Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μακεδονία, Ελλάς.
Περίοδος Τριωδίου 2024..."Τσικνοπέμπτη".
Τετάρτη 7η Μαρτίου 2024.
Έχοντας μπει για τα καλά μέσα στο Τριώδιο, ήδη διανύουμε από προχθές, Δευτέρα 4η Μαρτίου του 2024... Καλό υπόλοιπο του Τριώδιο επί τη ευκαιρία, την 2η εβδομάδα του μετά την Κυριακή της παραβολής του Ασώτου, που ακούσαμε από τα χείλη του ιερέως λειτουργού μας στην ολοκαίνουργια εκκλησιά μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, έχοντας αφήσει πίσω μας τον χειμώνα, αναμένοντας με μεγάλη ανυπομονησία την Άνοιξη, και την όμορφη και κατανυκτική περίοδο ης Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, μέρα με την μέρα, άρθρα και αναρτήσεις, όλα σχετικά με το Τριώδιο, τις ιδιαιτερότητες του, την ομολογουμένως..."περίεργη" νηστεία του και ότι άλλο θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε ως χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι.
Όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε παρεξηγήσει την περίοδο αυτή, και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει από το ίδιο το πλήρωμα της Εκκλησίας, κάτι για το οποίο ανησυχούμε και αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε ως Ενορία, αλλά και δίπτυχα φυλλάδια που μοιράζουμε στο εκκλησίασμα τις Κυριακές, αλλά και με την προσπάθεια των ιερέων μας εκ του Ιερού Βήματος, μα και την αγωνία των κατηχητών και των κατηχητριών μας στα μαθήματα στις αίθουσες της κατακόμβης του Ιερού Ναού μας, για τα παιδιά της "Ιθάκης" μας αρχικά, στα κατηχητόπουλα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας στις σαββατιάτικες συναντήσεις τους, αλλά και την άοκνη προετοιμασία από τις κυκλάρχισσες μας στις συναντήσεις των κυριών μας, στο όμορφο Αρχονταρίκι της κατακόμβης μας, των νεοτέρων γυναικών και μητέρων, αλλά και των παλαιοτέρων κυριών μας, των δυο κατηχητικών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, που έχουμε δημιουργήσει για τα απογεύματα κάθε Δευτέρας και Τρίτης...
...με ζητούμενο όλης αυτής αγωνιώδους προσπάθειας, την αποσαφήνιση των παρεξηγήσεων αυτών τοποθετώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, λαϊκές και εκκλησιαστικές στην πραγματική τους βάση και διάσταση, χωρίς μασκαρέματα, καρναβαλικές παρελάσεις και ξέφρενη διασκέδαση..."ένεκα των ημερών", όπως δικαιολογούνται πολλοί εκ των αδελφών μας κατά την ασύδοτη συμπεριφορά τους τις τρείς πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, μα και την Καθαρά Δευτέρα, την 1η ημέρα της Σαρακοστής.
Τα άρθρα μας δεν θα σταματήσουν όμως, αλλά θα ενταθούν και κατά την επόμενη εκκλησιαστική περίοδο, αυτήν της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μιας και στην διάρκεια αυτής, οι Ακολουθίες στο εκκλησιαστικό τυπικό μας είναι πολλές και τις περισσότερες φορές άγνωστες, ή λιγότερο γνωστές στους πιστούς, ή και παραθεωρημένες σε κάποιους άλλους χριστιανούς, όπως είναι οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τα Μεγάλα Απόδειπνα, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και τόσες ακόμα όμορφες και κατανυκτικές Ακολουθίες,
που είναι ενταγμένες από τους Πατέρες της Εκκλησίας μέσα στην λατρεία αυτής της περιόδου, για να αναδείξουν την χαρμολύπη που αποπνέεται από την Σαρακοστή, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την θλίψη αργότερα της Μεγάλης Εβδομάδος, αλλά και για το μεγάλο και χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου μας.
Δανειστήκαμε λοιπόν το άρθρο αυτό του πατρός Νικολάου Λαγουμτζή, το διαμορφώσαμε έτσι ώστε να ταιριάζει στο ύφος των δικών μας αναρτήσεων, χωρίς όμως να αλλάξουμε το κείμενο, το στολίσαμε με εικόνες, βάλαμε και τα δικά μας σχόλια στο τέλος και σήμερα, παραμονή του εθίμου της Τσικνοπέμπτης, το αναρτούμε στην πάντα φιλόξενη ιστοσελίδα της Ενορίας μας...
...και να το αποτέλεσμα!!!
* σήμερα η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί...
...το άρθρον του Πατρός Νικολάου Λαγουμτζή...
Τι είναι και τι συμβολίζει
η Τσικνοπέμπτη;
Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. (και για την φετινή Αποκριά είναι την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021). Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.
Η λέξη “τσικνοπέμπτη”
προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται από τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την νηστεία πριν από το Πάσχα: Την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας (από εγκράτεια και «φρενάρισμα» των θελημάτων μας), αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα (άμα είναι και βιολογικά, ακόμη καλύτερα)!!!
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω» ίσχυε η νηστεία και έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη έχουμε πάλι νηστεία, δηλαδή προετοιμασία για τα επερχόμενα.
Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, ονομάζεται τσικνοπέμπτη. Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Ας θυμηθούμε όμως κάτι πολύ σημαντικό λόγω των γιορτινών συναντήσεων μας και των σχετικών τραπεζωμάτων. Καλή διασκέδαση να έχουμε και όσοι γευθούν το κρασάκι, αυτό να γίνει με το προβλεπόμενο μέτρο, τα ξέρετε άλλωστε, αλλά συγχωρέστε μου την επανάληψη, ΟΧΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ και ασφαλώς ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ εφόσον τα εύγευστα ποτηράκια είναι πλέον των 1-2!! ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ!!!
ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ!!!
*Του Πατρός Νικολάου Λαγουμτζή
*...δείτε και τα παρακάτω...
"Τσικνο"σάββατο 2019 |
"Τσικνο"σάββατο του 2020... και μετά ήρθε το χάος του κορωνοϊού για δυο & βάλε!!! ολόκληρα χρόνια!!! |
Έτσι μπράβο!!! σιγά-σιγά να θυμόμαστε την προ κορωνοϊού εποχή στα κατηχητικά μας, που το "Τσικνοσάββατο" κάθε χρόνο ήταν παράδοση στην "Ιθάκη" μας.
Σας προσκαλούμε όλους στο φαγοπότι της χαράς και της γιορτής μας...
...ένεκα Τσικνοπέμπτης φυσικά!!!
Και όταν λέμε όλους...όλους!!!
Καλό "Τσικνο"...σάββατο!!!
Και δυο λόγια από εμάς για το νόημα της Τσικνοπέμπτης στην ζωή του χριστιανού..."Θεοφάνια του 2015" |
Η ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, συμφωνεί και επαυξάνει στα γραφόμενα του πατρός Νικολάου Λαγουμτζή, που τον ευχαριστεί για το όμορφο αυτό άρθρο που χωρίς την άδεια του αναδημοσιεύουμε και φέτος. Συμπληρώνει δε πως στα παλαιά τα χρόνια, τα αγνά και τα όμορφα, αλλά και χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας, ελλείψει της τεχνολογίας και χωρίς τρόπους αποθήκευσης των ευπαθών τροφίμων, οι χριστιανοί που κρατούσαν την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κατά γράμμα,
Την επόμενη χρονιά, το 2016, ήταν έτσι τελειωμένος εξωτερικά και τώρα συνεχίζετε πια εσωτερικά...χάριν των Αγίων μας!!! |
Οπότε η παράδοσις της Εκκλησίας μας και ο Ορθόδοξος τρόπος ζωής είναι αυτά που οδήγησαν και σε αυτήν την μικρή γιορτή της Τσικνοπέμπτης, λίγο πριν από την έλευση της Σαρακοστής, όπως άλλωστε και τις περισσότερες συνήθεις στην ζωή του Ελληνορθόδοξου λαού μας.
(παρένθεση ανοίγουμε εδώ για να σχολιάσουμε πως, όταν ο π. Νικόλαος έγραφε αυτό το άρθρο, δεν είχε ιδέα τι θα επακολουθούσε στην καθημερινότητα μας, λίγο αργότερα...πως θα μπορούσε άλλωστε;;;
Και μια όμορφη βραδινή φωτογραφία του Ναού μαςαπό κάποια Αγρυπνία μας!!! |
...και μια περσινή φωτογραφία με την εκκλησία μας ντυμένη στα λευκά !!! |
Φθινοπωρινό ξημέρωμα το 2019 στην επάνω εκκλησιά μας |
Τέλεση Θυρανοιξίων τον Οκτώβριο του 2019 |
Η λέξη "Τριώδιο" προέρχεται από το βιβλίο της Εκκλησίας μας, που περιλαμβάνει όμορφους ύμνους με τρεις ωδές, εξ΄ ού και το όνομα του, το οποίο ψάλλεται κατά την ιδιαίτερη περίοδο αυτή,
Εκκλησιασμός του 3ου Δημοτικού Σχολείου στον επάνω Ναό, κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, 30/1/2020... |
...και την ίδια ημέρα όλο το Σχολείο μας στα σκαλιά της ολοκαίνουργιας & πανέμορφης εκκλησιάς τους |
αλλά χωρίς να συμμετέχουμε εμείς σε αυτά ή να τους δίνουμε προεκτάσεις υπερφυσικές και αλλότριες με την πίστη μας.
*οι φωτογραφίες του δικού μας άρθρου είναι παντελώς άσχετες με το θέμα,
αλλά και πολύ ωραίες...δεν συμφωνείτε;
Εύχομαι και εγώ από καρδιάς στους αναγνώστες μας...
...Καλή Τσικνοπέμπτη αύριο!!!
π. Χρυσόστομος Τελίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου