14η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Η ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ..

Είδησις:

Η Ενορία μας, βαθιά ευαισθητοποιημένη από την Μικρασιατική καταστροφή του '22 και της κραυγής που αντηχεί ακόμα στα αυτιά μας από τους ξεριζωμένους Έλληνες προγόνους μας στην Μικρά Ασία το 1922, εκείνους τους δύσκολους και θυμωμένους καιρούς πριν από έναν ολόκληρο αιώνα, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατά την εορτή των Αγίων Μικρασιατών Εθνομαρτύρων, του Χρυσοστόμου Σμύρνης και άλλων Μητροπολιτών της Μικράς Ασίας και του Πόντου, μα και άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους και που σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εορτάζονται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 

Οι κυρίες της διακονίας της εκκλησιάς μας, παρασκεύασαν με πολύ αγάπη το κόλλυβο για τους Αγίους Μικρασιάτες Εθνομάρτυρες, που ευλογήθηκε από τους ιερείς μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αλλά ετοίμασαν και δεύτερο κόλλυβο, για τους κεκοιμημένους προγόνους μας, τους Μικρασιάτες αδελφούς, παππούδες και γιαγιάδες μας, τους πατεράδες και τις μητέρες μας, ενώ φέτος δυστυχώς δεν κατάφερε ο...άλλοτε πάντοτε παρών, Μικρασιατικός Σύλλογος μας, "Ουσάκ", να στείλει αντιπροσωπεία με τις παραδοσιακές στολές και με τα λάβαρα τους στον Ιερό Ναό μας, λαμπρύνοντας έτσι με την παρουσία του, την ιδιαίτερη αυτή τιμή και θύμηση προς τους προγόνους τους, που οργανώνει κάθε χρόνο η Ενορία μας αυτήν την ημέρα, παρά μόνο εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από εκπρόσωπο του Συλλόγου, τον κο Δεληγιάννη Δημήτριο.

Αιωνία αυτών η μνήμη!!! 

Η νέα Γενοκτονία του Ελληνισμού της καθ' ημάς Ανατολής το '22, μετά την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, και τέλος την Μικρά Ασία μας, από τους νεότουρκους & Κεμαλιστές.

Κανένας δεν μπορεί να λησμονήσει την ημέρα αυτή, την 14η Σεπτεμβρίου, μιας και όλη η Ορθοδοξία εορτάζει και πανηγυρίζει την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ενώ ο απανταχού Ελληνισμός, θρηνεί και θυμάται μια ακόμα γενοκτονία εις βάρος του, από τους αιώνιους ταραχοποιούς της Μεσογείου και του Αιγίου, τους Τούρκους.

Μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης  Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και συντριβή αλλά και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική καταστροφή». Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ως μεγαλυτέρα γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην Ιωνική γη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και έτσι από τότε μέχρι σήμερα, τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την "Παγκόσμιαν Υψώσιν του Τιμίου Σταυρού".

Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στην Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού.

Την ήττα αυτή των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία, ακολούθησε ένα τερατώδες, γερμανικής συλλήψεως σχέδιο αριθμητικής  μεταβολής των πληθυσμών της περιοχής, το οποίο πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων και πογκρόμ, ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με την λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.

Ο κλήρος και ο λαός της Μικράς Ασίας έδωσε με πόνο και θυσίες τον αγώνα του, η Εκκλησία δε, πρωτοστάτησε στους διωγμούς και χύθηκε το αίμα Της μαζί με αυτό των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών αδελφών μας, και έτσι αποφάσισε: 

"Τη Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμφώνως τη υπ' αριθμόν 2556/5.7.1993 εγκυκλίω της Ιεράς Συνόδου, μνήμην επιτελούμεν των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων,  των  εν τη Μικρά Ασία ανεραιθέντων, από το 1918 έως το 1922." 

Αγίου Χρυσοστόμου ιερομάρτυρος, της εν Σμύρνη Εκκλησίας, 
* Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου,  
Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αμβροσίου, 
* Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, 
Μητροπολίτου Ικονίου Προκοπίου, 
Τεσσαράκοντα δύο επωνύμων ιερομαρτύρων  ιερομονάχων, πρεσβυτέρων και μοναχών και τριακοσίων τεσσαράκοντα και δύο αγνώστων ονομάτων ιερομαρτύρων κληρικών της εκκλησίας της Σμύρνης. 
Εκατοντάδων χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών ανδρών, γυναικών και παιδίων Νεομαρτύρων, 
μαρτυρησάντων, ως αγρίως βασανισθέντων και σφαγιασθέντων υπό των αλλοπίστων Τούρκων βαρβάρων εν τη αποστολική Μικρά Ασία.
Σε λίγους μήνες από τώρα, με την έναρξη του νέου ημερολογιακού έτους και  ξεκινώντας το 2023, θα ξεπεράσουμε τα 100 χρόνια  ...έναν ολόκληρο αιώνα!!! από την ανείπωτη αυτή ασχήμια και βαρβαρότητα που προκάλεσαν οι τούρκοι γείτονες μας, και έτσι η μνήμη και η θύμηση της προσφυγιάς, θεριεύει από τώρα και πάλι στις ψυχές των Μικρασιατών συμπατριωτών μας, που έφθασαν στην Μητροπολιτική Ελλάδα το '22, ρακένδυτοι, ανέστιοι και ταλαιπωρημένοι για να ξεκινήσουν την ζωή τους από την αρχή. 
Η Επιμνημόσυνος Δέησις στον Ιερό Ναό της Ενορίας μας
για τους Μικρασιάτες κεκοιμημένους συντοπίτες μας
από του Ουσάκ της Μικράς Ασίας, 
την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022
Όμως τώρα, 100 χρόνια μετά, και αφού έχουν αλλάξει με τις αξίες τους αυτοί οι συμπατριώτες μας, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και την ακλόνητη Πίστη τους στον Θεό, μια κληρονομιά που κουβάλησαν από την παλαιά στην νέα πατρίδα που τους φιλοξένησε...όχι πάντα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, τώρα λοιπόν, οι απόγονοι τους, αλλά και όλοι οι Έλληνες από κοινού, ήρθε η ώρα που θα τιμήσουμε όλους αυτούς τους προγόνους μας, που εκδιωγμένοι από την πατρίδα τους, χάθηκαν προσπαθώντας να σωθούν από τους βάρβαρους διώκτες τους, με εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και πικρίας, για μια ακόμα Γενοκτονία που επιτελέστηκε...των Μικρασιατών αδελφών μας αυτήν την φορά, από τους  Τούρκους, που μέχρι τις μέρες μας παραμένει αναπάντητη από την διεθνή κοινότητα, που κωφεύει...ίσως και να ομονοεί επιδεικτικά!!!
Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Αρμενία, Κύπρος, Λιβύη, Συρία...τώρα τελευταία λοξοκοιτούν το μισό Αιγαίο και τα νησιά μας, αλλά και όλην την Μεσόγειο...
...εεε, φθάνει πια!!! 
TAG