Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1/10)

Γιορτάζει το μοναστήρι μας 
και η Παναγία η Γοργοεπήκοος, ή Γοργοϋπήκοος, 
μας καλεί στην χαρά της...

Επί τη ευκαιρία της εορτής της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, ή Γοργοϋπηκόου, η οποία και συμπεριλαμβάνεται στο Συναξάρι της Εκκλησίας μας, και τιμάται από αυτήν, την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, η ιστοσελίδα μας, της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, με την ομώνυμη και ολοκαίνουργια υπέργεια πια εκκλησιά της, αφιερώνει το σημερινό άρθρο της, στην μοναδική ανδρώα Ιερά Μονή που βρίσκεται στην Μητροπολιτική περιφέρεια μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,  στην Ιερά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, στην Νέα Ιωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην θαυματουργή εικόνα της  Παναγίας της Γοργοεπηκόου που θησαυρίζεται σε αυτήν και πανηγυρίζεται την παραμονή της εορτής της, την 30η Σεπτεμβρίου, με Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, αλλά και ανήμερα της εορτής, την 1η  Οκτωβρίου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ.κ. Βαρνάβα και σύσσωμης της αδελφότητος του μοναστηριού, η οποία και αριθμεί περισσοτέρους από 30 ιερομονάχους και φυσικά του Ηγουμένου του όμορφου μοναστηριού μας, του Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Σκαρκαλά, μα και πλήθος πιστών και πολλών επισήμων και τοπικών φορέων.

Κοιτάζοντας το ιστορικό της Μονής θα δούμε μέσα από την όμορφη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πως κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, ρασοφόρος με το όνομα Κωνσταντίνος Παρακατσελάκης έκτισε ναΐδριο και ένα κελί στην περιοχή «Σαμλή» της Ιωνίας δίπλα στον Γαλλικό ποταμό, κοντά στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το εργοστάσιο «Σιδενόρ», πρώην «Βιοχάλκο». Εκεί παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, αφού, λίγο νωρίτερα εκάρη μοναχός με το όνομα Ιάκωβος από τον τότε Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο. Το 1983 παραχώρησε το μονίδριο και τον μικρό χώρο γύρω απ’ αυτό στην Ιερά Μητρόπολη.

Με ενέργειες του Α' Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κυρού Διονυσίου, εκδόθηκε στις 23 Μαρτίου 1983 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα η ίδρυση της Ιεράς Μονής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1985 εκοιμήθη εν Κυρίω ο μοναχός Ιάκωβος σε ηλικία 95 ετών.

Κειμήλιο που θησαύρισε ο μοναχός Ιάκωβος στην Ιερά Μονή, είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου του 1913 από το Άγιον Όρος, ρωσικής προελεύσεως, η οποία μετά την κλοπή και την επανεύρεσή της φυλάσσεται πλέον στην Ιερά Μονή, ανακτηθείσα από την γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη, όπου και βρήκε καταφύγιο μέχρι να αναστηλωθεί το μοναστήρι και να επανδρωθεί.

Από τον Μάρτιο του 2008 άρχισαν οι εργασίες της αναστήλωσης του Καθολικού της Ιεράς Μονής και παράλληλα, εκτός από την αναγκαία επέκταση του παλαιού μικρού κτίσματος, προσαρτήθηκαν δίπλα του ένα μικρό αρχονταρίκι και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Τον Φεβρουάριο του 2009 ολοκληρώθηκε και το κελί με έναν βοηθητικό χώρο όπου σήμερα εγκαταβιώνει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Αθανάσιος Σκαρκαλάς.

Σήμερα, μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες του π. Αθανασίου και του Επισκόπου μας, βλέπουμε την Ιερά Μονή να παραμένει καθημερινά ανοιχτή από την ανατολή του ηλίου μέχρι την δύση. Οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κατά το λειτουργικό πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως. Πανηγυρίζει δε τρείς φορές τον χρόνο. Στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου), την 1η Οκτωβρίου (Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου) και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή της Ζωοδόχου Πηγής). Κάθε Κυριακή τελείται μετά τον Εσπερινό η Παράκλησις της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Εργόχειρο του ηγουμένου της Ιεράς Μονής είναι η εκκλησιαστική τέχνη της Αγιογραφίας με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας η ψηφιακή Αγιογραφία, μια νέα καινοτομία πολλά υποσχόμενη.

Τώρα, αν θέλει κάποιος να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, καθώς θα οδεύει τον δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, πρέπει να στρίψει στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού (κόμβος της Βιομηχανικής περιοχής Σίνδου). Η Ιερά Μονή, αν και βρίσκεται κοντά στα εργοστάσια της πόλης μας, αποτελεί και αυτή ένα μικρό πνευματικό εργοστάσιο και απολαμβάνει ησυχαστικής ηρεμίας.

Και λίγα λόγια, κλείνοντας το άρθρο μας που είναι αφιερωμένο στο μικρομονάστηρο μας, για την πανίερη και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου που είναι και η Εφέστιος εικόνα της Ιεράς μονής Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιωνία της  Θεσσαλονίκης.

Την εικόνα κόμισε ο κτίτωρ και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Ιάκωβος μοναχός κατά το έτος 1950. Η ιστόριση της ιεράς εικόνας έγινε στο Άγιον Όρος, στην ρωσική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος κατά το έτος 1913. Μετά την κοίμηση του ιδρυτού της Ιεράς Μονής η εικόνα εκλάπη, αλλά έπειτα από συνεχείς προσευχές για την εύρεση της, παραδόθηκε  στα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, από τον ίδιο τον άνθρωπο που την έκλεψε, ο οποίος μετανοιωμένος για την πράξη του εξομολογήθηκε στον Δεσπότη, πως δεν μπορούσε άλλο να την κρατήσει, αφού η Παναγία δεν του το επέτρεπε. Εν συνεχεία, όπως και παραπάνω αναφέραμε, μεταφέρθηκε στη γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη για φύλαξη.

Το σωτήριο έτος 2008 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το μοναστήρι και αρχίζει και πάλι η λειτουργική ζωή έπειτα από 23 χρόνια ησυχίας. Το έτος 2009 υπήρξε έτος σταθμός για την Ιερά Μονή, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας επανέφερε την Ιερά και Σεβάσμια εικόνα στον τόπο της, στο μικρομονάστηρό της, με δόξα και τιμή, όπως αρμόζει στην Κυρία Θεοτόκο.

Τον Οκτώβριο του 2013 εορτάστηκε η επέτειος των εκατό χρόνων από την ιστόριση της Ιεράς εικόνας, η οποία καλύφθηκε από μια ξύλινη επένδυση στυλβωμένη με χρυσό και πλούσια χαρακτική διακόσμηση.

Πολλά είναι τα γνωστά αλλά και άγνωστα θαύματα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προσκυνητές από διάφορα μέρη να συνδεθούν με το μοναστήρι, το οποίο καθημερινά δέχεται με σεβασμό και αγάπη τις δεήσεις και ικεσίες των πιστών προς την Παναγία Γοργοεπήκοο.

Ποτέ δεν έλειψε όλα αυτά τα χρόνια η Ενορία μας από το Μεγάλο Πανηγύρι αυτό της Μονής, με τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, να είναι ο εκπρόσωπος της Ενορίας μας στην Πανήγυρη του μοναστηριού αφού και ο ίδιος είναι εγγεγραμμένος ιερομόναχος στα μοναχολόγια της Ιεράς Μονής του Γενεσίου της Θεοτόκου, της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, όπως άλλωστε και όλοι οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τουναντίον μάλιστα πάντα βοηθούσε στην πρόοδο και στην γνωριμία του μικρομονάστηρου μας με τον πιστό λαό του Θεού, οργανώνοντας εκδρομές και προσκυνήματα, φέρνοντας την νεότητα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του, την "Ιθάκη" των κατηχητικών μας και γνωρίζοντας τον Ηγούμενο της Μονής, τον π. Αθανάσιο στα παιδιά μας, και πολλά ακόμα, μέχρι φυσικά την βίαιη είσοδο του κορωνοϊού και της πανδημίας του το 2020, στην λειτουργική και λατρευτική ζωή μας, που έφερε τα πάνω-κάτω σε όλα σχεδόν τα επίπεδα του καθημερινού βίου μας. Φέτος δυστυχώς παρότι πολύ θα το επιθυμούσε, και πάλι δεν θα μπορέσει...όπως και πέρυσι, ο π. Χρυσόστομος να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις αφού η παραμονή της εορτής συμπίπτει με την τελευταία ημέρα παραμονής στην Ενορία μας του μεγάλου θησαυρίσματος του Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, το Ποδιού της Αγίας Άννας, που υποδεχθήκαμε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 και την παραμονή της εορτής της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, θα αποχωριστούμε, επιστρέφοντας στο..."σπίτι" της στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. 

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις Πανηγύρεις προηγουμένων ετών, μέσα από τους συνδέσμους της ιστοσελίδας του Ιερού Ναού μας, που πάντα ο φωτογραφικός φακός της ήταν εκεί για να αποθανατίσει τις εορταστικές στιγμές που έζησε το όμορφο μικρομονάστηρο μας και να είναι τώρα σε θέση να σας κάνει μέσα από τα παλαιότερα άρθρα μας αυτά, κομμάτι της ιστορίας του. 

Δείτε τα...νομίζω πως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον:

1. Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟ 2012

2. Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟ 2013

...και έπεται συνέχεια!!!


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: 

Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου «Παναγίας Γοργοεπηκόου», Όπισθεν Σιδενόρ

Τ.Κ.: 57008

Τ.Θ.: 1626

Τηλέφωνο /Φαξ : 2310 722-020

Ηγούμενος: Αρχιμ. Αθανάσιος Σκαρκαλάς

Email: impanagias@yahoo.gr

Πρόσβαση στην Ιερά Μονή: Με ιδιωτικό μέσο

Η Ιερά Μονή παραμένει ανοικτή καθημερινά: Από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Ευχόμαστε από καρδιάς 
Καλή Πανήγυρη !!!
TAG