ΕΙΧΑΜΕ & ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ...Ο "ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ" ...

Σχετική εικόνα    Την Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2018, είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στην όμορφη και πάντα φιλόξενη κατακόμβη της εκκλησιάς μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που προσωρινά τελούμε τις Θείες Λειτουργίες και τα Μυστήρια της Ενορίας μας μέχρι να αποπερατωθεί πλήρως ο επάνω υπέργειος και περίλαμπρος Ναός που τώρα τον κατασκευάζουμε και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και σε αυτόν, πρώτα ο Θεός, θα τελέσουμε τα Θυρανοίξια του, μια τριανταμελή και πλέον χορωδία της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία "Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων" με χοράρχη του τον κο Σάββα Βρεττό και υπεύθυνο τον κο Κωνσταντίνο Αγιαννίδη, τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενός μουσικού συνδέσμου του οποίου τα μέλη της χορωδία του με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο, 
μας έψαλλαν τους κυριακάτικους αναστάσιμους ύμνους της Κυριακής Β΄Λουκά, με ήχους ιδιαίτερα μελωδικούς, εντυπωσιακούς και ευχάριστους, μα όχι τόσο οικείους στα δικά μας ακούσματα, αφού το ευρωπαϊκό στοιχείο της μελωδίας αυτής που "έντυσε" την Θεία Λειτουργία, υπερτερούσε της βυζαντινής μουσικής τέχνης που ήμαστε όλοι μας συνηθισμένοι να ακούγεται από τους ιεροψάλτες, στα αναλόγια των Ναών μας.
    Τέλεια μελωδία, συγχρονισμός, απόλυτη τάξη και πειθαρχεία στην απόδοση των ύμνων, ενδιαφέρουσα συμμετρία με τις εκφωνήσεις του ιερέως μας, του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, ο οποίος ήταν και ο λειτουργός, ενώ ο έτερος συνεφημέριος του, π. Χρυσόστομος Τελίδης έλειπε συμμετέχοντας στις εργασίες της Υποδοχής και Θείας Λειτουργίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Σερβίας και άλλους Αρχιερείς και Επισκόπους στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων από την λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. 
     Όλοι μας, ενορίτες, προσκηνητές και επισκέπτες του Ιερού Ναού μας απολαύσαμε τον ήχο και γίναμε μάρτυρες μιας διαφορετικής προσέγγισης στην μουσική της Εκκλησίας μας, με μια άλλη διαφορετική χροιά σε τόνους του μουσικού πεντάγραμμου, όλα κάτω υπό την καθοδήγηση του χοράρχου, κου Σάββα Βρεττού, σε μια άλλη εκδοχή και άκουσμα με στοιχεία που συνέθεταν αρμονικά την μελωδία αυτής της όμορφης χορωδίας που για πρώτη φορά συμμετείχε στο αναλόγιο του Ναού μας, αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις για την εκτέλεση των ύμνων κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα αφού δεν ήμαστε συνηθισμένοι στα όμορφα και πολύπλοκα αυτά ακούσματα της ευρωπαΐκής μουσικής, αλλά στην απλότητα και την δωρική εκτέλεση της βυζαντινής μουσικής που συνόδευσε όλα τα χρόνια του Χριστιανισμού στην Ανατολή τους ύμνους της Ορθοδοξίας μέσα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες από μεγάλους δασκάλους της και υμνογράφους μέχρι και τις μέρες μας.  
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μια μικρή δεξίωση με πρωϊνό, οργανωμένη άψογα εκ των προτέρων από τον πατέρα Χρυσόστομο Τελίδη,που απουσίασε αυτήν την Κυριακή λόγω υποχρεώσεων του για την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπολεως, αλλά και τις κυρίες της διακονίας του Ναού μας, με καφέ, κεράσματα, πίτες, γλυκά και αναψυκτικά, μα και ένα αναμνηστικό δώρο που μοίρασε ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης σε κάθε ένα από τα μέλη της χορωδίας "Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων", που μας χάρισε αξέχαστες και όμορφες στιγμές, τον οποίο και ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του, αλλά και την αγάπη των μελών του στην μουσική της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τις απίστευτες επιδόσεις του ανά τον κόσμο, αλλά και τον χρόνο, όπως θα δείτε στο κείμενο που ακολουθεί.
      Όμως τώρα ήρθε η ώρα να σας συστήσουμε τους "μουσαφήριδες" μας, τους "χαριτωμένους" αυτούς επισκέπτες της Ενορίας μας, τα μέλη της χορωδίας "Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων", που ήρθαν και γέμισαν με ήχους την φιλόξενη κατακόμβη μας, στην οποία πάντα θα είναι ευπρόσδεκτοι ως καλοί φίλοι από τούδε και στο εξής, αλλά και στον επάνω Ναό μας που τώρα χτίζουμε και σε λίγο θα τελέσουμε τα Θυρανοίξια του. Σας παραθέτουμε λοιπόν τα στοιχεία από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, που μας έστειλε ο κος Κωνσταντίνος Αγιαννίδης τις επόμενες ημέρες, τους ευχαριστούμε εγκαρδίως και τους περιμένουμε και πάλι στην Ενορία μας.
Η χορωδία έχει εγγεγραμμένα περί τα 60 μέλη τα ενεργά, όμως, δεν υπερβαίνουν τα 40. Η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων (σωματείο αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) λειτουργεί ως εκκλησιαστική χορωδία της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας ενώ η ιστορία της αρχίζει από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής (1941 -1942) όπου στο τότε συσσίτιο που λειτουργούσε στο υπόγειο του κτηρίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Πλ. Αγίας Σοφίας) άρχισαν τα πρώτα χορωδιακά μαθήματα για παιδιά από τον αείμνηστο Εμμανουήλ Μάνο. 
Το 1967 κατόπιν παροτρύνσεων του τότε Μητροπολίτου Κυρού, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου συστάθηκε ως σωματείο και αποτελείται από επιστήμονες και επαγγελματίες, που είχαν διατελέσει μέλη μαθητικών και φοιτητικών εκκλησιαστικών χορωδιών. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους, που ανήκουν στην παραδοσιακή βυζαντινή μουσική, και πολυφωνικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών βασισμένα στην ορθόδοξη παράδοση. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλεται για τη διατήρηση του ορθόδοξου εκκλησιαστικού ύφους. 
Επί πλέον το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Η χορωδία ψάλλει μόνιμα κατά τη δεύτερη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης. Μετέχει επίσης σε Θείες Λειτουργίες και συναυλίες, που γίνονται σε άλλους Ναούς της Θεσσαλονίκης ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις συνέδρια κλπ, ενώ σημαντική είναι και η κοινωνική δράση της μέσω των παρουσιάσεων σε ιδρύματα (γηροκομεία, νοσοκομεία, κλπ). 
Στο εξωτερικό ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πήρε μέρος, σε συναυλίες και ορθόδοξες Θείες Λειτουργίες, στη Σόφια (1983,1993), στο Ντόρτμουντ (1991), στις Βρυξέλλες (1992), στην Κολωνία (1992), στο Ντύσελντορφ (1992), στην Κωνσταντινούπολη (1992), στη Ρώμη (1993), στο Βουκουρέστι (1993), στο Λονδίνο (1996), στην Ιερουσαλήμ (1999), στη Στουτγάρδη (2000), στο Ράιχεναου της Γερμανίας (2000), στην Κωνστάντια της Γερμανίας (2000) στη Λουκέρνη της Ελβετίας (2000) στο Βερολίνο (2006),στη Βιέννη (2015), στη Βελεράδη Τσεχίας (2015) κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της Τσεχίας και στο Βιδίνιο (2015). Επίσης, πήρε μέρος και τραγούδησε, ύστερα από σχετική πρόσκληση, σε αντικατοχική εκδήλωση, που έγινε στη Λευκωσία (1999).
Το 2014 συμμετείχε σε εκδήλωση με τον Πέτρο Γαϊτάνο στο παλατάκι της Καλαμαριάς. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους, κασέτες, CD με ελληνική ορθόδοξη λειτουργική υμνωδία. Επίσης βραβεύτηκε για τη δράση και την προσφορά της από πολλούς φορείς όπως από το Δήμο Καβάλας, τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το Δήμο Κολωνίας και έχει τιμήσει σε ειδική εκδήλωση τον καταξιωμένο άρχοντα πρωτοψάλτη Αθανάσιο Καραμάνη, συγγραφέα και δάσκαλο της Βυζαντινής μουσικής.

Ομάδα στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/academaikos/
Ιστοσελίδα: http://akadxorodia.blogspot.com/
Σας περιμένουμε και πάλι...
TAG