ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (31/7/1944)

 Η ιστοσελίδα μας σήμερα φιλοξενεί...

...το άρθρο του ιστολογίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας  Ευκαρπίαςτης Παρασκευής, 11ης Μαΐου 2012 σχετικά με την ιστορία της εκτέλεσης των 14 παλικαριών από την Νέα Ευκαρπία κατά την Γερμανική κατοχή...
     Σε αυτό το συγκινητικό και τόσο ακριβές άρθρο, της γ΄ τάξης εκείνον τον καιρό, το 2012, του 1ου Δημοτικού  Σχολείου της Νέας Ευκαρπίας και στο όμορφο ιστολόγιο που από τότε ακόμα διαθέτει, θα κάνουμε εμείς μόνο μια  μικρή επισήμανση από την δική μας ιστοσελίδα, των Αγίων  Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, σχετικά με τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, και θα αναφέρουμε ένα σχόλιο, που παρότι δεν είναι δικό μας, αλλά του Ουίστον Τσώρτσιλ, παρά ταύτα εκφράζει απόλυτα την ψυχή και το συναίσθημα μας και μας τιμά ως Έλληνες ιδιαιτέρως: 
«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»
Από λόγο πού εκφώνησε από τό BBC ο Ουίστον Τσώρτσιλ, τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
* δείτε αυτό το καταπληκτικό αυτό άρθρο των παιδιών μας....

       Τα "14" παλικάρια 
της Νέας Ευκαρπίας
Στο χώρο που σήμερα λέγεται "14", είχαν βρεθεί πριν από χρόνια τα
 οστά των 14 παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, λόγω του Αγώνα και της  Αντίστασης που προέβαλαν ενάντια στην τυραννία και τη Γερμανική Κατοχή.
     Με την πράξη τους αυτή οι Γερμανοί προσπάθησαν να πλήξουν τους αγώνες όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να εκδικηθούν με σκληρά αντίποινα, όσους είχαν βοηθήσει εκείνη την εποχή, να φυγαδευτούν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν δραπετεύσει από το γειτονικό στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Συνολικά είχαν διασωθεί τότε 130 στρατιώτες, 30 Άγγλοι, 40 Ρώσοι και 60 Σέρβοι.
     Ήταν ξημερώματα Δευτέρας στις 31 Ιουλίου του 1944, όταν οι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό και κάλεσαν με κατάλογο 17 Ευκαρπιώτες να παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία. 
Από αυτούς βρήκαν τους 14 και τους συγκέντρωσαν στα θεμέλια της υπό ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. 
Από εκεί, τους οδήγησαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1981 - μετά από ενέργειες των συγγενών των θυμάτων - όπου και εκτελέστηκαν σε 3 διαδοχικές ομάδες και ρίχτηκαν σε έναν ασβεστόλακκο.
     Από το 1981 και μετά, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο για να τιμάται η μνήμη των πεσόντων ηρώων.
Τα ονόματά των ηρώων μας είναι:

*Αράπογλου Κ. Σταύρος                         ετών 31
*Ατζέμογλου Ε. Κωνσταντίνος              ετών 32
*Γελεφέσης Δ. Νικόλαος                        ετών 35
*Γνωστόπουλος Σ. Απόστολος              ετών 57
*Καχριμάνης Τ. Κωνσταντίνος             ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Κωνσταντίνος              ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Παύλος                           ετών 31
*Παπαδόπουλος Σ. Χαράλαμπος         ετών 30
*Παρμακλής Δ. Αθανάσιος                    ετών 29
*Τενεκετζής Β. Ευστράτιος                    ετών 47
*Τσινός Γ. Παντελής                                 ετών 28
*Τσινός Γ. Κωνσταντίνος                        ετών 23
*Τσίκος Κ. Σωκράτης                               ετών 49
*Χατζηγιαχτζίδης Σ. Γεώργιος              ετών 22
"Ιστορική αναφορά του Δήμου Παύλου Μελά"
Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών.
Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.
Πρόσκλησις
     Ο Δήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο του, σας προσκαλούν στην καθιερωμένη ετήσια Τελετή Μνήμης των 14 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 31 Ιουλίου του 1944, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής του 1941-1944.
     Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί στο Μνημείο των 14ων Παλικαριών, που στήθηκε στον χώρο όπου εκτελέστηκαν, ο οποίος και βρίσκεται στην θέση "14", στην Δημοτική Ενότητα της Νέας Ευκαρπίας, το Σάββατο της 30ης Ιουλίου 2022, με κάθε τιμή, σεβασμό και κατάνυξη και σύμφωνα με το εξής  πρόγραμμα
Αρχικά στις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου, στην Νέα Ευκαρπία. 
Κατόπιν στο Μνημείο των 14 παλικαριών μας, που βρίσκεται στην θέση "14" στο ανατολικό άκρο της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ευκαρπίας, θα τελεσθεί στις 10.30 π.μ. Επιμνημόσυνος Δέησις, από όλους τους ιερείς των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας.
Αμέσως μετά στις 10.45 π.μ. θα γίνει ο Χαιρετισμός του Δημάρχου του Δήμου Παύλου Μελά και των φορέων αντιστασιακών οργανώσεων
Θα ακολουθήσει στις 11.00 π.μ. η εκφώνησις του πανηγυρικού της ημέρας, από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού, Ευαγγελία Καρακούτα.
Στις 11.15 π.μ. θα γίνει το Προσκλητήριο των νεκρών ηρώων του τόπου μας.
Τέλος στις 11.30 π.μ. θα παρατεθεί δεξίωσις στο χώρο του μνημείου, για όλους τους παρευρισκομένους.
Η Ενορία μας..."απούσα" , 
μα πάντα κοντά !!!
    Συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή, μνήμης της θυσίας των ηρώων του τόπου μας, όλοι οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι, όλοι οι φορείς της Νέας Ευκαρπίας, κλήρος και λαός, αλλά και επίσημοι προσκεκλημένοι, διπλωμάτες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς. 
    Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, της Νέας Ευκαρπίας,  φέτος δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί στην επέτειο της θύμησης της θυσίας των 14ων παλικαριών μας, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλη χαρά από τους ιερείς της, λόγω της εκδρομής-προσκυνήματος που θα κάνει στα πλαίσια της Μικράς Πανηγύρεως της για την εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 στο Άγιον Όρος και στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας, 
όπου θα τελεστεί και Αγιασμός πάνω στο καραβάκι μας και θα προσκυνήσουμε το Πόδι της Αγίας Άννας που θα μας φέρουν οι πατέρες της Σκήτης για ευλογία στους συμμετέχοντες. 
     Εκεί όμως, στην θέση "14", θα βρίσκονται όλοι οι άλλοι ιερείς της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ευκαρπίας, του Δήμου Παύλου Μελά, για να τελεστεί η καθιερωμένη Επιμνημόσυνος Δέησις, τιμώντας έτσι όπως τους πρέπει, τους ήρωες της Νέας Ευκαρπίας κατά την γερμανική κατοχή, και θυμίζοντας σε όλους μας τον αγώνα και την θυσία τους, όπως και τις θυσίες όλων των Ελλήνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Γερμανών.
     Όμως δεν θα μείνει αμέτοχη η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην επέτειο αυτή, έτσι στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, και στην Μικράν καλοκαιρινήν Πανήγυριν της, ή οποία ήδη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, ετελέσθη και Τρισάγιο στο τέλος της, μνημονεύοντας τα ονόματα και των 14 παλικαριών μας, το οποίο και θα επαναληφθεί την Κυριακή 31η Ιουλίου, μόλις επιστρέψουμε από το προσκύνημα μας.   
     Παράλληλα η Ενορία μας, στην ανάρτηση της, την Παρασκευή 29/7/2022, αλλά και στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδα της, την Κυριακή 31η Ιουλίου 2022, ανήμερα της μαύρης αυτής επετείου της εκτέλεσης των 14ων παλικαριών της πόλης μας από τους Γερμανούς, ανεβάζει σε επανάληψη ένα όμορφο αφιέρωμα της, τιμώντας τους ήρωες της πατρίδος μας, αναδημοσιεύοντας το άρθρο εκείνο των μαθητών τότε του 1ου Δημοτικού Σχολείου μας, που έγραψαν και δημοσίευσαν στην δική τους ιστοσελίδα το 2012, μαζί όπως πάντα και με τα δικά της σχόλια και τις αναλύσεις της, προβάλλοντας το γεγονός ως παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

"Αιωνία αυτών η μνήμη"
TAG