H ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014, Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ & Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ .

Την 1ην του μηνός Ιανουαρίου

 του έτους 2014...

                
       ...αλλάξαμε την χρονιά μας εδώ στον ναό, το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, την Τρίτη 31η του Δεκέμβρη.Οι καμπάνες σήμαναν γύρω στις 11.30 μ.μ για να καλέσουν τους πιστούς στην Ακολουθία της Δοξολογίας για το νέο έτος, που γίνεται στην εκκλησιά μας μαζί με την κοπή της βασιλόπιτας του ναού κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
      Ακριβώς στις 12 χτύπησαν ξανά οι καμπάνες μας, χαρμόσυνα υποδηλώνοντας την αλλαγή της χρονιάς. Έπειτα ψάλλαμε όλοι μαζί το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου και ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, που τέλεσε την Ακολουθία, ευλόγησε και την Βασιλόπιτα, την έκοψε και τέλος την μοίρασε στους παρευρισκομένους για ευλογία. Το φλουρί της βασιλόπιτας της παραμονής το έτυχε ο μικρός Κωνσταντίνος Παντελιάδης, μαθητής του Λυκείου και μεγαλύτερος γιος της κα Ελίνας, πολύτιμο μέλος των εκκλησιαστικών συμβουλίων του ναού μας, αλλά και της μικρής κοινωνίας των Ανθοκήπων.
      Την επομένη, ανήμερα της εορτής της Περιτομής του Χριστού μας, αλλά και του Αγίου Βασιλείου, του Μεγάλου και Ουρανοφάντορος,Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία, τελέστηκε στον ναό μας η Θεία Λειτουργία του και στο τέλος έγινε και πάλι η Δοξολογία "υπέρ του ευλογηθήναι τον νέον ενιαυτόν" και κόψαμε και πάλι την βασιλόπιτα του ναού με μεγαλύτερη βέβαια επισημότητα, αλλά και περισσότερο κόσμο.
     Καί οι δύο ιερείς μας από κοινού, διάβασαν την ευχή για την ευλόγηση της βασιλόπιτας και άρχισαν να την κόβουν και να την μοιράζουν κατά το χριστιανικό έθιμο...Του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, της εκκλησιάς μας, της Ενορίας μας, των ιερέων μας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, της Ερανικής Επιτροπής, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, των φτωχών συνανθρώπων μας και τέλος των παιδιών όλου του κόσμου, όπου και τελικά έπεσε το φλουρί, υποδηλώνοντας σε όλους μας την υπέρτατη ευθύνη, αλλά και την τεράστια ευλογία και την χαρά που πρέπει να μας διακατέχει, έχοντας ως προτεραιότητα μας τα παιδιά, πρώτα της Ενορίας μας, αλλά και όλου του κόσμου.
    Μαζί με τα Συμβούλια του Ναού μας και αφού κατά την συνήθεια μας ήπιαμε τον καφέ μας όπως πάντα στο αρχονταρίκι του ναού, οι δύο ιερείς μας, Χρυσόστομοι και οι δύο, κατευθυνθήκαμε στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, όπου κάθε τέτοια μέρα ο οικείος Μητροπολίτης μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας μας υποδέχεται στην Αίθουσα του Θρόνου για να μας δώσει την ευχή του για την νέα χρονιά. Εκεί ήταν και οι υπόλοιποι ιερείς των Ενοριών της Μητροπόλεως μας με τα εκκλησιαστικά τους Συμβούλια, με τα οποία χαιρετηθήκαμε και ανταλλάξαμε ευχές για τον καινούργιο χρόνο.
    Έτσι υποδεχθήκαμε την καινούργια χρονιά στην μικρή, υπόγεια και ταπεινή υπό κατασκευή ακόμα εκκλησιά μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στούς Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, στο Δυτικό τμήμα της πανέμορφης Θεσσαλονίκης, αποθανατίσαμε δε τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές με τον φωτογραφικό φακό της ιστοσελίδας του ναού μας και με πολύ αγάπη και χαρά σας τις παρουσιάζουμε για να γίνεται και εσείς μέλη της όμορφης παρέας μας γνωρίζοντας την λατρευτική και κοινωνική ζωή μας, έστω και διαδικτυακά.
     Κάποιοι, με μεγάλη ευκολία, μας λένε πως το 2014 θα είναι χειρότερο από το 2013 που έφυγε, εμείς όμως ευθαρσώς τους απαντάμε πως στο χέρι μας είναι, η νέα χρονιά που ήρθε και ανοίγεται μπροστά μας, να είναι καλύτερη για την πατρίδα μας που βασανίστηκε πολύ τον χρόνο που μας πέρασε, αλλά και για όλο τον κόσμο, αν ακολουθώντας τα λόγια του Χριστού μας, γίνουμε λίγο πιο ευγενικοί, λίγο πιο ελεήμονες, λίγο πιο ανθρώπινοι και σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του γείτονα μας, αφουγκραστούμε την δυσκολία των συνοδοιπόρων στην ζωή μας και τους δώσουμε το χέρι μας, αλλά περισσότερο αν καταλάβουμε επιτέλους πως δεν μπορούμε μόνοι μας να είμαστε ευτυχισμένοι, όταν δίπλα μας δυστυχούν.
    Η ευτυχία μας δόθηκε από τον Θεό ως δώρο, που όμως για να πάρει μεγαλύτερη αξία, την πραγματική της αξία, πρέπει να μοιραστεί, αλλιώς θα είναι ένα δώρο που ξεχασμένο και αναξιοποίητο δεν θα σημαίνει τίποτε απολύτως και για κανένας μας.


Ευτυχισμένο το 2014!!!

TAG