Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Απολυτίκιον 
Συλλήψεως Αγίας Άννης
 χος δ΄ 
Σήμερον της ατεκνίας δεσμά διαλύονται, του Ιωακείμ γαρ και της Άννης εισακούων Θεός, παρ’ ελπίδα τεκείν αυτούς, σαφώς υπισχνείται θεόπαιδα, εξ ης αυτός ετέχθη ο απερίγραπτος, βροτός γεγονώς, δι’ Αγγέλου κελεύσας βοήσαι αυτή· Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού.
**************
 
Η παραμονή της γιορτής μας,
το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018.
     Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, και στην ζεστή και φιλόξενη κατακόμβη του Ναού μας, που προσωρινά στεγάζει τις λατρευτικές μας ανάγκες μέχρι την 
αποπεράτωση του επάνω περίλαμπρου Ναού μας, που οσονούπω τελειώνουν τα έργα του και σε αυτόν θα τελούμε, πρώτα ο Θεός τις Ακολουθίες, τις Πανηγύρεις και τα Μυστήρια της γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, η εορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου από την Αγία Άννα μας και τον Άγιο Ιωακείμ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μικράς Πανήγυρις μας, που τις προηγούμενες ημέρες ανεβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας.
      Πρώτα με την Αγρυπνία, την προπαραμονή, Παρασκευή 7/12 (άρθρο ειδικά για την Αγρυπνία μας μπορείτε να δείτε μα ένα κλικ στον σύνδεσμο που ετοιμάσαμε, από προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας) και κατόπιν με τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το Σάββατο 8/12 το απόγευμα, στον οποίο και αναφέρεται το σημερινό άρθρο μας. 
      Οι ιερείς που θα πήραν μέρος στην Ακολουθία άρχισαν να έρχονται από νωρίς. Πρώτα ο πρωτόπαπας και απεσταλμένος του Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Παύλος Ιωσηφίδης, αλλά και ο Διάκονος μας, π. Χρήστος Κανούλας, μα και ο π. Δημήτριος Βλασάκης από την όμορη Ενορία του Αγίου Γεωργίου, και ο π. Ευστράτιος Σπανός από την επίσης γειτονική Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και φυσικά οι ιερείς του Ναού, π. Χρυσόστομος Κοτσίδης και π. Χρυσόστομος Τελίδης.
       Στο αναλόγιο διακόνησαν οι ιεροψάλτες του Ναού, π. Ευάγγελος Δούδης με τους βοηθούς του, ενώ το χάρισμα της φωνής τους και των γνώσεων της βυζαντινής μουσικής εναπόθεσαν στο ψαλτήρι μας και "εις δόξαν Θεού", ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης αλλά και ο καλλίφωνος  διάκονος του Καθεδρικού Ναού της Μητροπόλεως μας, του Τιμίου Προδρόμου, 
αλλά και ο π. Παύλος Ιωσηφίδης, γνωστός σε όλους για το τάλαντο της φωνής του, δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής και του Αγιορείτικου Τυπικού.
       Στην μέση περίπου της Ακολουθίας του Εσπερινού, τελέσαμε και την πανηγυρική Λιτή μετά της Αρτοκλασίας, όπου και εισοδεύσαμε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησυαρίζονται στον Ναό μας μαζί με την εικόνα της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, προς προσκύνηση και ευλογία όλων των πανηγυριστών. 
       Αμέσως μετά ο π. Παύλος κήρυξε τον Θείο Λόγο εκθιάζοντας το πρόσωπο της Αγίας Άννας μας και τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο όνειδος της ατεκνίας και της στειρότητας της, παραδειγματίζοντας μέχρι σήμερα τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτά ή παρόμοια προβλήματα, ενώ λίγο αργότερα και μετά το "Δι' ευχών..." ξεκίνησε η Ιερά Παράκλησις της Αγίας Άννας από τις κυρίες της διακονίας του Ναού μας, αλλά και όσες κυρίες μπορούσαν να βοηθήσουν και να ψάλλουν μαζί τους ύμνους της Παρακλήσεως.
       Με το κάλεσμα του ιερέως προσήλθαν στον σολέα του Ναού όσα ζευγάρια το επιθυμούσαν και τότε διαβάστηκε η ευχή της Αγίας Άννας, "δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας", και οι στιγμές που ακολούθησαν δεν μπορούσαν να αφήσουν κανέναν  ασυγκίνητο. Μοιράστηκαν τέλος οι ευλογίες εκ των ιερέων του Ναού για τα ζευγάρια 
που ζήτησαν την ευχή της Αγίας Άννας στην προσπάθεια τους να γίνουν σύντομα γονείς, η ζώνη της Αγίας μας, λαδάκι με μύρο από το καντήλι που καίει όλες αυτές τις μέρες στο προσκεφάλι της και ένα μικρό εικονάκι της περίτεχνης ασημένιας λειψανοθήκης, όπου και έχουμε τοποθετήσει τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας.
        Οι ιερείς μας, "Χρυσόστομοι" και οι δυό, ξεπροβόδησαν τους προσκεκλημένους τους μετά από ένα μικρό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της κατακόμβης μας, με νόστιμη  ψαρόσουπα  και άλλα χειροποίητα εδέσματα, φτιαγμένα όλα με μεράκι και αγάπη από τις κυρίες της διακονίας του Ναού μας, αλλά και μια μικρή αναμνηστική ευλογία για την αγάπη και την παρουσία τους στα λατρευτικά και κοινωνικά δρώμενα της Ενορίας μας, 
των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.
        Την επομένη, ανήμερα της γιορτής, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την καμπάνα να χτυπά το πρωΐ στις 7.15 ακριβώς, ενώ το απόγευμα στις 5.00 θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός, το Κτιτορικό Μνημόσυνο και τέλος η Ιερά Παράκλησις των Αγίων Θεοπατόρων, κλείνοντας έτσι το τριήμερο πανηγυρικό πρόγραμμα της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας στην Ενορία μας.
Σας περιμένουμε και αύριο...
Χρόνια Πολλά!!!
TAG