ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

...μεγάλη και η αλλαγή στην καθημερινότητα μας.

         Από χθες Καθαρά Δευτέρα μπήκαμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή,που είναι η απαρχή της άσκησης μας και της προετοιμασίας μας για να υποδεχθούμε τα Θεία Πάθη και εν τέλη την Ανάσταση του Κυρίου,μα και την δική μας.
        Καθαρή εβδομάδα,έτσι άκουγα να την αναφέρει πάντα η συγχωρεμένη η γιαγιά μου,την εβδομάδα που διανύουμε,προθάλαμος για τις υπόλοιπες δύσκολες εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.
         Η νηστεία μας,όσο το δυνατόν, λίγο αυστηρότερη,η προσευχή μας λίγο εντονότερη,να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε από οικείους ,συγγενείς και φίλους,να βάλουμε στην καθημερινότητα μας,λίγο περισσότερο την ελεημοσύνη,την αγάπη,πρακτικές που ίσως είχαμε αφήσει ξεχασμένες μέσα στην δίνη της έντασης και του μόχθου για τον "επιούσιο".  Να αλλάξουμε!!!
      Το σκηνικό της αλλαγής συμπληρώνουν και οι εκκλησιές μας.Στους ορθόδοξους ναούς όλης της οικουμένης, οι ιερείς αλλάζουν άμφια, τα χαρμόσυνα καλύμματα από τις εικόνες και τα ιερά σκεύη γίνονται πένθιμα,η Αγία Τράπεζα ντύνετε στα μαύρα ή τα μώβ,τα φώτα χαμηλώνουν και όλα συντελούν στην δημιουργία κατάνυξης και συνειδητοποίησης της αλλαγής που έρχεται.
       Οι Ακολουθίες στους ναούς αλλάζουν ή εμπλουτίζονται.Αρχίζουν τα Μεγάλα Απόδειπνα καθημερινά,τις Παρασκευές οι "Χαιρετισμοί"στην Παναγιά μας,οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες,αρχίζουν τα Αρχιερατικά Ευχέλαια στις Μητροπόλεις,στις Ενορίες,στα σπίτια,...όλα αλλάζουν.
        Σε όλο αυτόν τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της Σαρακοστής,δεν είμαστε όμως μόνοι,αλλά έχουμε τα όπλα που χρειαζόμαστε για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις του Σατανά,που τώρα περισσεύουν και δυναμώνουν.Και τα όπλα αυτά είναι ισχυρά,θα έλεγε κανείς ακατανίκητα.
        Οι πατέρες τις Εκκλησίας μας τα τοποθέτησαν χρονικά τόσο εύστοχα,θωρακίζοντας έτσι την πίστη μας.

        Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών,την Κυριακή της Ορθοδοξίας,θα αναστηλώσουμε το ηθικό μας, λιτανεύοντας τις Ιερές Εικόνες και ομολογώντας την πίστη μας.
      Tην δεύτερη Κυριακή των Νηστειών θα εορτάσουμε τον φωστήρα της Ορθοδοξίας, τον δικό μας Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης ,Γρηγόριο τον Παλαμά.
    Την τρίτη Κυριακή των Νηστειών,της Σταυροπροσκυνήσεως,στο κέντρο όλων των ναών της χριστιανοσύνης,θα προβάλουμε το Τίμιο Σταυρό,θα τον στολίσουμε με τα σταυρολούλουδα και θα τον προσκηνήσουμε.
       Την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας προβάλλει το πρόσωπο της Παναγίας,το πιο γλυκό πρόσωπο όλης της πλάσης, το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και δικής μας.Θα εορτάσουμε τον Ευαγγελισμό της,θα μάθουμε μαζί της το μαντάτο της Σωτηρίας του κόσμου,θα κατανοήσουμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την έλευση του Υιού του Θεού.
       Μα εμείς οι Έλληνες αυτήν την ημέρα της Ελπίδας, εορτάζουμε και την έναρξη των αγώνων του έθνους μας για ελευθερία και ανεξαρτησία μετά από τετρακόσια και πλέον χρόνια σκληρής σκλαβιάς από τους Τούρκους,γιορτάζουμε τους ήρωες μας,που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης του 1821 και που έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς τώρα ελεύθεροι.Εορτάζουμε την ελπίδα του απελευθερωμένου έθνους μας,με Δοξολογίες στις εκκλησιές μας με καταθέσεις στεφάνων για τους ήρωες μας,με παρελάσεις από στρατιωτικά ή σχολικά αγήματα απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την οικουμένη.
        Τα όπλα μας όμως δεν τελειώνουν στις Κυριακές που θα έρθουν.
      Εδώ στον ναό μας, στους Αγίους Θεοπάτορες στον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα όπως και σ' όλες τις εκκλησιές του κόσμου,θυμόμαστε τους νεκρούς μας το ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων,όπως και τα προηγούμενα ψοχοσάββατα της Απόκρεω και της Τυρινής,με κόλλυβα που φέρνουμε στον ναό για να τα ευλογήσει ο ιερέας και κατόπιν να τα μοιράσουμε σε φίλους και συγγενείς για να συγχωρέσουν τους προαπελθόντες οικείους μας, θωρακιζόμαστε για τον αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με συχνές Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες,πρωινές και βραδινές,Ιερά Αγρυπνία του Μεγάλου Κανώνος,Αρχιερατικό Ευχέλαιο την 4η Απριλίου,όπου θα μας χρίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ Βαρνάβας με το έλαιο του Μυστηρίου "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος",τους "Χαιρετισμούς"της Παναγίας κάθε Παρασκευή στις 7.30 μ.μ και τέλος με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως από τους "πνευματικούς" μας τον π. Ιωάννη και τον π.Αρίσταρχο,που κρατούν και οδηγούν τις ψυχές μας όλα αυτά τα χρόνια.
         Είναι βέβαιο,πως έχοντας τόσα πολλά και τόσο δυνατά όπλα,σίγουρα θα νικήσουμε,ξέρουμε και που θα τα βρούμε και με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε.Από εμάς εξαρτάται και η νίκη,μα και η ήττα.
        Αλλαγή παντού λοιπόν, στην ζωή μας,στην συμπεριφορά μας,στην ψυχή μας,μια αλλαγή που θα βλέπει ο Θεός και θα χαίρεται,όπως ο πατέρας όταν βλέπει τα παιδιά του να βαδίζουν σύμφωνα με τις εντολές του,όταν βλέπει τα παιδιά του να οδεύουν προς αυτόν, και αυτός στο τέλος της διαδρομής να έχει ανοίξει την αγκαλιά Του για να μας αγκαλιάσει όλους.





Καλή Σαρακοστή!!!

π.Χρυσόστομος Τελίδης
TAG