Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Είχαμε μουσαφίρη στην φιλόξενη εκκλησιά μας...
     ...τον π. Παύλο Ιωσηφίδη, Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αλλά και παλαιό γνώριμο, φίλο, γέροντα και δάσκαλο βυζαντινής μουσικής, καλλικέλαδο ιεροψάλτη, αγιορείτη και μάλιστα αγιαννανείτη μοναχό, μα πάνω από όλα δικό μας άνθρωπο και συμπαραστάτη.
     Επτά το βράδυ της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018, και υπό βροχή ασταμάτητη από το μεσημέρι ακόμα, σήμαναν οι καμπάνες από το ολοκαίνουργιο καμπαναριό μας ύψους είκοσι τριών μέτρων,
 καλώντας τους πιστούς στην όμορφη, ζεστή  και φιλόξενη κατακόμβη μας, που προσωρινά μόνο καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες  της Ενορίας μας τώρα, μέχρι πλήρους αποπερατώσεως του επάνω περίλαμπρου Ναού μας, και στην Ακολουθία του Ακαθίστου, όπου και μέχρι τις 9.30 το βράδυ ακούσαμε εναλλάξ από τους ιερείς μας και τις τέσσερις Στάσεις των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
     Τους Α΄ Στάση των Χαιρετισμών ανέλαβε να τελέσει, ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, τους δύο επόμενους, την Β΄και την Γ΄Στάση ο π. Χρυσόστομος Τελίδης και για την Δ΄και τελευταία Στάση των Χαιρετισμών αφήσαμε φυσικά τον π. Παύλο μπροστά στην ολοστόλιστη εικόνα της Παναγίας μας με το δωδεκακέρι να φωτίζει καθ΄όλην την διάρκεια το γλυκό της πρόσωπο, τοποθετημένη στον σολέα και στο κέντρο της εκκλησιάς μας, ο οποίος και απέδωσε όλα αυτά τα "Χαίρε" προς την Παναγία μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, έναν τρόπο
 απόλυτα βυζαντινό αλλά και αγιορείτικο, ένα μείγμα απαράμιλλου ακούσματος που θα περίμενε ίσως να το ακούσει κάποιος σε μεγάλους μητροπολιτικούς και καθεδρικούς Ναούς. Όμως έβγαινε μέσα από την εκκλησία μας και μάλιστα από τα υπόγεια της, την κατακόμβη μας, που σε λίγο καιρό θα έχει επιτελέσει πια τον σκοπό για τον οποίο και χτίστηκε, για να παραδοθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χρήσεις και δραστηριότητες, αφού την Λατρεία του Θεού μας στην Ενορία μας πια, τα Πανηγύρια, τα Μυστήρια, τις Αγρυπνίες, τις Ακολουθίες μας, τις χαρές και τις λύπες των κατοίκων των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα τα τελούμε όλα στον επάνω Ναό που ήδη είναι έτοιμος για να μας υποδεχθεί..."δόξη και τιμή".
     Ακολούθως ο π. Παύλος ανέλαβε να κηρύξει και τον Θείο Λόγο, οπότε και τον ακούσαμε με τον δικό του τρόπο να εξυμνεί το γλυκό πρόσωπο της Παναγίας Θεοτόκου, να μας μιλά για την ιστορία των Χαιρετισμών, αλλά και να μας αναφέρει  μνήμες, εμπειρίες και ιστορίες από την μακρόχρονη παραμονή του στο Αγιοβάδιστο Όρος της Παναγιάς μας, το μυρωδάτο Περιβόλι της, και ιδιαίτερα προσωπικές αναφορές και βιώματα από τον τόπο της μετανοίας του και τους σοφούς γεροντάδες του στην Μικρά Αγία Άννα και την Αδελφότητα των Θωμάδων, στην Έρημο του Αγίου Όρους, όπου και εγκαταβίωνε από την παιδική του ηλικία μέχρι και πρόσφατα.
     Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται εμείς να αναφέρουμε στο σημερινό άρθρο της ιστοσελίδας μας, απλά να σας αφήσουμε να ζήσετε, έστω και με λίγες ημέρες καθυστέρηση, μέσα από το βίντεο που ακολουθεί, τα συναισθήματα που ζήσαμε και εμείς όταν την Παρασκευή που μας πέρασε, μουσαφείρη στην κατακόμβη της εκκλησιά μας κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου, είχαμε τον π. Παύλο Ιωσηφίδη, και επίσης να νοιώσετε ιδιαίτερα την συγκίνηση και το ρίγος που πάντα μας προκαλεί η φωνή, αλλά και η παρουσία του στην γειτονιά μας, την φτωχή μα τόσο φιλόξενη συνοικία των Ανθοκήπων και την ζεστασιά και αγάπη των κατοίκων τους.
     Ευχαριστούμε π. Παύλο για την χαρά της επισκέψεως σου, ευχαριστούμε για την αγάπη του, όμως θα τον περιμένουμε πάλι εδώ, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας και την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, κοσμώντας το αναλόγιο της Ενορίας μας για να μας ψάλλει μαζί με τους ιεροψάλτες του Ναού, το Τροπάριο της Κασσιανής, αλλά θα τον αναμένουμε και το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ, για να κάνουμε μαζί την Πρώτη Ανάσταση και μαζί να βροντοφωνάξουμε για να μας ακούσει ο διάβολος και να κρυφτεί, το "Ανάστα ο Θεός..." .

 ...να απαγγέλει την Δ΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου,
  στην κατακόμβη του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ
και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας,
την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.
Καλή Ανάσταση!!!
TAG