ιστορικών συγγραφέων. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες, αν θέλετε κάντε κλικ εδώ  και δείτε αναλυτικά τον βίο των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, διαβάστε την Ιερά Παράκληση για τα άτεκνα ζευγάρια, την ειδική ευχή της Αγίας Άννας, "δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας", ψάλτε μαζί μας τα Απολυτίκια του Ιερού Ναού μας και γνωρίστε μας μέσα από το ιστορικό της Θεμελίωσης του, των Θυρανοιξίων της κατακόμβης μας αρχικά και μετά της ανέγερσης της επάνω εκκλησιάς μας και των Θυρανοιξίων της, αλλά και μέσα από τις Μικρές και Μεγάλες Πανηγύρεις των Αγίων προστατών μας,  μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας...
Καλή ανάγνωση σ' όλους, &...
...Καλή Μικρή Σαρακοστή, αλλά &...
...Καλά Χριστούγεννα!!!
*σήμερα, στην συνέχεια των αναρτήσεων μας για τους Αγίους Θεοπάτορες, 
και εν' όψιν της μεγάλης Θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, 
ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα μας με χαρά, το 1ο μέρος του γενικού άρθρου μας,
το οποίο τιτλοφορείται...
Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ 
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ
Μέρος 1ον...
"Η Γιαγιά της Ορθοδοξίας"
Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ενωμένη & αγιο-
γραφημένη, στην Ι.Μ Παναγίας Σεϊδανάγιας
(το μοναστήρι της Αγίας Άννας)
στα Ιεροσόλυμα.
       Η Αγία Άννα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κατάγεται από γένος επίσημο και μάλιστα από ιερατική γενιά. Είναι κόρη του ιερέα Ματθάν και της γυναίκας του, επίσης Αγίας, της προμήτορος (γιαγιάς) της Παναγίας μας, Μαρίας. 
     Η ενάρετη Άννα παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Θεοσεβή Ιωακείμ. Δεν απέκτησε παιδιά, εθεωρείτο μάλιστα στείρα, και ήταν ήδη προχωρημένης ηλικίας, όταν τελικά απέκτησαν θαυματουργικά την Παναγία Κόρη τους και Θεοτόκο Μαριάμ. 
           Οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα 
κοσμούνται από πολλές αρετές. Είναι γεμάτοι από καλοσύνη, πραότητα, αγάπη και υπομονή. Ζουν την ζωή τους με ευλάβεια και φόβο Θεού.
           Τηρούν τον νόμο. Έχουν ταπείνωση, σωφροσύνη, αγιότητα ζωής. Πιστεύουν στο Θεό με θέρμη και προσεύχονται. Προσεύχονται ολόψυχα. Και γι’ αυτό αξιώνονται να γίνουν Πρόγονοι του Βασιλέως των βασιλευόντων Χριστού, του Δημιουργού του ουρανού και της γης, της Σωτηρίας όλων των ανθρώπων από την αμαρτία.
         Αλλά εμείς ας τους γνωρίσουμε από την αρχή, μέσα από την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, εδώ στην δυτική Θεσσαλονίκη, τον μοναδικό Ενοριακό Ιερό Ναό σε όλον τον κόσμο, μια εκκλησιά που τώρα συνεχίζει να χτίζεται και να συμπληρώνει μια-μια τις ατέλειες της, αφού με την βοήθεια του Θεού, τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του τον Οκτώβριο του 2019 και από τότε λειτουργεί κανονικά ο επάνω περίλαμπρος Ιερός Ναός, αλλά και με την βοήθεια των πολιούχων και προστατών Αγίων μας, μα και με την αγάπη όλων σας, 
Η Εφέστιος Εικόνα του Ιερού Ναού μας.
που την έχουμε απόλυτη ανάγκη για την πλήρη αποπεράτωση του, έναν Ιερό Ναό που φτιάξαμε για να τους στεγάσουμε, και που αφιερώσαμε στους δύο αυτούς σπουδαίους Θεοπροπάτορες Αγίους μας, 
αλλά και ένα καταφύγιο των νέων ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και προστρέχουν προσευχητικά στην χάρη τους για να πρεσβεύσουν μαζί με την Παναγία Κόρη τους στον Εγγονό τους Χριστό, για να τους λύσει τα δεσμά της ατεκνίας και να τους χαρίσει το πολυπόθητο Θείο Δώρο της παιδοποιΐας, να τους χαρίσει ένα παιδί, όπως ακριβώς έκανε και ο Θεός στους ίδιους και τους χάρισε την Παναγία και Θεοτόκο Μαρία.
        Ας δούμε μαζί με τους αναγνώστες μας την ζωή τους και ας παραδειγματιστούμε από την υπομονή και την τεράστια πίστη τους στον Θεό. Εξάλλου από που αλλού θα μπορούσαμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το ευλογημένο ζευγάρι, για το πιο ενάρετο ζευγάρι της εποχής εκείνης, το επιλεγμένο από τον Θεό ζευγάρι για να κυοφορήσει την Μητέρα του Υιού Του και εν τέλει την Σωτηρία του κόσμου, αν όχι από την ίδια την πηγή των πληροφοριών, από την Ενορία μας και την εκκλησία τους, που τους έχει για προστάτες της, αυτούς τους Αγίους και Δικαίους όπως τους ονομάζει η Εκκλησία μας, του Θεοπροπάτορος Ιωακείμ και της Θεοπρομήτορος Άννας. 
Η ατεκνία της Αγίας Άννας.
Σχετική εικόνα
Η Θαυματουργή Εικόνα
που βρίσκεται στο Κυριακό
της Σκήτης της Αγίας Άννας,
στο Άγιον Όρος.
         Στη ζωή της Άγιας Άννας υπήρχε και ένα μελαγχολικό σύννεφο. Υπήρχε μια πίκρα διότι έμεινε στείρα. Ο Θεός, είχε δώσει στην ενάρετη ζωή της, για δοκιμασία, την στέρηση της μητρότητας. 
        Μοιράζει ο Θεός τα χαρίσματά Του. Και στον καθένα μαζί με τα προσόντα, που τον προικίζει του δίνει και κάποιο μειονέκτημα για να τον συγκρατεί. Έτσι λοιπόν και η ενάρετη Άννα έχει έντονη τη θλίψη της, γιατί δεν μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί.
       Τον καιρό εκείνο, αλλά και στις μέρες μας καμιά φορά, στην σημερινή πολιτισμένη κατά τα άλλα κοινωνία  του 21ου αιώνα, η ατεκνία είχε φοβερές κοινωνικές συνέπειες και προεκτάσεις. Το άτεκνο ζευγάρι, ο άτεκνος άνδρας μα περισσότερο η άτεκνη γυναίκα, εθεωρείτο από το σύνολο της κοινωνίας αμαρτωλό και έτσι ήταν πάντοτε περιφρονημένο και ντροπιασμένο από τον Θεό όπως αυτοί νόμιζαν, τελικά όμως  από τους ίδιους τους ανθρώπους. Κανένας δεν έτρωγε ψωμί μ’ αυτόν που δεν είχε παιδί. Όταν πήγαινε στην Εκκλησία καθόταν τελευταίος και αν έκανε θυσία ή έδινε προσφορά στον ναό, συνηθιζόταν να την δίνει τελευταίος στον Ιερέα. 
Η Αγ. Άννα με την τρίχρονη Παναγία Κόρη της.
Έργο της Αδελφότητος των Αναναίων, 
στην Ι.Κ Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 
στην Σκήτη της Αγίας Άννας 
στο Άγιον Όρος.
   Έτσι και το θεάρεστο ζευγάρι μας, παρά το γεγονός ότι ήταν από ευγενή και πλούσια οικογένεια, είχε την κατακραυγή του κόσμου που δεν συναναστρέφονταν μαζί τους επειδή τους θεωρούσαν  μιάσματα, ανθρώπους αμαρτωλούς και τιμωρημένους από τον Θεό με ποινή την ατεκνία τους. 
(Ήταν σκληρός λαός ο Ισραηλητικός και τότε αλλά και σήμερα, ήθελαν την εβραϊκή φυλή πάντα να ξεχωρίζει, να πρωτεύει να επεκτείνεται και να πληθαίνει, εγωϊστικά ήθελε την κυριαρχία και την εξουσία στους γύρω λαούς, τους γειτονικούς, επιζητούσε τότε, μα ακόμα και τώρα, έναν επίγειο ηγέτη που θα τους οδηγήσει στην κυριαρχία του κόσμου όπως τους το έταξε ο Θεός, μη μπορώντας όμως από την αναλγησία τους να καταλάβουν για ποιόν κόσμο τους προόριζε και έτσι όταν τους έστειλε τον ίδιο τον Υιό Του για να τους κάνει, ως τον εκλεκτό, τον περιούσιο λαό Του, ηγέτες της επουράνιας παντοκρατορίας Του, αυτοί απογοητευμένοι από την διδασκαλία Του, τον έβγαλαν από την ιστορία τους και από την ζωή τους, τον ξερίζωσαν από την καρδιά τους, τον θανάτωσαν μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο, τον σταύρωσαν και τώρα ακόμα περιμένουν τον Μεσσία τους που θα τους κάνει κυρίαρχους του επίγειου κόσμου, μια κυριαρχία που αιώνες τώρα την ονειρεύονται και την επιζητούν. Γιαυτό και θεωρώ...και ίσως να κάνω λάθος, πως είναι ένας λαός του οποίου οι ηγέτες του, πιθανότατα στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην ανθρωπότητα με την επικίνδυνη πολιτική, αλλά και τον έντονο επεκτατισμό τους)
Το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος και η ιστορία του ...
Το Κυριακό της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος,
όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας,
αλλά και  απότμημα του αριστερού ποδιού της.

      Πως μπορούσαν όμως να φανταστούν όλοι αυτοί οι σκληρόκαρδοι άνθρωποι που τους λοιδορούσαν για την ατεκνία τους, πως θα μπορούσαν να φανταστούν την συνέχεια και το τελικό σχέδιο του Θεού γιαυτό το κατά τα άλλα περιθωριακό ζευγάρι της εποχής εκείνης; Πως θα ήταν δυνατόν να αντιληφθούν πως η συνεχής προσευχή και η πίστη του Ιωακείμ και της Άννας θα τους έκαναν σκεύος εκλογής για την Σωτηρία του κόσμου, μέρος σημαντικό και της Παλαιάς, μα τώρα πια και της Καινής Διαθήκης, αφού θα έφερναν στον κόσμο την αρχή των πάντων, την Θεοτόκο σε δεκαπέντε περίπου χρόνια από την στιγμή της Γέννησης της, και δεκαπέντε έτη και εννέα μήνες από την στιγμή της Σύλληψης της, που θα εορτάσουμε εδώ στην Ενορία μας σε λίγες ημέρες, "στις 9 του Δεκέμβρη που' χει η Άννα την γιορτή της", την ακτινοβόλο και Παρθένο Μαρία, την Αγία Μητέρα του Χριστού και ιδρυτή της Εκκλησίας μας; 

*συνεχίζεται...
TAG