ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου;
     Η διπλή εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από την μια, αλλά και την επέτειο του ξεσηκωμού των Ελλήνων με την κήρυξη της επανάστασης του Έθνους κατά των επί τετρακόσια χρόνια τούρκων κατακτητών μας, την 25η Μαρτίου του 1821, έχει συνδυαστεί γαστρονομικά με τον μπακαλιάρο και με την σκορδαλιά. 
        Κ
ατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, περίοδος απόλυτης νηστείας για τους χριστιανούς, το τυπικό της Εκκλησία μας είχε κατάλυση ιχθύος, επιτρέποντας να φάνε ψάρι οι πιστοί μονάχα δύο φορές, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. 
         Στις δύσκολες εποχές όμως που πέρασε η Ελλάδα μας μέσα στην περίοδο της τουρκοκρατίας, της φτώχειας της δυστυχίας και της εξαθλίωσης, το ψάρι ήταν είδος πολυτελείας και δυσεύρετο ειδικά στην ορεινή Ελλάδα και στις ακόμα πιο φτωχές απομακρυσμένες από τα παράλια περιοχές.
       Όμως ο πολυμήχανος ελληνικός νούς δεν θα άφηνε αυτήν την ευκαιρία που του έδινε η ίδια η Εκκλησία του να πάει χαμένη, όπου και το χρέος του ως πιστός χριστιανός να κάνει μα και να φάει ψάρι, το αγαπημένο φαγητό του Έλληνα.


      Ο παστός μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση μέσα σε δύσκολους καιρούς. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες, σε όποιο κομμάτι της Ελλάδας και αν βρίσκονταν, πεδινό ορεινό ή παραθαλάσσιο , οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα του χωριού τους. 
Εδώ σας παρέχουμε και μια συνταγή
για να φτιάξετε τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά
για την οικογένεια σας.
      Με τα χρόνια αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στην ζωή των ανθρώπων, ο μπακαλιάρος συνδυάστηκε άψογα με την σκορδαλιά, μια άλλη αγαπημένη λιχουδιά των Ελλήνων, και έτσι έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού. Η ανάγκη έγινε παράδοση στην ζωή του Ορθόδοξου Έλληνα ακόμα μια φορά.     
Ο
ι παραδόσεις και τα έθιμα της Ορθοδόξου Ελλάδος δεν έχουν τελειωμό. Η ιστοσελίδα του ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, πάντα θα ψάχνει και θα βρίσκει συνήθειες των χριστιανών, που άλλες δεν θα έπρεπε να τις έχει, αφού αγγίζουν τα όρια της απρέπειας προς τον Θεό και της αμαρτίας και άλλες πάλι, που η αγάπη του Έλληνα χριστιανού για την Εκκλησία του δημιούργησε και απλά αυτή τα δέχθηκε και τα ενσωμάτωσε μέσα στην λατρεία της. 
Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!!!
Διακόσια "Ζήτω" για τους ήρωες μας (1821-2021)
Μυριάδες "Ευχαριστώ" στην Παναγιά μας!!!
TAG