ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Αγρυπνία
αντί για την"συντέλεια του κόσμου".
      Αυτές τις ευλογημένες ημέρες πριν από την Γέννηση του Θεανθρώπου, αντί οι άνθρωποι να προετοιμάζονται για την Σωτηρία του κόσμου από την έλευση του Χριστού στην γη, αυτοί παρασυρόμενοι από την φρενίτιδα μιας περίεργης "συντέλειας",όπως την ονομάζουν,που αναίσχυντα τους πασάρουν όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας τον τελευταίο καιρό και όλα αυτά επειδή ένας "πανέξυπνος" κατά τα άλλα, αρχαίος λαός κατασκεύασε κάποτε ένα ημερολόγιο, ίσως το μοναδικό από όσα γνωρίζω...με τέλος, αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις, αστεία και παράδοξες σοφιστείες.
     Αντ' αυτού εμείς, στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, από καιρό είχαμε προγραμματίσει να τελέσουμε Αγρυπνία την 21η Δεκεμβρίου, προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και μεγαλομάρτυρος της Ορθοδοξίας μας.
     Τα φώτα χαμήλωσαν το βράδυ της Παρασκευής στον όμορφο ναό μας και στις 9 σήμαναν οι καμπάνες καλώντας τους πιστούς σε μια βραδινή προσευχή, χωρίς τους ήχους της ημέρας,χωρίς σκοτούρες και επίγειες μέριμνες,χωρίς άγχος και φασαρία. Μακάρι να γινόταν έτσι να ήταν όλη μας η ζωή,όμως ακόμα και αυτές οι λίγες ώρες που αφιερώσαμε στον Θεό μαλάκωσαν την ψυχή μας και την προετοίμασαν για το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού που περιμένουμε να γεννηθεί σε λίγες ημέρες.
     Στο αναλόγιο πρωτοψάλτης και συντονιστής της χορωδίας μας ήταν ο ψάλτης του ναού, κος Κωνσταντίνος Παπαγερούδης, ενώ ο κος Χαράλαμπος Φουτζιτζής, παλιός γνώριμος και φίλος με βοηθούς του τα παιδιά από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στις εργατικές κατοικίες της Ευκαρπίας που τον ισοκρατούσαν, μας μετέφερε στα ουράνια με την μουσική εκτέλεση των ύμνων των Χριστουγέννων και της Αγίας Αναστασίας.
     Απόδειπνο,εορταστικός Εσπερινός με Λιτή και Αρτοκλασία, που προσέφερε στον ναό μας ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, επί τη ευκαιρία της επετείου της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του πριν από έξι χρόνια,μετά ο Όρθρος, όπου στους Αίνους προσκυνήσαμε το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού και χριστήκαμε εκ του ιερέως με το αγιασμένο έλαιο της εικόνας της Αγίας Αναστασίας που δέσποζε καθ'όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας στο κέντρο του ναού,κατόπιν η Θεία Λειτουργία και τέλος αργά το βράδυ η Θεία Κοινωνία και το"Δι'ευχών".
     Ο π. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους πιστούς που παρέμειναν μέχρι το τέλος της Αγρυπνίας και που σημειωτέον κράτησε μέχρι την μία και μισή,γιατί πολλά τα "γράμματα" και των Χριστουγέννων και της Αγίας Αναστασίας και μετά τους παρότρυνε να περάσουν στο αρχονταρίκι όπου τους περίμενε, "διά τον κόπον της Αγρυπνίας"όπως λένε οι αγιορείτες πατέρες, μια ζεστή και νόστιμη νηστίσιμη σούπα τραχανά, σπεσιαλιτέ της κας Ζωής και προσφορά του π. Χρυσοστόμου για την επέτειο της χειροτονίας του.
     Γέμισε ασφυκτικά το αρχονταρίκι μας με τους φιλοξενούμενους και φίλους μας, ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης ευλόγησε την Τράπεζα, απολαύσαμε την ζεστή σούπα μας  και μετά αποχαιρετιστήκαμε δίνοντας ραντεβού για την επόμενη Αγρυπνία μας το βράδυ της Κυριακής της 27ης Ιανουαρίου του 2013 πια, που θα γίνει στην Ενορία μας για την εορτή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.
     Μέχρι τότε όμως, εκμεταλλευόμενοι την καλή χρήση του νέου αυτού μέσου επικοινωνίας που έχουμε στα χέρια μας, του διαδικτύου και μέσω της ιστοσελίδας του ναού μας, στέλνουμε σ'όλον τον κόσμο που μας παρακολουθεί, είτε από μακρυά είτε από κοντά και συμμετέχει στις Ενοριακές δραστηριότητες μας, τις ευχές μας για χαρούμενα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα, γεμάτα αγάπη για τον συνάνθρωπο μας, συμπόνοια για τον διπλανό μας που έχει την ανάγκη μας, χαρά και ευτυχία για τα παιδιά όλου του κόσμου, φώτιση για τους άρχοντες του πολύπαθου λαού μας, δύναμη για να αντέξουμε όλοι τις δυσκολίες της ζωής μας και ευστροφία για να μπορέσουμε εύκολα να ξεχωρίζουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τους φίλους από τους εχθρούς που μας περιτριγυρίζουν.

Τελικά αδελφοί μου,
μόνο ο Χριστός δεν μας έχει απογοητεύσει!!!

φωτογραφίες από την Αγρυπνία παρακάτω...    
Όλα έτοιμα για την Αγρυπνία.
"Δόξα τη Αγία και ομοουσίω και αδιαιρέτω Τριάδι...".
Ο κος Χαράλαμπος Φουτζιτζής που θα ψάλλει στην
Αγρυπνία,μαζί με τον μικρό Ευθύμη
"Φώς ιλαρόν...".
Έτοιμη και η χορωδία των ιεροψαλτών μας.
Οι δύο ιερείς μας,Χρυσόστομοι και οι δύο κατά την
διάρκεια της Ακολουθίας.
"Σώμα και Αίμα Χριστού ..."
"...μεταλαμβάνει η δούλη του Θεού..."
Η χορωδία των ιεροψαλτών συνέβαλλε στο κατανυκτικό
 κλίμα της Αγρυπνίας μας. 
Στο τέλος μας περίμενε ένα ζεστό πιάτο σούπα...
...που κατά γενική ομολογία ήταν πεντανόστιμη.
Οι ιερείς μας απολαμβάνουν την σούπα τους...
...δίνοντας τα συγχαρητήρια στην κα Ζωή που είναι
και η κυρίως υπεύθυνη για την νοστιμιά της.
Καλά Χριστούγεννα!!!
TAG