2. ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (4-9-2022) Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΜΑΣ, ΤΟΥ 2022 «Η Σύναξις των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης»

 

8, 9, 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (4/9/2022)

"Ο πλούσιος νέος και ο Ιησούς" (Ματθ. ιθ΄ 16-26).

Ελάτε όλοι σας

στην χαρά της γιορτής  μας

και της Μεγάλης Πανήγυρης μας!!!

     Αγαπητοί μου αδελφοί και συνενορίτες, προσκυνητές και επισκέπτες, και αυτή την Κυριακή την αφιερώσαμε στην αγάπη του Θεού, αφού, όπως και κάθε Κυριακή, γιορτή και σχόλη, είμαστε όλοι εμείς εδώ, μέσα σε αυτήν την όμορφη, δροσερή, ολοκαίνουργια, υπέργεια εκκλησιά μας. 

   Όλοι εμείς, από τους πολλούς κλητούς αλλά και τους λίγους εκλεκτούς, που ήρθαμε και ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο τον Χριστό να ομιλεί με έναν πλούσιο νέο με πολλές μεταφυσικές ανησυχίες, που ρωτά τον Κύριο: "τί γαθόν ποιήσω να χω ζωήν αώνιον...". Ο Χριστός του λέει να διαβάσει και να τηρήσει τις εντολές του Θεού «ο φονεύσεις, ο μοιχεύσεις, ο κλέψεις, ο ψευδομαρτυρήσεις, τίμα τν πατέρα κα τν μητέρα». Αυτά, του λέει ο πλούσιος νέος, τα παίζω στα δάχτυλα και από μικρό παιδί τα τηρώ κατά γράμμα. Καταλαβαίνοντας ο Χριστός την πονηριά μέσα στα λεγόμενα του νεαρού του απαντά πως, Ε τότε, «Ε θέλεις τέλειος εναι, παγε πώλησόν σου τ πάρχοντα κα δς πτωχος, κα ξεις θησαυρν ν οραν, κα δερο κολούθει μοι.»  (Ματθ. 19, 21) Και τι έγινε τότε "Ακούσας δέ νεανίσκος τόν λόγον πλθε λυπούμενος· ν γάρ χων κτήματα πολλά." Ήταν πάμπλουτος ο νέος, αδελφοί μου, και προσκολλημένος στην μεγάλη περιουσία του, και έτσι αποχώρησε και μάλιστα λυπημένος, ίσως και προσβεβλημένος. 

Μα και ο Χριστός λυπήθηκε με την στάση του νέου που έφυγε βιαστικά, και γυρίζοντας στους μαθητές Του, τους είπε πολύ περιγραφικά πως...
«…εκοπώτερόν στι κάμηλον δι τρυπήματος αφίδος διελθεν πλούσιον ες τν βασιλείαν το Θεο εσελθεν.» Όμως καταλαβαίνοντας την απογοήτευση και από τους μαθητές Του, που αναρωτιόταν «Τίς ρα δύναται σωθναι;» τους λέει στοργικά γεμίζοντας τους ελπίδα «Παρ νθρώποις τοτο δύνατόν στι, παρ δ Θε πάντα δυνατά στι.»

     Και αυτό ας κρατήσουμε αδελφοί μου σήμερα από την περικοπή αυτή, και με αυτό το θεϊκό, χαρούμενο και ελπιδοφόρο μήνυμα, ας ξεκινήσουμε την καινούργια εκκλησιαστική χρονιά, που ανοίγεται μπροστά μας λαμπρή….πιστέψτε με!!! Μια χρονιά που ξεκίνησε την Πέμπτη που μας πέρασε, «Αρχή της Ινδίκτου», 1η Σεπτεμβρίου 2022, για την Εκκλησία μας, αφού ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος εκκλησιαστικός μήνας. Και ξεκίνησε με όλα τα κακά του κόσμου να μας κυνηγούν και οι κρίσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά ξεκίνησε και με αισιοδοξία και με την ελπίδα που πάντα πηγάζει από μια νέα εκκλησιαστική χρονιά που ήδη άρχισε να μετρά τους Αγίους της, με μπροστάρισσα την Εκκλησία μας και το Συναξάρι της. 

Και  η πρώτη μεγάλη γιορτή κάθε νέου εκκλησιαστικού έτους αφορά την Παναγία μας…ποιόν άλλον!!! με την εορτή της Γεννήσεως της την 8
η Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί, ειδικά για όλους εμάς τους Ανθοκηπιώτες την επομένη, 9η Σεπτεμβρίου, η εορτή των γονιών της Παναγίας μας και προγόνων του Χριστού μας, της «γιαγιάς» και του «παππού» της Ορθοδοξίας μας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, των Αγίων μας.

      Αυτήν την σημερινή σημαδιακή ημέρα, μέσα σε αυτόν τον όμορφο Ιερό Ναό, την δική μας…ολόδικη μας  εκκλησιά των Ανθοκήπων μας, ήρθαμε σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, Ανάσταση και Πάσχα, γιορτή και σχόλη, και προσευχηθήκαμε, ηρεμήσαμε, επικοινωνήσαμε με τους συνανθρώπους μας, θα κοινωνήσουμε αμέσως μετά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, 

ψάξαμε όλη αυτήν την ώρα της Θείας Λειτουργίας τον εαυτό μας βαθύτερα, συγκινηθήκαμε, συγχωρεθήκαμε μεταξύ μας και σε λίγο με τα εφόδια και την δύναμη που θα πάρουμε είτε από την Θεία κοινωνία ή από το αντίδωρο από το χέρι του ιερέως και τον Αγιασμό του μηνός Σεπτεμβρίου που ετελέσθη την παραμονή της πρωτομηνιάς και πρωτοχρονιά για την Εκκλησία μας, Αγιασμός που πάντα θα μας περιμένει στην ειδική φιάλη του, προσωρινά μέχρι να φτιάξουμε την όμορφη, μαρμάρινη Κρήνη που θα κοσμεί τον Πρόναο μας, για να πιούμε μετά το αντίδωρο κατά την έξοδο μας από τον Ναό, για να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους πειρασμούς, αλλά και την κόπωση που θα έρθει, από τις δουλειές μας, λόγω της Μεγάλης Πανηγύρεως του τόπου μας, μιας και η εβδομάδα που ανοίγετε μπροστά μας θα είναι η εβδομάδα που αφιερώνουμε πάντα στους Αγίους Θεοπάτορες, στους Αγίους των Ανθοκήπων, τον Ιωακείμ και την Άννα. Με όλα αυτά τα εφόδια λοιπόν, θα πάμε στα σπιτικά μας και μαζί με συγγενείς και φίλους θα καθίσουμε αντάμα στο Κυριακάτικο, οικογενειακό, γιορτινό τραπέζι. 

          Να μην λησμονούμε όμως αδελφοί μου, πως ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες μας για την Μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας, φέτος το τετραήμερο 8, 9, 10 & 11 Σεπτεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου έχει εκδοθεί με κάθε λεπτομέρεια όλου του μήνα, του, ενώ και ιδιαίτερο πρόγραμμα είναι στην διάθεση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιερού Ναού μας ειδικά με το πρόγραμμα της Μεγάλης Πανήγυρης μας για την Σύναξη των γονέων της Παναγίας μας, του Ιωακείμ και της Άννας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, που φέτος, μετά την απουσία και την ματαίωση των λαογραφικών εκδηλώσεων της, τα τελευταία δυο χρόνια…και βάλε!!! θα συνδιοργανώσουμε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο μας, των Ανθοκήπων, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, τέσσερις αλησμόνητες μουσικοχορευτικές βραδιές, που θα πλαισιώνουν αγαπητικά και με τον πρέποντα τρόπο, τις λατρευτικές εκδηλώσεις μας μέσα στην καινούργια εκκλησιά μας και μετά στην πελώρια αυλή της. 

      Για την προετοιμασία όλων των λατρευτικών και λαογραφικών εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν και την υποδοχή τόσων προσκυνητών και επισκεπτών που θα προσέλθουν στην χαρά της γιορτής μας, θα χρειαστούν πολλά χέρια, συντονισμός και συνεργασία από όλους μας. Γυναίκες που θα αναλάβουν τα τραπέζια των επισήμων οι οποίοι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, που θα φτιάξουν πίτες και γλυκά, ή κάθε μια την καλύτερη σπεσιαλιτέ της, για το Ενοριακό Ζαχαροπλαστείο μας, που θα ετοιμάσουν την Έκθεση των εργοχείρων και των εκκλησιαστικών ειδών, μα θα αναλάβουν και την Λαχειοφόρο αγορά με την συλλογή των δώρων και των προσφορών από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και αυτές οι γυναίκες μας που θα βάλουν τα δυνατά τους για τις καθαριότητες που καθημερινά πρέπει να γίνονται αυτές τις ημέρες, μα και ότι άλλο χρειαστεί.

    Αλλά και τους άνδρες μας χρειαζόμαστε, για το «Ενοριακό Ψητοπωλείο» μας, που…πρώτα ο Θεός!!! θα λειτουργεί καθημερινά, όπως επίσης και για το στήσιμο στο μεγάλο προαύλιο της εκκλησιάς μας με την εξέδρα, τις καρέκλες και τα τραπέζια, αλλά και τον φωτισμό και την μικροφωνική εγκατάσταση, που πάντα με αγάπη μας διαθέτει ο Δήμος, για να καθίσουν οι πανηγυριστές και να διασκεδάσουν με το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε μαζί με τον Σύλλογο μας, ξεδιπλώνοντας την ελληνική παράδοση και την λαογραφία της, που με τα χορευτικά συγκροτήματα της Νέας Ευκαρπίας, και άλλα που έχουμε  προσκαλέσει από τις όμορες γειτονιές του Δήμου μας, και τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αλλά και  λαϊκούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, μετά τις απογευματινές πανηγυρικές Ακολουθίες του λατρευτικού προγράμματος.

         Τέσσερις ημέρες θα κρατήσει και φέτος το πανηγύρι μας, γεμάτες με πολλές λατρευτικές Ακολουθίες που θα διαδέχεται η μια την άλλη. Μετά από δυόμιση  χρονιές χωρίς λαογραφικές εκδηλώσεις, φέτος θα πραγματοποιήσουμε με χαρά την Πανήγυρη μας όπως παλαιά, με πλούσιες πολιτιστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις μας, θα θυμηθούμε και πάλι  τα ήθη, τα έθιμα μας, τις παραδόσεις μας και με χορούς κυκλωτικούς, όπως γίνονταν τα πανηγύρια στα χωριά μας, 
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΜΑΣ...θα ζήσουμε και πάλι την κανονικότητα, πρώτα με δοξολογίες και προσευχές στους Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, μέσα στον καινούργιο, σημαιοστολισμένο ναό μας και μετά στην πελώρια αυλή μας, με προσκαλεσμένους τραγουδιστές και πολλούς χορευτές που θα μας διασκεδάσουν, γεμίζοντας την ψυχή μας και πάλι με όμορφα συναισθήματα. 

         Σας θέλουμε όλους πλάι μας οι ιερείς της Ενορίας μας, και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας από εμάς, για να ετοιμάσουμε όλοι μαζί και σε συνεργασία με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο των Ανθοκήπων, τον δικό μας Σύλλογο και μοναδικό στην περιοχή μας, τον οποίο και πρέπει να στηρίζουμε και να αγαπάμε με όλες τις δυνάμεις μας για να τον έχουμε πάντα, και ίσως να δημιουργήσουμε και περισσότερους ακόμα, την πιο όμορφη  Πανήγυρη, σύμφωνα με την ολοζώντανη παράδοση της Εκκλησίας μας.

         Θα έρθουν να μας επισκεφθούν από όλη την Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, προσκυνητές και επισκέπτες. Πέρυσι μας τίμησαν αρκετοί πανηγυριστές, μα φέτος όλα δείχνουν ότι θα έρθουν πολλοί περισσότεροι, λόγω της ύφεσης της πανδημίας, στους οποίους πρέπει να  δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όλη την αγάπη μας, την φιλοξενία μας και την μεγάλη καρδιά μας, όχι πως χρειάζεται βέβαια να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα για αυτό, μιας και την φιλοξενία την έχουμε μέσα μας, κομμάτι της ψυχοσύνθεσης μας. 

           Ανταποκριθείτε σας παρακαλώ όλοι στο κάλεσμα και των δύο ιερέως σας και όλοι μαζί να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι έτσι ώστε η Ενορία μας να γίνει ευρέως γνωστή, όχι μόνο για την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωακείμ, αλλά και την καινούργια εκκλησιά που τους ετοιμάσαμε και από τον Οκτώβριο του 2019 την λειτουργούμε κανονικά, πράγμα που ήδη συμβαίνει, αφού η φήμη των Αγίων μας στα άτεκνα ζευγάρια για την λύση από τα δεσμά της ατεκνίας έχει φθάσει στα πέρατα του κόσμου μέσα από την ιστοσελίδα του ναού μας, 

αλλά και για την ικανότητα των Ανθοκηπιωτών να οργανώνουν τις πιο όμορφες εκδηλώσεις, για την φιλοξενία τους, για την μαγειρική τους, την  νοικοκυροσύνη τους, την λεβεντιά τους, μα περισσότερο από όλα, για την αγάπη τους και την συνεργασία μεταξύ τους.

Δεν θα μπορούσα όμως να ξεχάσω να ευχηθώ, και νομίζω όλοι μας νοιώθουμε αυτήν την ανάγκη και πως εκφράζω όλην την Ενορία μας, καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία σε όλους τους επιτυχόντες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές των Ανθοκήπων, 

ενώ για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, να τους πω, πως την Δευτέρα 12/9 θα τελέσουμε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, τον Αγιασμό και τα Εγκαίνια του καινούργιου ανακαινισμένου  Σχολείου τους στις 10.00 το πρωΐ και μετά στις 12.00 το μεσημέρι, οι δυο ιερείς θα τελέσουμε τον Αγιασμό & στο 4ο  Νηπιαγωγείο μας, ενώ αργότερα στις αρχές του Οκτώβρη, Αγιασμό θα κάνουμε και στα Κατηχητικά μας Σχολεία…την «Ιθάκη» μας.

       
Δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας, συμμετέχοντας στην μεγάλη αυτή γιορτή της Ενορίας μας, με ότι μπορεί να διαθέσει ο καθένας, με το πλεόνασμα ή το υστέρημα του, με την δύναμη και τα χαρίσματα που του δόθηκαν από τον Θεό και τις δεξιότητες του, μα πάνω από όλα, όπως και παραπάνω σας ζήτησα παρακλητικά, με την αγάπη σας, και με μπροστάρηδες στον αγώνα αυτόν εμάς τους ιερείς σας, αλλά και τους επιτρόπους, τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου «Με ανοιχτές αγκάλες» και της διακονίας του ναού, ακόμα και τα παιδιά των κατηχητικών της «Ιθάκης» μας. 

               Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την δεδομένη υποστήριξη σας στον αγώνα της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και ευχόμαστε σε όλους...

...ΚΑΛΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

ΚΑΛΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 

Σ' ΟΛΟΥΣ & Σ' ΌΛΕΣ !!!

TAG