Ερανική Επιτροπή


Η ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ  ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ
ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ 
ΤΩΝ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.
Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας τη 25/10/2014
     Ο χρόνος κύλησε και μας βρήκε το 2014 λίγο πιο γερασμένους, λίγο πιο κουρασμένους, μα με το ίδιο φρόνημα και το ίδιο όνειρο στο μυαλό και στην καρδιά μας. Να αποπερατώσουμε την ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννης, εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας. 
     Οι Άγιοι μας βλέποντας αυτήν την λαχτάρα μας να χτίσουμε το "σπιτικό" τους, αλλά και να στεγάσουμε την πίστη μας στον Θεό, δεν έμειναν αμέτοχοι, αλλά ήταν πάντα κοντά μας βοηθώντας μας οικονομικά, υλικά και ψυχικά σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δική μας προσωπική προσπάθεια μας, μέχρι τα μέσα του 2013, όπου ενώ δυσκολευόμασταν πια να τα βγάλουμε πέρα και σταματήσαμε κάθε προσπάθεια, μια μεγάλη δωρεά έρχεται απρόσμενα και αναπτερώνει εκ νέου τα σχέδια μας.
    Χωρίς καθυστέρηση ξεκινούν και πάλι τα έργα ανέγερσης του ναού μας επάνω και αυτήν την στιγμή που γράφω αυτές τις λίγες σειρές στην ανάρτηση της ιστοσελίδας μας για την Ερανική Επιτροπή του ναού μας, οι εργασίες προχωρούν πυρετωδώς έχοντας φθάσει στην κάλυψη του Νάρθηκα, στην αποπεράτωση του Γυναικωνίτη, τους περιφερειακούς τοίχους σε μεγάλο ύψος, την κόγχη του Ιερού Βήματος, ενώ σε λίγο καιρό, πρώτα ο Θεός, ίσως μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε κλείσει όλον τον ναό.
     Τον Νοέμβριο του 2013 γίνεται η τελευταία ανανέωση της Ερανικής Επιτροπής του Ναού μας με τα ίδια περίπου άτομα και ακόμα περισσότερα, μια που κανείς δεν θέλει να αφήσει την προσπάθεια τώρα που η εκκλησιά μας μέρα με την μέρα ψηλώνει όλο και περισσότερο και ολοκληρώνεται φέρνοντας μας πιο κοντά στο όνειρο μας, σύντομα να μπορέσουμε να "λειτουργήσουμε" στον επάνω ναό μας.
     Η παρουσία των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, μέσα και έξω από την κατακόμβη που προσωρινά τελούμε τις Ακολουθίες μας μέχρι να τελειώσει η κατασκευή του ναού επάνω, είναι αισθητή και τώρα μάλιστα που από την 8η Σεπτεμβρίου του 2014 τελέσαμε την Ιερά Πανήγυρη τους εορτάζοντας την Σύναξη τους και εισοδεύσαμε τα Ιερά Λείψανα τους και τα εγκαταστήσαμε για πάντα στον ναό τους μέσα στην πανέμορφη λειψανοθήκη που κατασκευάσαμε με πολύ αγάπη για να βρίσκονται αιώνια εκεί και να τα προσκυνάμε σε κάθε ευκαιρία, τόσο εμείς όσο και οι ευλαβείς προσκυνητές που κατακλύζουν την μικρή εκκλησιά μας καθημερινά, την παρουσία τους αυτήν την νοιώθουμε εντονότερα και με βεβαιότητα πλέον μπορούμε να ανακοινώσουμε σε όλους όσους παρακολουθούν την ζωή της Ενορίας μας, πως πολύ σύντομα "θα λειτουργούμε" στην καινούργια επίγεια εκκλησιά μας, εκεί θα τελούμε τα Ιερά Μυστήρια μας και εκεί θα αγωνιζόμαστε τον καλόν αγώνα της Πίστης μας.  
      Ευχαριστούμε πρώτα από όλα τον Θεό που μας αφήνει ακόμα να ονειρευόμαστε μέσα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή της κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας, του Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα που δεν φεύγουν στιγμή από κοντά μας, την Παναγία Κόρης τους, την Μητέρα μας και Μητέρα όλου του κόσμου, που σύντομα θα έχουμε έτοιμο "το πατρικό της σπίτι" και τον Εγγονό τους Χριστό και ιδρυτή της Εκκλησίας Του και Θεό μας, μα και τους αγνώστους σε εμάς, γνωστούς όμως στα μάτια του Θεού, θεόσταλτους κτήτορες του Ιερού Ναού μας, για την τόση αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. 
Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, καινούργια και παλαιά, καλή δύναμη στο έργο της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.

Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας 18/1/2011
    Οι Ανθόκηποι, από τις νεότερες συνοικίες της Ευκαρπίας (άρχισαν να δημιουργούνται το 1960 από φτωχούς ανθρώπους που έψαχναν έναν τόπο για να στεγάσουν τα όνειρα τους), βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο της και είναι δίπλα στον περιφερειακό δρόμο που ενώνει την δυτική με την ανατολική Θεσσαλονίκη.
 
   Οι λιγοστοί τότε κάτοικοι των Ανθοκήπων, μη έχοντας που αλλού να εκκλησιαστούν, πήγαιναν ή στον Άγιο Γεώργιο στην «επάνω Ευκαρπία» όπως έλεγαν, ή στο μετόχι της μονής του Αγίου Γρηγορίου στους Ανθόκηπους της Πολίχνης. Οι αποστάσεις, για όσους γνωρίζουν την περιοχή μας, ήταν μεγάλες και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές, μα η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα ήταν μεγάλο και επιτακτικό.

    Έτσι από το 2000 αρχίζουν έντονες οι πιέσεις προς την Κοινότητα της Ευκαρπίας για την απόκτηση Εκκλησίας στην συνοικία των Ανθοκήπων. Ο τότε Πρόεδρος της Ευκαρπίας, Γεώργιος Νιγδέλης, άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος, δεν αργεί και κατόπιν ενεργειών αυτού και του συμβουλίου του, τον Σεπτέμβριο του 2001 κοινοτικός χώρος χαρακτηρίζεται χώρος Ιερού Ναού, ο οποίος και παραχωρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την 3η  Νοεμβρίου του 2005.

    Έχει προηγηθεί ήδη από το 2002, κατόπιν ενεργειών του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ευκαρπίας πρωτοπρεσβύτερου πατρός Ιωάννη Δημητριάδη, σύσταση Ερανικής Επιτροπής για την ανέγερση του Ιερού Ναού στους Ανθόκηπους, στη μνήμη των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, η οποία αμέσως αναλαμβάνει δράση και από σπίτι σε σπίτι μαζεύει χρήματα για τον σκοπό αυτό. Οι κάτοικοι συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή και βλέποντας ένα όνειρο τους να πραγματοποιείται προσφέρουν ότι μπορεί ο καθένας και σε πολλές περιπτώσεις αυτό που έδωσε τελικά η κάθε οικογένεια ήταν το υστέρημα της, αυτό που το φιλούσε για μια ώρα ανάγκης, γιατί ανάγκη θεωρήθηκε πια από όλους τους κάτοικους να στεγάσουν και την πίστη τους.

        Εδώ με μεγάλο σεβασμό και αγάπη θα αναφέρω τα ονόματα των πρωτεργατών και πρώτων κτητόρων ουσιαστικά της εκκλησίας που τώρα εμείς θεωρούμε ως αυτονόητο αγαθό και δεν θα είχαμε αν αυτοί οι άνθρωποι δεν «υπερέβαλαν εαυτόν». Αυτή είναι η πρώτη Ερανική Επιτροπή που συστάθηκε για την ανέγερση Ιερού Ναού στους Ανθόκηπους όπως προκύπτει από κάποιο έγγραφο που βρέθηκε στον Ναό με αριθμό έγκρισης από την Μητρόπολη μας 1/2002:
1. ιερ. Ιωάννην Δημητριάδην, 2. Σαββίδην Γεώργιον, 3. Κυριακίδου Φωτεινήν, 4. Καραϊσαρίδου Σουλτάνα, 5. Χατζηευθυμιάδου Άνναν, 6. Ψαροπούλου Ανδρομάχη, 7. Παπαχριστούδη Αναστασίαν, 8. Λαζαρίδου Χριστίναν, 9. Μάρτζιον Ιωάννην, 10. Ερφέσογλου Νικόδημον, 11. Μανάβην Γεώργιον, 12. Ιωαννίδην Κωνσταντίνον, 13. Παπαδόπουλον Ελευθέριον, 14. Δεμερτζή Κωνσταντίνον. 
        Αυτή η Ερανική Επιτροπή συνέχισε να ισχύει και να δραστηριοποιείτε μέχρι και το 2010 - με μόνη αλλαγή τούς προέδρους της, τον π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλο τον Αύγουστο του 2004, και τον π. Ιωακείμ Ουεριλίδη, τον Ιανουάριο του 2006- όπου και με το πρακτικό αρ. 6/2010 του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την 30η Οκτωβρίου του 2010, προτείνετε η ανανέωση  της από τον καινούργιο εφημέριο του ναού, ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Τελίδη, που αναλαμβάνει την 1η Μαΐου του 2010, προϊστάμενος στην θέση του αποχωρούντα π. Ιωακείμ Ουεριλίδη, που μετά από τρεισήμισι χρόνια διακονιάς στους Αγίους Θεοπάτορες  μετακομίζει στην γενέτειρα του την Κομοτηνή.

        Τα μέλη της νέας Ερανικής Επιτροπής παραμένουν σχεδόν τα ίδια,  μια και κανείς τους δεν ήθελε να εγκαταλείψει την προσπάθεια και ειδικότερα τώρα που άρχισαν να ανθίζουν οι καρποί των προσπαθειών τους και η ύπαρξη της κατακόμβης του ναού που ονειρευόταν ήταν έτοιμη και ήδη λειτουργούσε από τον Σεπτέμβριο του 2007 που έγιναν και τα Θυρανοίξια της από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.
        Έτσι η  Ερανική Επιτροπή για το 2011 έχει ως εξής:
1. Ο νέος προϊστάμενος του ναού, ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Τελίδης, 2. Σαββίδου Άννα, 3. Καραϊσαρίδου Σουλτάνα, 4. Ψαροπούλου Ανδρομάχη, 5. Παπαδοπούλου Βαρβάρα, 6. Στεφάνου Παρθένα, 7. Σαββίδου Ζωή, 8. Σαββίδης Κυριάκος, 9. Πασχαλίδης Νικόλαος, 10. Μεχτερίδου Στεφανία, 11. Ιωαννίδου Δόμνα, 12. Σαββουλίδου Άννα, 13. Ελευθεριάδου Ελίνα, 14. Κυριακίδου Φωτεινή, 15. Κουρουκλίδου Ελένη, 16. Βουμέλη Ελισάβετ, 17. Χατζηευθυμιάδου Άννα.
       Το 2011 πέρασε πολύ δημιουργικά. Από το πουθενά εμφανίζεται μια κυρία στην Μητρόπολη μας, συνομιλεί με τον Δεσπότη μας και προσφέρει ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό για εμάς ποσό, για την συνέχιση των εργασιών ανεγέρσεως του ναού μας, στην μνήμη των γονέων της που ονομάζονταν Ιωακείμ και Άννα. Η κυρία Σοφία Καραμπατζάκη δωρήτρια και κτήτορας του επάνω ναού μας, έδωσε την κινητήριο δύναμη  στην  νέα  Ερανική Επιτροπή μας για να  εργαστεί  με περισσότερη όρεξη, βάζοντας νέους πια στόχους:
  Γιατί στην κατακόμβη και όχι σε κανονικό ναό; 
Αναρωτιούνται πλέον, ανασκουμπώνονται και συνεχίζουν τις προσπάθειες και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουν τελειώνει η θητεία τους και μερικοί από αυτούς παραδίδουν την σκυτάλη της ανέγερσης σε άλλους νεότερους.
Η Αγία Άννα και ο Άγιος Ιωακείμ έγιναν φανερά πια βοηθοί μας στο ακατόρθωτο έργο ανέγερσης ναού στην γειτονιά μας- όσοι γνωρίζετε τους Ανθόκηπους θα ξέρετε και τα οικονομικά και οικιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τους - και θαυματουργικά και εν μέσω γενικότερης οικονομικής κρίσης, πανελλαδικά και ίσως παγκόσμια, εμείς στην ταπεινή ενορία μας, έχοντας αγίους για συμπαραστάτες, συνεχίζουμε τα έργα ανέγερσης του σπιτιού τους. 
Και η νέα Ερανική Επιτροπή  για το 2012 εμπλουτίζεται με νεότερους και  πιο ξεκούραστους ανθρώπους, προτείνεται  δε προς έγκριση στην Ιερά Μητρόπολη μας,  με το πρακτικό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, 9/2011 και εκείνη το εγκρίνει με την πράξη 8/2011 του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως η θητεία των όλων των  Ερανικών Επιτροπών  είναι ενιαύσια, δηλαδή για ένα μόνο έτος και η συγκεκριμένη είναι μέχρι 10/10/2012:
Πρώτος παραμένει ο 1. π. Χρυσόστομος Τελίδης με τις άξιες συνεργάτιδες του, 2. Καραϊσαρίδου Σουλτάνα και 3. Ιωαννίδου Δόμνα και ακολουθούν, 4. Παπαδοπούλου Βαρβάρα, 5. Φιλιππίδου Μαίρη, 6. Ελευθεριάδου Ελίνα, 7. Τσόκα Διαμάντω, 8. Κρεμύδα Μαρία, 9. Πετρίδου Παρθένα, 10. Χατζηευθυμιάδου Άννα, 11. Μεχτερίδου Στεφανία, 12. Κουρουκλίδου Ελένη, 13. Μουζενίδου Βαλεντίνα και τέλος 14. Πασχαλίδη Νικόλαο, ουραγό στην λίστα μας μα διόλου ευκαταφρόνητο μέλος.
      Έτσι φθάνουμε στο παρών, η λίστα με τους συνεργάτες του ιερέως για την ανέγερση του ναού των Αγίων Θεοπατόρων μικρή και φαινομενικά ασήμαντη. Μα δεν είναι έτσι γιατί οι πραγματικοί συνεργάτες αυτού του «άθλου», δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτές τις σελίδες, μια και είναι όλοι οι Ενορίτες μας, πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι κάτοικοι.
Και μπροστάρηδες σε αυτήν την προσπάθεια, οι Άγιοι μας, ο Ιωακείμ και η Άννα και από πάνω μας φρουρός και πρεσβευτής μας στον Θεό η Παναγία κόρη τους, η μητέρα του Χριστού μας.

Και η ιστορία του «άθλου» αυτού συνεχίζεται…