Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ, ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ" ΤΗΣ Ι.Μ.Ν. & ΣΤ.

Δελτίο τύπου Ι.Μ.Ν. & Στ.

Στην Έκθεση Προσφυγικών Κειμηλίων «Μικρά Ασία, Χαίρε! Κιβωτός Μνήμης» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Βαρνάβα.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Ιερατικής Σύναξης, η οποία συγκλήθηκε στο χώρο όπου φιλοξενείται η Έκθεση, στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών, και συγκεκριμένα στην Κεντρική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. «Σωκράτης Καραντινός».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Σύναξης, πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον κ. Νικόλαο Τουτό, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ο οποίος παρουσίασε  το σκεπτικό για τη δημιουργία της Έκθεσης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των 85 εκθεμάτων.

Κατά την αποστροφή του, ο   Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, ευχαρίστησε ακόμη μια φορά τον κ.Τουτό για την πολύτιμη συνεισφορά του στην υλοποίηση της Έκθεσης, καθώς και όλους όσοι, κληρικοί και λαϊκοί, εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Ο Επίσκοπος  δεν παρέλειψε να  αναφερθεί ευγνωμόνως σε  όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως που διαχρονικά διαφυλάσσουν στις Ενορίες τους πολύτιμους αυτούς θησαυρούς της πίστης και του Γένους.

Κατακλείοντας την Ιερατική Σύναξη, ο Σεβασμιώτατος,  ενημέρωσε τους πατέρες για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα και ευχήθηκε σε όλους κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση. 

Ακολούθησε περιήγηση στον χώρο της Έκθεσης, όπου οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως θαύμασαν τα 85 μοναδικά εκθέματα, τα οποία αποτελούν μόνο ένα μέρος των κειμηλίων που διασώζονται στους Ενοριακούς Ναούς και στο «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Το ενδιαφέρον των πατέρων απέσπασε το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο Επιταφίου το οποίο μετέφεραν οι πρόσφυγες από τα Άδανα. Ας σημειωθεί ότι  φορητές εικόνες, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, καθώς και έντυπες εκδόσεις εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. 

Υπογραμμίζεται ότι η Έκθεση λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη από τις 13 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10.00 – 18.00 και με ελεύθερη είσοδο. Θα παραμείνει κλειστή μόνο κατά το διάστημα:  από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Και η Ενορία μας,

των Άγιων και Δίκαιων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννα, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, 

ήταν εκεί...

Η Ενορία μας παρούσα σε όλες τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, παρευρέθη και συμμετείχε τόσο στην Ιερατική Σύναξη και με τους δυο ιερείς της... Χρυσόστομοι και οι δυο!!! όσο και στην περιήγηση στο Μουσείο προσφυγικών εκκλησιαστικών κειμηλίων, που με πολύ καμάρι...και με το δίκιο του!!! μας ξενάγησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος. 

Τα εκθέματα ανέσυραν μνήμες σ' όλους μας, ειδικά στον π. Χρυσόστομο Τελίδη, Μικρασιατικής καταγωγής και ο ίδιος κατά το ήμισυ, από το Ικόνιο στην Καππαδοκία, από την πλευρά της μητέρας του, Κόνιαλης και Καραμανλής, αλλά και Πόντιος από την Τραπεζούντα, από την πλευρά του πατέρα του, πρόσφυγας τέταρτης γενιάς, ο οποίος και συγκινήθηκε με τις αναφοράς για την Καραμανλίδικη γραφή και ιδιαίτερη διάλεκτο, που άκουγε στο χωριό όταν ήταν μικρός από τον προπάππου του Χρυσόστομο, που πήρε το όνομα του. 

Ως υπεύθυνος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, σίγουρα σύντομα θα φέρει τα κατηχητόπουλα της "Ιθάκης" των κατηχητικών της Ενορίας μας, για να την δουν και αυτά από κοντά, μαθαίνοντας έτσι για την ελληνική ιστορία, τα λάθη και τις αστοχίες, αλλά και τις ρίζες και τις πατρογονικές εστίες αρκετών από την Νέα Ευκαρπία, το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, από όπου και κατάγονται οι περισσότεροι κάτοικοι της, αλλά και ιδρυτές της, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το "Νέα" Ευκαρπία, το οποίο και αγωνιζόμαστε ποτέ να μην απουσιάζει από τις ονομασίες των γειτονιών μας εδώ στην Δυτική, προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, μιας και κρύβει από πίσω της, ανείπωτο πόνο και την θλίψη της καταστροφής, της προσφυγιάς και κατόπιν της αναγέννησης στην "Νέα"...πατρίδα ενός ολόκληρου λαού, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ένα μπράβο στους διοργανωτές...

...και θα επανέλθουμε με τα παιδιά των κατηχητικών μας δριμύτεροι !!!

























Ευχαριστούμε πολύ !!!

TAG