Η ΝΕΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021-2022. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, & ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ...

...πρώτα, το Σάββατο 16/10/2021, με την "Ιθάκη" μας, μετά τα απογεύματα στις 5.00 μ.μ. της Δευτέρας 18/10/2021, με τον Κύκλο των Νέων Γυναικών & των Μητέρων & τέλος της Τρίτης 19/10/2021 με τον Κύκλο των παλαιοτέρων κυριών της Ενορίας μας.
Και φέτος, λόγω των συγκυριών και των νέων δεδομένων της πανδημίας και της νόσου του covid-19 να μας καταδυναστεύει...ακόμα, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της καθημερινότητας μας, αλλά και της λατρευτικής ζωής μας, δεν πραγματοποιήθηκε...τουλάχιστον μέχρι τώρα που γράφουμε και αναρτούμε το άρθρο μας και χωρίς να έχουμε και κάποια ενημέρωση, ο κεντρικός εορτασμός για το γεγονός της έναρξης της νέας κατηχητικής χρονιάς 2021-2022, συνολικά από την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και από τον ίδιο τον Επίσκοπο μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.κ. Βαρνάβα, που πάντα...εκτός από πέρυσι, 
μας καλούσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως και τελούσε τον επίσημο Αγιασμό και την επίδοση των διοριστηρίων κατηχητών, των κατηχητριών των Ενοριακών Νεανικών Εστιών, αλλά και των κυκλαρχισσών των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής των κατά τόπους Ενοριών. Έτσι και φέτος θα πάρουμε την ευχή του Δεσπότη μας...πιθανότατα, εκ του μακρόθεν, ενώ τα δε διοριστήρια των δασκάλων μας και των βοηθών τους, ίσως φέτος να μας έρθουν μέσω διαδικτύου, ή και καθόλου, όπως πέρυσι. 
Όμως η έναρξη και οι Αγιασμοί για την νέα κατηχητική χρονιά 2021-2022, όλων των τμημάτων στις βαθμίδες κατήχησης της Ενορίας μας θα γίνουν κανονικά και δια ζώσης παρακαλώ...αλλά και με προσοχή και πρώτα και πάντα ο θεός!!! Στο άρθρο που ακολουθεί θα δείτε συνολικά και με "ντοκουμέντα"...με φωτογραφίες, την έναρξη των κατηχητικών ομάδων μας, ξεκινώντας ημερολογιακά από την γιορτή έναρξης της "Ιθάκης" των κατηχητόπουλων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας και κατόπιν των δυο κατηχητικών Κύκλων των κυριών  μας, των Νέων Γυναικών και Μητέρων και της Μελέτης Αγίας Γραφής των μεγαλυτέρων κυριών του παλαιού Κύκλου μας.
Ας τα δούμε όμως από την αρχή...
Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" ΜΑΣ...
Η Ενοριακή Νεανική Εστία μας, με την "Ιθάκη" της, το κατηχητικό σκολιό της, με τους κατηχητές, τις κατηχήτριες και τον ιερέα υπεύθυνο της, καθ' όλα έτοιμη για την νέα κατηχητική χρονιά, το 2021-2022,
 έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδια της, έχει δημιουργήσει τα τμήματα της, 
ενώ οι αίθουσες της "Ιθάκης" μας έχουν χωριστεί με τους κατηχητές και τις κατηχήτριες τους επί των επάλξεων, ενώ ήδη μετράμε στο ενεργητικό μας δυο "διερευνητικές" ...που είναι και της μόδας, συναντήσεις, τα Σάββατα 2 & 9 /10/2021, αλλά ήδη τώρα που αναρτούμε το άρθρο μας αυτό, είναι γεγονός και η όμορφη γιορτή μας, με την Θεία Λειτουργία και με τον Αγιασμό μας και πολλά ακόμα που κάναμε το Σάββατο που μας πέρασε στις 16/10/2021. 
Και εξηγούμε...
Μαζευτήκαμε το πρωΐ του Σαββάτου, και στις 10 π.μ. ο ιερέας μας, π. Χρυσόστομος Τελίδης, αφού πρώτα προετοιμάστηκε για την Θεία Ευχαριστία που θα ακολουθούσε, εκφώνησε το "Ευλογημένη η Βασιλεία..."
 ξεκινώντας την Θεία Λειτουργία, ειδική για τα παιδιά μας, έξω στον σολέα του καινούργιου ναού μας, για να μπορούν όλα τα κατηχητόπουλα μας, ακόμα και τα κορίτσια μας, να βλέπουν ιδίοις όμμασι, την εξέλιξη της Θείας Λειτουργίας και άμεσα να συμμετέχουν σε αυτήν. 
Ά
λλωστε τα κορίτσι μας ήταν αυτά, που με την καθοδήγηση της κας Σοφίας Νικολαΐδου, "ξελειτούργησαν" το παπά μας, πάντα με την βοήθεια και των υπολοίπων κατηχητριών, την κα Θωμαή Κουρλίτη και την κα. Αθηνά Χατζηαθανασίου, την νέα μας κατηχήτρια. 
Τα αγόρια μας πάλι, τα περισσότερα κατευθύνθηκαν μόλις ήρθαν στην εκκλησίαα, στο ιερό και ντύθηκαν "παπαδάκια" για να γίνουν οι βοηθοί του π. Χρυσοστόμου, αλλά και συμμέτοχοι στην Θεία Ευχαριστία, η οποία κατέληξε στην Θεία Κοινωνία σχεδόν για το σύνολο των παιδιών μας, αγοριών και κοριτσιών, αλλά και των κατηχητών και των κατηχητριών μας. 
Ο Αγιασμός ακολούθησε μετά, και με αυτόν ευλογήθηκαν όλα τα παιδιά και οι κατηχητές μας. Κατόπιν λίγα λόγια μας είπε και ο ιερέας μας για την παραβολή του Σπορέως Χριστού, που θα ακουστεί την επομένη, Κυριακή 17/10/2021, 
μας μοίρασε και το αντίδωρο, πήραμε και το πρόγευμα μας, ένα κρουασάν και χυμό, αλλά και το ενθύμιο-δωράκι, ευλογία από τον ιερέα μας, και όλοι κατευθυνθήκαμε στην κατακόμβη, όπου ήταν όλα στημένα έτοιμα, από την Τρίτη ακόμα από τους κατηχητές μας, τον κο Παναγιώτη Σπάρταλη και τον κο Βασίλη Καρούλια, για την προβολή του βίντεο μιας χρονιάς που δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο, ένα βίντεο συνολικά για τις χρονιές 2019-2020-2021, 
με ότι τέλος πάντων έγινε μέσα στα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού...ή και δεν έγινε!!! 
Το τέλος είχε παιχνίδι...πολύ παιχνίδι, λίγο μέσα στην κατακόμβη, λίγο έξω στην αυλή, αφού ο καιρός...έπαιζε και αυτός μαζί μας, και μας τα χάλασε, ενώ η βροχή...
 πολύ βροχή!!! παρ' ότι σταμάτησε, τα έκανε όλα μούσκεμα, όμως τίποτε δεν μπόρεσε να μας χαλάσει την γιορτή της έναρξης της κατηχητικής χρονιάς 2021-2022,
 τουναντίον μάλιστα, απτόητοι όλοι περάσαμε υπέροχα!!! 
Επόμενη συνάντηση των παιδιών της "Ιθάκης" μας, το Σάββατο 10.00 π.μ.-12.00 το μεσημέρι για τα μικρότερα κορίτσια μας & 12.00 το μεσημέρι έως 2.00 μ.μ. για τα μεγαλύτερα, ενώ για τα αγόρια μας, 1.00 μ.μ.-3.00 μ.μ. για τα μικρότερα & 5.00 μ.μ. -7.00 μ.μ. για τα μεγαλύτερα. Άντε...περιμένουμε να έρθετε και εσείς!!!
Καλή κατηχητική χρονιά για τα κατηχητόπουλα μας!!!
Σας περιμένουμε...
-------------------------------------------------------
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ & ΜΗΤΕΡΩΝ
Με τον καθιερωμένο Αγιασμό στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της κατακόμβης του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, από τον υπεύθυνο ιερέα των κατηχητικών ομάδων μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, ξεκίνησε την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. ο Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής  των νέων γυναικών και μητέρων της Ενορίας μας, με υπεύθυνη κυκλάρχισσα μας και πάλι φέτος την κα. Χαρούλα Τενεκετζή, και με μέλη, παλιά και καινούργια, που ξεπερνούν πια τις δεκαπέντε νεαρές κυρίες μας. 
Μόλις τελείωσε ο Αγιασμός, ο π. Χρυσόστομος μας ευλόγησε όλους με αυτόν, και μηδενός εξαιρουμένου ασπαστήκαμε τον Τίμιο Σταυρό, και κατόπιν μας μίλησε για την σημασία της ιεραποστολικής συνήθειας, της ανάγκης δηλαδή να επικοινωνήσουμε το μήνυμα για το ξεκίνημα αυτής της νέας αρχής στην αγκαλιά του Χριστού μας και της Εκκλησίας Του, αυτό που διδασκόμαστε, δηλαδή, εδώ στους Κύκλους μας, προς τα έξω, ως ιεραπόστολοι και εμείς αρχικά στις οικογένειες, στην δουλειά μας, στον περίπατο, στα ψώνια μας...παντού!!! 
Αλλά μας μίλησε και για την αξία και την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στον κατηχητικό μας αυτό Κύκλο, το εμβόλιο για όσους το επιλέξουν, ή τα συχνά τεστ για όσους το αποφεύγουν, όλοι μηδενός εξαιρουμένου, με τις μάσκες καθ' όλην την διάρκεια του μαθήματος, και φυσικά αντισηπτικά και τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας, ενώ παράλληλα μας ευχήθηκε καλή και ευλογημένη κατηχητική χρονιά. 
Αμέσως μετά η κυκλάρχισσα μας, η κα Χαρούλα μοίρασε στις κυρίες μας από μια λιχουδιά, ένα γλυκό κέρασμα, αλλά και ένα αναμνηστικό δωράκι, σε μια όμορφη και προσεγμένη συσκευασία, ένα χειροποίητο γλυκάκι, αλλά και μια όμορφη ευχή γραμμένη σε χαρτί: "Ευλογημένη αρχή". Τότε ήταν που με μπροστάρη τον π. Χρυσόστομο και την κυκλάρχισσα μας ανεβήκαμε στην επάνω εκκλησιά μας και στα ολοκαίνουργια μαρμάρινα σκαλιά της, 
για να βγάλουμε την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία της έναρξης της νέας κατηχητικής χρονιάς 2021-2022, που βλέπετε και στην σημερινή ανάρτηση μας.
Επόμενη σύναξη μικρών κυριών, την άλλη Δευτέρα 25/10/2021, παραμονές του Αι Δημήτρη, με θέμα τι άλλο τον πολιούχο Άγιο μας. Άντε τι κάθεστε ελάτε και εσείς..."χίλιοι καλοί χωράμε"...με μέτρα και προφυλάξεις φυσικά!!!
Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΚΥΡΙΩΝ
Κατά τον ίδιο τρόπο και με άκρατο ενθουσιασμό, σαν να πηγαίναμε για πρώτη μέρα στο σκολειό μας, μαζευτήκαμε στον ίδιο χώρο, το όμορφο και φιλόξενο Αρχονταρίκι της κατακόμβης της επάνω εκκλησιάς μας, και μάλιστα την ίδια ώρα, 5.00 μ.μ. και ο ιερέας μας, ο υπεύθυνος και αυτού του Κύκλου, π. Χρυσόστομος Τελίδης, τέλεσε τον Αγιασμό της νέας κατηχητικής χρονιάς, αυτήν την φορά για τον 2ο Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής της Ενορίας μας, ο οποίος είναι και ο παλαιότερος, αυτόν των μεγαλύτερων κυριών μας, υπό την καθοδήγηση της κυκλάρχισσας μας, και για φέτος της αγαπητής μας κας Ευθαρσία Αλατζίδου...κατά κόσμον Τασούλας.
Στο τέλος του Αγιασμού ο π. Χρυσόστομος μας είπε δυο...ίσως λίγο περισσότερα!!!λόγια για τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα μας, αλλά και όλη η υφήλιος εν μέσω οικονομικής, κοινωνικής, τώρα της ενεργειακής και παράλληλα, εδώ και δυο ολόκληρα χρόνια, της υγειονομικής κρίσης, λόγω του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της εξάπλωσης του στην κοινωνία. 
Αλλά μας μίλησε και για την επικίνδυνη κρίση μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, που με αφορμή το "μεγάλο" και "εκλησιαστικό"...για κάποιους, ζήτημα με την χρήση της μάσκας μέσα στους ναούς, αλλά και τα εμβόλια, την ανακάλυψη της ιατρικής κοινότητας, του φαρμάκου του κορωνοϊού, με αφορμή λοιπόν την πανδημία, χωρίστηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της σε όψιμους "ομολογητές" και "ολογόπιστους"
 χριστιανούς, μια άσχημη διαμάχη με έντονα τα σημάδια της εικονομαχίας του 8ου αιώνα που βασάνισε την Εκκλησία του Χριστού μας για πάνω από 50 χρόνια και καταδικάστηκε σαν προχθές Κυριακή 17/10/2021, Κυριακή του Σπορέως, αλλά και των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου που την καταδίκασαν. Τώρα όμως ο 21ος αιώνας...μην ξεχνιόμαστε!!!
Κατόπιν, με την προτροπή του ιερέως, αλλά και αυτήν της κυκλάρχισσας μας, ανεβήκαμε στα μαρμάρινα πια σκαλιά της επάνω εκκλησιάς μας και βγάλαμε την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία, αποθανατίζοντας έτσι την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς του 2021-2022, και μέσω της αμεσότητας του διαδικτύου επικοινωνώντας το γεγονός σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στην κατηχητική ομάδα μας και σε αυτόν τον Κύκλο Μελέτης Αγίας Γραφής της Ενορίας μας, ενώ μετά ακολούθησε κέρασμα και το 1ο μάθημα  της ομάδας μας.
Ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε να μην κοπεί βιαίως και αυτή η κατηχητική μας προσπάθεια και δραστηριότητα, όπως έγινε πέρυσι, αλλά με την βοήθεια του Χριστού μας, της μητέρας του της Παναγίας μας και των γονέων της, του Ιωακείμ και της Άννας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, του "Παππού" και της "Γιαγιάς" της Ορθοδοξίας μας, όλα να κυλήσουν ήσυχα και ομαλά...και υγιή!!!
Επόμενη σύναξη των μεγάλων κυριών μας, την πιο άλλη Τρίτη το απόγευμα στις 4.30 μ.μ. στις 2/11/2021, αφού λόγω της εορτής του Αι Δημήτρη, δεν θα γίνει η συνάντηση μας. Άντε τι κάθεστε ελάτε και εσείς..."χίλιοι καλοί χωράμε"...με μέτρα και προφυλάξεις φυσικά!!!
Καλή & ευλογημένη κατηχητική χρονιά 
για το 2021 που επιτέλους φεύγει, 
αλλά και για το 2022, που σε λίγο ξεκινά με καλές προοπτικές...πρώτα ο Θεός βέβαια!!!  
TAG