Κατηχητικά Σχολεία Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης Ανθοκήπων


Ένας άλλος τομέας στον οποίο τώρα αρχίζει να δραστηριοποιείται η ενορία μας πιο συστηματικά και στον οποίο θα ήθελα να δώσω λίγο μεγαλύτερη έμφαση, μιας και πρόκειται για το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι εκείνος που αφορά στα παιδιά. Σε αυτό το θέμα, τη νεότητα δηλαδή, η εκκλησία μας, απαντά με την Ενοριακή Νεανική Εστία, το κατηχητικό σχολείο όπως το ξέρουν και το αναφέρουν τα ίδια τα παιδιά μεταξύ τους.
Η εκκλησία μας θέλοντας να μην είναι αμέτοχη στα προβλήματα των νέων και απλός παρατηρητής στις αναζητήσεις τους και στις ανησυχίες τους, πήρε ενεργά μέρος, δήλωσε «παρών» στην ζωή τους και αφού έκανε αισθητή την παρουσία της, τα προσκάλεσε μέσα από το σχολείο τους, ακόμη και από σπίτι σε σπίτι όπου χρειάστηκε και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την αμέριστη βοήθεια του Διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου μας, εδώ στους Ανθόκηπους του κυρίου Γεώργιου Λάππα, όπως και όλων των δασκάλων των παιδιών μας, που υπηρετούν εκεί.
Τις τάξεις των κατηχητικών μας σχολείων αριθμούν πλέον πενήντα και πολλές φορές περισσότερα παιδιά, πράγμα για το οποίο δεν ήμασταν αρχικά προετοιμασμένοι, μα γρήγορα ανταποκριθήκαμε. Στην αρχή φτιάξαμε αίθουσες καινούργιες που ήταν απαραίτητες, ενώ παράλληλα ετοιμάσαμε και το καλύτερο επιτελείο κατηχητών, νέους μορφωμένους και έμπειρους, που θα μπορούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες των παιδιών, μιας και είναι και αυτοί κάτοικοι της Ευκαρπίας και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ιδιαίτερα προβλήματα των νέων της γειτονιάς μας.

Κορίτσια και αγόρια, τώρα πια κάθε Σάββατο μεσημέρι 3-5, μαζεύονται στο προαύλιο του ναού μας και τα γέλια και οι φωνές τους ανταμώνουν με την ζωντάνια και την πελώρια όρεξη τους για σκανδαλιές, κάνοντας μας πολλές φορές να τα μαλώνουμε, μα και να νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτά, αφού είναι τα καλύτερα παιδιά του κόσμου και είναι δικά μας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδια αρχικά, στο μεγάλο προαύλιο της εκκλησίας, με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κυνηγητό, κρυφτό και τόσα άλλα ομαδικά παιχνίδια, όταν ο καιρός το επιτρέπει, ειδάλλως μέσα στις όμορφες αίθουσες του Πολιτιστικού Συλλόγου που ευγενώς μας παραχωρήσανε ο Πρόεδρος του κ. Νικόλαος Πασχαλίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο, αμέριστοι συμπαραστάτες και αρωγοί της προσπάθειας μας. Σε αυτόν το χώρο του συλλόγου υπάρχει μεγάλο πινγκ-πονγκ και επιτραπέζια παιχνίδια, που με προσοχή επιλέξαμε για τα παιδιά μας και που μέσα από αυτά, μαθαίνουν με τον καλύτερο τρόπο την φιλία, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Στη συνέχεια γίνεται μάθημα στις αίθουσες του ναού μας, το οποίο με πολύ αγάπη και προσοχή έχουν ετοιμάσει οι κατηχητές μας και που ανταποκρίνεται στην δύσκολη σύγχρονη πραγματικότητα.

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες κατά τις Σαββατιάτικες συναντήσεις μας προετοιμάζουμε πολλές ακόμα ενασχολήσεις, άλλες με σκοπό την διασκέδαση και άλλες την επιμόρφωση των παιδιών μας, όπως μαθήματα βυζαντινής μουσικής, εκδρομές, επισκέψεις σε άλλα κατηχητικά, συμμετοχή σε πρωταθλήματα της Μητροπόλεως μας, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών με τον Καραγκιόζη και τόσα άλλα. Όλα αυτά δε θα ήταν τίποτα, αν δεν συνοδευόταν από την μεταξύ τους αγάπη, την ευγένεια και την ωριμότητα που δείχνουν αυτά τα παιδιά και μας κάνουν να καυχόμαστε ότι ίσως συμβάλλαμε και εμείς σε κάποιο βαθμό στη διάπλαση αυτών των καλόκαρδων και ευγενικών ψυχών.
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού 
Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
π. Χρυσόστομος Τελίδης
TAG