Η ΛΗΞΙΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Γνωρίσαμε ένα ακόμα μοναστήρι της Παναγιάς μας...
...της Γοργοεπηκόου στην Νέα Μαγνησία.
      Η ιδέα του συνδυασμού της λήξις των κατηχητικών συνάξεων των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής με μια εκδρομή και ένα προσκύνημα σε μοναστήρι της γειτονιάς μας, ήταν του π. Ιωάννη Δημητριάδη από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου και φυσικά βρήκε πρόσφορο έδαφος και στην δική μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, αλλά και της Ενορίας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στις εργατικές κατοικίες και τελικά υλοποιήθηκε την Πέμπτη 22η του Μάη το απόγευμα και έτσι πραγματοποιήσαμε την πρώτη διενοριακή εκδρομή μας και σύσωμη η Νέα Ευκαρπία ξεκίνησε με κατεύθυνση το μικρομονάστηρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο ύψωμα της βιομηχανικής περιοχής της Μαγνησίας, την ανδρώα Μονή της Παναγίας της Γοργοεπηκόου.
      Το  λεωφορείο μας με οδηγό τον ευκαρπιώτη και φίλο κο Χρήστο Μωΰσογλου, διέσχισε όλη την Νέα Ευκαρπία μαζεύοντας από τις εκκλησιές της, τις κυρίες των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής με τελευταία την δική μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, όπου καταφθάνοντας στο μεγάλο προαύλιο μας που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησιά μας γύρω στις 5.30 το απόγευμα, επιβιβαστήκαμε περίπου είκοσι κυρίες μαζί με τον ιερέα μας, τον π.Χρυσόστομο Τελίδη και ξεκινήσαμε με τελικό προορισμό το μοναστήρι της Παναγιάς της Γοργοεπηκοόυ για να τελέσουμε εκεί τον Εσπερινό της ημέρας, αλλά και Ιερά Παράκληση στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας που θησαυρίζεται στο μοναστήρι της από το 2008, για προστασία και ευλογία της περιοχής, στο δυτικό άκρο της Μητροπόλεως μας μα και όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης.
      Μας υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής, ο π. Αθανάσιος Σκαρκαλάς, μας έδωσε την ευλογία του και μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού, για την θαυματουργή Εικόνα της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου ή Γοργοϋπηκόου (είναι σωστά και τα δύο προσωνύμια στην Παναγία μας) μα και για τον προκάτοχο του, π. Ιάκωβο που έκτισε το μοναστήρι και έμεινε σε αυτό μέχρι που η Παναγία την ημέρα της γιορτής της τον ανάπαυσε κοντά της, αλλά και την ιστορία όπου κλάπηκε η εικόνα της Γοργοεπηκόου και για 8 χρόνια ήταν χαμένη μέχρι που ο δράστης αναγκάστηκε να την παραδώσει στον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη μας Διονύσιο, αφού του το επέβαλε η ίδια η Παναγία μας σύμφωνα με την εξομολόγηση του στον Δεσπότη μας, για την φιλοξενία της στο άλλο μοναστήρι της Μητροπόλεως μας, στην γυναικεία μονή της Μεταμορφώσεως στον Χορτιάτη, μέχρι που το 2008 με κάθε επισημότητα επανεγκαταστάθηκε στο μοναστηράκι μας, αφού ήρθε ο π. Αθανάσιος εδώ και "ανέστησε" την μονή από την αρχή και συνεχίζει να το κάνει μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας σε εμάς την ευκαιρία να έρθουμε εδώ και να ζητήσουμε από την Παναγιά μας να έχει καλά εμάς και τα παιδιά μας.
      Μετά οι δύο ιερείς μας, συνοδοί στην εκδρομή μας, ο δικός μας π. Χρυσόστομος και ο π. Δημήτριος από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου, τέλεσαν τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της Παναγίας, οι κυρίες μας δε, αγγελικά έψαλλαν την Ακολουθία και έτσι γέμισαν οι ψυχές όλων μας με τους γλυκούς βυζαντινούς ήχους και τα όμορφα λόγια που απευθύναμε στην Θεοτόκο Μητέρα όλου του κόσμου, ενώ ο ιερέας διάβαζε τα ονόματα που του έδωσαν οι παρευρισκόμενοι υπέρ υγείας και Θείας Βοηθείας αυτών και των οικογενειών τους.
      Ξεχωριστή μνεία έκανε ο π. Χρυσόστομος στον επίλογο της Παρακλήσεως για τα παιδιά που γράφουν σε λίγο εξετάσεις στα σχολεία τους και τους υπενθύμισε πως αυτήν την ίδια στιγμή στον Άγιο Γεώργιο και στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου γίνεται η Παράκλησις για τα παιδιά της Νέας Ευκαρπίας, ενώ αύριο την Παρασκευή θα τελεστεί η ίδια Παράκλησις και στον δικό του ναό, των Αγίων Θεοπατόρων στους Ανθόκηπους στις 6.30 το απόγευμα, όπου στο τέλος θα τους μιλήσει για θέματα που τους αφορούν ενώ παράλληλα θα τους δώσει και μια ορατή ευλογία, ένα συμβολικό δώρο για να το έχουν μαζί τους κατά την ώρα των εξετάσεων.
      Μετά το "Χριστός Ανέστη" που ψάλλαμε όλοι από κοινού, ο π. Χρυσόστομος μας είπε και για την εκδρομή της Ενορίας του στα μοναστήρια των Σερρών και της Δράμας που θα γίνει την Κυριακή 1η του μηνός Ιουνίου λίγο μετά την Θεία Λειτουργία και αν τον αφήναμε θα μας έλεγε περισσότερα, όμως ευγενικά τον διέκοψε ο Ηγούμενος γιατί ο καφές ήδη ήταν έτοιμος και κρύωνε έξω στο προαύλιο του μοναστηριού, όπου και κατευθυνθήκαμε, πήραμε το κέρασμα μας και την ευλογία του Γέροντα, περάσαμε και από την έκθεση της μονής και όλοι πήραμε το δάκρυ της Παναγιάς, που είναι και το εργόχειρο της Μονής, αλλά και άλλα όμορφα εκκλησιαστικά είδη, ενισχύοντας έτσι οικονομικά το μοναδικό ανδρικό μοναστήρι της Μητροπόλεως μας, την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου στην Νέα Μαγνησία της Θεσσαλονίκης. 
Η επίσημη λήξις των κατηχητικών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής θα γίνει από τον Επίσκοπο μας, κ.κ Βαρνάβα, την 10η του Μαΐου, παραμονή της ονομαστικής του εορτής, με Αρχιερατικό Εσπερινό αλλά την ευλογία του για...
...Καλό και ευλογημένο καλοκαίρι!!!

TAG