Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, τελείται κάθε Πέμπτη απόγευμα μετά τον Εσπερινό, μέσα στο καινούργιο και όμορφο Παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, που πλέον λειτουργεί κανονικά από το νέο έτος, μπαίνοντας στον νάρθηκα του Ιερού Ναού μας αριστερά, πάντα όμως σε πρότερη συνεννόηση με τον πνευματικό μας, στα τηλέφωνα 2310655719 (οικία) & 6984989869 (9.00-11.00 το βράδυ) τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, που επανήλθε εδώ και λίγο καιρό στα καθήκοντα του μετά από μια μακρά περίοδο ανάρρωσης.
Καλό Τριώδιο και καλή μετάνοια αδελφοί !!!
Σχόλιον...
Με αφορμή την όμορφη αυτή περίοδο του Τριωδίου, που... "Άρχεται" από την Κυριακή που μας πέρασε, της 5ης Φεβρουαρίου του 2023, Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ενώ φέτος πέφτει και Κυριακή μετά την Υπαπαντή...νωρίς-νωρίς φέτος θα έχουμε το Πάσχα, και με την εορτή των Τριών Μητέρων των Τριών Ιεραρχών, της Εμμέλειας, της Νόννας και της Ανθούσας, που εορτάζουν μαζί την 1η Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου μας, με παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
με αφορμή το Τριώδιο λοιπόν συνεχίζοντας το σχόλιο μας, που περιέχει τρείς Κυριακές ακόμα, αυτήν του Ασώτου, αυτήν της Απόκρεω και αυτήν της Τυρινής, μια περίοδο τριών εβδομάδων ψυχικής προετοιμασίας μας για να μπούμε κατόπιν, με την Καθαρά Δευτέρα, φέτος στις 27 Φεβρουαρίου του 2023, στην άλλη μεγάλη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,
με όλες αυτές τις αφορμές λόγω του Τριωδίου λοιπόν, εμείς εδώ από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα ξεκινήσουμε από σήμερα μια σειρά από άρθρα σχετικά με το εκκλησιαστικό τυπικό αυτής της ιδιαίτερης περιόδου, με την "περίεργη" νηστεία της, αλλά και των ιδιότυπων εκκλησιαστικών και λαϊκών παραδόσεων που την ακολουθούν, εκ των οποίων μερικές έχουν ερείσματα εκκλησιαστικά, άλλες πάλι δεν συμβαδίζουν καθόλου με τις επιταγές της Εκκλησίας μας, και πολλές είναι οι φορές που δημιουργούν παρεξηγήσεις μεταξύ των χριστιανών.
Όμως και με μια ακόμα αφορμή συνεχίζουμε τα άρθρα μας αυτά. Με την αφορμή πως τώρα νοιώθουμε μια επιπλέον χαλάρωση, αλλά έχουμε και την πολυτέλεια του περισσότερου ελεύθερου χρόνου, τόσο εμείς ως συντάκτες της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, λόγω της πανδημίας που υποχωρεί μέρα με την μέρα και μας αφήνει πνευματικά περιθώρια και χρόνο, αλλά μας αφήνει να έχουμε και λατρευτική ζωή και σαφώς καλύτερη διάθεση,
αλλά και όλοι εσείς οι ενορίτες και αναγνώστες, οι ακόλουθοι και φίλοι της ιστοσελίδας μας, που τώρα είστε περισσότερες ώρες της ημέρας ελεύθεροι από το άγχος του κορωνοϊού, και μπορείτε ευκολότερα και χωρίς πίεση να διαβάζετε και να εντρυφήσετε στην ζωντανή και γεμάτη νοήματα ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού μας και την Ορθοδοξία, αν επιλέξετε την δική μας ιστοσελίδα για την ενημέρωση σας.
![]() |
Ενημερώνουμε, πως από τούδε και στο εξής, όλες οι Ακολουθίες του Νυχθημέρου, θα τελούνται στο όμορφο Παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου, που βρίσκεται στον πρόναο, μπαίνοντας αριστερά !!! |
Έτσι καθημερινά από σήμερα, όπως και παραπάνω ανέφερα, θα ανεβάζουμε ψυχοφελείς αναρτήσεις, δημοσιεύοντας στα πλαίσια της κατηχητικής δράσης και της εξωστρέφειας της Ενορίας μας, άρθρα με θέματα συναφή με την εκκλησιαστική περίοδο που διανύουμε, το "όμορφο" αλλά και τόσο...παρεξηγημένο Τριώδιο, αλλά και όλα εκείνα που πρέπει να έχουν στην καθημερινότητα τους οι χριστιανοί... "υποχρεώσεις" και "δικαιώματα" !!! που απορρέουν από την Πίστη μας, το καθημερινό Συναξάρι των Αγίων μας, τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες στο τυπικό της Εκκλησίας μας και πολλά ακόμα επίκαιρα και απλά ζητήματα που απασχολούν όλους μας και πρέπει να γνωρίζουμε για να γίνουμε μέτοχοι και συμμέτοχοι στην λατρευτική ζωή της Ενορίας μας. Και με αυτόν τον τρόπο, αν το επιθυμείτε, εκτός από καλύτεροι άνθρωποι, μπορεί να γίνουμε και καλύτεροι χριστιανοί !!!
Σήμερα το θέμα μας θα είναι...
...η εξομολόγηση, ή το Μυστήριο της Μετάνοιας.
Καλή ανάγνωση &...
...Καλό "Τριώδιο"!!!
*...όμως διαβάστε και τα υπόλοιπα από τα άρθρα μας που αφορούν απλά θέματα λατρείας και εκκλησιαστικής συμπεριφοράς,
άρθρα και αναρτήσεις με τίτλους όπως:
"Η προσφορά μας στην Εκκλησία" σε τρία μέρη:
αλλά και περισσότερα επίκαιρα άρθρα που αφορούν όλους μας:
"Το Άγιον Δωδεκαήμερον"
"Η Μικρή Σαρακοστή, η Νηστεία των Χριστουγέννων & το Άγιο και Ιερό Σαρανταλείτουργο"
"Ο Άγιος Βασίλειος, ο Μέγας"
"Τα Ψυχοσάββατα της Ορθοδοξίας",
"Η νηστεία στην Εκκλησία μας",
"Το Τριώδιον (Καρναβάλι & Χριστιανισμός)
"Τα όπλα της Σαρακοστής"
"Τα Μεγάλα Απόδειπνα"
"Το Ευχέλαιο στο σπίτι ή στον Ναό μας",
"Η Αρτοκλασία στην Ενορία μας",
"Ο Ιερέας στο σπίτι μας",
"Ο Αγιασμός στην Ενορία μας",
"Ο Ύμνος της Αγάπης",
"Οι Παρακλήσεις της Παναγίας",
"Το Ευχέλαιο στο σπίτι ή στον Ναό μας",
"Η Αρτοκλασία στην Ενορία μας",
"Ο Ιερέας στο σπίτι μας",
"Ο Αγιασμός στην Ενορία μας",
"Ο Ύμνος της Αγάπης",
"Οι Παρακλήσεις της Παναγίας",
"Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου"
"Κηδείες και Μνημόσυνα στην Εκκλησία μας".
"Το Σχίσμα των Εκκλησιών",
"Το παλαιό και το νέο ημερολόγιο",
"Το Σύμβολο της Πίστεως, το Πιστεύω",
"Τα Απολυτίκια του Ιερού Ναού μας",
"Το Σχίσμα των Εκκλησιών",
"Το παλαιό και το νέο ημερολόγιο",
"Το Σύμβολο της Πίστεως, το Πιστεύω",
"Τα Απολυτίκια του Ιερού Ναού μας",
"Τα Επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας",
και τέλος, το σημερινό άρθρο μας με τίτλο:
"Το Ιερόν Μυστήριον της Μετανοίας (Εξομολόγησις),
η Σεπτεμβρίου του 2021, και του νέου κατηχητικού, ιεραποστολικού έτος, 2021-2022, που ξεκίνησε αμέσως μετά την Κυριακή του Σπορέως Χριστού, που ακούσαμε την Κυριακή στις 17/10/2021,
![]() |
Μαζί με το Ημερολόγιο του τοίχου της Ενορίας μας, κυκλοφορεί και το Ημερολόγιο της τσέπης, από την Ι.Μ.Ν. ΣΤ. του 2023, με θέμα το περιβάλλον !!! |
με επίκαιρα θέματα που αφορούν τις Ακολουθίες της εκάστοτε εκκλησιαστικής περιόδου, αλλά και περισσότερα ακόμα σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους, ενώ σκοπό έχουν την κατήχηση της Ενορίας μας, και είτε δημοσιεύονται στο διαδίκτυο υπό την μορφή άρθρων, είτε εκδίδονται ως δίπτυχα φυλλάδια και μοιράζονται στο εκκλησίασμα ή και βρίσκονται στις προθήκες του Ιερού Ναού μας για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, μαζί πάντα και με το λεπτομερές μηνιαίο λατρευτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και των δραστηριοτήτων της Ενορίας μας.
Καλή δύναμη, καλό διάβασμα &...
...Καλό Τριώδιο σ' όλους μας!!!
Η Εξομολόγησις,
ανάγκη και ελπίδα του κάθε χριστιανού.

Ένας από τους κύριους σκοπούς του άρθρου μας και αυτής της αναρτήσεως, αλλά και του μικρού δίπτυχου φυλλαδίου που υπάρχει στις προθήκες του ναού μας πάντα στην διάθεση των πιστών, είναι να βοηθήσει σε μια καλύτερη προετοιμασία και σ’ ένα τίμιο αυτοέλεγχο.
Στην προσπάθειά μας αυτή θα μας βοηθήσουν πολύ μερικά κείμενα της εκκλησίας μας, όπως π.χ. η ανάγνωση των Δέκα Εντολών και η Επί του όρους ομιλία του Κυρίου. Επίσης μεγάλη βοήθεια μπορεί να μας προσφέρει η ανάγνωση των ευχών της Θείας Μεταλήψεως και άλλα.
Όλ’ αυτά είναι ένας καθρέπτης μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε τον εσωτερικό μας κόσμο, όπως επίσης και ποιες πράξεις ή και καταστάσεις είναι αμαρτωλές και ίσως να τις αγνοούμε. Πόσοι από μας εξομολογούμαστε ασήμαντα πράγματα στον Πνευματικό μας και αφήνουμε τα βαρύτερα και σημαντικότερα, είτε από άγνοια, είτε επειδή εν γνώσει μας δεν θέλουμε να πολεμήσουμε.
Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε ως χριστιανοί είναι πως η Εξομολόγησις είναι απαραίτητη για την Θεία Κοινωνία και πως ο Πνευματικός είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον τρόπο που θα προσέλθουμε σε αυτήν ή και όχι. Επίσης καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας έχει η επιλογή του Πνευματικού μας, ο οποίος και τις περισσότερες φορές θα πρέπει να είναι ισόβιος και όχι να αλλάζουμε εξομολόγο κατά το δοκούν και ανάλογα με τα επιτίμια, τον κανόνα μας, που μπορεί να μας επιβάλλει ή την βολική ελαστικότητα του σε κάποια αμαρτήματα που μας βαραίνουν.
Την εξαγόρευσή μας, την αποκάλυψη των μυστικών μας και την άνευ όρων εξομολόγηση των αμαρτιών στον Πνευματικό μας, μπορούμε να την υποδιαιρέσουμε σε τρεις βασικούς τομείς:
♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
* Έλλειψη ζωντανής σχέσης με τον Θεό.
♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
* Κλονισμός πίστεως κι εμπιστοσύνη στον Θεό και στην πρόνοιά Του.
* Ζητήματα πίστεως, αδυναμίας, αμφιβολίας, ολιγοπιστίας.
* Αδιαφορία για την προσευχή, νηστεία, θεία λατρεία, εκκλησιασμό, συχνή Θεία Μετάληψη.
* Αδιαφορία για τη μελέτη της αγίας Γραφής και πνευματικών βιβλίων.
* Γογγυσμός κατά του Θεού, βλασφημία ή λογισμοί βλασφημίας.
* Όρκος, επιορκία, ψευδορκία, ταξίματα.
* Μαγεία, μαντεία, αστρολογία, κ.λπ., πίστη στις προλήψεις, στην τύχη, στα όνειρα.
Όλα αυτά τα αμαρτήματα έχουν το καθένα τη σοβαρότητά τους. Εμείς λόγω συντομίας, θα σταθούμε μόνον σε τρία από αυτά, στα οποία οι χριστιανοί δεν δίνουν πάντοτε την πρέπουσα σημασία:
Όλα αυτά τα αμαρτήματα έχουν το καθένα τη σοβαρότητά τους. Εμείς λόγω συντομίας, θα σταθούμε μόνον σε τρία από αυτά, στα οποία οι χριστιανοί δεν δίνουν πάντοτε την πρέπουσα σημασία:
μεγάλη αμαρτία.
■ Η παντελής έλλειψη προσευχής. Συνήθως στην εξομολόγηση μιλάμε σχολαστικά για τη νηστεία, ή για άλλα σημαντικά ή και ασήμαντα πράγματα και δεν αναφέρουμε καθόλου το θέμα της προσευχής. Πώς μπορούμε όμως χωρίς τη συχνή Θεία Κοινωνία και την διαρκή προσευχή, που είναι και τα δυο η επικοινωνία μας με τον Θεό, να προχωρήσουμε; «Αν θέλεις να δεις πόση αγιότητα και πνευματικότητα διαθέτει κάποιος, ρώτησε τον πόσο προσεύχεται!», είπε ένας Γέροντας όταν τον ρώτησαν πως θα διαλέξουν τον πνευματικό τους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι ανεξαιρέτως οι Άγιοί μας ήταν άνθρωποι προσευχής, κάτι που για μας είναι πάρεργο.
■ Η μαγεία και τα παράγωγα της. Είναι μια μεγάλη πληγή. Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν σε μάγους, σε καφετζούδες, σε χαρτορίχτρες , σε αστρολόγους, ή σε «φωτισμένες» και οραματίστριες. Πηγαίνουν ελαφρά τη καρδία, αγνοώντας ότι αυτό αποτελεί τη χειρότερη βλασφημία κατά του Θεού, την άρνηση του Βαπτίσματος και την συνεργασία με τον σατανά.
♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ
* Έλλειψη αγάπης για τον πλησίον, αδιαφορία γι’ αυτόν, υποτίμηση, περιφρόνηση.* Μίσος, φθόνος, χαιρεκακία, έχθρα, μνησικακία, εκδικητικότητα, ανταπόδοση κακού,
σκληρότητα, ασυγχωρησία, πικρία, ζήλεια.
* Εριστικότητα, φιλονικία, κατάρες, ύβρεις, ειρωνεία, εμπαιγμός, κοροϊδία, χειροδικία, φόνος.
* Ψεύδος, ανειλικρίνεια, ανεντιμότητα.
* Κλοπή, κατάχρηση, καταστροφή ξένης περιουσίας, κακομεταχείριση της δημιουργίας του Θεού.
* Αγνωμοσύνη, αχαριστία, αναίδεια, θρασύτητα, ασέβεια σε γονείς, προϊσταμένους, ιερείς, κ.λπ.
* Σκανδαλισμός άλλων με την ζωή μας, τη συμπεριφορά μας, την προκλητική εμφάνιση.
* Παράλειψη καλού κι ελεημοσύνης.
● Την οικογένεια μας
*Έλλειψη αγάπης, πνεύματος θυσίας, υποχωρητικότητας κι αλληλοκατανόησης.
● Την οικογένεια μας
*Έλλειψη αγάπης, πνεύματος θυσίας, υποχωρητικότητας κι αλληλοκατανόησης.
* Εριστικότητα, πείσμα, υπονόμευση συζύγου.
* Αδιαφορία για την ανατροφή και χριστιανική αγωγή των παιδιών.
* Παράλογες και εγωιστικές απαιτήσεις από σύζυγο και παιδιά.
* Παράλογες και εγωιστικές απαιτήσεις από σύζυγο και παιδιά.
* Άκαιρες, πιεστικές και αδικαιολόγητες επεμβάσεις στη ζωή και στις αποφάσεις των παιδιών, ή στις
οικογένειές τους. Υπονόμευση των προσπαθειών τους και του δεσμού τους.
* Αισχροκέρδεια, κατάχρηση, παρανομία, τοκογλυφία, απόκρυψη εμπορευμάτων, κλοπή.
* Ανεντιμότητα στις συναλλαγές, δολιότητα επαγγέλματος.
* Κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, αδικία σε βάρος των υπαλλήλων, εργατών, υφισταμένων & προσωποληψία.
Κι εδώ αναγκαστικά θα επικεντρωθούμε και πάλι σε τρεις, από τις αμαρτίες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις ψυχές μας, αλλά που δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία.
♪ Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας. Για ασήμαντες αφορμές πολλές φορές , ερχόμαστε σε προστριβές με τους άλλους. Μια αθώα κουβέντα, ή μια σπιθαμή γης, γίνεται αιτία συχνά να καταστραφούν φιλίες, ή συγγενικοί δεσμοί. Ο εγωισμός και η κακία μας κλονίζουν και δείχνουμε μια δαιμονική σκληρότητα, ένα σατανικό πείσμα. Η Εξομολόγηση, όλοι γνωρίζουμε πως αλλιώς λέγεται Μετάνοια και αυτό είναι το συστατικό που πρέπει ο Πνευματικός να δει στα μάτια μας κατά την ώρα του Μυστηρίου. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Χριστός θεωρεί την αμαρτία αυτή ως το μόνο εμπόδιο για την συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία: «Όταν προσφέρεις το δώρο σου στο ναό κι εκεί θυμηθείς πως ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί, μπροστά στο θυσιαστήριο του ναού το δώρο σου, και πήγαινε να συμφιλιωθείς πρώτα με τον αδελφό σου, και ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου»
( Ματθ. Ε, 23-24 )
Κι εδώ αναγκαστικά θα επικεντρωθούμε και πάλι σε τρεις, από τις αμαρτίες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις ψυχές μας, αλλά που δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία.
♪ Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας. Για ασήμαντες αφορμές πολλές φορές , ερχόμαστε σε προστριβές με τους άλλους. Μια αθώα κουβέντα, ή μια σπιθαμή γης, γίνεται αιτία συχνά να καταστραφούν φιλίες, ή συγγενικοί δεσμοί. Ο εγωισμός και η κακία μας κλονίζουν και δείχνουμε μια δαιμονική σκληρότητα, ένα σατανικό πείσμα. Η Εξομολόγηση, όλοι γνωρίζουμε πως αλλιώς λέγεται Μετάνοια και αυτό είναι το συστατικό που πρέπει ο Πνευματικός να δει στα μάτια μας κατά την ώρα του Μυστηρίου. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Χριστός θεωρεί την αμαρτία αυτή ως το μόνο εμπόδιο για την συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία: «Όταν προσφέρεις το δώρο σου στο ναό κι εκεί θυμηθείς πως ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί, μπροστά στο θυσιαστήριο του ναού το δώρο σου, και πήγαινε να συμφιλιωθείς πρώτα με τον αδελφό σου, και ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου»
( Ματθ. Ε, 23-24 )
♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
* Αδιαφορία για την πνευματική ζωή και κατάρτισή μας.* Διασκεδάσεις, χαρτοπαιξία, γαστριμαργία, λαιμαργία, μέθη, ναρκωτικά.
* Υποκρισία, Φιλαργυρία, απληστία, πλεονεξία, πλούτος, καταναλωτική
* Υποκρισία, Φιλαργυρία, απληστία, πλεονεξία, πλούτος, καταναλωτική
μανία, πολυτέλεια, βόλεμα και ατομισμός.
* Αισχρολογία, αργολογία, φλυαρία.
* Θυμός, οργή, αυτοκτονία.
φιλαρχία, φιλοπρωτεία, μεγαλομανία, μεγαλοστομία, φιλαρέσκεια,
επιδίωξη επαίνων, πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη, δαιμονική
αυτοπεποίθηση, ιδιοτροπία.
* Αμαρτίες και πειρασμοί της σάρκας.
* Έλλειψη σεβασμού στο σώμα, που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.
* Ανάγνωση ανήθικων περιοδικών, βιβλίων κ.λπ. ή θέαση ανήθικων
τηλεοπτικών έργων.
* Ανήθικες σκέψεις, λογισμοί, φαντασίες.
* Πορνεία, μοιχεία, αυνανισμός, κ.λπ. σαρκικά αμαρτήματα.
* Έκτρωση (μέγα αμάρτημα, «ισοδύναμο» του φόνου).
Ας μην ξεχνάμε όμως, πως ο Χριστός, χωρίς να παραθεωρεί τη συγκεκριμένη αμαρτία, στάθηκε με ιδιαίτερη συμπάθεια και έδειξε μεγάλη ευαισθησία στους πόρνους. Δεν έκανε το ίδιο όμως με τους υποκριτές και τους φιλάργυρους. Στους πρώτους μάλιστα απηύθυνε τα φοβερά εκείνα «Οὐαὶ» και την φράση: «ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οἱ τελῶναι καὶ αἱ πόρναι προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ», δηλαδή, σας βεβαιώνω πως οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού» (Ματθ. ΚΑ, 31 ). Από την άλλη πλευρά ο Χριστός δεν στέκεται στην αμαρτία που γίνεται μόνο με το σώμα, αλλά πάει πολύ βαθύτερα:«᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ βλέπων γυναῖκα πρὸς τὸ ἐπιθυμῆσαι αὐτὴν ἤδη ἐμοίχευσεν αὐτὴν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ»(Ματθ.Ε, 28 )
Καλή Μετάνοια αδελφοί μου !!!
Με εν Χριστώ αγάπη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου