ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΛΟΥΚΑ 2021 (Λουκά στ΄ 31-36) "Ο χρυσός κανόνας του χριστιανού"

"Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποικαι υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως."
Σχετική εικόνα       Ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή, ἀγαπητοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, εἶναι ἕνα τμῆμα τῆς περίφημης «ἐπὶ τοῦ Ὅρους ὁμιλίας» τοῦ Κυρίου, ὅπου κωδικοποίησε καὶ συνόψισε ὅλη τὴν ἠθική Του διδασκαλία. Σήμερα ἀναφέρεται στὴν κεντρική Του διδασκαλία, στὸ θέμα τῆς ἀγάπης, ποὺ δὲν ἔχει ὅρια, καὶ φτάνει μέχρι καὶ τοὺς ἐχθρούς μας. 
«Πλὴν ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν καὶ ἀγαθοποιεῖτε καὶ δανείζετε μηδὲν ἀπελπίζοντες» 
τονίζει μὲ ἔμφαση καὶ καταλήγει... 
«Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστίν».
             Θέλοντας ὁ Χριστὸς νὰ συνοψίσει τὴν ἠθική Του διδασκαλία σὲ ἕνα σύντομο καὶ πρακτικὸ κανόνα εἶπε: 
«καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσι ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως». 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΛΟΥΚΑἩ κοινὴ χριστιανικὴ συνείδηση ἐκτιμώντας τὴν συντομία καὶ τὴν περιεκτικότητα τῆς διδασκαλίας αὐτῆς τὴν ὀνόμασε «χρυσοῦν κανόνα τῆς συμπεριφορᾶς» καὶ πράγματι εἶναι χρυσὸς κανόνας, γιατί ἀποτελεῖ τὸν πυρήνα, τὸ Α καὶ τὸ Ω τῆς ἀτομικῆς καὶ κοινωνικῆς ἁρμονίας καὶ προόδου.
    Ο Χριστός, ως μέγας "επαναστάτης", ίσως ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, με το λόγο Του αυτό φέρνει την επανάσταση μέσα στους κόλπους του Ιουδαϊκού κόσμου, στον οποίο υπάρχει η αντίληψη της εκδικήσεως και της ανταποδόσεως του κακού· Στο βιβλίο της Εξόδου (21:23-24) διαβάζουμε: 
«Εάν δε εξεικονισμένον η δώσει ψυχήν αντί ψυχής, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος, χείρα αντί χειρός, πόδα αντί ποδός» 
(Αν όμως προκληθεί σωματική βλάβη τότε θα εφαρμόσετε την αρχή ζωή αντί ζωής, οφθαλμό αντί οφθαλμού, δόντι αντί δοντιού, χέρι αντί χεριού, πόδι αντί ποδιού.) 
Ο Χριστιανισμός όμως υπερβαίνει το μωσαϊκό νόμο και εφαρμόζει το νόμο του Ελεήμονος Θεού, το νόμο της χάριτος, σύμφωνα με τον οποίο η αγάπη του Θεού αγκαλιάζει ακόμα και τον εχθρό μας.
Σχετική εικόνα         Στην πολιτισμένη κοινωνία που ζούμε έχουμε θεσπίσει τους νόμους για να μπορούμε να επιβιώνουμε αρμονικά μεταξύ μας και να είμαστε ευτυχισμένοι. Θεωρούμε πως τὰ πολυτιμότερα ἀγαθὰ κάθε ἀνθρώπου εἶναι ἡ ζωή, ἡ τιμὴ καὶ ἡ περιουσία. Γιὰ τὴν διασφάλιση ὅλων αὐτῶν ἀγωνίζεται ὁ κάθε ἄνθρωπος. Ἡ δὲ ὀργανωμένη κοινωνία και ἡ πολιτεία, ἔχει θεσπίσει ὄργανα τάξης, τὰ δικαστήρια, τοὺς νόμους κλ.π. γιὰ τὴν περιφρούρηση τῶν ἀγαθῶν αὐτῶν στὰ μέλη του.
        ν τούτοις τὰ ἐγκλήματα καὶ τα κακουργήματα ἐναντίον τῶν βασικῶν αὐτῶν ἀγαθῶν του ἀνθρώπου δὲν λείπουν καὶ ἀπὸ τὴν πλέον ανεπτυγμένη πολιτεία, τουναντίον περισσεύουν. Γιατί; Γιατί ὁ Νόμος εἶναι ἐξωτερικός, επιδερμικός, βίαιος, ἀναγκαστικὸς καὶ δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ τὰ προλάβει ὅλα. νῶ ὁ «χρυσὸς κανόνας» ποὺ εἶναι Νόμος ἐσωτερικὸς καὶ ἐνσυνείδητος, ἐὰν ἐφαρμοσθεῖ ἀπὸ ὅλα τὰ μέλη τῆς κοινωνίας, εἶναι σὲ θέση νὰ κάνει θαύματα. Κάθε φορά ποὺ θὰ ἔρθεις σὲ σχέση καὶ ἐπαφὴ μὲ τὸν συνάνθρωπό σου, βάλε σὰν κριτή τῶν σκέψεων, τῶν ἐπιθυμιῶν καὶ τῶν ἐνεργειῶν σου γενικά, τὸν ἴδιο τὸν ἑαυτό σου καὶ τοποθέτησέ τον στὴν θέση τοῦ συνανθρώπου σου. Τί θὰ ἤθελες, στὴν προκείμενη περίπτωση νὰ σκεφτοῦν, 
νὰ ἐπιθυμήσουν καὶ νὰ ἐνεργήσουν γιὰ σένα οἱ ἄλλοι;
              Και μας ξαναρωτᾶ ὁ «χρυσὸς κανόνας»: θέλεις, ἄνθρωπε, νὰ ἐπιβουλεύονται οἱ ἄλλοι τὴν ζωὴ σου, τὴν ὑγεία σου, νὰ τὴν ἐκθέτουν σὲ κίνδυνο ἄμεσο ἢ ἔμμεσο; Θέλεις νὰ νοθεύουν τὰ τρόφιμά σου, τὰ φάρμακά σου κ.λ.π.. Θέλεις νὰ ἐπιβουλεύονται οἱ ἄλλοι τὴν τιμή σου, τὴν ἠθική σου ὑπόσταση, τὸ καλό σου ὄνομα; Νὰ περιφέρονται ἀπὸ γειτονιὰ σὲ γειτονιὰ καὶ νὰ σὲ διαβάλλουν καὶ νὰ σὲ συκοφαντοῦν; Σὲ ἀκούω νὰ ἀπαντᾶς μ’ ἕνα μεγάλο ὄχι. Ε, λοιπόν, σεβάσου καὶ σὺ καὶ περιφρούρησε μὲ ὅλες σου τὶς δυνάμεις τὰ πολύτιμα αὐτὰ ἀγαθά τοῦ συναθρώπου σου.
            Όμως δὲν ἀρκεῖ νὰ ἐπικρατήσει μόνο ἡ τάξη καὶ ἡ δικαιοσύνη στὴν κοινωνία. Δὲν ἀρκεῖ νὰ μὴν ἀδικοῦμε τοὺς ἄλλους καὶ νὰ σεβόμαστε τὰ ἀγαθά του. Χρειάζεται ἀκόμη καὶ νὰ προσφέρουμε καὶ νὰ συμπαραστεκόμαστε στὶς ἀνάγκες τῶν συνανθρώπων μας. Τί θὰ ἤθελες ἀπὸ τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ἐὰν βρισκόσουν σὲ δύσκολες στιγμὲς στὴν ζωή σου; Ἐὰν ὁ θάνατος καί ἡ ἀρρώστεια ἐπισκεφτόταν τὴν οἰκογένειά σου; ἐὰν ἡ φτώχεια καὶ ἡ δυστυχία σὰν ἀπρόσκλητος ἐπισκέπτης κτυποῦσε τὴν πόρτα σου;
Αποτέλεσμα εικόνας για ο χρυσός κανόνας ΤΟΥ χΡΙΣΤΟΎ          σφαλῶς θὰ περίμενες ἀπὸ τοὺς γνωστοὺς καὶ φίλους καὶ τοὺς συγγενεῖς σου καὶ ἀπὸ κάθε συνάνθρωπό σου γενικὰ νὰ σοῦ φανεῖ χρήσιμος, νὰ σὲ παρηγορήσει, νὰ σὲ ἐνισχύσει καὶ νὰ σὲ βοηθήσει μὲ κάθε τρόπο γιὰ νὰ ἀντιμετωπίσεις τὴν δύσκολη στιγμή. Τὸ ἴδιο κάνε κι ἐσὺ στὴν δυστυχία τοῦ ἄλλου, όταν την βρεις μπροστά σου.
    Δείτε τι συμβαίνει, αγαπητοί συνενορίτες μου, φίλοι, ακόλουθοι αναγνώστες της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, στην περίεργη και θυμωμένη περίοδο που ζούμε τα τελευταία κοντά δυο χρόνια, και εν μέσω κορωνοϊού και της απειλής από το 1ο, 2ο, 3ο και τώρα 4ο κύμα της πανδημίας του, που δυστυχώς αρχίζει και πάλι να μας δείχνει τα δόντια του, ειδικά στην πόλη μας, την γλυκιά Θεσσαλονίκη μας, που..."ξανακοκκίνισε"
Οι ειδήμονες λοιμοξιολόγοι επιστήμονες προτείνουν, και το κράτος μας ακούγοντας τους, νομοθέτησε πια την αποφυγή των υπερβολικών συναθροίσεων, και όπου αυτό δεν καθίσταται δυνατόν, την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της μάσκας, για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, ή το εμβόλιο για όσους το επιθυμούν, ή εναλλακτικά τα τεστ. Αυτό λέει ο νόμος, περίεργος νόμος δεν λέω, αλλά περίεργη είναι και νοσηρή πραγματικότητα που βιώνουμε...σε ποιόν φυσιολογικό άνθρωπο αρέσει να φορά μάσκα, να κάνει εμβόλια και τεστ, να φοβάται σε κάθε του κίνηση και να είναι τρομοκρατημένος κάθε φορά που συναναστρέφεται με τους συνανθρώπους του, αλλά όλοι ως Έλληνες πολίτες οφείλουμε να σεβαστούμε τους νόμους του κράτους μας, ενώ ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τις επιταγές της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι και το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο για τις αποφάσεις που άπτονται της λατρευτικής μας ζωής, 
ειδικά στην δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε τώρα με το 4ο κύμα της πανδημίας, και έτσι σύμφωνα απάντα με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, ή να εμβολιαστούμε αν το επιλέξουμε, και αν όχι, τότε να κάνουμε τα τεστ μια-δυο φορές την εβδομάδα που υποχρεούμαστε πια και από τον νόμο, για να συνεχίσουμε να κινούμαστε και να λειτουργούμε μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων, πάντα φορώντας την μάσκα, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητο και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής στους χώρους μέσα και έξω από τους Ιερούς Ναούς μας, σεβόμενοι σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του χριστιανού, ο ένας τον άλλον. 
       Όμως ας αφήσουμε την νομοθεσία και ας δούμε τον χρυσό κανόνα του χριστιανού, αυτό που σήμερα μας προτείνει ο Χριστός μας. Πως μεταφράζεται στην περίπτωση αυτή; Πως μεταφέρεται στην εποχή μας; Τι λέει; 
«καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσι ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως». 
Ερωτώ!!! Θέλετε κάποιος που...ίσως εγωϊστικά ριψοκινδυνεύει  την υγεία του και δεν προσέχει την συμπεριφορά του μέσα στην συνεχιζόμενη εξάπλωση του covid-19, θέλετε λοιπόν αυτός ο κάποιος να μεταφέρει, όντας απρόσεκτος, απερίσκεπτος, φοβισμένος ίσως, "υπερορθόδοξος" μπορεί, να σας φέρει αντιμέτωπους με τον άγνωστο μέχρι πρότινος...θανατηφόρο για κάποιους, και χωρίς θεραπεία προς το παρόν, αλλά με το εμβόλιο ως αποδεδειγμένο μέσο για την αποφυγή της εξάπλωσης, της νόσησης και των θανάτων, θέλετε αυτόν τον περίεργο ιό , και εγώ θα συμπληρώσω, τον "ανίερο", "ανευλαβή" & "ασεβή", που κλείνει εκκλησιές στο πέρασμα του, να κάνει την εμφάνιση του ανάμεσα μας, ανάμεσα σας, στους οικείους και στα παιδιά σας, στα σπιτικά και στις δουλειές σας...στην εκκλησιά μας, στην εκκλησιά σας; Είμαι σίγουρος για το όχι σας. Ε!!! λοιπόν, αδελφοί μου, και για αυτόν τον λόγο ίσως να μας προτείνει σήμερα ο Χριστός μας το..."καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως".
Σχετική εικόνα      Να ένας τρόπος για να δείξουμε την έμπρακτη εφαρμογή στα σημερινά λόγια του Κυρίου μας για τα  μυστήρια δεδομένα του λοιμού και της ασχήμιας, του χρυσού κανόνα συμπεριφοράς του χριστιανού, στον οποίο αναφέρεται το σημερινό άρθρο μας και τον οποίο δίδαξε ο Χριστός μας στην διδασκαλία Του δυο χιλιετίες πριν, και τον οποίον βλέπουμε αποτυπωμένο από τότε μέχρι τις μέρες μας στο Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Αυτός ήταν ο κανόνας συμπεριφοράς του καλού χριστιανού και ο τρόπος σκέψης του, είναι  ο νόμος αυτός όπου στήριξε όλη την διδασκαλία Του και που πρότεινε ο Χριστός στους ανθρώπους να τον εντάξουν και μέσα στην καθημερινότητα τους, δύο χιλιάδες και παραπάνω χρόνια πριν, σε μια εποχή μάλιστα που επικρατούσε η δουλεία και που η ανθρώπινη ζωή δεν είχε ιδιαίτερη αξία.      
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακή β' λουκάΗ Εκκλησία, κατάφερε τόσους αιώνες να κρατήσει και να μεταφέρει όλα αυτά τα μεγάλα νοήματα από την διδασκαλία του ιδρυτή της Χριστού, μέσα από τον μεγάλο ειρηνικό "στρατό" της, τους μυριάδες των Αγίων Πατέρων, των μαρτύρων και των διδασκάλων της Ορθοδόξου Πίστης μας και θα συνεχίσει να το κάνει με την βοήθεια του Θεού, αγαπώντας ακόμα και τους εχθρούς της, όπως μας προτείνει σήμερα το Ευαγγέλιο, τους πολέμιους και τους αντιπάλους της, ακούγοντας προσεκτικά τους επικριτές της και όλους αυτούς που αγωνίζονται μανιωδώς να καταστρέψουν αυτήν την πίστη των πατεράδων μας και να αφανίσουν την Ορθοδοξία, τα σύμβολα και τις αξίες αυτού του Έθνους. 
Αποτέλεσμα εικόνας για αξίες και ιδανικά            Για αυτήν την όμορφη κοινωνία των Αγίων της Ορθοδοξίας, μας προορίζει ο Χριστός με την διδασκαλία Του,  χθες, σήμερα αλλά και πάντα και μάλιστα με την ευαγγελική περικοπή και τα λόγια που θα ακούσουμε αύριο την Κυριακή 3η Οκτωβρίου 2021 από τα χείλη του ιερέως, θα μάθουμε τον "χρυσό κανόνα" της συμπεριφοράς του χριστιανού, τον νόμο Του δηλαδή, για να γίνουμε μέτοχοι στην επίγεια Βασιλεία Του, αν αυτός επικρατήσει στον κόσμο όλο, και σίγουρα της Ουράνιας Βασιλείας Του κληρονόμοι, αν τον κάνουμε μέρος της ζωής μας.
         Αγαπούμε τον τόπο μας, αγαπούμε τους συνανθρώπους μας, προσέχουμε να μην πάθουν κακό, βοηθούμε τον διπλανό μας, ακόμα και από απόσταση, ακόμα και με μάσκα αν χρειάζεται,
ερχόμαστε στην εκκλησιά της Ενορίας μας τακτικά, ειδικά τις Κυριακές, είμαστε κοντά στους ιερείς μας, ζούμε με επίκεντρο τον ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό μας, 
προπαντός τώρα, που κλείνουμε σε λίγες ημέρες δυο χρόνια από την τέλεση των Θυρανοίξιων του, θυμάστε ήταν το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου του 2019, που λειτουργούμε επάνω από την φιλόξενη κατακόμβη μας, που επί μια δεκαετία εξυπηρέτησε ικανοποιητικά, μα προσωρινά, την λατρευτική ζωή μας, και δυο χρόνια κοντά τώρα...με εξαίρεση το τρίμηνο του lockdown και του κλεισίματος των εκκλησιών, και μετά το άνοιξε-κλείσε που ακολούθησε μέχρι και τις μέρες μας...δυστυχώς!!! έχοντας υπέρμετρη ενοριακή συνείδηση, βαπτιζόμαστε,
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακή β' λουκάπαντρευόμαστε, ακόμα και πεθαίνουμε, τελούμε τα μνημόσυνα και τα τρισάγια για τους κεκοιμημένους οικείους μας στην δική μας εκκλησία και όχι σε άλλη, στην εκκλησιά της γειτονιάς μας, 
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, ζούμε και αναπνέουμε κοντά της και μαζί της, κάνουμε όνειρα, δημιουργούμε ελπίδες γι' αυτήν και απ' αυτήν και όταν η δυσκολία και η ανάγκη χτυπήσει την πόρτα του αναγκεμένου γείτονα μας, βάζουμε πλάτες στις προσδοκίες του και γινόμαστε συμμέτοχοι στα προβλήματα του, γιατί, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς και εσύ την βοήθεια του.
Τον χρυσό κανόνα της συμπεριφοράς μας ως άνθρωποι, τον ξέρουμε από τα πρώτα, άγουρα, παιδικά χρόνια μας, τον εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας, τον μαθαίνουμε από τους γονείς μας, μας τον διδάσκουν οι δάσκαλοι μας στα σχολεία. Σήμερα όμως καλούμαστε να τον μάθουμε και ως χριστιανοί, από τον ίδιο τον Χριστό μας, με τα ίδια του τα λόγια, μέσα από την αφήγηση του κατά Λουκάν Ευαγγελίου Του. Μα ξέρετε κάτι αδελφοί μου, αγαπημένοι αναγνώστες και φίλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας!!! Δεν φθάνει μόνο αυτό, δεν φθάνει μόνο να μάθουμε πως…«αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν οι άλλοι, επ’ ουδενί δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς σ’ αυτούς». Τώρα, σήμερα, εδώ, όλοι, καλούμαστε τον νόμο, τον κανόνα αυτόν, να τον κάνουμε πράξη στην ζωή μας... 

Καλή & ευλογημένη Κυριακή!!!

*παρακάτω δείτε σας παρακαλούμε αν το επιθυμείτε και το Ευαγγέλιο της Β' Κυριακής του κατά Λουκάν, στο αρχαίο, πρωτότυπο κείμενο, αλλά και την νεοελληνική απόδοση του... 

Το ευαγγέλιο της Κυριακής, 

την 3η Οκτωβρίου 2021

Εκ του κατά Λουκάν Ευαγγέλιον στ' 31-36.

Πρωτότυπο κείμενο:
Εἶπεν ὁ Κύριος· Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως. Καὶ εἰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; καὶ γὰρ οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς ἀγαπῶντας αὐτοὺς ἀγαπῶσι. Καὶ ἐὰν ἀγαθοποιῆτε τοὺς ἀγαθοποιοῦντας ὑμᾶς, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; καὶ γὰρ οἱ ἁμαρτωλοὶ τὸ αὐτὸ ποιοῦσι. Καὶ ἐὰν δανείζητε παρ᾿ ὧν ἐλπίζετε ἀπολαβεῖν, ποία ὑμῖν χάρις ἐστί; καὶ γὰρ ἁμαρτωλοὶ ἁμαρτωλοῖς δανείζουσιν ἵνα ἀπολάβωσι τὰ ἴσα. Πλὴν ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν καὶ ἀγαθοποιεῖτε καὶ δανείζετε μηδὲν ἀπελπίζοντες, καὶ ἔσται ὁ μισθὸς ὑμῶν πολύς, καὶ ἔσεσθε υἱοὶ ὑψίστου, ὅτι αὐτὸς χρηστός ἐστιν ἐπὶ τοὺς ἀχαρίστους καὶ πονηρούς. Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί.

Απόδοσις σε απλή γλώσσα:

Ε
ἶπε ὁ Κύριος· «῞Οπως θέλετε νὰ σᾶς συμπεριφέρονται οἱ ἄνθρωποι, ἔτσι ἀκριβῶς νὰ συμπεριφέρεστε κι ἐσεῖς σ’ αὐτούς. Γιατί, ἂν ἀγαπᾶτε αὐτοὺς ποὺ σᾶς ἀγαποῦν, ποιὰ εὔνοια περιμένετε ἀπὸ τὸν Θεό; ᾿Αφοῦ καὶ οἱ ἁμαρτωλοὶ ἀγαποῦν αὐτοὺς ποὺ τοὺς ἀγαποῦν. Κι ἂν κάνετε καλὸ σ’ αὐτοὺς ποὺ σᾶς κάνουν καλό, ποιὰ εὔνοια περιμένετε ἀπὸ τὸν Θεό; Καὶ οἱ ἁμαρτωλοὶ τὸ ἴδιο κάνουν. ῍Αν δανείζετε σ’ ὅσους ἐλπίζετε νὰ σᾶς τὰ ἐπιστρέψουν, ποιὰ εὔνοια περιμένετε ἀπὸ τὸν Θεό; Καὶ οἱ ἁμαρτωλοὶ δανείζουν στοὺς ὁμοίους τους γιὰ νὰ τὰ πάρουν πίσω. ᾿Αντίθετα, ἐσεῖς ν’ ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθρούς σας, νὰ κάνετε τὸ καλὸ καὶ νὰ δανείζετε, χωρὶς νὰ περιμένετε νὰ πάρετε πίσω τίποτα. ῎Ετσι, ὁ Θεός, ποὺ εἶναι καλὸς ἀκόμα καὶ μὲ τοὺς ἀχάριστους καὶ τοὺς κακούς, θὰ σᾶς ἀνταμείψει μὲ τὸ παραπάνω καὶ θὰ σᾶς κάνει παιδιά του. Νὰ εἶστε λοιπὸν σπλαχνικοί, ὅπως σπλαχνικὸς εἶναι κι ὁ Θεὸς Πατέρας σας».

TAG