Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΙΚΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 2016 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ.

Γέμισε η εκκλησιά μας
με νέα ζευγάρια...
       ...που ήρθαν από όλη την Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα για να κλίνουν το γόνυ και να παρακαλέσουν την "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας, που σήμερα γιορτάζει, να πρεσβεύσει στον Εγγονό της Χριστό για να τους δώσει το Θείο δώρο της τεκνογονίας και να τους κάνει γονείς και αυτούς όπως ακριβώς αξιώθηκε να γίνει και η ίδια η Αγία 
Άννα και μετά από τόσα παρακάλια στον Θεό, μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, έφεραν στον κόσμο όχι απλά ένα παιδί, αλλά την χαριτωμένη παιδούλα Μαριάμ, την Παναγία μάνα του Χριστού μας, την μητέρα όλου του κόσμου.
       Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, εορτάζουμε την Σύλληψη της Θεοτόκου από την Άγία Άννα με ιδιαίτερη Πανήγυρη, την μικρή μας Πανήγυρη στις αρχές του χειμώνα, την 9η Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο, την 25η Ιουλίου, η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία, μας  καλεί και πάλι να εορτάζουμε την Αγία Άννα στην εορτή της Κοιμήσεως της, και φυσικά, όπως ξανά το Συναξάριο της ζώσας Εκκλησίας μας 
επιτάσσει, υπερβαλλόντως ίσως μα σωστά, η Ενορία μας εορτάζει και πανηγυρίζει με κάθε λαμπρότητα την Σύναξη του ζευγαριού αυτού της Παλαιάς Διαθήκης, του Ιωακείμ και της Άννας, την 9η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
       Εορτάζει, τιμά και πανηγυρίζει το ζευγάρι αυτό που αξιώθηκε να κυοφορήσει την πάναγνο κόρη τους, την Παναγία, για εννέα μήνες, από την 9η Δεκεμβρίου μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Γεννήσεως της Θεοτόκου, έτσι και εμείς την επομένη, ημέρα της εορτής της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, εορτάζουμε και λαμπρώς πανηγυρίζουμε μέσα στην προσωρινή κατακόμβη τους, τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, μέχρι να τους ετοιμάσουμε το νέο σπιτικό τους, τον όμορφο ναό 
τους που τώρα κατασκευάζετε με γοργούς ρυθμούς και σε λίγο θα μπορεί να τους φιλοξενεί επαξίως, μαζί όμως και με την φροντίδα, την αγάπη και την πίστη όλων των ενοριτών μας.
       Ο προϊστάμενος του Ναού μας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, προσκάλεσε για την ημέρα της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, την 8η και 9η Δεκεμβρίου του 2016, κλήρο και λαό στην μικρή Πανήγυρη της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ ακι Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, 
και όλοι ανταποκρίθηκαν. Γέμισε η υπόγεια προς το παρόν εκκλησιά μας, η όμορφη και φιλόξενη κατακόμβη μας, με νεαρόκοσμο που ήρθε να παρακαλέσει την εορτάζουσα Αγία Άννα να γίνει μαζί με την κόρη τους και Θεοτόκο Παναγιά, η γέφυρα που θα ενώσει τις προσευχές τους με τον Εγγονό τους Χριστό και να τους δώσει, έχοντας την ιδιαίτερη παρρησία της γιαγιάς του Θεανθρώπου, το γλυκό δώρο της παιδοποιΐας.  
        Γέμισε ο Ναός μας και με μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες, και με εγκύους γυναίκες, αλλά και γονείς με τα μωρά μέσα στην αγκαλιά τους ή στα καροτσάκια τους, τα δώρα από την Αγία Άννα που ήδη τους δόθηκαν από την περσινή ευχή προς αυτήν, την ιδιαιτέρα ευχή της, που διαβάζετε στην γιορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου, και μάλιστα πέρυσι, το 2015, διαβάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα που τέλεσε την Πανήγυρη μας αυτή, ευτυχισμένοι γονείς που ήρθαν για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και να αποδώσουν το τάμα τους στην Αγία προστάτιδα τους και ίσως να της ζητήσουν και πάλι την συνδρομή της για να μεγαλώσουν περαιτέρω την οικογένεια τους και με ένα δεύτερο παιδί.
        Την παραμονή της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, Πέμπτη 8η Δεκεμβρίου 2016, ετελέστη πανηγυρικά ο Εσπερινός με τις πολλές Αρτοκλασίες από τις Άννες που γιόρταζαν, παρουσία των ιερέων του Ναού, του απεσταλμένου της Μητροπόλεως μας, αλλά και φίλου καλού, Αρχιμανδρίτου Παύλου Ιωσηφίδη, μαζί και με τον ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως μας, π. Χρήστο Κανούλα, αλλά και τον γείτονα και φίλο μας από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου, π. Ιωάννη Δημητριάδη και τον π. Ευστράτιο Σπανό από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρισοβαλάντου. 
       Το αναλόγιο μας κόσμησε την παραμονή της εορτής, κατόπιν προσκλήσεως, αλλά με πολύ αγάπη ο κος Πάρης Γκούνας, καλλικέλαδος πρωτοψάλτης αλλά και καλός φίλος μας, ο οποίος μαζί με τον δικό μας ιεροψάλτη, κο Ευάγγελο Δούδη και με τους βοηθούς του, αλλά και τον αγαπητό μας κο Παπαγερούδη Κωνσταντίνο, παλιό ψάλτη στην εκκλησία μας και τον καλλίφωνο και φίλο, νεαρό Παναγιώτη Παλιάτσο, τίμησαν την ημέρα της γιορτής και της Πανήγυρης με την παρουσία και το χάρισμα τους στην βυζαντινή μουσική. 
        Τον Θείο Λόγο ανέλαβε να κηρύξει ο π. Παύλος, που με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, μεταξύ των άλλων, κατακεραύνωσε και την πρακτική των εκτρώσεων όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολλά ζευγάρια διακαώς επιθυμούν και προσεύχονται, όπως σήμερα την ημέρα της εορτής Συλλήψεως της Αγίας Άννας, να τους ευλογήσει ο Χριστός, μέσω της "Γιαγιάς" Του και της Παναγίας κόρης της και να τους δώσει το Δώρο της παιδιποιϊας.           
        Σε προσκύνηση τέθηκαν εκτός της εικόνος της Συλλήψεως της Θεοτόκου και 
τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησαυρίζονται στον ναό μας, ως παρακαταθήκη και ανεκτίμητος θησαυρός, τα οποία και θα παραμείνουν σε καθημερινή προσκύνηση για όλη την περίοδο του Δωδεκαημέρου, τις ώρες λειτουργίας του Ναού μας μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι και το απόγευμα κατά την ώρα του Εσπερινού. 
        Μετά το "Δι' ευχών", ετελέστη η Ιερά Παράκλησις της Αγίας Άννης, ενώ στο τέλος της διαβάστηκε από τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη η ευχή της τεκνογονίας στην Αγία Άννα, ενώ ο έτερος εφημέριος, π. Χρυσόστομος Τελίδης, συνόδευσε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού για την παραδοσιακή πια  νηστίσιμη   μανιταρόσουπα που ετοιμάζουν κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα οι γλυκιές κυρίες της διακονίας της εκκλησίας μας. 
      Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 9η Δεκεμβρίου 2016, χτύπησε χαρμόσυνα και πανηγυρικά η καμπάνα της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων από το ολοκαίνουργιο σημαιοστολισμένο με την γαλανόλευκη και την βυζαντινή σημαία καμπαναριό μας, που υψώνεται περήφανα στα 23 μέτρα ψηλά, καλώντας τους πιστούς στο Όρθρο της Πανήγυρης και στην Θεία Λειτουργία που ακολούθησε με Πρωτόπαπα και πάλι τον π. Παύλο Ιωσηφίδη με τον ιεροδιάκονο του π. Χρήστο Κανούλα, τον π. Ευστράτιο Σπανό και τους δύο εφημερίους του Ναού, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγιναν και οι Αρτοκλασίες από τις Άννες μας που δεν μπόρεσαν να έρθουν χθες στον Εσπερινό της Πανήγυρη μας, 
        Γλυκά έψαλλαν τα "γράμματα" της ημέρας στο ταπεινό, μα πάντα φιλόξενο αναλόγιο του Ναού μας, ο καλλικέλαδος και μέγας πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου της Θεσσαλονίκης, με την γλυκιά βελούδινη φωνή του, κος Στέλιος Ζαχαρίου με την συνοδεία του, τους νέους και παλιούς μαθητές του, αλλά παρών στο ψαλτήρι μας ήταν και ο γνωστός σε όλους από το χάρισμα της φωνής που του έδωσε ο Θεός και στην ψαλτική τέχνη, κος Αθανάσιος Ξενούδης, όλοι φίλοι μας πια, που πάντα μας τιμούν στις χαρές μας και πάντα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Αγίας Άννας. 
        Κατόπιν και πάλι διαβάστηκε από τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, η ευχή της Αγίας Άννας στα νεαρά ζευγάρια που υπομονετικά περίμεναν τον ιερέα να απεκδυθεί την ιερατική του στολή, να καταλύσει την Θεία Κοινωνία και μαζί τους να προσευχηθεί για την πρεσβεία της στον Εγγονό της Χριστό και το Θείο Δώρο της τεκνοποιίας, ή της ευτεκνίας, ή της ευτοκίας στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.
        Το φιλόξενο Αρχονταρίκι μας και πάλι άνοιξε τις πόρτες του για τους φιλοξενούμενους μας, που τους περίμενε ζεστός καφές ή τσαΐ και ένα σωρό  νηστίσιμα εδέσματα, όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τις κυρίες του Ναού μας, οι οποίες και πήραν τα εύσημα για το εορταστικό τραπέζι που ετοίμασαν, από τον προϊστάμενο της Ενορίας αλλά και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.
        Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας η προσέλευση στον Ναό ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα δε κατά τις μεσημεριανές ώρες που σχολούσε ο κόσμος από τις δουλειές του, αφού η Πανήγυρις μας έπεσε φέτος σε καθημερινές εργάσιμες ημέρες, χωρίς όμως αυτό να εμποδίσει τους πιστούς χριστιανούς να έρθουν και να κλίνουν το γόνυ στην μητέρα της Παναγίας και Γιαγιά του Χριστού μας την ημέρα της εορτής της, έστω και για να ανάψουν ένα κεράκι προσκυνώντας της Εικόνα της Συλλήψεως και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων.
        Αργά το  βράδυ, ανήμερα της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, στις 8.30 μ.μ χτύπησε και πάλι η καμπάνα μας καλώντας τους πιστούς στην μεθεόρτιο Αγρυπνία μας, αφιερωμένη και αυτή στην Αγία Άννα μας, κλείνοντας έτσι το εορταστικό αυτό και πανηγυρικό λατρευτικό διήμερο, μια όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία που για πρώτη φορά εντάσσουμε στις Πανηγυρικές εκδηλώσεις μας. Το Απόδειπνο, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας 
μας, κατόπιν ο Εσπερινός, η Αρτοκλασία μετά Λιτής, διαδέχονταν η μια Ακολουθία την επόμενη για να τελεστεί κατόπιν ο Όρθρος της επόμενης ημέρας, όπου κατά τους Αίνους εχρίστησαν όλοι οι αγρυπνούντες και φιλακόλουθοι χριστιανοί με το ευλογημένο έλαιο της κανδήλας της Συλλήψεως της Αγίας Άννας και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, μέγα θησαυρό και κληρονομιά μας, που θησαυρίζεται στον Ναό μας. 
      Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ιερέας εκφώνησε 
"Ευλογημένη η Βασιλεία..." και ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία με αποκορύφωμα την Θεία Κοινωνία σχεδόν όλων των συμπροσευχομένων αδελφών μας. Ακολούθησε, με την παρότρυνση του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, η καθιερωμένη πια Τράπεζα που παρατίθεται σε όλες τις μηνιαίες Αγρυπνίες μας στο Αρχονταρίκι του Ναού μας, μόνο που αυτήν την φορά ήταν μια εορταστική Τράπεζα στολισμένη με την αγάπη και την προσπάθεια της πρεσβυτέρας του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, κας Μαγδαλινής, αλλά και φτιαγμένη με τις νηστίσιμες λιχουδιές των κυριών 
του Ναού μας, των γλυκών διακονισσών που φροντίζουν πάντα για την υστεροφημία της Ενορίας μας που θεωρείτε, κατά γενική ομολογία, από τις πιο φιλόξενες της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

        Ας ευχηθούμε από καρδιάς η Αγία Άννα μας, η "Γιαγιά" μας, να προστατεύει και όλα τα ζευγάρια που έρχονται εδώ για να "ζητιανέψουν" την παρρησία της στον Εγγονό της Χριστό, εδώ στο "σπίτι" της και στον όμορφο και λαμπρό μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό που τώρα της χτίζουμε, σε λίγο θα τον λειτουργήσουμε και σύντομα θα τον αφιερώσουμε σ' αυτήν και στον ομόζυγο της Ιωακείμ, μοναδική εκκλησιά και νεοσύστατη Ενορία σε όλη την οικουμένη αφιερωμένη στους Αγίους Θεοπάτορες, αφιερωμένη στην Αγία αυτή οικογένεια, τους 
Δικαίους Ιωακείμ και Άννα, την Παναγία κόρη τους και τον Χριστό μας, τον κατά σάρκα Εγγονό τους και Σωτήρα μας, που σε λίγες ημέρες από τώρα θα γεννηθεί σε μια ταπεινή φάτνη, για να αλλάξει από εκεί και μετά ο ρους όλης της ιστορίας. 
      Ας ευχηθούμε λοιπόν με τις πρεσβείες της εορτάζουσας Αγίας Άννας μας, να γεφυρωθεί ο ουρανός με την γη λόγω στης Συλλήψεως της Παναγίας μας από αυτήν, να ενωθεί η Παλαιά Διαθήκη με την Νέα και με την Γέννηση του Χριστού μας, αλλά και με την περπατησιά Του στην γη, την Σταύρωση και την Ανάσταση Του, να αναστηθούμε και εμείς μαζί Του και να απαλειφθεί έτσι ο θάνατος από την ζωή μας.
Καλά και ευλογημένα 
Χριστούγεννα!!! 
*με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα βρείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από όλες τις ημέρες της Μικράς Πανηγύρεως της "Συλλήψεως της Αγίας Άννης" στις 8 & 9 Δεκεμβρίου 2016...

Μικρά Πανήγυρις 2016
"Σύλληψις Αγίας Άννης" 8 & 9 Δεκεμβρίου
***********
8η Δεκεμβρίου 2016
Πανηγυρικός Εσπερινός & Ιερά Παράκλησις...
 9η Δεκεμβρίου 2016
Το πρωΐ, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία...

Το βράδυ, Ιερά Αγρυπνία...

Και του χρόνου, πρώτα ο Θεός, 
στον επάνω Ναό μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου