Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ.Ν.Στ & Ι.Μ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ: "Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ-Από το Άγιον Όρος στην Ρωσία (1518-2018).

Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, 
ο Θεολόγος της ετερότητας.
    Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργάνωσαν στο κέντρο πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης 
(πρώην μονή Λαζαριστών), διεθνή επιστημονική ημερίδα για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό και την πορεία του από το Άγιον Όρος ως τη Ρωσία (1518-2018), με αφορμή την συμπλήρωση 500 ετών από την μετάβαση τού Αγίου στη Ρωσία. 
       Η εναρκτήρια εισήγηση έγινε από τον Αρχιµ. Εφραίµ,  Καθηγούµενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. 
Χαιρετισµούς απηύθυνε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης  Άρτης κ. Καλλίνικος. Κύριοι εισηγητές ήταν ο γέροντας Ελισαίος ο Σιμωνοπετρίτης, ο αρχιμ. Ζαχαρίας (Έσσεξ Αγγλίας), ο Oleg- Maxim Tsybenko κ.α. 
       Σύμφωνα με  το πρόγραμμα η ημερίδα ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο αλλά και τραγούδια από τη γυναικεία χορωδία "Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος", ενώ η  Ενοριακή Νεανική Εστία μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τόσο σημαντική εκδήλωση. 
     Όλοι οι νέοι που πρωταγωνίστησαν στο θεατρικό είναι φοιτητές και σπλάχνα της Μητρόπολής μας, Τον ρόλου του Αγίου Μαξίμου τού Γραικού ενσάρκωσε άψογα ο κατηχητής μας κ. Ευθύμης Ασλανίδης σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, 
που καθήλωσε κληρικούς και λαϊκούς. Η "Ιθάκη" μας ήταν δίπλα στην μεγάλη αυτή προσπάθεια και επιτυχία τού κατηχητής της και τον συγχαίρει για την πορεία του. 
         Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το δρώμενο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, το οποίο ξέσπασε σε θερμό χειροκρότησε με τη υπόκλιση των πρωταγωνιστών. 
      Ευχόμαστε λοιπόν σ' όλους τους συντελεστές να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αντίστοιχα ποιοτικά έργα και στο μέλλον.
      Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η διεύθυνση της Χορωδίας ήταν έμπνευση της  κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου.
Και λίγα λόγια 
για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό...
      Ο Άγιος Μάξιµος ο Γραικός (1470-1556) αφού είχε λάβει µία λαµπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα Πανεπιστήµια της Ιταλίας ήλθε το 1506 στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει µοναχός. Έµεινε για περισσότερο από µία δεκαετία στην Μονή ζώντας την µοναχική ασκητική ζωή σύµφωνα µε την Αγιορειτική Παράδοση.
       Κατόπιν προσκλήσεως του τότε Μεγάλου Ηγεµόνος Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς πηγαίνει στην Ρωσία το 1518 για να µεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία, τα οποία είχαν νοθευθεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεµένες δοξασίες. 
      Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεµόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια µετά από συκοφαντίες κατέληξε αδίκως στην φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας.
        Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραμµάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία 5 έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στην Μονή της µετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιµήθηκε στην Ρωσία το 1556 και εκεί οι πιστοί τον τιµούσαν από νωρίς ως Άγιο.
        Το 1998 κατετάγη επίσηµα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουµενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας µεγάλος επιστήµονας και σοφός της εποχής του, που όµως µε τους ασκητικούς αγώνες του και την Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα µε την Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευµατικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισµό στην Ρωσία, ώστε δίκαια ονοµάστηκε «φωτιστής των Ρώσων».
Σχόλιο από την Ενορία μας...
      Ήταν μια πολύ μεγάλη και όμορφη πετυχημένη εκδήλωση, τέλεια οργανωμένη και με πολλούς αποδέκτες αλλά και με πολλούς συντελεστές. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η ιστοσελίδα μας στο δρώμενο της τελευταίας ημέρας της επιστημονικής αυτής ημερίδας, με την καταπληκτική γυναικεία χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 
"Αγία Κασσιανή η υμνογράφος", αλλά και στο θεατρικό που ακολούθησε, το οποίο και "έντυσε" αρμονικά την συνολική εκδήλωση, ενώ έδωσε την ευκαιρία στην ταλαντούχα, όπως αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, νεότητα της Μητροπόλεως μας, να ξεδιπλώσει το εκρηκτικό,  καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο της πάνω στην θεατρική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας (Μονή Λαζαριστών) "Σωκράτης Καραντινός" και σε όλους εμάς, τους θεατές, να χειροκροτήσουμε τα παιδιά μας, που εθελοντικά και με πολλές και προσωπικές θυσίες, μας χάρισαν αυτό το όμορφο θέαμα.
        Ο ιερέας υπεύθυνος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας "Ιθάκη", ο π. Χρυσόστομος Τελίδης,  δεν κατάφερε να είναι στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όμως σύσσωμο το κατηχητικό προσωπικό και οι συνεργάτες της "Ιθάκης" μας, με πρωτεργάτη τον κο Μουγκράκη Στυλιανό, ο οποίος επωμίσθηκε και την ευθύνη της φωτογραφικής κάλυψης της εκδήλωσης, αλλά και της συγγραφής του σημερινού άρθρου μας, εκπροσώπησαν την Ενορία και χειροκρότησαν με πάθος την προσπάθεια των φίλων τους, που συμμετείχαν στην θεατρική παράσταση για την ζωή και το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. 
Μια λέξη μόνο για την προσπάθεια τους...
...Εύγε!!!
TAG