Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ...& εν μέσω κορωνοϊού!!!

 

*άρθρον Ενορίας Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,
 Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάς.
Πέμπτη 28η Ιανουαρίου 2021.
Σχόλιον... 
     Aγαπητοί μας αναγνώστες και φίλοι της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας την τεσσαρακονθήμερη νηστεία της Μικρής Σαρακοστής των Χριστουγέννων, το εορταστικό Άγιο Δωδεκαήμερο αμέσως μετά, με τις εορτές της Γεννήσεως του Χριστού μας στις 25 Δεκεμβρίου, κατόπιν της Περιτομής Του και της εορτής του Αγίου Βασιλείου την 1 Ιανουαρίου υποδεχόμενοι παράλληλα και το νέο ημερολογιακό έτος, το 2021, αλλά λίγες ημέρες αργότερα και την Βάπτιση Του με τα Άγια Θεοφάνεια, ενώ αυτό που αναμένουμε όλοι εμείς οι χριστιανοί είναι η έναρξη της περιόδου του Τριωδίου με την ομολογουμένως "παράξενη" νηστεία του, την 21 Φεβρουαρίου 2021 με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. 
    Βιώνουμε όλοι μας καθημερινά το θλιβερό γεγονός της πανδημίας του κορωνοϊού, της νόσου της covid-19, που αυτήν την περίοδο ζούμε το τέλος του 2ου κύματος της, το οποίο με την σειρά του μας έφερε και το 2ο lockdown στην χώρα μας, αναμένοντας ίσως και 3ο, όπως όλα δείχνουν μέσα στον Φεβρουάριο, πράγμα που απευχόμαστε, με τα αποτελέσματα που όλοι πια γνωρίσαμε έχοντας βιώσει τα πάντα τον τελευταίο χρόνο, πανδημία η οποία όμως πέρα από τα βαριά...σχεδόν αβάσταχτα προβλήματα της, μας έχει δημιουργήσει με την καραντίνα της, και κάτι...ας το πούμε καλό. Μας έχει προσφέρει έτι περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με τις εργασίες μας σε αναστολή, τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα κλειστά και τις εκκλησιές μας να ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, χρόνο που μπορούμε αν θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε διαβάζοντας και μαθαίνοντας στοιχεία για την Πίστη μας, που ίσως δεν τα γνωρίζουμε ή μας διαφεύγουν, ή και τα παραθεωρούμε μέσα στην πολύβουη βιοτή μας.
     Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στα πλαίσια της επιμόρφωσης και κατήχησης των μελών της και κατοίκων της γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και όλων των αναγνωστών των ιστοσελίδων της και των υπολοίπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει,  
αφιερώνει την σημερινή ανάρτηση της στην Νηστεία γενικότερα, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας. 
Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων - ΕΥΧΗ.gr
      Εδώ ας διευκρινίσουμε αυτό που πολλές φορές βλέπουμε κατά την τήρηση των "υποχρεώσεων" μας ως χριστιανοί, στο "γράμμα" και στον "τύπο" του νόμου, στην έννοια αλλά και στην ουσία αυτής της ευλογημένης συνήθειας των Ορθοδόξων Χριστιανών, την νηστεία, όπου πολλές φορές γινόμαστε θιασώτες μια παράλληλης πραγματικότητας και βλέπουμε στο μυαλό κάποιων "ζηλωτών" αδελφών μας, ή και κάποιων "υπερσόφων" γερόντων, ακόμα και κάποιων "παντογνωστών" θεολόγων, να κρύβονται...ή και να εκφράζονται ενίοτε, δημιουργώντας προβλήματα στις Ενορίες, διχάζοντας τους πιστούς, με λόγια "παρωχημένα", αλλά και πρακτικές με αχρείαστες υπερβολές κατά την τήρηση της λατρευτικής ζωής που προτείνουν στα πνευματικά παιδιά τους. 
     Επίσης, ακόμα και η πανδημία του κορωνοϊού, και όλα τα δεινά που απορρέουν από αυτόν, ίσως μας επιτρέπει, τώρα που βιώνουμε την καραντίνα του, και μια επιπλέον χαλάρωση από την νηστεία στον τρόπο διατροφής μας, λόγω των δυσκολιών της μετακίνησης μας και της συμμετοχής μας στις Θείες Λειτουργίες, που τελούνται όπως τελούνται...τέλος πάντων!!! αλλά φυσικά και της Θείας Κοινωνίας, που έχει ως προαπαιτούμενο την νηστεία. Εμείς όμως για όλες τις απορίες μας σε πνευματικά θέματα...και όχι μόνο, ας συμβουλευόμαστε και ας ακούμε πάντα τον δικό μας πνευματικό, που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος...αλλά και ο υπεύθυνος, για την ψυχική μας υγεία και για την συμπεριφορά μας.
      Για άλλη μια φορά, εμείς οι... "νεοχριστιανοί", 
και συγχωρήστε με για τον ομολογουμένως αδόκιμο όρο, όσο και για αυτούς που χρησιμοποίησα παραπάνω για τους "αυστηρούς" πνευματικούς, 
αν διαβάσουμε το άρθρο μας αυτό, τότε ίσως να διαπιστώσουμε την σοφία με την οποία, αρχικά βίωσαν και κατόπιν μίλησαν, έγραψαν και δίδαξαν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αλλά και χαρισματικοί Γέροντες Άγιοι και Ασκητές, για όλα τα θέματα που μας αφορούν ακόμα και τώρα, δυο χιλιάδες χρόνια και περισσότερα χρόνια μετά, στην βιοτή μας, και στην προκειμένη περίπτωση, για την Νηστεία, "...ψυχή τε και σώματι", και τότε ίσως κατανοήσουμε τον λόγο της ύπαρξης της κατά την προσπάθεια μέσα στην μικρή και πεπερασμένη και σύντομη ζωή μας, να...κερδίσουμε τον Παράδεισο, τι άλλο!!!
Καλόν Παράδεισο λοιπόν!!!
Η νηστεία στην Εκκλησία μας 
απ' αρχής μέχρι σήμερον...
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια     Οι ημέρες όπου η Αγία του Θεού Ορθόδοξος Εκκλησία έχει καθιερώσει ως νηστεία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, είναι πολλές (180-200) και έχουν θεσπιστεί αρχικά από  τον ίδιο τον Ιδρυτή της, τον Χριστό, και έτσι με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνεται η προετοιμασία μας για τα Μυστήρια της και η εισαγωγή μας στην κοινωνία των χριστιανών ως γνήσια και ισότιμα μέλη του σώματος της.
     Το άρθρο αυτό που διαβάζετε με τίτλο "Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ" το οποίο και έχουμε εκδώσει στην Ενορία μας και έχουμε αναδημοσιεύσει στο παρελθόν από τα μέσα δικτύωσης που διαθέτει ο Ιερός Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, για ενημέρωση των πιστών στον κοινό τρόπο λατρείας του Θεού, αλλά υπάρχει και σε μορφή δίπτυχου μαζί και με τα υπόλοιπα φυλλάδια που υπάρχουν στις προθήκες του Ιερού Ναού μας γιαυτόν τον σκοπό, 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστειααλλά και μοιράζονται στο εκκλησίασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα καθημερινό και απλό βοήθημα στις προσπάθειες μας για μια πιο πνευματική βιοτή, μα και ένας οδηγός με τους κανόνες που διέπουν την νηστεία κατά το Ορθόδοξο τυπικό, αυτό το ψυχικό και σωματικό "άθλημα" του χριστιανού, έτσι ώστε "ψυχή τε και σώματι" να αγωνιστεί "τον αγώνα τον καλόν", για την σωτηρία της ψυχής του. 
      Όμως παρότι υπάρχει αυτή η κατηγοριοποίηση από την Εκκλησία μας στον τρόπο που πρέπει να νηστεύουμε, παρ’ όλα αυτά ο Πνευματικός, ο Εξομολόγος μας δηλαδή, είναι αυτός που θα καθορίσει και την δυσκολία της νηστείας που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά και την διάρκεια της, ανάλογα με τις αμαρτίες που μας βαραίνουν, αλλά και τις πνευματικές και σωματικές μας αντοχές και ανάγκες.
      Ήδη οι Απόστολοι του Χριστού καθιέρωσαν αφ' ενός μεν την νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής κάθε εβδομάδας, σε ανάμνηση γεγονότων του θείου Πάθους, αφ' ετέρου δε την λεγόμενη προπασχάλια νηστεία, που δεν υπερέβαινε τις 6 ημέρες.
      Ακολούθως, με την εμφάνιση και διάδοση του ασκητισμού, καθιερώνεται, τουλάχιστον από της Α' Οικουμενικής Συνόδου (325), και η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που συνενώθηκε με την προϋπάρχουσα εβδομαδιαία προπασχάλια. (Διαφορές υπήρξαν μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών ως προς τον αριθμό των ημερών, αλλά και της αποχής από τα είδη των τροφών).
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια      Μετά τον 6ο αιώνα καθιερώθηκαν οι τεσσαρακονθήμερες νηστείες των Χριστουγέννων, η λεγόμενη των Αγίων Αποστόλων (που σπανίως εκάλυπτε περίοδο 40 ημερών), ως και νηστεία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεκαπενθήμερης διάρκειας, είτε εβδομαδιαία με συνάφεια με την επίσης εβδομαδιαία της Μεταμορφώσεως. Τότε περίπου εμφανίζονται και οι ημερήσιες νηστείες της παραμονής των Θεοφανείων, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που ωστόσο έγιναν δεκτές υπό του συνόλου των πιστών μόλις από του 12ου αιώνος.
 Πότε και πώς νηστεύουμε
       Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω.   Νήστις – η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε – σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, που δεν τρώγει. Από την λέξη αυτή στη συνέχεια προήλθε το ρήμα νηστεύω και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστεία, που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία.
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια
        Αργότερα, με την αύξηση της χρονικής διάρκειας και την προοδευτική διαμόρφωση του θεσμού της νηστείας, νηστεία δεν σήμαινε μόνο την πλήρη αποχή από στερεές ή υγρές τροφές, αλλά και την μερική αποχή, την αποχή δηλαδή από ορισμένες τροφές και την λήψη άλλων, συγκεκριμένων τροφών. Έτσι έχουμε την διάκριση σε νηστήσιμες    και αρτυμένες ή αρτύσιμες τροφές.
        Κατά την διάκριση αυτή νηστίσιμες τροφές θεωρούνται το ψωμί, τα λαχανικά, οι καρποί και μάλιστα οι ξηροί, οι ελιές και άλλα. Αρτύσιμα, αντίθετα, θεωρούνται τα διάφορα φαγητά που μαγειρεύουμε με την χρήση ελαίου ή βουτήρου και διαφόρων καρυκευμάτων, όπως και το κρασί (Όταν δεν τρώμε λάδι, δεν πίνουμε και κρασί).
Α' ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια*Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής
        Η νηστεία των δύο αυτών ημερών ήταν πάντοτε ιδιαίτερα αυστηρή, ανάλογη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας. Η ακρίβεια λοιπόν της νηστείας αυτής είναι να μην καταλύουμε λάδι και οίνο.
*Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας): 
        Μεταξύ των μακρών νηστειών του έτους η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο.
     Με ιδιαίτερη αυστηρότητα λοιπόν νηστεύουμε την πρώτη ή αλλιώς Καθαρά Εβδομάδα. Λάδι και οίνο καταλύουμε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια
       Με τον ίδιο περίπου τρόπο οφείλουμε να νηστεύουμε και το άλλο διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, από λάδι και οίνο απέχουμε όλες τις ημέρες της εβδομάδας και όχι μόνο την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ λάδι και οίνο καταλύουμε μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.
Εξαιρέσεις στην νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι οι εξής: 
1) Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου).  
2) Του Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (καταλύουμε και ψάρι). 
3) Την Κυριακή των Βαϊων (καταλύουμε ψάρι).
        Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα Σάββατα και τις Κυριακές όλου του χρόνου μπορούμε να καταλύσουμε οίνο και έλαιο, με μία μόνο εξαίρεση: Το Μεγάλο Σάββατοτο μοναδικό Σάββατο του έτους που νηστεύουμε, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. 
*Η νηστεία των Χριστουγέννων: 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια         Δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας μετά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στην γλώσσα του ορθόδοξου λαού μας και ως  σαρανταήμερο ή Μικρή Σαρακοστή. Αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου. Επίσης συνηθίζεται στις Ενορίες να τελείται αυτήν την περίοδο το λεγόμενο "Σαρανταλείτουργο", όπου και καθημερινά τελείται Θεία Λειτουργία και οι πιστοί που νηστεύουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσφέρουν στην εκκλησιά τους όλα τα ορατά υλικά που χρειάζονται για αυτήν, "...τον άρτον, τον οίνον και το έλαιον", αλλά και λαμπάδες και λουλούδια για την Αγία Τράπεζα, το θυμίαμα και το καρβουνάκι, το φυτιλάκι για τις κανδήλες, αλλά και χρήματα μαζί με τα ονόματα των οικείων τους που θέλουν να μνημονευτούν από τον ιερέα τους, ενώ μεταλαμβάνουν συχνά κατά την διάρκεια αυτή. Για το "Σαρανταλείτουργο" εκτενέστερο άρθρο με τον τίτλο: "Η ΜΙΚΡΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ", Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΤΟ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ", υπήρξε και είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα που διανύσαμε από τις 15 Νοεμβρίου και μετά.
         Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής: 
Το σύνηθες, και αυτό που προτείνουν οι περισσότεροι ιερείς και πνευματικοί, είναι να υπάρχει κατάλυσις ιχθύος, οίνου και ελαίου, καθ' όλην την περίοδο από την 15η Νοεμβρίου έως την 17η Δεκεμβρίου, εκτός φυσικά της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ από τις 18 Δεκεμβρίου και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, η νηστεία συνεχίζει με κατάλυση μόνο ελαίου, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή φυσικά. 
Όμως υπάρχει και η αυστηρότερη εκδοχή της νηστείας των Χριστουγέννων για τους "ζηλωτές" της Πίστης μας και από "αυστηρότερους" πνευματικούς, όπου:
Από 15 έως 21 Νοεμβρίου, κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. 
Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, κατάλυσις ιχθύος όποια ημέρα και αν τύχη. 
Από 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου: Τα Σάββατα και τις Κυριακές μόνο κατάλυσις ιχθύος. Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη κατάλυσις ελαίου. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν οι εορτές: 
την 16ην Νοεμβρίου, του Αποστόλου Ματθαίου, 
την 25ην Νοεμβρίου, της Αγίας Αικατερίνης, 
την 30ην Νοεμβρίου, του Αποστόλου Ανδρέου, 
την 4ην Δεκεμβρίου, της Αγίας Βαρβάρας, 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια
την 5ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Σάββα, 
την 6ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου , 
την 9ην Δεκεμβρίου, στην εορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου από την Αγία Άννα,
την 12ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος, 
την 15ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Ελευθερίου, 
την 17ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Διονυσίου, 
και την 20ην Δεκεμβρίου, του Αγίου Ιγνατίου. 
Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. 
Την Παραμονή των Χριστουγέννων 24ην Δεκεμβρίου δεν καταλύομεν έλαιον και οίνον εκτός αν τύχη Σάββατο ή Κυριακή.
*Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια       Μία ακόμη μακρά περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της “Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων” (30 Ιουνίου).
       Η χρονική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι μεταβλητή επειδή η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου. Κατά το ισχύον (νέο) ημερολόγιο δεν υπερβαίνει ποτέ τις 30 ημέρες. Υπάρχει ακόμα και περίπτωση (όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5 και 8 Μαϊου) να μήν έχουμε καθόλου νηστεία.
        Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού. (Φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής). Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή,  καταλύουμε μόνο ψάρι.
*Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια        Η περίοδος αυτή της νηστείας προηγείται της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αρχικά ήταν διηρημένη σε δύο τμήματα: αυτό που προηγείτο της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
        Η νηστεία αυτή όπως επικράτησε να την τηρούμε, έχει αυστηρό χαρακτήρα. Εφόσον λοιπόν μπορούμε, νηστεύομε από λάδι όλες τις ημέρες. Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές, ενώ κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει καταλύουμε ψάρι. Κατάλυση ιχθύος και μόνον έχουμε και κατά την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αν αυτή πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή.
*Η νηστεία της Παραμονής των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου): 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια         Την νηστεύουμε αυστηρά, με ξηροφαγία, και μόνο αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή  καταλύουμε λάδι.
*Η νηστεία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου): 
         Νηστεύουμε με ξηροφαγία, εκτός κι αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή όπότε καταλύουμε οίνο και έλαιο.
 *Η νηστεία κατά την εορτή της              Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου)
          Νηστεύουμε με ξηροφαγία, εκτός κι αν πέσει Σάββατο ή Κυριακή όπότε καταλύουμε οίνο και έλαιο.
*Πότε άλλοτε νηστεύουμε: 
#Νηστείες λόγω εκτάκτων περιστάσεων: Η απειλή πολέμου, ο φόβος σεισμού, η ανομβρία, κάποια φοβερή επιδημία ή αρρώστια, οι κατακλυσμοί και άλλες έκτακτες κοινές συμφορές, συχνά οδήγησαν – και οδηγούν και σήμερα - την Εκκλησία στην απόφαση να καλέσει τον λαό σε μετάνοια, προσευχή και νηστεία, προκειμένου με συντριβή και ταπείνωση όλοι μαζί οι πιστοί να ζητήσουν το έλεος και την σωστική παρέμβαση του Θεού. Τέτοιες νηστείες αποφασίζει είτε η Σύνοδος, είτε ο Επίσκοπος για την εκκλησιαστική επαρχία του, πρακτική σπάνια στις ημέρες μας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια#Η νηστεία που επιβάλλει ο Πνευματικός ως επιτίμιο: 
Πολλές φορές ο Πνευματικός επιβάλλει νηστεία σε κάποιον εξομολογούμενο. Ο σκοπός του επιτιμίου αυτού είναι καθαρά παιδαγωγικός και θεραπευτικός και αποσκοπεί στην απελευθέρωση του πιστού από την κυριαρχία διαφόρων παθών και στην σταθεροποίησή του στη χριστιανική ζωή. 
#Όταν το κάνουμε τάμα: 
Υπόσχεση για κάτι ψυχοφελές που ζητούμε από τον Θεό, τότε και με την άδεια του πνευματικού μας, αν το κρίνουμε ωφέλιμο πνευματικά, τότε νηστεύουμε στερούμενοι κάποιες τροφές. 
#Η νηστεία πρίν από την συμμετοχή μας στα θεία Μυστήρια: 
Νηστεία προηγείτο πάντοτε πρίν του μυστηρίου του Βαπτίσματος και του μυστηρίου του Χρίσματος που ακολουθούσε. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα Μυστήρια της Εκκλησίας (Εξομολόγησις, Ευχέλαιο, Γάμος, Ιεροσύνη (χειροτονία), Θεία Μετάληψη), αλλά και για αγιαστικές πράξεις που ζητούμε από τους ιερείς μας (Αρτοκλασία, Τρισάγιο, Αγιασμό κ.τ.λ), αλλά και κατά την περίοδο πένθους μετά την κηδεία προσφιλούς μας προσώπου.
Β' ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 
ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΕΩΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια
     Εκτός από τις περιόδους νηστείας, η Εκκλησία μας καθόρισε και περιόδους απολυτές, δηλαδή κάποια χρονικά διαστήματα κατά τα οποία έχουμε “κατάλυσιν εις πάντα”που σημαίνει ότι επιτρέπεται να τρώμε από όλα, όλες τις ημέρες, καί την Τετάρτη και την Παρασκευή.
1)Το Δωδεκαήμερο. Το χρονικό διάστημα δηλαδή μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων. Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου) 
2)Η Διακαινήσιμη εβδομάδα. Είναι η εβδομάδα που ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη Κυριακή του Θωμά.
3)Η εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή. Η εβδομάδα από την Κυριακή της Πεντηκοστής μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων. 
4)Την περίοδο του Πεντηκοσταρίου, λόγω του αναστάσιμου χαρακτήρα της, δεν νηστεύονται οι Τετάρτες και οι Παρασκευές, δηλαδή έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.
5)Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, όπως και 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια6)την Τετάρτη της Αποδόσεως του Πάσχα, έχουμε κατάλυση και ψαριού. 
7)Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, τις οποίες θα μπορούσαμε και αυτές να τις συμπεριλάβουμε στις απολυτές περιόδους αφού ισχύουν τα εξής:
+Η πρώτη εβδομάδα που ονομάζεται και προσφωνήσιμος επειδή αποτελεί την εισαγωγή της όλης περιόδου, είναι απολυτή, δηλαδή καταλύουμε εις πάντα όλες τις ημέρες. 
+Την δεύτερη εβδομάδα, από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι των Απόκρεω, γίνεται κατάλυση εις πάντα όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. 
+Την τρίτη εβδομάδα, από την Δευτέρα μετά ην Κυριακή των Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου, απαγορεύεται η  κρεοφαγία και επιτρέπεται – όλες τις ημέρες – η κατάλυση ψαριών, αυγών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
*Κατάλυση ιχθύος έχουμε τις παρακάτω εορτές, όταν αυτές συμπίπτουν κατά την Τετάρτη ή την Παρασκευή:  
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια7η  Ιανουαρίου, Η Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου. 
2η  Φεβρουαρίου, Η Υπαπαντή του Κυρίου
25η  Μαρτίου, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 
24η  Ιουνίου, Το Γενέθλιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. 
29η  Ιουνίου, Των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 
6η  Αυγούστου, Η Μεταμόφωσις του Σωτήρος. 
15η  Αυγούστου, Η Κοίμησις της Θεοτόκου. 
8η Σεπτεμβρίου, Το Γενέθλιον της Θεοτόκου. 
14η  Νοεμβρίου, Του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου. 
21η  Νοεμβρίου, Τα Εσόδια της Θεοτόκου. 
Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής
Την Τετάρτη της Αποδόσεως του Πάσχα.
*Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε τις παρακάτω εορτές, όταν αυτές συμπίπτουν κατά την Τετάρτη ή την Παρασκευή:
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια      ~ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
      11η Αγίου Θεοδώρου του Κοινοβιάρχου. 
      16η Η Προσκύνησις της αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου. 
      17η Αγίου Αντωνίου. 
      18η Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου. 
      20η Αγίου Ευθυμίου. 
      22η Αγίων Αποστόλων Τιμοθέου και Αναστασίου του Πέρσου. 
      25η Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. 
       27η Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 
       30η Των Τριών Ιεραρχών.
       ~ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
       8η Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου. 
      10η Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. 
       11η Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου. 
       17η Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. 
       24η Η Α' και Β' εύρεσις της τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου.
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια       ~ ΜΑΡΤΙΟΣ
         9η Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
26η Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ.
~ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 
23η Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 
25η Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. 
30η Αγίου Αποστόλου Ιακώβου.
~ΜΑΪΟΣ: 
2η Ανακομιδή λειψάνου Αγίου Αθανασίου. 
8η Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. 
15η Αγίων Πατέρων Παχωμίου του Μεγάλου και Αχιλλίου Λαρίσης. 
21η Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των ισαποστόλων. 
25η Γ' Εύρεσις της τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου.
~ΙΟΥΝΙΟΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια8η  Ανακομιδή λειψάνου Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου. 
11η  Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα. 
30η  Σύναξις των 12 Αποστόλων.
~ΙΟΥΛΙΟΣ: 
1η  Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. 
2η  Κατάθεσις Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου. 
17η  Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας. 
20η  Αγίου Προφήτου Ηλιού. 
22η  Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. 
25η  Κοίμησις Αγίας Άννης. 
26η  Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής. 
27η  Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος.
~ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: 
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια31η  Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης Υπεραγίας Θεοτόκου
~ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1η Αρχή της Ινδίκτου, Αγίου Συμεών του Στυλίτου. 
6η  Ανάμνησις του εν Χώναις θαύματος του αρχιστρατήγου Μιχαήλ. 
9η  Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. 
13η  Τα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως, Αγίου Κορνηλίου του εκατόνταρχου. 
20η  Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.
23η  Η σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου. 
26η  Η μετάστασις του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου
 ~ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: 
6η Αγίου Αποστόλου Θωμά. 
18η  Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. 
23η  Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου. 
26η  Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Αρχίζει την Δευτέρα – Γιατί και πώς ...~ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: 
1η  Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. 
8η  Η Σύναξις των παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. 
12η  Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος. 
13η  Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 
16η  Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου. 
25η  Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. 
30η  Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
~ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: 
4η  Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, Ιωάννου του Δαμασκηνού. 
5η  Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. 6η  Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων. 
9η  Η Σύλληψις της Αγίας και θεοπρομήτορος Άννης.
12η  Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού. 
15η  Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου. 
17η  Αγίων Προφήτου Δανιήλ και Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης. 
20η  Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου  Θεοφόρου & Προεόρτια της Γεννήσεως.
Αποτέλεσμα εικόνας για νηστεια      Αυτές ήταν μερικές από τις πληροφορίες που περισυλλέξαμε από διάφορες πηγές για να γράψουμε αυτό το άρθρο με τον τίτλο: "Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ",  πληροφορίες που ίσως να χρειάζεται ο χριστιανός κατά την άσκηση των λατρευτικών του καθηκόντων, όμως για ότι άλλο μας απασχολεί, η μεγαλύτερη και σίγουρη αναφορά μας πρέπει να είναι ο ιερέας της Ενορίας μας, ο πνευματικός μας και το πετραχήλι του, το μέσον για την σωτηρία της ψυχής μας, που πιστέψτε με...
...είναι πολύ μεγάλο πράγμα!!!

Καλή δύναμη στους αγώνες που βιώνουμε όλοι μας αυτό το "αρρωστημένο" χρονικό διάστημα!!!

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης

TAG