Η ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ & Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 13/1/2023 ΑΠΟ ΤΙΣ 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ.

Μια ακολουθία που μπορεί να 'ρχεται από παλιά και απ' αλλού, όμως μπορεί να ταιριάσει και να γίνει σωτήρια για την ψυχή μας, αν την βάλουμε στην ζωή μας.
Αποσύρεται από όλους τους ναούς ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων με την Απόδοση της εορτής και την θέση του παίρνει και πάλι ο Μικρός καθημερινός Αγιασμός, ο οποίος εδώ στην Ενορία μας θα τελεστεί κατά την διάρκεια του Όρθρου της Αγρυπνίας του μηνός Ιανουαρίου του 2023, η 1η μας Αγρυπνία του νέου ημερολογιακού έτους.

Για την όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Αγρυπνίας πολλές φορές γράψαμε και ανεβάσαμε άρθρα και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, προσπαθώντας να...  "μυήσουμε" τους πιστούς και σε αυτό το είδος λατρείας της Εκκλησίας μας, που δεν είναι ευρέως γνωστό στον κόσμο...και δικαιολογημένα!!! αφού είναι το μοναστηριακό τυπικό, που εδώ στις Ενορίες δεν χρησιμοποιείται, λόγω της πολύβουης καθημερινότητας μας, της ανάγκης στην εργασία και στον βιοπορισμό της οικογενείας μας, γνωρίζοντας όμως πως οι μοναχοί και οι μοναχές μας εκεί στα μοναστήρια τους, φέρουν το βάρος και της δικής προσευχής προς τον Θεό και Χριστό μας, την Παναγία και τους Αγίους μας, μια προσευχή που ίσως δεν κάνουμε όσο θα 'πρεπε, και έχουμε εναποθέσει μέρος της στις πλάτες τους, που καθημερινά προσεύχονται με αγάπη για όλους μας. 

Παρά ταύτα η Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, θεώρησε καλό και το θέσπισε απαρέγκλιτα από το 2010, μέρος αυτού του παλαιού, μοναστηριακού τυπικού να αναβιώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα  η Αγρυπνία να συμπεριλαμβάνεται μέσα στο μηνιαίο λατρευτικό πρόγραμμα μας, και μάλιστα όλο και περισσότεροι πιστοί ενορίτες και προσκυνητές του Ιερού Ναού μας, να συρρέουν και να συμμετέχουν προσευχόμενοι σε αυτήν την ιδιαίτερη νυχτερινή Ακολουθία.

Εξάλλου η Ακολουθία της Αγρυπνίας βολεύει και κάποιους χριστιανούς μας που εργάζονται το πρωΐ και δεν θα μπορούσαν να "λειτουργηθούν", ενώ το βράδυ φαντάζει η ιδανική ώρα για πιο ζεστή και έντονη προσευχή, με το λιγοστό φως από τα κανδήλια και τις λαμπάδες να φωτίζουν τα πρόσωπα των εικόνων των Αγίων μας...αλλά και τις ψυχές μας!!! την ησυχία και την κατάνυξη της νύχτας να μαλακώνει την καρδιά μας, τα..."λόγια του παπά" να ανακουφίζουν το μυαλό και την σκέψη μας, τις μελωδίες από τους ύμνους και την βυζαντινή μουσική που ακούγεται από τα αναλόγια να ξεκουράζουν τα αυτιά μας. 

Ενώ και τα όποια προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας, αυτά είτε να επιλύονται, είτε να μοιάζουν μικρότερα και υποδεέστερα, αν επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης τους, βάζοντας παράλληλα και διαφορετικές προτεραιότητες στην βιοτή μας.  

Εδώ στην Ενορία μας, η Αγρυπνία τελείται συνήθως ημέρα Παρασκευή, για λόγους πρακτικούς αφού ξημερώνει Σάββατο και ίσως αργία την επομένη για μερικούς, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλες ημέρες της εβδομάδος, ανάλογα με τους εορταζομένους Αγίους που θέλουμε να τιμήσουμε εδώ στην εκκλησιά μας. 

Ξεκινά συνήθως στις 8.30 μ.μ. το βράδυ με το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς στην Θεοτόκο να παρεμβάλλονται ενδιάμεσα, αμέσως μετά με τον Εσπερινό και τα "γράμματα" της ημέρας που ξημερώνει την επομένη...δηλαδή την συγκεκριμένη υμνολογία του εορταζομένου Αγίου από ξεχωριστή φυλλάδα της ασματικής Ακολουθίας του, την Λιτή αργότερα με εισόδευση των ιερών λειψάνων και κειμηλίων που θησαυρίζονται στην εκκλησιά μας και η προσκύνησις αυτών κατά την διάρκεια, αλλά και την όμορφη ακολουθία της Αρτοκλασία που τόσο αγαπά ο λαός του Θεού. Κατόπιν και χωρίς διακοπή, με την έναρξη του Όρθρου,  ακούγονται παρακάτω τα αναγνώσματα από το Συναξάρι της ημέρας. 

Στην συνέχεια και πάλι χωρίς καθόλου να διακοπεί ο ειρμός της Αγρυπνίας τελείται στον νάρθηκα του ναού πλέον όπου συνάζονται οι πιστοί, ο Μικρός Αγιασμός σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό και εκεί λίγο αργότερα, κάπου στους Αίνους, όλοι οι... "αγρυπνούντες και επαγρυπνούντες"  μεταβαίνουν και πάλι στον νάρθηκα όπου και ο ιερέας λειτουργός του χρίει με το ευλογημένο έλαιο της κανδήλας της εικόνας του εορταζομένου Αγίου...."εις ίασιν ψυχής τε και σώματος". 

Η Ακολουθία συνεχίζει με την Δοξολογία και λίγο αργότερα, με το "Ευλογημένη η Βασιλεία" από τον ιερέα μας, ξεκινά η Θεία Λειτουργία με αποκορύφωμα την Θεία Κοινωνία. Στο τέλος της ο ιερέας διαβάζει το κόλλυβο του εορταζομένου Αγίου και ενδεχομένως κόλλυβο για τους κεκοιμένους που θα φέρουν οι πιστοί. Εκφωνείται το "Δι' ευχών" γύρω στις 12.30 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα πια της επόμενης ημέρας, παίρνουμε το αντίδωρο από το χέρι του παπά και την ευχή του, πίνουμε Μικρό Αγιασμό κατά την έξοδο μας και πάντα σε κλίμα κατάνυξης μεταβαίνουμε αναπαυμένοι και πλήρεις στα σπιτικά μας, έχοντας ευλογηθεί από την νυχτερινή αυτή κοινή  προσευχή μαζί με τους πλησίον μας, τους συνενορίτες, τους φίλους και αγαπημένους γείτονες και συνοδοιπόρους μας στην ζωή, αλλά και συμμέτοχοι στην αγάπη και στην τεράστια αγκαλιά της Εκκλησίας του Χριστού μας.

Ευχόμαστε Καλή Αγρυπνία 

σ' όλους τους συμμετέχοντες!!!

TAG