Ο ΑΓΙΟΣ ΑΚΑΚΙΟΣ Ο ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ Ή ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΤΗΣ.


Είδησις
     Η Ιερά μας Μητρόπολις, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έχει καθιερώσει την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου να εορτάζεται "Η Σύναξις των τοπικών της Αγίων, των Νεαπολιτών, Γεωργίου και Θεοχάρους, του Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου." 
     Η Πανήγυρις λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νεαπόλεως, και για φέτος έχει εκδοθεί το ακόλουθο πρόγραμμα:
* Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 & ώρα 6.00 μ.μ, στην είσοδο του Ιερού Ναού, θα πραγματοποιηθεί η Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και Ακακίου και ακολούθως θα ψαλεί Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός.
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 & ώρα 7.30 π.μ, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λιτάνευση της Λάρνακας με τα Ιερά Λείψανα των 
τοπικών μας Αγίων και της Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας. 
Στις 11.30 π.μ, θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στον περίβολο του Ναού. 
(για την από κοινού συμμετοχή όλων των Ενοριών της Ι.Μ.Ν & Στ, στην Ιερά Λιτανεία, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής αυτής, θα ξεκινήσει σε όλους τους Ιερούς Ναούς στις 7.00 π.μ και θα τελειώσει στις 10.00 π.μ)
* Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 & ώρα 7.00 μ.μ, στους "Λαζαριστές"  στην Σταυρούπολη, ( Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης) θα παρουσιαστεί η Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: "Ειρήνης Ωδές"
**************************************
Ο Άγιος Ακάκιος ο Νεοχωρίτης, 
ή Ασβεστοχωρίτης 
    Ο Αθανάσιος (αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του Ακακίου) καταγόταν από το Νεοχώρι (σημερινό Ασβεστοχώρι) της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του, ευρισκόμενοι στις Σέρρες, αναγκάζονται να παραδώσουν τον εννιάχρονο Αθανάσιο σε κάποιον υποδηματοποιό για να του διδάξει την τέχνη του. Η σκληρή συμπεριφορά του αφεντικού του και η κακομεταχείριση τον εξώθησαν στην εξόμωση προκειμένου να απαλλαγεί από τα βάσανα για να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Μεγάλη Παρασκευή τον έπεισαν να αλλαξοπιστήσει! Να αρνηθεί το Χριστό! Να γίνει Μωαμεθανός! Υιοθετήθηκε από τον Τούρκο ηγεμόνα της περιοχής Ισούφ Μπέη κι έμεινε κοντά του εννιά χρόνια.
      Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών και εξαιτίας προβλημάτων που είχε με τη μητριά του συκοφαντήθηκε και εκδιώχθηκε. Τότε άρχισε ο δρόμος της επιστροφής. Γυρίζει κοντά στους γονείς του, στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τις συμβουλές τους μεταβαίνει στο 'Αγιον 'Ορος, όπου αφού περιπλανήθηκε σε αρκετές μονές, καταλήγει τελικά στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, στη συνοδεία του Γέροντος Νικηφόρου, υποτακτικός στο Γέροντα Ακάκιο. 
Γίνεται μοναχός με το όνομα Ακάκιος και έπειτα από διάστημα έντονης ασκήσεως, έχοντας τις ευλογίες των πατέρων, ξεκινάει στις 10 Απριλίου 1816 για την Κωνσταντινούπολη, για να ξεπλύνει τη ντροπή που ένιωθε... Το Σάββατο 29 Απριλίου, αφού προετοιμάστηκε κατάλληλα λαμβάνοντας τα άχραντα μυστήρια, φτάνει «εις τό ανώτατον κριτήριον των Οθωμανών», όπου ομολογεί δημοσίως και με παρρησία την πίστη του στο Χριστό... Στην προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν, τον φυλακίζουν, τον κολακεύουν, τον εκφοβίζουν, του δίνουνε υποσχέσεις, τον βασανίζουν. Δεν τον κλονίζουν όμως. Και όταν βλέπουν το σταθερό του φρόνημα, καταλαβαίνουν πως μάταια κοπιάζουν. Αποφασίζουν, λοιπόν, να τον σκοτώσουν. 
      Ετσι, την 1η Μαΐου 1816, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5η «εις τόπον καλούμενον Δακτυλόπορτον» ο Ακάκιος παρέδωσε δια του ξίφους το αίμα του. Την τρίτη ημέρα από το μαρτύριό του εξαγοράζεται το λείψανό του και μεταφέρεται στο 'Αγιον 'Ορος. Στις 9 Μαΐου, στην Καλύβη του αγίου Νικολάου, ενταφιάζεται, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο παρεκκλήσι των οσιομαρτύρων Ευθυμίου και Ιγνατίου, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Η κοινή μνήμη των τριών οσιομαρτύρων, του αγίου Ευθυμίου από τη Δημητσάνα, του Αγίου Ιγνατίου από την παλιά Ζαγορά και του αγίου Ακακίου του Νεοχωρίτου (Ασβεστοχωρίτου) τιμάται την 1η Μαΐου, ημέρα του μαρτυρίου του Ακακίου. Ο άγιος Ακάκιος είναι ένας από τους τοπικούς αγίους της αγιοτόκου Μητροπόλεώς μας. Εξαιρετικά δε τιμάται στο Ασβεστοχώρι, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.
Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Μαΐου εκάστου έτους.

*το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης μας είναι από τους εορτασμούς των Αγίων μας, που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια...

TAG