ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ! ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ" ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ. ΕΛΑΤΕ!!!

΄Ήμασταν και εμείς εκεί!!!
    Μια μεγάλη προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όλων των Ενοριών της, αλλά των ιερέως της, μα και με την προσωπική φροντίδα και μέριμνα του Επισκόπου μας, κ.κ. Βαρνάβα, διοργανώθηκε αυτή η Έκθεση, που αν μη τι άλλο, μας έδειξε με όλα αυτά τα κειμήλια που έφεραν από την πατρίδα τους, την Μικρά Ασία, 
όταν εκδιώχθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, την Πίστη και την Αγάπη στον Θεό των Μικρασιατών αδελφών μας, που έφεραν μαζί τους στην Μητροπολιτική Ελλάδα ότι πολυτιμότερο είχαν, τις εικόνες των Αγίων τους, τα ιερά σκεύη και άλλα ιερά κειμήλια, και όχι όπως θα περίμενε κανείς, χρυσά και μαλάματα, κοσμήματα και τιμαλφή. 
    Στην Μονή Λαζαριστών η Έκθεση μας αυτή στεγάστηκε για τρείς ολόκληρους μήνες και όλοι οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν, μα περισσότερο τα Σχολεία της πόλης μας, οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, αλλά και τα Κατηχητικά Σχολεία όλης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας μας, αλλά και από μακρύτερα, φεύγοντας όλοι με τις καλύτερες των εντυπώσεων.
    Η "Ιθάκη" μας, η Ενοριακή Νεανική Εστία των Κατηχητικών Σχολείων του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ήταν εκεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, για να διδαχθεί και αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, όσο λυπηρό και αν είναι, μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και τον καημό και τα βάσανα που κρύβει το καθένα από αυτά. 
    Ξεκίνησε από τον ναό μας με ένα λεωφορείο και 50 από τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια και με συνοδό τον ιερέα μας και υπεύθυνο της Ε.Ν.Ε. τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που μας ξενάγησε στους διαδρόμους της έκθεσης μιλώντας μας για το κάθε αντικείμενο ξεχωριστά, ενώ 2ος προορισμός μας ήταν το Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Δερβένι της Νέας Ευκαρπίας, που πήγαμε αμέσως μετά για παιχνίδι και διασκέδαση.  
    Η Έκθεση των προσφυγικών κειμηλίων από την Μικρά Ασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, οπότε και βιαστείτε για να δείτε μια ιστορία της πατρίδας μας που ίσως δεν την γνωρίζουμε όσο θα έπρεπε.
Καλό Καλοκαίρι...
...σας περιμένουμε όλους για λίγο ακόμα στην Έκθεση Μικρασιατικών κειμηλίων, στην Μονή Λαζαριστών !!!  

TAG