ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ (Μνήμη: 16/9 & Θαύμα της Δ' Οικουμ. Συνόδου: 11/7)

Ο βίος της Αγίας Ευφημίας.
πέρ Θεοῦ κτανθεῖσαν ἄρκτου ταῖς μύλαις,
Εὐφημίαις σε χρή στέφειν Εὐφημία.
Τῇ ἐκκαιδεκάτῃ Εὐφημίαν ἔκτανεν ἄρκτος. 
Αέναη επΑνάσταση: Ο Άγιος Παΐσιος και η Αγία Ευφημία: ο βίος και ...
Η Αγία Ευφημία και η ιδιαιτέρα σχέση της
με τον Άγιο Παΐσιο, που εορτάζουμε στις 12/7 εκάστου έτους
(κάντε κλικ και δείτε το άρθρο μας...)
     Η Αγία Ευφημία, η οποία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η Θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή.
    Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και δυνατό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε.
    Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τους λόγους, την βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.
Η μνήμη της από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζεται την 16η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ενώ την 11η Ιουλίου εορτάζουμε την μνήμη του θαύματος που έκανε στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο.  
Η Ανάμνησις του θαύματος 
της Αγίας Ευφημίας.
Eις την Eυφημίαν.
Δίκαζε μάρτυς τοῖς ὅροις, καὶ κειμένη,
Κυροῦσα πίστιν, ἧς ἐνήθλησας πόθῳ.
Eις την Σύνοδον.
Θεού Λόγου σάρκωσιν αψευδεστάτην,
O φάσμα φάσκων Eυτυχής καθηρέθη.
Θέσκελον ἑνδεκάτῃ Ὅρον ἐμπεδοῖ Εὐφημίη.
     Την 11η του μηνός Ιουλίου του έτους 451 μ.Χ, κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, και κατά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκιδόνος, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τους όρους της Συνόδου αυτής περί των δύο φύσεων του Χριστού, ένας των Ορθοδόξων και ένας των μονοφυσιτών.
     Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.
Η ανάμνησις του θαύματος της Αγίας Ευφημίας, εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την 11ην Ιουλίου εκάστου έτους. 
TAG