Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΚΟΙΜΗΣΙΣ: 13/11 & ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ: 27/1)

Είδησις:
Γιορτάζουν και πανηγυρίζουν 
οι δυο Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας:
1) Του Αγίου Γεωργίου, με την Πανήγυρη του Παρεκκλησίου του Αγ. Χρυσοστόμου.
2) Των Αγίων Θεοπατόρων, στους Ανθόκηπους, με τα ονομαστήρια και των δυο ..."Χρυσοστόμων" εφημερίων της!!!

Καλή Πανήγυρη!!!
   Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου  Γεωργίου της Νέας Ευκαρπίας,   και το όμορφο Παρεκκλήσι του, αυτό του    Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022. 
   Φέτος...με τον κορωνοϊό σε αποδρομή!!! οι εορτασμοί θα γίνουν κανονικά..."δόξη και τιμή" και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Πανήγυρης της γειτονικής Ενορίας, που υπάρχει στην αρχή του άρθρου μας.
   Μην λησμονούμε όμως, πως εορτάζει και η δική μας Ενορία, των Αγίων & Δικαίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης, τους δύο συνονόματους εφημερίους της, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη & τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, οπότε είναι και η επέτειος των ονομαστηρίων τους, στον "ολοκαίνουργιο" πια και περικαλλή, 
υπέργειο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας. 
   Μόνο που φέτος, λόγω ασθενείας του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που έκανε ένα χειρουργείο και τώρα αναρρώνει στο σπίτι του, η απουσία του θα μας είναι αισθητή και θα εορτάσουμε πανηγυρίζοντας στον ναό μας με την παρουσία μόνο του ετέρου ιερέως μας, π. του Χρυσοστόμου Τελίδη. 
(Ας ευχηθούμε στον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη από καρδιάς, υγεία, περαστικά και γρήγορη ανάρρωση και με το καλό πάλι μαζί μας, στον Ιερό Ναό μας)
   Το εορταστικό πρόγραμμα στις δυο Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας, θα περιλαμβάνει αρχικά την παραμονή του Σαββάτου το απόγευμα της 12ης Νοεμβρίου 2022, Μονοκλλησιά, κλειστό δηλαδή τον δικό μας Ναό, αφού όλοι θα βρισκόμαστε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου στην επάνω Νέα Ευκαρπία που θα πανηγυρίζει, και εκεί θα γίνει η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης και αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός  Εσπερινός της εορτής.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, στον δικό μας πλέον Ιερό Ναό, των Αγίων Θεοπατόρων, θα τελεσθεί ο Όρθρος και κατόπιν με κάθε μεγαλοπρέπεια η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με λειτουργό τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, από τις 7.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. 
   Ένα γλυκό κέρασμα και το αντίδωρο, θα περιμένει όλο το εκκλησίασμα από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, αλλά και σε όλους όσους έρθουν για να ευχηθούν τον ιερέα μας για τα ονομαστήρια του, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, αλλά και να ανάψουν το κεράκι τους για τον εορταζόμενο μεγάλο και χρυσορρήμονα Άγιο Ιωάννη, τον Χρυσόστομο, όπως τον αναφέρει το Συναξάρι, το καμάρι της Ορθοδοξία και της Εκκλησίας μας.

Να τους χαιρόμαστε και τους δυο ιερείς μας και περαστικά στον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη!!!
Ο Περιληπτικός Βίος 
του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
(347-407 μ.Χ.)
       Ο μεγάλος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός  Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. 
       Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες  στην Αντιόχεια - κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο - αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας τις Αγίες Γραφές.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΑΝΝΗς ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟς       Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος - το 381, σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων  ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα.
       Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννης χρυσόστομοςΟ κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γιʼ αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.
       Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η  Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).
       Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδοση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς,
προστάτεψε τους φτωχούς και  δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.
       Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννης χρυσόστομος
        Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε  αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404).
        Σταθμοί στη μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια. Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.
Η Ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

     Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.

      Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος , παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.  Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιεωρών Λειψάνων του Αγίου.

      Φθάνοντας οι απεσταλμένοι στά Κόμανα, ρώτησαν τούς εγχώριους νά δείξουν σ’ αυτούς τόν τάφο, για πάρουν τό λείψανο. Οι δέ πικράθηκαν υπέρμετρα, διότι θα στερούνταν τέτοιου θησαυρού ατίμητου, όμως δέν τόλμησαν νά εναντιωθούν στό βασιλικό πρόσταγμα, αλλ’ έφεραν αυτούς στόν τάφο του μάκαρος καί καθώς σήκωσαν τόν λίθο νά εκβάλουν έξω τό λείψανο, έμεινε ακίνητο, ω του θαύματος!

      Καί δέν μπορούσαν τόσοι άνδρες νά το σαλεύσουν όλοτελώς. Γι’ αυτό επέστρεψαν οι αποσταλέντες στά βασίλεια άπρακτοι, κηρύττοντες σ’ όλη τήν πόλη τό θαυμάσιο τούτο, ότι δηλαδή ο Άγιος δέν έδωκε τόν εαυτό του, αλλ’ έμεινε ακίνητος (τούτο δέ τό έκαμε, διότι μέ αυθεντία καί υπερηφάνεια ήθελε νά πάρει τό λείψανό του ο βασιλεύς, τόν οποίο θέλησε νά διδάξει ο Άγιος ταπεινοφροσύνη καί μετριότητα).

Τούτου χάριν παρεκάλεσε τόν Άγιο ο βασιλεύς αποστέλλοντας σ’ αυτόν επιστολή που περιείχε αυτά:

«Ἐπιστολὴ τοῦ βασιλέως Θεοδοσίου.

Εἰς τὸν οἰκουμενικὸν Πατριάρχην καὶ Διδάσκαλον καὶ πνευματικὸν Πατέρα Ἰωάννην τὸν Χρυσόστομον, τὴν προσκύνησιν προσφέρω ἐγὼ ὁ βασιλεὺς Θεοδόσιος. Ἡμεῖς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πῶς εἶναι τὸ σῶμά σου νεκρόν, καθὼς εἶναι καὶ τὰ ἄλλα σώματα τῶν ἀποθανόντων, ἠθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αὐτὸ ἁπλῶς εἰς ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο καὶ τοῦ ποθουμένου δικαίως ὑστερήθημεν. Ἀλλὰ σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εἰς ἡμᾶς, ὀποῦ μετανοοῦμεν. Σὺ γὰρ ἐδίδαξες εἰς ὅλους τὴν μετάνοιαν. Καὶ δὸς τὸν ἑαυτόν σου, ὣς πατὴρ φιλοπαῖς, εἰς ἡμᾶς τοὺς φιλοπάτορας υἱούς σου, καὶ τοὺς σὲ ποθούντας εὔφρανον διὰ τῆς παρουσίας σου».

      Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου.

      Λαβόντες λοιπόν οι απεσταλμένοι τήν επιστολή αυτή καί φθάνοντας στόν τόπο, τέλεσαν καθώς ο βασιλεύς τους πρόσταξε και βλέπουν πάλι άλλο θαυμάσιο, δηλαδή φως άρρητο μέ πολλή λαμπηδόνα από του τάφου αναπήδησαν, ευωδία ανείκαστη εξήλθε του τάφου καί δέν φαινόταν ως νεκρός ο Άγιος, αλλά φαιδρός στήν όψη γεμάτος αμβροσίας καί νέκταρος.

      Όταν λοιπόν επέμφθη η επιστολή αυτή καί ετέθη επί του στήθους του Αγίου, έδωκε τόν εαυτό του ο θείος Πατήρ, διότι η θήκη που περιείχε τό άγιο λείψανο ευκόλως καί χωρίς κόπο φερόταν ανεμποδίστως. Τότε έγιναν καί πολλά θαυμάσια σε όσους μετά πίστεως τόν ασπάσθηκαν. Εξόχως δέ ήταν ένας χωλός στο μέσον του πλήθους καί μέ πολύ κόπο έκαμε τρόπο καί άγγιξε στους πόδας του το του Αγίου ιμάτιο καί ευθύς ιάθη.

      Θέτοντες λοιπόν τό ιερό λείψανο σε χρυσοκόλλητη λάρνακα καί βαστάζοντας αυτήν, εκίνησαν τήν οδοιπορία πρόθυμοι μέ ψαλμωδία πολλή, μέ λαμπάδες καί θυμιάματα καί σε όσες πόλεις καί χώρες υποδέχονταν τόν Άγιο, αγιαζόντουσαν. Όταν δέ πλησίασαν στήν Χαλκηδόνα καί τό άκουσαν στήν βασιλεύουσα, έδραμαν όλοι νέοι καί γέροντες μέ πόθο πολύ νά τό προϋπαντήσουν, ως έπρεπε, καί γέμισε πλοία όλη η θάλασσα, η οποία φαινόταν σαν γη στερεά.

      Όταν έφθασε τό άγιο λείψανο αντίπερα της Κωνσταντινουπόλεως, εξήλθε ο Πατριάρχης μετά του βασιλέως καί όλη η Σύγκλητος γιά νά προϋπαντήσουν τόν Άγιο. Τήν θήκη δέ τήν έχουσα τό άγιο λείψανο έβαλαν σε πλοίο βασιλικό. Γενομένης δέ τρικυμίας, τά μέν άλλα πλοία διεσκορπίσθησαν σε ένα καί άλλο μέρος, τό δέ πλοίο τό περιέχον τό άγιο λείψανο εξήλθε στόν αγρό της Καλλιτρόπης χήρας, τήν οποία η Ευδοξία αδίκησε, καί τότε πάλιν έγινε στήν θάλασσα γαλήνη.

      Όταν δέ έφθασαν στόν ορισμένο τόπο εκείνοι, που βάσταζαν τό τίμιο λείψανο, είδαν ότι έκλινε πάλι θαυμασίως πρός τό εν μέρος αφ’ εαυτού του, εκείνο τό ευτρεπισμένο καί ετοιμασμένο γιά τόν Άγιο κουβούκλιο καί προσκαλούσε μέ σχήμα τό λείψανο. Μέγας ει, Κύριε, καί θαυμαστά τά έργα σου!

       Όταν έβαλαν στό πλοίο εκείνο τό τίμιο λείψανο, ο μέν βασιλεύς είχε πόθο νά υπάγει στά βασίλεια, αλλ’ ως φαίνεται δέν ήθελε ο Άγιος Χρυσόστομος, γι’ αυτό κατέβηκε τό ρεύμα της θαλάσσης του Ελλησπόντου δυνατό.

      Πρώτα λοιπόν εφέρθη τό άγιο λείψανο στόν Ναό του Αποστόλου Θωμά, τόν ονομαζόμενο του Αμαντίου, όπου ο βασιλεύς ήταν παρών καί σκέπαζε με την βασιλική του χλαμύδα την θεία σορό του λειψάνου και μαζί παρεκάλει τόν Άγιο νά παύσει τόν κλονισμό του τάφου της μητρός του Ευδοξίας, ο οποίος έτρεμε ήδη τριάντα τρία έτη’ καί δή επέτυχε της αιτήσεως διότι στάθηκε, παραδόξως, ο κινούμενος τάφος εκείνης.

       Μετά από αυτά εκομίσθη τό άγιο λείψανο στο Ναό της Αγίας Είρήνης. Εκεί, έβαλαν τό άγιο λείψανο επάνω στό ιερό Σύνθρονο καί εβόησαν άπαντες: «Απόλαβε τόν θρόνο σου, Άγιε». Ύστερα απέθεσαν τήν θήκη του λειψάνου επί τής βασιλικής αμάξης καί έφεραν αυτό στόν Ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν τό άγιο λείψανο επάνω στήν ιερά καθέδρα καί, ω του θαύματος! Επεφώνησε στό λαό το «Ειρήνη πάσι καί τη Ευδοξία συγχώρησις». Καί ύστερα ετέθη υποκάτω στήν γη όπου καί τώρα ευρίσκεται. Οταν δε η ιερά λειτουργία ετελείτο, θαύματα μεγάλα γινόντουσαν, δοξάζοντας ο Θεός με αυτόν τον τρόπο τους δοξάζοντες Αυτόν.

Η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του εορτάζεται την 27η Ιανουαρίου εκάστου έτους. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννησ χρυσοστομοσ
        Να σημειώσουμε εδώ, όπως και παραπάνω αναφέραμε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος εκοιμήθη την 14η  Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου  εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών μεγίστων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.
              Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται 
«ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.
         Όλα αυτά τα απαράμιλλα προσόντα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατάφερε να τα συνδυάσει με την Θεολογία που διακατείχε όλη του την ζωή, αλλά και με το εκκλησιαστικό του ήθος και την αταλάντευτη πίστη του στον Θεό. Σπούδασε, διάβασε και γνώρισε, δίδαξε κατόπιν και στήριξε, ποίμανε και υπηρέτησε τον λαό του Θεού, τον αγάπησε και αγαπήθηκε από αυτόν, έζησε και έδωσε πνοή, ένοιωσε την αδικία στο πρόσωπο του, μεγαλούργησε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας με την ζωή και το έργο του 
Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννης χρυσόστομοςκαι στο τέλος στεφανώθηκε με τις νικητήριες δάφνες, το εκτυφλωτικό φωτοστέφανο  των μυριάδων Αγίων της Ορθοδοξίας.
        Παράδειγμα για όλους μας η μορφή του, βακτηρία και στήριγμα στους χριστιανούς, οι λόγοι και τα έργα του. Και η ζωή του, το στάδιο όπου πρέπει να γυμναστούμε για να βγούμε όχι απαραίτητα "νικητές", αλλά περισσότερο "αγωνιστές" και "πρωταθλητές" της προσπάθειας, αλλά και "άγιοι" στα μάτια του Θεού.
Ο ποιμήν ο καλός...
ο Άγιος Ιωάννης, ο Φωστήρας,  
Χρυσορρήμων και Χρυσόστομος!!! 

Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννης χρυσόστομος
TAG