ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ 2022 (Απόστολος: β΄ Τιμ. δ΄ 5-8, & Ευαγγέλιον: Μρκ. α' 1-8)

Σήμερα η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί...

...ένα άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,
εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου...
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
Σχετική εικόνα    Αυτό που συνέβαινε στις όχθες του Ιορδάνη, δεν είχε ξαναγίνει.. Λαοθάλασσα! Πήγαιναν κι ερχόταν ο κόσμος. Έμεναν, άκουγαν το κήρυγμα και βαπτιζόταν στον ποταμό. Η έρημος είχε μεταβληθεί σε ολόφλογο καθαρτικό καμίνι πίστεως, ευλάβειας και μετανοίας.
   Μα τι συνέβαινε, λοιπόν; Ποιος τάχα να ήταν αυτός που ύψωνε τη φωνή του κι έκανε τόση εντύπωση και τραβούσε το λαό; Ένας άνθρωπος χλωμός, ήρεμος με πτωχικό χιτώνα. Τρέφεται απέριττα και ασκητικά. Αυτός είναι ο άνθρωπος που έχει προκαλέσει το σεισμό. Κηρύττει «βάπτισμα μετανοίας». Υπόσχεται ότι όπου να ‘ναι «έρχεται ο ισχυρότερος», ο οποίος θα βαπτίσει τον κόσμο όχι πια με νερό, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Και τρέχουν οι Ιουδαίοι με συντετριμμένες τις ψυχές. Μετανοούν. Περιμένουν…
     Ήταν κάτι το καταπληκτικό στ’ αλήθεια. Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, μέσα σε εκείνη τη χαλασμένη εποχή και τα παρηκμασμένα ήθη, να παρουσιαστεί αυτός ο πνευματικός συναγερμός. Από έναν άνθρωπο. Από μία φωνή! 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝΓιατί ο άνθρωπος που μιλούσε δεν ήταν συνηθισμένος. Ήταν Άγιος. Ήταν ο Τίμιος Πρόδρομος! Με τη βαθιά του ευλάβεια και πίστη, με τη νηστεία και την αγνότητά του, με την εκπληκτική ταπείνωσή του. Πως, λοιπόν, να μη δημιουργηθεί ο συναγερμός; Πώς να μην πνεύσει στις ψυχές το Άγιο Πνεύμα;
    Καθώς υποδεχθήκαμε το νέο έτος, όλοι μας ευχηθήκαμε να είναι ευτυχισμένο, σωτήριο για την αναστατωμένη εποχή μας. Συνάμα, όλοι ανανεώσαμε κάποιες αποφάσεις. Να δουλέψουμε για το καλό, να κάνουμε κάτι έτσι ώστε να γκρεμιστούν τα αδιέξοδα του αθεϊσμού και της υλοφροσύνης.
Σχετική εικόνα    Ωστόσο, γεννάται ένα ερωτηματικό. Ενώπιον του χειμάρρου του κακού, των μεθυσμένων μαζών στην παντοδυναμία επιτελικών κέντρων που μεθοδεύουν τη σήψη, τι θα μπορέσω – ένας εγώ – να κάνω; «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» θα γίνει η φωνή μου. «Φωνή βοώντος…». Έχει πλέον καθιερωθεί σαν παροιμία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Κι όμως. Η ίδια φράση μας αφυπνίζει και μας ελέγχει. Εκείνη η πρώτη φωνή πως μπόρεσε κι έφερε χαλασμό; Πώς μπόρεσε κι άνοιξε δρόμο στις ψυχές και πέρασε ο Μεσσίας με το φως του;
      Αγαπητοί μου. Τόσος κόσμος ήταν κρυμμένος. Ακόμη και τελώνες και στρατευμένοι στους Ρωμαίους είχαν προστρέξει και ζητούσαν ταπεινά οδηγίες για μία θεάρεστη ζωή. Ναι!
Σχετική εικόνα Υπάρχουν ψυχές καλοπροαίρετες. Κρυμμένες, μα πολλές. Υπάρχουν αδελφοί που περιμένουν! Αν στη φωνή μας διαπιστώσουν ειλικρίνεια, ζήλο, πίστη φλογερή και ταπείνωση θα τρέξουν να ανταποκριθούν. Μην αμφιβάλλετε. Αυτό ψάχνουν. Όλοι είναι έτοιμοι να ασπασθούν «την οδόν Κυρίου».
     Οπότε, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να υψώσουμε κι εμείς φωνή. Στην εργασία μας. Στην οικογένειά μας. Στην κοινωνία ολόκληρη. Φωνή με λόγο, αλλά και με χριστιανική ζωή. Και τότε θα γίνει νέο καλό ξεκίνημα. Θα συναχθούν πλήθος οι καλοπροαίρετες ψυχές. Και θα είναι ανοικτός, έτοιμος πια ο δρόμος για να περάσει Εκείνος και να φέρει κάτι ολότελα καινούργιο και ωραίο στη νέα χρονιά. Στην ίδια τη ζωή μας. 
Αμήν.
...άρθρον του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,
Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου
Καλή και ευλογημένη χρονιά 
σε όλους τους αναγνώστες μας!!!
Παρακάτω δείτε τα Αναγνώσματα της Κυριακής προ των Φώτων, 
τον Απόστολο αρχικά & μετά το Ευαγγέλιο, στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά και σε νεοελληνική απόδοση...
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ 2022
Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 
"Αποστολικόν Ανάγνωσμα" 
(επιστολή β΄ προς Τιμόθεο, δ΄ 5-8)

Πρωτότυπο Κείμενο:

Τέκνον Τιμόθεε, νήφε εν πάσι, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον. Εγώ γαρ ήδη σπένδομαι, και ο καιρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε. Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα· λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος, ον αποδώσει μοι ο κύριος εν εκείνῃ τη ημέρα, ο δίκαιος κριτής, ου μόνον δε εμοί, αλλά και πάσι τοις ηγαπηκόσι την επιφάνειαν αυτού.

 Νεοελληνική Απόδοση

Παιδί μου, Τιμόθεε, να είσαι άγρυπνος για να τα’ αντιμετωπίσεις όλα. Να κακοπαθήσεις, να εργαστείς για τη διάδοση του Ευαγγελίου, να εκπληρώσεις το καθήκον σου στην υπηρεσία του Θεού. Εγώ πια ήρθε η ώρα να χύσω το αίμα μου σπονδή στο Θεό, έφτασε ο καιρός να φύγω από τον κόσμο. Αγωνίστηκα τον ωραίο αγώνα, έτρεξα το δρόμο ως το τέλος, φύλαξα την πίστη. Τώρα πια με περιμένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, που μ’ αυτό θα με ανταμείψει ο Κύριος εκείνη την ημέρα ο δίκαιος κριτής. Κι όχι μόνο εμένα, αλλά κι όλους εκείνους που περιμένουν με αγάπη τον ερχομό του.


"Ευαγγελικό ανάγνωσμα" 
(κατά Μάρκον α΄1-8) 

Πρωτότυπο Κείμενο: 

ρχὴ τοῦ εὐαγγελίου Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ τοῦ Θεοῦ. 2 Ὡς γέγραπται ἐν τοῖς προφήταις, ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου· 3 φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, Ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τὰς τρίβους αὐτοῦ, 4 ἐγένετο Ἰωάννης βαπτίζων ἐν τῇ ἐρήμῳ καὶ κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. 5 καὶ ἐξεπορεύετο πρὸς αὐτὸν πᾶσα ἡ Ἰουδαία χώρα καὶ οἱ Ἱεροσολυμῖται, καὶ ἐβαπτίζοντο πάντες ἐν τῷ Ἰορδάνῃ ποταμῷ ὑπ’ αὐτοῦ ἐξομολογούμενοι τὰς ἁμαρτίας αὐτῶν. 6 ἦν δὲ ὁ Ἰωάννης ἐνδεδυμένος τρίχας καμήλου καὶ ζώνην δερματίνην περὶ τὴν ὀσφὺν αὐτοῦ, καὶ ἐσθίων ἀκρίδας καὶ μέλι ἄγριον. 7 καὶ ἐκήρυσσε λέγων· Ἔρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς κύψας λῦσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ. 8 ἐγὼ μὲν ἐβάπτισα ὑμᾶς ἐν ὕδατι, αὐτὸς δὲ βαπτίσει ὑμᾶς ἐν Πνεύματι ἁγίῳ.

Νεοελληνική Απόδοση

Αυτή είναι η αρχή του χαρμόσυνου μηνύματος για τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού. Στα βιβλία των προφητών είναι γραμμένο: Στέλνω τον αγγελιοφόρο μου πρίν απο σένα, για να προετοιμάσει τον δρόμο σου! Μια φωνή βροντοφωνάζει στην έρημο: ετοιμάστε τον δρόμο για τον Κύριο, ισιώστε τα μονοπάτια να περάσει. Σύμφωνα μ’ αυτά, παρουσιάστηκε ο Ιωάννης, ο οποίος βάφτιζε στην έρημο και κήρυττε να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να βαφτιστούν, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους. Πήγαιναν σ’ αυτόν όλοι οι κάτοικοι της Ιουδαίας και οι Ιεροσολυμίτες, κι όλους τους βάφτιζε στον ποταμό Ιορδάνη, καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους. Ο Ιωάννης φορούσε ρούχο απο τρίχες καμήλας και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, έτρωγε ακρίδες, και μέλι απο αγριομέλισσες. Στο κήρυγμα του τόνιζε:«Έρχεται ύστερα απο μένα αυτός που είναι πιο ισχυρός και που εγώ δεν είμαι άξιος να σκύψω και να λύσω το λουρί απο τα υποδήματα του. Εγω σας βάφτισα με νερό, εκείνος όμως θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα».

TAG