"Η ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ"...του Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Αεράκη (...φέτος 12/6/2024!!!)

Πρώτα μια είδησις της Ενορίας μας, 

& ένα..."μικρό" σχόλιο:

Την Τετάρτη 12η Ιουνίου 2024το πρωΐ από τις 7.30 π.μ. έως τις 10.00 π.μ. στην Ενορία μας και στον καινούργιο Ιερό Ναό της, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, και συγκεκριμένα στο νέο Παρεκκλήσι της, του Τιμίου Προδρόμου, "Η Σύλληψις του Ιωάννου του Προδρόμου (23/9)  στον νάρθηκα αριστερά μπαίνοντας υπερυψωμένο, 
επί τη ευκαιρία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, τελέσθηκε πανηγυρικά η Αναστάσιμος Θεία Λειτουργία, όπως ακριβώς ετελέσθη αυτή και το βράδυ της Ανάστασης του Κυρίου μας.
Είχαμε την χαρά, η όμορφη αυτή, Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, την Τετάρτη της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, 
να γίνει και με την παρουσία των  μαθητών μας κάποιων εκ των τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου της γειτονιάς μας, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, φυσικά και με την συνοδεία των δασκάλων τους. 
Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία ως Ενορία και ως ιερείς, να αποχαιρετήσουμε τα περισσότερα από τα παιδιά μας λίγο πριν το κλείσιμο των Σχολείων για το καλοκαίρι και τις διακοπές τους, 
Θυμάστε τότε με τις μάσκες!!!
αλλά και να στείλουμε τα χαιρετίσματα και τις ευχές μας και στα υπόλοιπα παιδιά, τους δασκάλους και την καλή τους διευθύντρια, που έμειναν στο Σχολείο. Ένα καλοκαίρι 
που βιάζεται να έρθει και ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, το οποίο και υποδεχθήκαμε με προσμονή και χαρά, ενώ τώρα που βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούνη, του 1ου μήνα του, βιώνουμε και τον 1ο καύσωνα με θερμοκρασίες 40 βαθμών που θυμίζουν Αύγουστο περισσότερο!!!
Τελευταίος εκκλησιασμός 2024
"Απόδοσις Πάσχα" 12/6/2024
Αυτή η Θεία Λειτουργία είναι που θα σημάνει και το τέλος της αναστάσιμης περιόδου, αλλά και την αλλαγή του τυπικού στις Ακολουθίες του Νυχθημέρου, οι οποίες ξεκινούσαν μέχρι πρότινος και τελείωναν με το "Χριστός Ανέστη", μα  θα σημάνει και την επαναφορά από τον αναστάσιμο χαιρετισμό των χριστιανών, το "Χριστός Ανέστη" με την απάντηση σ' αυτόν, το "Αληθώς Ανέστη", στους καθημερινούς χαιρετισμούς μας, που χρησιμοποιούμε καθ' όλην την διάρκεια του έτους.
Ενώ η εορτή της Αναλήψεως την επαύριο, την Πέμπτη της 13ης Ιουνίου  2024 θα αλλάξει άρδην το "σκηνικό" μέσα στην όμορφη αυτή εκκλησιαστική περίοδο που διανύουμε, αυτήν του Πεντηκοσταρίου, από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και την εορτή των Αγίων Πάντων, επαναφέροντας την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας στην προ της Αναστάσεως του Κυρίου μας κατάσταση. 
Όμως θα μείνει η ημέρα της Κυριακής...κάθε Κυριακής μέσα στο εκκλησιαστικό έτος, για να μας θυμίζει την Ανάσταση του Κυρίου μας, μιας και Κυριακή και Ανάσταση για τον χριστιανό...και δη τον Ορθόδοξο χριστιανό, είναι ταυτόσημες μέσα στην καρδιά του, μια ημέρα όπου προσδοκά με τον ερχομό του στην εκκλησιά της Ενορίας του, το Πάσχα...το "πέρασμα" δηλαδή από τον θάνατο στην ζωή και την ένωση του με τον Χριστό, μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα Του.    

"Χριστός Ανέστη" 

για τελευταία φορά... 

...και από αύριο, την Καλημέρα μας!!!

...σήμερα φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας...

*ένα μικρό απόσπασμα με θέμα την Απόδοση του Πάσχααπό το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Δανιήλ Γ. Αεράκη που φέρει τον τίτλο: "Πάσχα Κυρίου". 

Ξαναγιορτάζοντας το Πάσχα, μετά από σαράντα μέρες, δηλώνουμε ότι το Πάσχα, η Ανάσταση, συνεχίζεται. Τί μας αποδίδει το Πάσχα; Κάθε τι στη ζωή κρίνεται από την απόδοση του. Εξετάζουμε τί αποδίδει ένα μηχάνημα, ένας εργάτης, μια θεωρία! Τί αποδίδει ένα γεγονός! Το Πάσχα είναι ένα γεγονός. Τί, λοιπόν, κερδίζουμε απ’ αυτό;

Το πρώτο: Μας απέδωσε ζωντανό τον Ιησού. Χάθηκε για τρεις μέρες απ’ την επίγεια ζωή ο Χριστός. Φάνηκε να τον καταπίνει ο θάνατος, όπως το κήτος κατάπιε τον Ιωνά. Τελικά το κήτος της θάλασσας απέδωσε ζωντανό τον Ιωνά. Έτσι κι ο θάνατος απέδωσε ζωντανό το Χριστό. «Ως εκ κήτους Ιωνάς εξανέστης του τάφου» (κανόνας του Πάσχα). Γιατί το θαλάσσιο εκείνο κήτος απέδωσε ζωντανό τον Ιωνά; Διότι δεν βρήκε στον Ιωνά κατάλληλη τροφή, τη συνηθισμένη του τροφή. Άγνωστη τροφή του φάνηκε ο άνθρωπος Ιωνάς, και γι’ αυτό δε μπόρεσε να τον κατασπαράξει και να τον χωνέψει. Αναγκάστηκε να τον αποβάλει ζωντανό. 

Και το θηρίο, που λέγεται θάνατος, απέδωσε ζωντανό τον Κύριο, επειδή δεν βρήκε σ’ Αυτόν την τροφή που γνώριζε. Η τροφή του θανάτου είναι η αμαρτία. Ο Χριστός ήταν άσχετος με την αμαρτία. Άρα δεν έκανε για το στομάχι του θανάτου (Ε.Π.Ε. 31,294). Με το Πάσχα αποδόθηκε ζωντανός ο Χριστός, που είναι ο ακρογωνιαίος και πολύτιμος λίθος. Όταν ένας άνθρωπος καταπιεί ένα λίθο, πρώτα μεν το στομάχι του προσπαθεί να τον διαλύσει με τα υγρά που διαθέτει. Να τον χωνέψει. Να τον αφομοιώσει. Να τον εξαφανίσει. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε αποβάλλει το λίθο, μέσα σε φρικτούς πόνους.

Κάτι ανάλογο συνέβηκε με το θάνατο. Κατάπιε τον Ιησού Χριστό, που είναι ό λίθος ο «ακρογωνιαίος», ο «πολύτιμος». Δεν μπόρεσε να τον χωνέψει, να τον διαλύσει, να τον εξαφανίσει. Αναγκάστηκε να τον αποβάλει, μέσα σε φρικτούς πόνους. 

Και αποβάλλοντας ο θάνατος το Θεάνθρωπο Ιησού, «εξέμεσε», «συνεξέμεσε» και όλη την τροφή που είχε μέσα στο τεράστιο στομάχι του. Όλη, δηλαδή, την ανθρώπινη φύση. Με την Ανάσταση του Χριστού συνανίσταται ολόκληρη η ανθρωπότητα (Ε.Π.Ε. 31, 294-296).

Το δεύτερο: Το Πάσχα μας απέδωσε νεκρό το θάνατο! Αντί να καταπιεί το Χριστό, «κατεπόθη» ο ίδιος (Α’ Κορ. ιε’ 54). Η Ανάσταση του Χριστού απέδωσε τη στείρωση του θανάτου.

Στη Παλαιά Διαθήκη έχουμε θαυμαστές γεννήσεις από στείρες γυναίκες, όπως η Σάρρα η μητέρα του Ισαάκ, η Ρεβέκκα η μητέρα του Ιακώβ, η Άννα η μητέρα του Σαμουήλ, η Ελισάβετ η μητέρα του Προδρόμου. Γέννησαν θαυματουργικά. Γεγονότα, που συμβόλιζαν τη γέννηση του Θεανθρώπου όχι από στείρα, αλλά από Παρθένα. Συμβόλιζαν τη γέννηση πλήθους παιδιών από τη στείρα, προ Χριστού, Εκκλησία.

(...εδώ με μια "αυθαίρετη" παρέμβαση στο κείμενο του πατρός Δανιήλ, θα σας θυμίσουμε ένα ακόμα στείρο ζευγάρι της Παλαιάς Διαθήκης που δεν αναφέρεται, αυτό του Ιωακείμ και της Άννας, των δικών μας προστατών, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, ενός διαλεχτού από τον Θεό ζευγαριού που φέρνοντας θαυματουργικά στον κόσμο την Παναγία και Θεοτόκο κόρη τους, κατάφεραν και έφεραν κοντά τον ουρανό με την γη,  γεφύρωσαν την κόλαση με τον παράδεισο, και τέλος έβαλαν τα εχέγγυα για να νικηθεί ο θάνατος από την ζωή, με την ενανθρώπιση του Εγγονού τους και Χριστού μας) 

 Συμβόλιζαν την Ανάσταση από τη στείρα γη, από το στείρο τάφο. Συμβόλιζαν τη στείρωση και του θανάτου. Λέει σχετικά ό ιερός Χρυσόστομος: «Προηγήθηκαν οι στείρες, που γέννησαν θαυμαστά, για να βεβαιωθεί η γέννα της Παρθένου. Κι όχι μονάχα αυτό. Αν καλοεξετάσουμε, βλέπουμε προτυπούμενη τη στείρωση του θανάτου». (Ε.Π.Ε. 31, 296).

 Η γέννηση του Ισαάκ από τη στείρα Σάρρα συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού από τη στείρα γη. Όπως η γέννηση του Ισαάκ ήταν η δοκιμασία της πίστεως για τον Αβραάμ, έτσι η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι δοκιμασία της πίστεως για κάθε χριστιανό.

 Και όπως απ’ τη θαυματουργική γέννηση του Ισαάκ ο Αβραάμ έγινε γενάρχης πολλών ανθρώπων και εθνών, έτσι ο Χριστός, με την Ανάστασή Του, έγινε γενάρχης πολλών χριστιανών. «Την γενεάν αυτού τις διηγήσεται;», λέει ο προφήτης Ησαΐας.

 Αναστήθηκε ο Χριστός, για να στειρωθεί ο θάνατος. Αρκετά εκτρώματα του Άδη γέννησε η κοιλιά του θανάτου. Τώρα στειρώθηκε, νεκρώθηκε.

 Το Πάσχα απέδωσε τη νέκρωση του θανάτου. «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν» (ωδή ζ’ του κανόνα του Πάσχα). Το Πάσχα απέδωσε την κατάργηση του φόβου του θανάτου. Δεν ζούμε πια την τρομοκρατία του θανάτου. Δεν τον φοβόμαστε.

 Το τρίτο: Η δική Του Ανάσταση αποτελεί την εγγύηση για τη δική μας ανάσταση.Λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «Αφού πραγματικά πέθανε, αναστήθηκε. Γι’ αυτό και βρισκόταν με τους μαθητές Του σαράντα μέρες, για να τους πληροφορήσει και να τους δείξει πόσο λαμπρά θα είναι τα σώματα όλων των πιστών μετά την ανάσταση. (Ε.Π.Ε. 31,246)

 Αν ο Χριστός είναι η κεφαλή κι εμείς το σώμα Του, είναι ποτέ δυνατόν ν’ αναστηθεί η κεφαλή και να παραμείνει νεκρό το σώμα;

 Ανάσταση, λοιπόν, Χριστού σημαίνει απόδοση και των δικών μας αναστημένων σωμάτων. Αυτό έχει και μια προέκταση. Αφού θα αναστηθούμε, βλέπουμε με ελπίδα τη ζωή. Αντιμετωπίζουμε με θάρρος τις θλίψεις. «Στη παρούσα ζωή υποφέρουμε πολλά βάσανα. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει η ελπίδα για την άλλη ζωή, τότε ποιός άλλος είναι αθλιότερος από μας;» Έτσι τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος: (Ε.Π.Ε. 31, 602,604).

Το τέταρτο: Το Πάσχα απέδωσε και κάτι άλλο, που κανένα έργο και κανένας αρχηγός δεν θα μπορούσε να αποδώσει. Είναι το ξανάνιωμα του ανθρώπου.Ο κόσμος μας γερνάει. Ο Χριστός μας ξανανιώνει.

 Αν μπορέσει κάποιος να μεταμορφώσει σε ρωμαλέο και όμορφο παλικάρι είκοσι ετών, ένα φτωχό και άρρωστο γεροντάκι ογδόντα ετών, τί ευγνωμοσύνη θα του χρωστά το γεροντάκι; Κάτι απείρως σπουδαιότερο συνέβηκε με την Ανάσταση. Ο Χριστός με την έγερσή Του από τον Τάφο πήρε εμάς, τους γερασμένους αμαρτωλούς και ετοιμοθάνατους, και μας έκανε νέους, πλούσιους, πρίγκιπες, βασιλείς. Μας χάρισε την αιώνια νεότητα.

Απόδοση του Πάσχα! Συλλέγουμε κι απολαμβάνουμε τους γλυκύτατους καρπούς της Αναστάσεως. Μακάρι ν’ αποδώσει και το δέντρο της ζωής μας τους καρπούς της αρετής, ώστε να γευόμαστε τους καρπούς της Αναστάσεως:

 ♦ Τη νέκρωση του θανάτου.

 ♦ Την ελπίδα της αιώνιας ζωής.

 ♦ Τη ζωντανή παρουσία του Χριστού.

 ♦ Την άνοιξη της πνευματικής ζωής.

 ♦ Την αληθινή ειρήνη και την πραγματική χαρά.

TAG