1. ΟΙ Γ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2023...& η ασχήμια όλο και περισσεύει στον κόσμο μας !!!

«Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις, 

Χαίρε απογενώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις»

    Ο Î‘Ï€Î¿Ï„Î­Î»ÎµÏƒÎ¼Î± εικόνας για γ' χαιρετισμοί«Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις,                   Χαίρε απογενώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις».Ακάθιστος ύμνος, ή αλλιώς οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, όπως αναφέρεται συνήθως από τους πιστούς, είναι ένα τροπάριο δοξολογικό, ένας ύμνος, ένα ποίημα για την Παναγία Θεοτόκο και Παρθένο Μαρία, μητέρα του Χριστού και Θεού και όλων μας, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αναφέρετε κυρίως σε δύο κορυφαία γεγονότα της ζωής και της ιστορίας του κόσμου μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοί    Το πρώτο γεγονός είναι ο   Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μια μεγάλη διπλή γιορτή για εμάς τους Έλληνες, μια Θεομητορική εορτή για την Ορθοδοξία μας, αλλά και μια σπουδαία εορτή για την παλιγγενεσία του Έθνους μας, και επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επαναστάσεως την 25η Μαρτίου του 1821, την οποία και θα πανηγυρίσουμε σε όλην την επικράτεια την επόμενη εβδομάδα. Το δεύτερο γεγονός, ως συνέπεια του πρώτου, είναι η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, δηλαδή η  Γέννησις, η ζωή και η διδασκαλία, η πορεία προς την Σταύρωση και η Ανάστασις του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού.

    Αυτά τα δύο γεγονότα, που ουσιαστικά είναι η ιστορία της σωτηρίας του ανθρώπου, μέσα στα πλαίσια της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας τα θυμίζει κάθε Παρασκευή σε όλους μας ανεξαιρέτως μέσα από τον ζεστό και ειλικρινή Χαιρετισμό που  απευθύνουμε στην Θεοτόκο, ελάχιστο φόρο τιμής για την προστασία και την αγάπη της για όλον τον κόσμο, μα ιδιαιτέρως στο ελληνικό γένος.

    Και ας είναι οι συνθήκες ακόμα δύσκολες με τον κορωνοϊό, και ας διεξάγεται ακόμα μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, ένας άδικος και παράλογος πόλεμος, και ας έχει επέλθει αυτή η τεράστια οικονομική κρίση λόγω αυτού του παράλογου πολέμου, και ας μας περιστοιχίζουν «τρελοί» ηγέτες που απειλούν με μπουρλότο τον πλανήτη μας, 

και ας τυραννιέται ο απλός πολίτης αυτού του κόσμου από την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις των τροφίμων, τον πληθωρισμό, την απειλή για επισιτιστική κρίση στους φτωχότερους λαούς, και ας μας απειλεί εμάς τους Έλληνες ένας από αυτούς τους τρελούς ηγέτες, ο "νεοσουλτάνος" της Τουρκίας, που χαράζει πάνω σε περίεργους χάρτες του τα σύνορα της καρδιάς του και ονειρεύεται γαλάζιες πατρίδες που δεν του ανήκουν, 

και ας λέει πως μια νύχτα θα έρθει να μας αφανίσει, ενώ την ίδια ώρα έρχεται ένας σεισμός στην χώρα του κάνοντας τον να μαζέψει λίγο τα μυαλά του, κάτω από την πίεση της καταστροφής και της κατακραυγής των υπηκόων του, αλλά και δυστυχώς κάτω από τα συντρίμμια των ακατάλληλων κατοικιών που τους έχτισε, 

και από όπου Έλληνες είναι αυτοί που με περισσό θάρρος και αυταπάρνηση τώρα τους απεγκλωβίζουν, εισπράττοντας τον θαυμασμό του τυραννισμένου λαού αυτού, αλλά και του κόσμου όλου. Και ας ήλθε η σειρά μας τώρα στον όλεθρο και στην καταστροφή, στον θρήνο και στον πόνο χάνοντας σε ένα απίστευτο σιδηροδρομικό δυστύχημα την αφρόκρεμα της χώρας μας, τα νιάτα και την ομορφιά της πατρίδας μας, από τα λάθη και τις αβλεψίες μας.

   Εμείς επίμονα… επιδεικτικά θαρρείς!!! ικετέψαμε και αυτήν την Παρασκευή το βράδυ την Παναγία μας, μέσα σε αυτόν τον κουρνιαχτό, την βρωμιά και την ασχήμια όλων αυτών των δυσάρεστων γεγονότων, τελώντας την γ' κατά σειρά στάση των Χαιρετισμών, στους οποίους και αναφέρονται οι συνέπειες για εμάς τους ανθρώπους, 

που είχε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η ενανθρώπηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και γι’ αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα απευθύναμε λίγο πριν, και θα το κάνουμε και πάλι σε λίγο ξανά με μια δεύτερη Ακολουθία για όσους δεν πρόλαβαν την πρώτη, μαζί με την Αγρυπνία που θα ακολουθήσει στο καινούργιο Παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου, όλα αυτά τα «χαίρε», 36 στον αριθμό κάθε Παρασκευή...κάποιοι από εμάς δε και καθημερινά!!! στην Υπεραγία Θεοτόκο.

    Σήμερα αδελφοί μου, από τους γ' Χαιρετισμούς της Παναγίας μας που ακούσαμε θα 'θελα να απομονώσω, θα 'θελα να μείνω σ’ ένα και μόνο λόγο, σ’ έναν και μόνο στίχο του άγνωστου, μα φωτισμένου συγγραφέως του ποιήματος των Χαιρετισμών της Παναγιάς, όποιος και αν είναι αυτός, ο οποίος μας λέει εύστοχα και με περισσή ομορφιά: 

«Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν  πλανωμένοις, Χαίρε απογενώσα λυτρωτήν αιχμαλώτοις»

«Χαίρε 'σύ, που κυοφόρησες  Εκείνον, που θα οδηγήσει τους πλανεμένους, Χαίρε 'σύ, που γέννησες Αυτόν, που θα ελευθερώσει τους αιχμαλώτους».

    Σήμερα, αγαπητοί αδελφοί μου, είμαστε και τα δύο από αυτά που γράφει ο συγγραφέας ποιητής. Είμαστε και πλανεμένοι αλλά και  αιχμάλωτοιΠλανηθήκαμε, γιατί στηριχθήκαμε στην δική μας και μόνο ατελή σοφία. 

Σχετική εικόναΤουλάχιστον οι ρήτορες των Αθηναίων έμειναν έκπληκτοι. Εμείς πιστέψαμε ότι, ακόμα και από αυτούς είμαστε πιο έξυπνοι και θελήσαμε να προσπεράσουμε το γεγονός. Το γεγονός της αγάπης του Θεού. Τι καταφέραμε; Μπερδευτήκαμε, πλανηθήκαμε στη ζωή μας, πήραμε λάθος δρόμους και φτάσαμε σε αδιέξοδα. Στα αδιέξοδα, που ζούμε και σήμερα. Στα αδιέξοδα, που ζουν οι άνθρωποι όλων των εποχών όταν, αντί να εμπιστευθούν το λόγο και την αλήθεια του Χριστού, επιμένουν στο δικό τους θέλημα και έτσι έχουμε ότι μας συμβαίνει στον κόσμο και παλιότερα και τώρα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ’Ολον ην εν τοις κάτω,Απλά, τώρα επιβεβαιωθήκαμε, ότι χρεοκοπήσαμε και ότι αποτύχαμε παντελώς. Όχι, γιατί δεν ξέραμε να χειριστούμε  καλά τα "οικονομικά" μας, αλλά γιατί προβάλλαμε μπροστά τον εγωισμό μας και εκεί ήταν που τσακιστήκαμε. Με το συμπάθιο, σπάσαμε τα μούτρα μας πάνω στο ίδιο το είδωλο μας...στο εγώ μας!!! 

Σχετική εικόνα       Βλέπετε στις μέρες μας, αυτές τις τρομερές ημέρες που περνά όλη η ανθρωπότητα, πόσο ανίσχυροι είμαστε μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Σας τα περιέγραψα και πιο πάνω ας μην τα επαναλάβω !!! Λιμοί, λοιμοί, σεισμοί καταποντισμοί, πόλεμοι, καταστροφή, πόνος, αστάθεια και υπέρμετρος...παράλογος εγωϊσμός ο οποίος και πουθενά δεν μας βγάζει, όμως εμείς βαυκαλιζόμαστε ο ένας με τον άλλο κοροϊδεύοντας τον ίδιο μας τον εαυτό για τα "καλώς" πεπραγμένα μας και την εξυπνάδα μας που μάλλον μας εγκατέλειψε στις μέρες μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοί      Αποδειχθήκαμε πόσο ανόητοι είμαστε. Πόσο αστοιχείωτοι είμαστε, αφού δεν καταφέραμε να κερδίσουμε την ζωή που θέλουμε. Αφού συνεχίζουμε να μην καταφέρνουμε να κρατάμε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη και χάρη. Αφού δεν καταφέρνουμε να χαρίσουμε ένα χαμόγελο στα ίδια μας τα παιδιά. Πορευόμαστε καλά, λοιπόν; Είμαστε άνθρωποι στο σωστό δρόμο; Είμαστε άνθρωποι που ξέρουμε τι θέλουμε, ή που απεδείχθη ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε; Και πού μας οδήγησε αυτή η πλάνη; Όπου οδηγούν όλες οι πλάνες της σύγχρονης κατά τα άλλα κοινωνίας που νομίζουμε ότι ζούμε. Στην παντελή αιχμαλωσία της ψυχής και του σώματος μας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοίΚαι η σωματική αιχμαλωσία αποδεδειγμένα είναι πιο υποφερτή από αυτήν της ψυχής μας. 

      Αλλά ποια είναι η αιχμαλωσία της ψυχής μας; Η αιχμαλωσία που γέννησαν τα πάθη. Και δουλεύοντας στα πάθη μας ξεπουληθήκαμε και στην ψυχή και στο σώμα μας. Γι’ αυτό γίναμε και ανίκανοι να χαρίσουμε ένα χαμόγελο στα παιδιά μας, που τόσο έχουν ανάγκη σήμερα, και για αυτό η Ενορία μας έχει σε πρώτη προτεραιότητα την νεότητα της, τα παιδιά της, τους μαθητές της, τα κατηχητόπουλα της "Ιθάκης" της. 

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοίΓι’ αυτό με ακούτε και εμένα να σας κουράζω και να σας ζητώ να οδηγήσετε τα παιδιά σας εδώ στην εκκλησιά που τους χτίσαμε και να μας τα εμπιστευθείτε, πριν είναι πολύ αργά για το μέλλον το δικό τους αλλά και του Ελληνισμού  και της Ορθοδοξίας. 

     Όπως το κάναμε σε άλλες δύσκολες ώρες, έτσι και τώρα ταπεινά πρέπει να μετανιώσουμε και να ζητήσουμε συγνώμη από την Παναγία μας για ότι κακό διαπράξαμε. Και να ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο όσο πιο πανηγυρικά γίνεται, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, και μάλιστα σήμερα δυο φορές, για να μην μπορέσει κανείς να βρει δικαιολογία ότι δεν μπορέσει να έρθει να συμμετάσχει στο Πανηγύρι αυτό της Παναγίας μάνας όλου του κόσμου.  

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιαΝα «ξενωθώμεν», λοιπόν, να αλλάξουμε, να γίνουμε ξένοι στην νοοτροπία αυτού του κόσμου και να αποκτήσουμε "νουν Χριστού και φρόνημα Χριστού"Και τότε θα ξαναβρούμε τον εαυτό μας, θα ξαναβρούμε τα σπίτια μας, την ζωή μας. Και τότε θα είμαστε ικανοί και δυνατοί, ενώ τώρα αδυνατούμε, και λόγω της μικρής και ατροφικής πίστης μας νικηθήκαμε... προσέξτε, «ψυχή τε και σώματι» !!!

      Αλλά αυτή η αλλαγή προϋποθέτει την δική μας εσωτερική αλλαγή. Όταν, με αυτή την νέα τάξη πραγμάτων που μας επέβαλαν, μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία υπάκουων ρομπότς, καταφέραμε και δημιουργήσαμε μέσω των παιδιών μας μια ολόκληρη γενιά από στρατιώτες που με μεγάλη ευκολία και χωρίς δεύτερη σκέψη υποκύπτουν στις σειρήνες της πονηρής εποχής που ζούμε, 

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοίενώ το μόνο που αναζητούν είναι η καλοπέραση και ο ωχαδερφισμός, αυτό σημαίνει πως εμείς ξεπουλήσαμε τις ψυχές τους και μάλιστα φθηνά, έναντι πινακίου φακής". Εάν λοιπόν, δεν αποκτήσουμε ένα φρόνημα οντολογικής ελευθερίας, αυτό που μας χαρίζει η αγάπη του Θεού, τότε ουσιαστικά δεν έχουμε μέλλον, και ας μου επιτραπεί η έκφραση...να μη μας παραμυθιάζει κανένας!!!

     Γι’ αυτό λοιπόν, ζώντας μέσα στην Εκκλησία και στα Μυστήρια της μπορούμε να δούμε την αλήθεια...να συνειδητοποιήσουμε πως χάσαμε μέσα στον αέναο στροβιλισμό των αναγκών και των κρίσεων, τον ίδιο μας τον εαυτό!!! Και ερωτώ!!! 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιαΜπορούμε άραγε να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Γιατί αν πραγματικά μελετήσουμε την ζωή της Εκκλησίας, θα δούμε ότι αυτά που έχουμε ανάγκη και θέλουμε σήμερα για να ζήσουμε ευπρεπώς, δεν είναι τόσα πολλά όσα μας λένε, αλλά είναι ακριβώς αυτά που υπάρχουν στην Παράδοση της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, αυτά που δίδαξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας, ο Χριστός, αυτά που  κήρυξαν στην συνέχεια οι Απόστολοι Του, αυτά που έγραψαν οι Μεγάλοι και θεοφόροι Πατέρες μας και στην συνέχεια έκαναν πράξη οι μυριάδες  Άγιοι μας, αυτά που από άμβωνος σήμερα εμείς οι ιερείς προτείνουμε στον λαό του Θεού.

      Αλλά και δεόμαστε και αιτούμαστε και προσευχόμαστε ζωντανά και με ζέση στον Χριστό και Σωτήρα μας: 

"Έτι δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθήναι την αγίαν εκκλησίαν ταύτην και πάσαν Ενορίαν, πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αφνιδίου θανάτου, υπέρ του ίλεων, ευμενή και ευδιάλλακτον γενέσθσαι τον αγαθόν και φιλάνθρωπον Θεόν ημών, του αποστρέψαι και διασκεδάσαι πάσαν οργήν και νόσον την καθ' ημών κινουμένην και ρύσασθαι ημάς εκ της επικειμένης δικαίας αυτού απειλής και ελεήσαι ημάς."

     Και βέβαια η καμπάνα της Ενορίας μας θα συνεχίσει να χτυπά παρ’ όλες τις στενοχώριες και τα προβλήματα, για να μας καλέσει και μας προσκαλέσει στην εκκλησιά της γειτονιάς μας, που πάντα ήταν για εμάς τους χριστιανούς το αποκούμπι μας τόσα χρόνια, ειδικά μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, 

Αποτέλεσμα εικόνας για γ' χαιρετισμοίαλλά ήταν και η παρηγοριά και η ελπίδα μας και θα εξακολουθήσει να είναι και να μας δείχνει…επιδεικτικά!!! πως συνεχίζει να προσεύχεται, απλά τώρα με ακόμα πιο έντονο και πιο επίμονο τρόπο, ανάλογο με όλα αυτά τα απίστευτα γεγονότα που ζούμε και μας περιβάλλουν για να μας πνίξουν.

       Ας παρακαλέσουμε λοιπόν αυτό το ανοιξιάτικο βραδινό, όσοι είμαστε εδώ στην εκκλησιά μας, με αφορμή την Παρασκευή αυτή των Γ΄ Χαιρετισμών, την όμορφη Παναγία μας, την μάνα του Χριστού μας, την αγαπημένη και μονάκριβη κόρη των γονιών της και προστατών των ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, φύλακες των παιδιών μας και υποστηρικτές της οικογενείας, προστάτες της γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας  Ευκαρπίας, της ευλογημένης Ενορίας μας, 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιατων Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας, και γονατιστοί να της προσφέρουμε το λουλούδι που της χρωστάμε όλοι μας, ακουμπώντας το στην  εικόνα της, που και αυτήν την ημέρα την βάλουμε στο κέντρο του ναού μας, αλλά και της ζωής μας, λαμπάδα από μελισσοκέρι να ανάψουμε και να εναποθέσουμε στο προσκεφάλι της για να φωτιστεί το πρόσωπο της και μετά το φως  αυτό να μας φωτίσει όλους μας, αλλά και τον τόπο μας, την όμορφη Ελλάδα, και τον κόσμο, την υφήλιο ολόκληρη.

      Έτσι φωτισμένοι από το γλυκό πρόσωπο της Παναγιάς, θα ξαναβρούμε τις αλήθειες που ξέραμε από τους γονιούς μας και τώρα τις ξεχάσαμε, 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγιαθα ξαναβρούμε το θάρρος που μας χάρισαν οι ηρωϊκοί πρόγονοι μας και τώρα μας το κλέβουν λίγο-λίγο και με περισσή μαεστρία, με καταχθόνια σχέδια, με σαγήνη, επιμονή και υπομονή, όλοι αυτοί οι καινούργιοι «φίλοι» που μας ζητούν να τους εμπιστευθούμε, και έτσι χωρίς πια αυτό το θάρρος και την τόλμη που απορρέει από την πίστη, την γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, την ελληνική πλούσια παράδοση,  τα ιερά σύμβολα, την σημαία και τον Σταυρό μας, άρρωστοι και κλεισμένοι ερμητικά στους εαυτούς μας,  κιοτέψαμε, φοβηθήκαμε και δειλιάσαμε, εντραπήκαμε για την πίστη του Χριστού μας για την οποία μπορεί να μας χλευάζουν...αλλά και μας ζηλεύουν, πιστέψτε με!!! 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια      Ας ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας βλέποντας και τον πόνο μέσα στην γλυκιά ματιά της Παναγίας Θεοτόκου, να μας κοιτά με παράπονο από την εικόνα της, που της στολίσαμε εδώ στην εκκλησιά μας, που της φωτίσαμε όπως συνηθίζουμε εδώ στην Ενορία μας με τις δώδεκα λαμπάδες της, που την χαιρετήσαμε άλλες 36 φορές και αυτήν την Παρασκευή τόσο δυνατά μέσω του ιερέως μας και της ψάλλαμε όλοι μαζί, όσοι περισσότεροι μπορέσαμε και εγκάρδια της φωνάξαμε γλυκά, "Χαίρε νύμφη ανύμφευτε".

       Παναγιά μου, βοήθα μας, μην μας εγκαταλείπεις ούτε τώρα ούτε ποτέ, σώσε μας από την αρρώστια...την ψυχική και την σωματική, διώξε τους πολέμους που μας ζώνουν και φέρε ειρήνη στον κόσμο...και στις ψυχές των ανθρώπων, βοήθησε στους Τούρκους γείτονες μας που υποφέρουν μέσα στα χαλάσματα... και ας μην είναι χριστιανοί, εμείς σου το ζητάμε ευγενικά να μεσιτεύσεις στον Υιό σου και για αυτούς, 

μαζί και με την μητέρα σου την Αγία Άννα μας, την γιαγιά Του, και τον Άγιο Ιωακείμ, τον παππού Του, και να δώσεις παραμυθία και παρηγοριά και για τους άμοιρους γονείς αυτούς που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τώρα είναι χαμένοι μέσα στον πόνο και στην θλίψη, και εμείς σου υποσχόμαστε πως όταν όλα αυτά τελειώσουν, όταν αυτή η ασχήμια εξαφανιστεί, όταν η λογική θριαμβεύσει, όταν οι πιστοί πάψουν να φοβούνται να προσέλθουν στην εκκλησιά της γειτονιάς τους για να γευτούν και πάλι το Σώμα και Αίμα του Υιού σου, τότε εμείς θα χτυπήσουμε τις καμπάνες χαρμόσυνα και πάλι, θα ανάψουμε και θα κουνήσουμε τους πολυελαίους, και τότε διπλά και τρίδιπλα θα σε στολίσουμε με τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης, άπειρες λαμπάδες θα σου βάλουμε, μετάνοιες θα σου κάμουμε και θα γλυκοφιλήσουμε την εικόνα σου και ποτέ μα ποτέ δεν θα σε ξαναπικράνουμε!!! 


Καλή δύναμη αδελφοί μου...

...όλοι μας θα την χρειαστούμε μέχρι την...Ανάσταση!!! 

 Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης



TAG