Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, άλλοτε τελεί Αγρυπνία επί τή ευκαιρία της Ακολουθίας του Μεγάλου Κανόνος...(...το οποίο θα είχαμε επιλέξει πέρυσι, εν έτει 2024, να κάνουμε !!!)
...άλλοτε πάλι τελεί την Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος κατά την διάρκεια του Όρθρου της Πέμπτης το πρωΐ, που είναι και η ενδεδειγμένη θέση του κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας, ενώ τελευταία και κατόπιν παρότρυνσης και της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ψάλλει την Ακολουθία αυτή το απόγευμα της παραμονής της Πέμπτης του Μεγάλου Κανόνος, κατά την διάρκεια του Μικρού Αποδείπνου της Τετάρτης, την οποία περίπτωση και εμείς προτιμούμε τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενορίτες και προσκυνητές να συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι μαζί μας στην όμορφη αυτή σαρακοστιανή Ακολουθία.
...η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα τελεσθεί, την Τετάρτη 2α Απριλίου 2025, το απόγευμα από τις 6.00 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. μέσα στον νέο και όμορφο, αγιορείτικου τύπου, Παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου.
Επίσης θα έχουμε την ευλογία για ακόμα μια φορά, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Μεγάλου Κανόνος, να προσκυνήσουμε στον νάρθηκα του ναού μας, μικρό απότμημα του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, που θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό μας, μαζί με αρκετά ακόμα ιερά λείψανα Αγίων που έχουμε ως πολύτιμη κληρονομιά και ευλογία στην κατοχή μας, μαζί φυσικά και με τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, και κατά καιρούς θέτουμε σε προσκύνηση στους πιστούς, σε Αγρυπνίες, Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, στο Ευχέλαιο της Σαρακοστής και άλλες περιπτώσεις, και ειδικά αυτήν την περίοδο μέσα στην κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής.

Ελάτε και σε αυτήν την όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Εκκλησίας μας, που σύμφωνα με το πρόγραμμα του μηνός Απριλίου 2025 (...κάντε κλικ εδώ για να το δείτε με κάθε λεπτομέρεια, αλλά μαζί και το πρόγραμμα της Μεγάλης και της Διακαινησίμου Εβδομάδος !!!) θα τελεσθεί σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στις 6.00 μ.μ. μετά πάσης ευλαβείας και κατανύξεως στο Παρεκκλήσι μας, που πανηγυρίζει στις 23 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, στην εορτή της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου, εντός του ναού μας, μπαίνοντας αριστερά υπερυψωμένο.
Παρακάτω θα διαβάσετε ένα άρθρο ενημερωτικό για τον Μεγάλο Κανόνα, ενώ παράλληλα θα ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα μας και ένα ακόμα άρθρο που έχει σχέση με τον Μεγάλο Κανόνα, μια ανάρτηση αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρέα Κρήτης που είναι και ο συγγραφέας του.
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
9. " Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ"
Σ

"Η λατρεία μας μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή",
αλλά και νέα άρθρα πάντα με θέμα την Μεγάλη Σαρακοστή.Ήδη σε προηγούμενες αναρτήσεις ανεβάσαμε στην ιστοσελίδα μας...
(κάντε κλικ πάνω στους συνδέσμους και δείτε όλες αυτές τις δώδεκα προηγούμενες αναρτήσεις μας σχετικά με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή...)
1. "Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ"
2."ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ",
3."Η ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ",
4. "Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ" ή "ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"
5. "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"
6. "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ"
7. "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ"
8. "Ο ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ"
σήμερα σας παραθέτουμε το άρθρο μας με τίτλο:
9. "Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ¨
10. "ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ"
11."ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ" (μέρος 1ον)
12."ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ" (μέρος 2ον)
...και θα συνεχίσουμε με την βοήθεια του Θεού...
"Ελέησον με ο Θεός, ελέησον με"

Αυτόν τον πράγματι μέγιστο από όλους τους κανόνες, τον δημιούργησε και τον συνέγραψε άριστα και με τεχνητό τρόπο ο εν Αγίοις πατήρ ημών Ανδρέας ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο ονομαζόμενος και Ιεροσολυμίτης. Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από τη Δαμασκό. Επί σαράντα χρόνια εκπαιδεύτηκε στα γράμματα και εξάσκησε την εγκύκλια εκπαίδευση, οπότε ήλθε στα Ιεροσόλυμα και έγινε μοναχός. Ζώντας όσια και θεοφιλώς, στην ήσυχη και ατάραχη βιοτή του άφησε στην Εκκλησία του Χριστού λόγους και εκκλησιαστικούς ύμνους κανόνων, περισσότερο όμως αναδείχτηκε με τη συγγραφή πανηγυρικών λόγων.
Μαζί με τα πολλά άλλα που έγραψε, συνέθεσε και τον Μεγάλο Κανόνα, που προξενεί πολύ μεγάλη κατάνυξη. Διότι επιλέγοντας και μαζεύοντας από όλη την ιστορία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, συνέθεσε τον ύμνο αυτό, από τον Αδάμ δηλαδή μέχρι και αυτήν την Ανάληψη του Χριστού και το κήρυγμα των Αποστόλων. Προτρέπει λοιπόν με αυτόν τον ύμνο κάθε ψυχή, να ζηλέψει μεν όσα καλά προσφέρει η ιστορία της Αγίας Γραφής και να τα μιμηθεί όσο είναι δυνατόν, όσα δε είναι πονηρά να τα αποφεύγει, ενώ πάντοτε να προστρέχει στον Θεό με μετάνοια, με δάκρυα και εξομολόγηση, με κάθε τι δηλαδή που ευχαριστεί τον Θεό.
Όμως είναι τόσο μεγάλος ο κανόνας αυτός σε μήκος και γραμμένος με τέτοιο μέλος, ώστε είναι ικανός να μαλακώσει και τη σκληρότερη ψυχή και να τη διεγείρει να ξεκινήσει να κάνει το καλό, με την προϋπόθεση όμως να ψάλλεται με συντετριμμένη καρδιά και προσοχή που αρμόζει. Συνέθεσε δε τον ύμνο αυτό, όταν και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο μέγας Σωφρόνιος, συνέγραψε τον βίο της Μαρίας της Αιγυπτίας, που θα βρούμε σε επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας. Διότι και αυτός ο βίος προσφέρει άπειρη κατάνυξη και δίνει πολλή παρηγοριά σ᾽ αυτούς που έχουν φταίξει και αμαρτήσει, εάν βεβαίως θελήσουν να απομακρυνθούν από τις πονηρίες.
Ο δε ιερός Σωφρόνιος, με τον σπουδαίο του λόγο για την οσία Μαρία, τους κάνει πάλι να γίνουν σώφρονες, και τους ξεσηκώνει προς τον Θεό, ώστε να να μην πέφτουν πια στην αμαρτία ούτε και να απελπίζονται, αν μερικοί βρέθηκαν να είναι αιχμαλωτισμένοι σε κάποια παραπτώματα. Διότι η διήγηση για την αγία Μαρία παρουσιάζει πόσο μεγάλη είναι η φιλανθρωπία και η συμπάθεια του Θεού σ᾽ εκείνους που αποφασίζουν να μετανοήσουν από τις προηγούμενες αμαρτίες τους.
Λέγεται δε Μεγάλος Κανόνας, ίσως θα έλεγε κανείς και για τις ίδιες τις έννοιες που προβάλλει και τις σκέψεις που περιέχει: ο ποιητής του έχει γόνιμη σκέψη, καθώς τα συνέθεσε όλα άριστα. Αλλά λέγεται Μεγάλος και για τον λόγο ότι από όλους τους υπόλοιπους κανόνες, που έχουν τριάντα ή και λιγότερα τροπάρια, αυτός εκτείνεται σε διακόσια πενήντα τροπάρια, που το καθένα από αυτά αποστάζει άρρητη ηδονή.
Σωστά λοιπόν και πρεπόντως ο Μέγας αυτός Κανόνας, ο οποίος περικλείει μεγάλη κατάνυξη, τάχθηκε να ψάλλεται στη Μεγάλη Σαρακοστή. Αυτόν τον άριστο και μέγιστο κανόνα, όπως και τον λόγο της οσίας Μαρίας, ο ίδιος Πατήρ ημών Ανδρέας, πρώτος τους έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όταν έφτασε εκεί σταλμένος να βοηθήσει στην έκτη Οικουμενική Σύνοδο (681 μ.Χ.) από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδωρο. Τότε λοιπόν, επειδή αγωνίστηκε κατά τρόπο άριστο κατά των αιρετικών Μονοθελητών, μολονότι ήταν ακόμη απλός μοναχός, συγκαταλέχθηκε στον Κλήρο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα έγινε διάκονος και ορφανοτρόφος σ᾽αυτήν, και μετά από λίγο, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Αργότερα, αφού πρώτα κάθισε αρκετά στον επισκοπικό του θρόνο στην Κρήτη, έφτασε κάπου κοντά προς την Ιερισσό της Μυτιλήνης, και εκεί εκδήμησε προς τον Κύριο᾽.


Από την άποψη αυτή το εκτεταμένο αυτό εκκλησιαστικό ποίημα έχει μία μοναδική θέση στην Εκκλησία, που αναδεικνύει και την ιδιαίτερη χάρη και τον ξεχωριστό φωτισμό που έλαβε ο συντάκτης του από τον Κύριο και Θεό μας. Και τίποτε άλλο να μην είχε αφήσει ο άγιος Ανδρέας, το έργο αυτό ήταν ικανό να φανερώσει την αγιότητά του, αλλά και το μέγιστο ποιητικό του τάλαντο.
Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες προς τον μεγάλο αυτόν Άγιο της Ορθοδοξίας, τον Άγιο Ανδρέα, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, επικαλούμενοι τις αγίες πρεσβείες του προς τον Κύριο, κατεξοχήν όμως είμαστε ευγνώμονες προς τον ίδιο τον δωρεοδότη Χριστό μας, που φώτισε τον νού και την ψυχή του Αγίου Ανδρέα και τον κατέστησε ικανό να δημιουργήσει μία τέτοια θεόπνευστη δημιουργία, που η Εκκλησία αναγνωρίζοντας την αξία της, από νωρίς την ενέταξε στο Λειτουργικό Τυπικό της προσφέροντας σε όλους μας, ένα ακόμα πλατύσκαλο στην απότομη ανηφόρα της Σαρακοστής, ένα ακόμα ξέφωτο μέσα στο πυκνό δάσος της άσκησης την περίοδο που διανύουμε, ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε, ειδικά αυτήν την περίοδο μα και πάντα, τις επιθέσεις του διαβόλου...

...και να αδελφοί μου !!!

Η Ανάστασις όλο και ζυγώνει !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου