Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ή ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ακαθιστος υμνος
Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, 
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. 
Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, 
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον. 
Ίνα κράζω σοι
Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
Αποτέλεσμα εικόνας για ακαθιστοσ υμνοσ   Αγαπητοί μας αναγνώστες, διαδικτυακοί και μη φίλοι της ιστοσελίδας του ναού μας και της Ενορίας μας, εδώ και πέντε εβδομάδες έχουμε εισέλθει σε μια από τις πνευματικότερες περιόδους της λειτουργικής μας ζωής. Πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή της Σαρακοστής, όπως την αναφέρουμε στην καθημερινότητα μας. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει 6 συνολικά εβδομάδες Νηστειών, 40 περίπου ημέρες δηλαδή αυστηρής νηστείας και πνευματικότητας, ενώ όλη η ζωή των Ελλήνων, των ενθέρμων χριστιανών, αλλά και των χλιαροτέρων εξ ημών, κινείται γύρω από αυτήν την πραγματικότητα που αιώνες τώρα έχει ριζώσει στην εκκλησιαστική αλλά και στην λαϊκή μας παράδοση, μια παράδοση που αγωνίζονται πλέον κάποια κέντρα εξουσίας, εσωτερικά και εξωτερικά, να ξεριζώσουν από την ψυχή μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ακαθιστοσ υμνοσ
     Όλη αυτή η περίοδος στοχεύει στην πνευματική μας προετοιμασία για το Πάσχα. Οι ιδιαίτερες ακολουθίες και οι προσευχές, καθώς και ο συνδυασμός τους με τη νηστεία σηματοδοτούν σαν οδοδείκτες και ένα καινούριο ξεκίνημα, μια καινούρια πορεία για τη ζωή μας, ώστε ανακαινισμένοι να βιώσουμε τα σωτήρια για όλη την ανθρωπότητα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου Χριστού. Γεγονότα που θα λάβουν χώρα μπροστά στα μάτια μας καθ΄όλην την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος. "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασιν την γην κρεμάσας"  θα ψάλλουμε την Μεγάλη Πέμπτη αλλά λίγο αργότερα, το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ , "Ανάστα ο Θεός¨ θα ακουστεί από το στόμα του ιερέως κατά την Πρώτη Ανάσταση.
    Έμείς όμως ας επικεντρωθούμε σήμερα στις Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσααρακοστής και συγκεκριμένα ας δούμε τις τέσσερις πρώτες Παρασκευές της το βράδυ, όπου ψάλλουμε τμηματικά τον Ακάθιστο Ύμνο, που είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, και ο οποίος συντάχθηκε πιθανότατα από τον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό τον 6ο αιώνα. Το υπέροχο αυτό υμνολογικό κείμενο που εξυμνεί την Μητέρα όλων μας, την Θεοτόκο και θαυμαστή κόρη των Αγίων προστατών μας, των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, θα το ψάλλουμε ολόκληρο, σήμερα το βράδυ της Παρασκευής της Ε΄ εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής.
       Όλη όμως την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, που ονομάζεται έτσι γιατί ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση, έχει επικρατήσει να την αποκαλούμε Ακολουθία των Χαιρετισμών. Γιατί άραγε; Μα από τα συνεχή χαίρε που περιλαμβάνει. Τα χαίρε αυτά είναι οι 24 χαιρετισμοί που απευθύνονται στην Παναγία από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ κατά το σωτήριο για όλη την ανθρωπότητα γεγονός του Ευαγγελισμού της, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, όταν εκείνος ήταν έμβρυο, από τους βοσκούς και τους Μάγους κατά τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, και φυσικά από όλους εμάς τους πιστούς. Κάθε ένας χαιρετισμός ξεκινάει με ένα από τα 24 αντίστοιχα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, από το Α ως το Ω. Μας υπενθυμίζουν όλο το μεγαλείο της Μητέρας του Θεού, καθώς και την καθοριστική της συμβολή στη σωτηρία του κόσμου κατά το γεγονός της Ενανθρώπισης του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδας. Η Παναγία είπε τότε ελεύθερα το μεγάλο "ναι" στην πρόσκληση του Θεού για συνεργασία, έδωσε τη συγκατάθεσή της για να δοθεί στην ανθρωπότητα η δυνατότητα να διορθώσει το σφάλμα του Αδάμ και να επανασυνδεθεί με το Θεό. Να απελευθερωθούν οι άνθρωποι από τη υποδούλωση στη φθορά και στον θάνατο.
      Οι περισσότεροι θεωρώ γνωρίζουμε ότι η σύνθεση του Ακαθίστου Ύμνου σχετίζεται άμεσα με την θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας και την ακόλουθη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από την αιφνίδια πολιορκία των Αβάρων και των Περσών την νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου του 626 μ. Χ., κι ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού στην καρδιά της Περσίας. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιοι οι πιστοί έψαλλαν τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «...νικητήρια...» και την ευγνωμοσύνη τους «...τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ...».
       Και στους σημερινούς καιρούς όμως, παρόλο που οι στιγμές που περνάμε ως κοινωνία, ως χώρα, ως έθνος, ως κράτος είναι τραγικές, ο Έλληνας, ο χριστιανός, ο Ορθόδοξος, δεν διστάζει αλλά κάθε Παρασκευή με ανυπομονησία κατακλύζει τις εκκλησιές του και αποτίει φόρο τιμής "χαιρετώντας" με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο την μητέρα του, την Παναγία Θεοτόκο. 
Σχετική εικόνα
       Το ίδιο ακριβώς κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο της Θεοτόκου και εμείς εδώ στην όμορφη γειτονιά των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. Έτσι με ευλάβεια και πίστη, σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, θα έρθουμε και πάλι εδώ, στην προσωρινή κατακόμβη της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, που για λίγο ακόμα σε αυτήν θα τελούμε τις καθημερινές Ακολουθίες μας, αφού πολύ σύντομα θα αποπερατωθεί ο επάνω ναός που χτίζουμε ολοταχώς και εκεί πλέον, στην κανονική μας περίλαμπρη εκκλησιά θα προσευχόμαστε και θα ευχαριστούμε τον Θεό για την Αγάπη και την Βοήθεια Του τα χρόνια που πέρασαν να στεγάσουμε τόσο γρήγορα τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, τον Ιωακείμ και την Άννα, στον πανέμορφο αυτόν Ναό τους, μοναδικό σε όλον τον κόσμο αφιερωμένο στο όνομα τους. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ακάθιστος υμνος        Θα έρθουμε με το γλυκό κάλεσμα της καμπάνας από το ολοκαίνουργιο καμπαναριό μας για να πούμε τα "Χαίρε" στην Μητέρα όλων μας την Παναγία. Θα έρθουμε να εναποθέσουμε όλες τις ελπίδες μας σε εκείνην και να της ζητήσουμε να σταθεί δίπλα μας στις προσπάθειες που κάνουμε για να στολίσουμε και να ντύσουμε εσωτερικά πια το "πατρικό σπίτι" της,  με την Αγία Πρόθεση μόνο στο Άγιο Βήμα, αφού η μαρμάρινη Αγία Τράπεζα είναι ήδη έτοιμη για τα Θυρανοίξια αλλά και για τα επίσημα Εγκαίνια της αύριο-μεθαύριο, στον σολέα μας τον Αρχιερατικό Θρόνο, το νεό Αρχονταρίκι και την κουζίνα μας, τις εικόνες και τα έπιπλα, τα προσκυνητάρια στον νάρθηκα και τα καντήλια πανέμορφου ξυλόγλυπτου τέμπλου μας, που ήδη έχει τοποθετηθεί και κάποιες από τις εικόνες του. Αλλά θα της ζητήσουμε βοήθεια και στις εναγώνιες προσπάθειες επιβίωσης του λαού μας για να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας μας, και τις ουκ ολίγες δυσκολίες που απορρέουν απ’ αυτήν. 
    Θα έρθουμε να την παρακαλέσουμε για τα παιδιά μας και την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν μέσα στις οικογένειες τους και στο σχολείο τους. Θα της βάλουμε και αυτήν την Παρασκευή όμορφα φρέσκα και ευωδιαστά λουλούδια στολίζοντας την εικόνα της για 5η συνεχή φορά, δώδεκα αγνές λαμπάδες από μελισσοκέρι θα της ανάψουμε για να φωτίσει ακόμα περισσότερο το γλυκό πρόσωπο της, αλλά και για να φωτίζει εμάς η Παναγιά στον σκοτεινό δρόμο που διαβαίνουμε καθημερινά, λόγια γλυκά θα της πούμε μαζί με τους ιεροψάλτες και τους ιερείς μας και "χαιρετίσματα" θα της απαγγείλουμε μέσα από τα βάθη της ψυχή μας. Και είμαστε σίγουροι ότι η Θεοτόκος θα μας ακούσει και θα πρεσβεύσει για όλους εμάς μαζί με τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, στον Υιό της και Εγγονό τους Χριστό, αυτήν την όμορφη και ευλογημένη οικογένεια, κομμάτι του ουρανού στην γη και "παράδεισου" στην "κόλαση" της καθημερινότητας μας, όπως άλλωστε έχει κάνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.
   Οφείλουμε, όμως, κι εμείς να απαντήσουμε θετικά στην πρόσκληση της Εκκλησίας του Χριστού μας μέσω των ιερέων της για ενεργό συμμετοχή στην ενοριακή λειτουργική ζωή των Αγίων αυτών ημερών. Μιλώ για φιλακολουθία, αγάπη στον συνάνθρωπο, μετάνοια για τις αμαρτίες μας και εξομολόγηση στον πνευματικό μας, φιλανθρωπία στους ενορίτες μας με το κάλεσμα του ιερέως για το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας, ταπεινότητα και προσευχή για την ψυχή μας.  Ας δείξουμε στον Αρχηγό και Καπετάνιο της Εκκλησίας μας Χριστό, ότι του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, μιας και αυτό σημαίνει η λέξη πίστη. Ας το δούμε ως μια ευκαιρία να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να ενωθούμε πνευματικά με το Θεό Πατέρα Του και Πατέρα όλων μας, μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και τις καθημερινές Ακολουθίες της και να αντλήσουμε έτσι την απαραίτητη δύναμη για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών, που άλλες πέρασαν και άλλες είναι ακόμα μπροστά μας.
      Χέρι-χέρι, ο ένας δίπλα στον άλλον, με αγάπη, ταπεινότητα και σιωπή, να συνεχίσουμε το δύσκολο της Νηστείας και της Προσευχής μονοπάτι που αρχίσαμε πριν από πέντε εβδομάδες, για να φτάσουμε δυνατοί την Μεγάλη Πέμπτη στην Σταύρωση του Χριστού μας και να κλάψουμε για τα βασανιστήρια Του, μετά, την αποφράδα ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής να τον ενταφιάσουμε με συντριβή και το βράδυ να τον περιφέρουμε, σύμφωνα με τις λαϊκές και εκκλησιαστικές παραδόσεις μας, στις γειτονιές και στα σοκάκια της όμορφης Ελλάδας μας, την επομένη, Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ στην Πρώτη Ανάσταση, "Ανάστα ο Θεός" να βροντοφωνάξουμε και μες στις εκκλησιές μας δάφνες να πετάξουμε και με εκκωφαντικό θόρυβο τον διάβολο από την ζωή μας να αποδιώξουμε νικώντας τον, κατόπιν το βράδυ "Χριστός Ανέστη" να ψάλλουμε στα προαύλια των εκκλησιών της πατρίδας μας, αυγά να τσουγκρίσουμε και "Αληθώς Ανέστη" να αποκριθούμε, επαληθεύοντας το γεγονός της Ανάστασης, στους συνανθρώπους μας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ακάθιστος υμνοςΚαι μετά την βραδινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, μαγειρίτσα να φάμε στην κοινή Τράπεζα του σπιτιού μας με όλα τα μέλη της οικογένειας μας παρόντα, και την επομένη, Κυριακή του Πάσχα στις εκκλησιές, το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες να πούμε το πρωΐ, "Διαγενομένου τοῦ Σαββάτου, Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ Ἰακώβου καὶ Σαλώμη ἠγόρασαν ἀρώματα...", ενώ το μεσημέρι αρνί να σουβλίσουμε στις αυλές των σπιτιών μας, στις πόλεις αν μπορούμε και στα χωριά μας και για πενήντα ημέρες από τούδε και στο εξής "Χριστός Ανέστη" να λέμε αντί για καλημέρα μέχρι να αναληφθεί ο Χριστός και Σωτήρας μας και να αρχίσει την Πεντηκοστή το ιεραποστολικό έργο των Αποστόλων Του.

      Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν την Ελλάδα μας, δεν υπάρχουν τέτοιες όμορφες παραδόσεις, που να μπορούν να πλέκονται τόσο γερά και στέρεα στο βάθος της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής ιστορίας μας. Δεν υπάρχουν αλλού τέτοιοι άνθρωποι λεβέντες και λεβέντισσες σαν τους Έλληνες με τόση πίστη στον Θεό Πατέρα μας, στο Υιό Του Χριστό, στο Πνεύμα το Άγιο και Ζωοποιό, την Αγία Τριάδα μας,
 που επικεφαλίδα στο Ελληνορθόδοξο Σύνταγμα της πατρίδας μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, Την βάλαμε για να το κάνει κάτι ξεχωριστό και καθαγιασμένο, κάτι που φαίνεται να τρομάζει σήμερα κάποιους όψιμους επαναστάτες, εκπροσώπους του λαού, όλων ημών δηλαδή, με αντιλήψεις όμως που δεν συνάδουν με το 98% των Ελλήνων χριστιανών, οι οποίοι και τον απαρτίζουν. 
Αλλά δεν υπάρχει και τόση αγάπη αληθινή και κραυγαλέα στην Παναγία μάνα μας και σε όλους τους Αγίους της Μεγάλης Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, χριστιανοί και Ορθόδοξοι όλοι μας με τέτοια ήθη, τέτοιες παραδόσεις και έθιμα ριζωμένα στην καθημερινότητα μας, στην ζωή μας, στην εργασία, στο σπίτι μας, στην εκκλησιά και στα σχολειά μας...στην υπερήφανη και μοναδική ψυχή μας!!!
     
Καλή Ανάσταση σε όλους!!!
**************
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο όπου η Ειρήνη Παπά ψάλλει το "Τη Υπερμάχω στρατηγώ..." μέσα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη...

Ένα συγκλονιστικό βίντεο, όπου...
****************
TAG