Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ & Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ, Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ...που φέτος θα γίνει;;; "κεκλεισμένων των θυρών"!!!

*Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας, Δυτική Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάς.
Περίοδος "Αγίου Δωδεκαημέρου" 2020-2021, 
Τα Άγια Θεοφάνεια του 2021.

καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησιαστικά σχέδια
Είδησις:
    Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και σε όλην την Ελλάδα, αναβιώνεται κάθε χρόνο, η ευλόγησις των υδάτων, από τους Ιερείς και τους Αρχιερείς, σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, σε πισίνες, φράγματα και σε άλλες εξωτερικές υδάτινες εγκαταστάσεις, μια όμορφη αγιαστική πράξη, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική, ενώ από την παραμονή των Φώτων με τον 1ο Μεγάλο Αγιασμό που γίνεται στην Θεία Λειτουργία, όσο και με τον 2ο Μεγάλο Αγιασμό που τελείται πανηγυρικά ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, έως και την ημέρα που αποδίδονται τα Άγια Θεοφάνεια, την 14η Ιανουαρίου, αναβιώνεται και το παραδοσιακό εκκλησιαστικό και λαϊκό έθιμο του "Φωτισμού" από τους ιερείς, συνοδεία των ιεροπαίδων της εκκλησιάς, στα σπίτια όλων των κατοίκων της επικράτειας αλλά και της δικής μας γειτονιάς, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. 
   Όμως δυστυχώς φέτος, οι δύσκολοι και πονηροί... "αποκαλυπτικοί" για τους "συνωμοσιολόγους" αδελφούς μας, τους οποίους παρότι αγαπούμε βαθιά, δεν τους συμμεριζόμαστε, καιροί που αναγκαζόμαστε να βιώνουμε καθημερινά και που μαστίζουν την χώρα μας, αλλά και όλον τον πλανήτη, μας οδηγούν όλους σε... "εκπτώσεις" στον τρόπο ζωής και λατρείας μας, άλλες δικαιολογημένες και αρκετές αδικαιολόγητες, με νόμους...μερικούς αχρείαστους, απαγορεύσεις, πρόστιμα κ.τ.λ, πάντα όμως με στόχο και γνώμονα το δημόσιο καλό, την υγεία των ανθρώπων, των πολιτών και κατ' επέκταση των ενοριτών και των συμπολιτών μας. 
     Νόμους και απαγορεύσεις, τις οποίες πρέπει να δεχόμαστε... όχι πάντα αδιαμαρτύρητα και χωρίς κριτική, αφού όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέρος του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, 90% περίπου...και λιγοστεύουμε!!! είμαστε υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία, ή καλύτερα είμαστε μέρος της κοινωνίας, ή σωστότερα είμαστε η ίδια η κοινωνία, που αποτελεί αυτό που όλοι με συγκίνηση πάντοτε αλλά και με περηφάνια αποκαλούμε ..."ΠΑΤΡΙΔΑ"...ΕΛΛΑΔΑ!!!
     Και όλα αυτά τα περίεργα και πρωτόγνωρα πρέπει να γίνονται εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε όλην την υφήλιο, και στην χώρα μας σε πολύ μικρότερη κλίμακα, λόγω της πανδημίας και ένεκα του κορωνοϊού της, της καραντίνας που μας έχει εγκλωβίσει στα σπιτικά μας και τα lockdown που μας έχουν επιβληθεί... ξανά και ξανά...& ξανά, από μια νόσο "ανίερη", "ασεβή" και "ανευλαβή" την covid-19, που στο πέρασμα της κλείνει τα πάντα...μέχρι και τις εκκλησίες!!!
Έτσι, και εξαιτίας όλης αυτής της νοσηρής κατάστασης, η 2η απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνολο της Εκκλησίας της Ελλάδος (θυμίζουμε πως η 1η, και χωρίς συνεννόηση, ήταν για ανοιχτούς τους ναούς μόνο Χριστούγεννα και Θεοφάνεια...δυο ημέρες σε όλο το εορταστικό Δωδεκαήμερο) ήταν οι ιερείς μας να τελέσουν τα Άγια Θεοφάνεια όπως και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με παρουσία μόνο από (50) πενήντα πιστούς μέσα στον ναό. Έτσι και το δικό μας λατρευτικό πρόγραμμα  προσαρμόστηκε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, με δυο Ακολουθίες στην κάθε μια από αυτές τις τρείς μοναδικές Θείες Λειτουργίες με ανοιχτούς τους ναούς όπου θα συμμετείχαν 50 πιστοί. 
     Συγκεκριμένα για τα Θεοφάνεια το πρόγραμμα της Ενορίας μας ήταν...μέχρι που και πάλι άλλαξε...για 3η φορά!!!: Η 1η Ακολουθία θα τελούνταν από τις 6.00 π.μ.-8.30 π.μ. & η 2η Ακολουθία, από τις 9.00 π.μ.-10.30 π.μ.  Και αυτό για την αποφυγή του συνωστισμού στον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων, ο οποίος θα γίνονταν σύμφων αμε τους σχεδιασμούς, στην 2η Ακολουθία...αυστηρά, μέσα στον Ιερό Ναό μας (...να θυμάστε των 1000 περίπου τ.μ....αυτόν τον ναό που αναφέρονταν "λάθος" ως Μητροπολιτικός Ναός, εννοώντας μεγάλος Ναός, στα τηλεοπτικά μέσα και στην ΚΥΑ που εξέδωσε η Πολιτεία, όπου και δεν ρώτησαν μάλλον τι σημαίνει "Μητροπολιτικός Ναός" έναν ιερέα, έναν Αρχιερέα, έναν Διάκο, έναν επίτροπο...τους καθ' ύλην αρμόδιους δηλαδή, αλλά προφανώς ρώτησαν έναν λοιμοξιολόγο;;;;) και κατόπιν θα τοποθετούνταν, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, στην ειδική Φιάλη στις ολοκαίνουργιες μεγάλες σκάλες μας για να παίρνουν κατά την έξοδο τους από τον ναό οι πιστοί. 
    Όμως, έξαφνα και παντελώς αιφνιδιαστικά, αλλά και για άγνωστους μέχρι τώρα... πιστευτούς λόγους, προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας, άλλαξε...και πάλι την γνώμη του, και έκλεισε τα πάντα, αψυχολόγητα, και με προοπτική...όπως λέει και ξαναλέει χωρίς ορατή λογική, να ανοίξουν τα Σχολεία στις 11/1/2021, κλείνοντας όμως μέχρι τότε τα πάντα, ακόμα και τις εκκλησιές για τα Θεοφάνεια, μια από τις μεγαλύτερες Δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας, και  απαγορεύοντας την παρουσία πιστών στην Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και κατά τον Μεγάλο Αγιασμό...με ασέβεια και αυταρχισμό υπέρμετρο!!! Οπότε...μέχρι νεωτέρας "κεκλεισμένων των θυρών" Μακαριώτατε;;;; Θα ξέρουμε σήμερα, αφού σήμερα, Δευτέρα 4/1/2021, μετά τον αιφνιδιασμό, εκτάκτως συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το θέμα, χωρίς όμως ιδιαίτερες προσδοκίες και ελπίδες!!!
     Επίσης οι ιερείς μας φέτος δεν θα βγουν στην συνοικία μας για να "Φωτίσουν" όλα τα σπίτια ανεξαιρέτως, παρά μόνο όποιος ενδιαφέρεται, κατά τον "νόμιμο"  περίπατο του, μπορεί να περάσει από την "ολοκαίνουργια" εκκλησιά μας, ευχές να ανταλλάξει με τον εφημέριο της Ενορίας μας, που πρωΐ-απόγευμα είναι εκεί, φύλακας του Ιερού Ναού μας, που με με τόσες θυσίες φτιάξαμε για να στεγάσουμε τους Αγίους προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες μας, ένα κεράκι να ανάψει, να προσκυνήσει και έτσι να προμηθευτεί και τον Μεγάλο Αγιασμό, που είτε να τον πιεί, είτε να ραντίσει με αυτόν το σπίτι, την επιχείρηση, ή το αυτοκίνητο του. 
Τι να πούμε...
...Καλοφώτιστοι όλοι...
...και άλλο κακό να μην μας βρεί!!! 
"Ο ΜΙΚΡΟΣ & Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για απολυτίκιον θεοφανειων
Ο μήνας Ιανουάριος,
ο μήνας που καθαγιάζονται τα ύδατα
κατά την εορτή των Θεοφανείων.
            Ξεκίνησε λοιπόν ο νέος χρόνος, το 2021, με τον 1ο μήνα του πολιτικού ημερολογίου, τον  Ιανουάριο, ή και Γενάρη, ή Πρωτάρη, αφού είναι ο πρώτος μήνας του έτους, ή Καλαντάρη, λόγω των καλάντων, ή  Κρυαρίτης επειδή έχει τα μεγαλύτερα κρύα του χειμώνα...λέμε τώρα, ή Μεσοχείμωνα, επειδή είναι ο μεσαίος μήνας του χειμώνα, ή Τρανός, ή Μεγάλος Μήνας
Η Εφέστιος εικόνα μας,
των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης.
επειδή έχει 31 μέρες, όπως ο λαός ανάφερε παλιά τον σημαντικό αυτόν μήνα στην καθημερινότητα του, μιας και από αυτόν ξεκινά το νέο ημερολογιακό έτος, ένας μήνας με νέες ελπίδες και προσδοκίες, νέα όνειρα, νέα πνοή...νέα ζωή. 
    Και ξεκινά με εκφράσεις και λέξεις για τον μήνα αυτόν, όπως αναφέραμε παραπάνω, που σήμερα τείνουν να ξεχαστούν μέσα στην λογική της απλοποίησης... συγχωρέστε με...χυδαιοποίησης της γλώσσας μας, όπως και τόσων πραγμάτων ακόμα στην ζωή του νεοέλληνα και του νεοχριστιανού, που ξεγυμνωμένη από την ομορφιά της αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, κατόπιν της καθαρεύουσας, αλλά και των ντοπιολαλιών που γλύκαιναν με την εκφορά του λόγου των απλών ανθρώπων τις ζωές τους, 
Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων.
Κληρονομιά του Ιωακείμ & της Άννας
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας
 για να τους χτίσουμε τον Ιερό Ναό τους,
το "σπίτι" τους.
έμεινε πλέον να είναι μια ζωή χωρίς στολίδια, παρομοιώσεις, μεταφορές και σημεία στίξης και μια γλώσσα που ενώ κραυγάζει δεν λέει τίποτα, μια γλώσσα που δεν μιλά, παρά μόνο εκφράζεται. 
    Σκεφτήκαμε στις πρώτες από τις αναρτήσεις μας στις αρχές του 2021, να ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ένα άρθρο που να συνάδει με το "Άγιο Δωδεκαήμερο" που θα αποχαιρετήσουμε την ημέρα των Θεοφανείων, και την επομένη, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού μας, αλλά να ταιριάζει και με την περίοδο μέχρι της Αποδόσεως της εορτής των Φώτων, που είναι η 14η του Ιανουαρίου. 
    Και το θέμα αυτού του άρθρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά αυτό του Αγιασμού, του Μεγάλου Αγιασμού,  που τελείται μόνο την Παραμονή και Ανήμερα των Θεοφανείων και με αυτόν ο ιερέας "φωτίζει" τα σπίτια των ενοριτών του, μέχρι της Αποδόσεως της εορτής, την 14η Ιανουαρίου, εκάστου έτους. 
Ο Ναός μας πανηγυρίζει την 9η Σεπτεμβρίου
εκάστου έτους...
    Β
έβαια φέτος, και εν μέσω κορωνοϊού, πανδημίας και καραντίνας, δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν θα ζήσουμε και οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε σήμερα στο άρθρο μας αυτό, θα μαρτυρούν άλλες εποχές, καλύτερες, ομορφότερες, ασφαλέστερες και χωρίς τον φόβο της covid-19, της πιο "ασεβούς", της πιο "ανίερης", της πιο "ανευλαβούς" νόσου, που διαφεντεύει τις ζωές μας και κρατά κλειστές τις εκκλησιές, αλλάζοντας τον τρόπο λατρείας μας, αλλά και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, τα οποία τα βλέπουμε στις μέρες μας να περνούν και να χάνονται...εύχομαι όχι ανεπιστρεπτί!!!
Τα Άγια Θεοφάνεια του 2020,
ο 1ος Μεγάλος Αγιασμός στον ολοκαίνουργιο
Ιερό Ναό μας, ανήμερα της εορτής!!! 
   Επίσης λόγω και της πρωτομηνιάς, αλλά και της πρωτοχρονιάς, θα αναφέρουμε ότι ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε και για τον Μικρό Αγιασμό, ο οποίος μπορεί να τελείται καθημερινά και καθ' όλην την διάρκεια του έτους και που κάθε μήνα αφιερώνουμε και ένα άρθρο για αυτόν, ανάλογα με τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε μήνα. 
     Σε αυτό το άρθρο μας επίσης θα βρείτε  χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση αλλά και την τέλεση του Μικρού Αγιασμού, με τα ορατά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον
Ο ναός μας στις Αγρυπνίες μας
...τα βράδια...
 ιερέα και πολλές ακόμα γνώσεις που πρέπει να έχουμε όλοι οι χριστιανοί συμμετέχοντας στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.
 
         Στους ναούς, λοιπόν, όλης της Ορθοδοξίας την τελευταία ημέρα του μήνα μετά τον Εσπερινό, ή την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα το πρωΐ στον Όρθρο, τελείτε από τους ιερείς μας η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού ή της πρωτομηνιάς, όπως συνηθίζει να τον αναφέρει ο λαός, λαμβάνοντας έτσι όλοι μας την ευλογία της Εκκλησίας του Χριστού για όλον τον μήνα που θα ακολουθήσει.
        Στον δικό μας Ιερό Ναό, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, 
της ομώνυμης  Ενορίας μας, 
Τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του επάνω Ιερού Ναού μας
τον Οκτώβριο του 2019 και σε αυτόν τελούνται πλέον
 όλες οι Ακολουθίες, οι Θείες Λειτουργίες, τα Μυστήρια,
και φυσικά οι Αγιασμοί μας. 
εδώ στην όμορφη δυτική Θεσσαλονίκη, στην Μακεδονία την ξακουστή, και στην ακόμα πιο ξακουστή Ελλάδα μας, 
ο Μικρός Αγιασμός, ο Αγιασμός της πρωτομηνιάς, τελείτε παραδοσιακά από τους ιερείς μας την τελευταία ημέρα του μήνα το απόγευμα μαζί με τον Εσπερινό. 
  Όμως για τον μήνα Ιανουάριο δεν θα τελεστεί στην Ενορία μας ο Μικρός Αγιασμός, αφού την 5η και 6η Ιανουαρίου του 2021, θα τελεστεί, δυστυχώς "κεκλεισμένων των θυρών" μετά από την αστραπιαία αλλαγή της περίεργης και "μπερδεμένης" κυβέρνησης, ο Μεγάλος Αγιασμός, από τον οποίο ο ιερέας λειτουργόςαφού κρατήσει λίγο για τις ανάγκες της Ενορίας του, καθ' όλην την διάρκεια του έτους, θα ραντίσει όλον τον Ιερό Ναό αρχικά και κατόπιν τους πιστούς που θα συμμετέχουν στην Ακολουθία, και από τον οποίο όλο το ποίμνιο θα πάρει φεύγοντας για τα σπιτικά τους.
Έτσι θα είναι ο Ιερός Ναός μας, των Αγ. Θεοπατόρων,
όταν θα ολοκληρωθεί και εξωτερικά
   Φέτος δυστυχώς, και ενώ ίσχυε το...με την παρουσία μόνο 50 ατόμων για κάθε μεγάλο ναό άνω των 375 τ.μ. όπως στον δικό μας, σε κάθε μια από τις δυο Ακολουθίες που θα τελούσαμε, λόγω του επιδημιολογικού φορτίου της covid-19, που περισσεύει στην πόλη μας, αλλά μειώνεται σταδιακά, την όμορφη Θεσσαλονίκη και των μέτρων προφύλαξης... αλλά και καταστολής πολλές φορές, που ισχύουν μέσα και έξω από τις εκκλησιές μας, τελικά και πιθανόν τελεσίδικα...αναλόγως πάντα με το πως θα "ξυπνήσει" ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο οποίος και  προσωπικά αποφάσισε το "κεκλεισμένων των θυρών" των πάντων...και των εκκλησιών για τους πιστούς στα Θεοφάνεια, τους πιστούς που έχτισαν αυτές τις εκκλησιές και που συνεχίζουν να χτίζουν μέχρι τώρα μόνοι τους, για να δοξάζουν τον δημιουργό τους...όταν το θελήσουν!!! Ολικό lockdown σε μια χώρα που επί 2+ μήνες, στην Θεσσαλονίκη αν θυμάστε, την άλλη Ελλάδα ...λιγουλάκι περισσότερο, είναι ήδη σε καραντίνα...και στα κάγκελα επίσης, για να ανοίξουν τα Σχολεία και επειδή  η 1η προτεραιότητα του είναι τα παιδιά!!! Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ, για εμάς τους γονείς, τους κατοίκους αυτής της χώρας είναι δεύτερη;;; Τέλος πάντων!!!
    Ο 
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων,
όπως είναι σήμερα από Drone...
Μικρός Αγιασμός τέλος, μετά το πέρας της Ακολουθίας, τοποθετείτε σε ειδική προθήκη στην είσοδο της μικρής κατακόμβης της εκκλησίας μας, που 
προς το παρόν καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες μας μέχρι της αποπερατώσεως και λειτουργίας του υπό κατασκευή επάνω περίλαμπρου Ναού μας, από όπου και τον παίρνουν οι Ενορίτες μας για να ευλογήσουν τα σπίτια τους, ή τον πίνουν σε κάθε Θεία Λειτουργία μετά την Θεία Κοινωνία και το αντίδωρο.
     Καλό είναι όμως, παρότι είναι γνωστό στους περισσοτέρους από εμάς, να ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα για την Ακολουθία του Αγιασμού, τον σκοπό του, τον τρόπο τέλεσης του, αλλά και το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά που καλούμε τον ιερέα στον σπίτι μας, ή στον επαγγελματικό χώρο μας, ή όπου αλλού τον χρειαζόμαστε, για να μας ευλογήσει τελώντας τον.
Η κατακόμβη του Ιερού Ναού μας
εσωτερικά.
         Αυτός είναι και ο λόγος ανάρτησης αυτού του μικρού, επίκαιρου άρθρου, το οποίο με απλά και κατανοητά λόγια, θα βοηθήσει τους αναγνώστες της, αλλά και όλους μας, να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι χριστιανοί και γνώστες της πίστης μας. Αλλά επίσης προς ενημέρωση όλων, και ιδιαιτέρως των ενοριτών μας, για τον ίδιο λόγο μοιράζονται κατά καιρούς στον ναό μας από τους Επιτρόπους μας και ειδικά δίπτυχα φυλλάδια κατά τον εκκλησιασμό για τον Αγιασμό, την Αρτοκλασία, μα και άλλες Ακολουθίες, αλλά και την νηστεία, τα Μνημόσυνα και τις Κηδείες, τα απολυτίκια του Ναού μας, μα και για διάφορα ακόμα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τους πιστούς μας.
Λίγα λόγια γενικά για τον Αγιασμό.
Η Βάπτισις του Ιησού Χριστού 
και ο καθαγιασμός των υδάτων.
      Η Αγία μας Εκκλησία εκτός από τα επτά Μυστήρια δια των οποίων χαρίζεται, μετοχετεύεται, προσφέρεται και παρέχεται η αγιαστική Χάρις του Αγίου Πνεύματος έχει και κάποιες άλλες τελετές με τις οποίες παρέχεται χάρις, ευλογία, θεραπεία και πνευματική ωφέλεια στους πιστούς αλλά και στην κτίση ολόκληρη.
Ο Αγιασμός στην Ενορία μας,
κάθε μήνα.
      Μεταξύ αυτών είναι και ο Αγιασμός των Υδάτων, Ακολουθία που όπως και οι περισσότερες τελετές της Εκκλησίας μας έχει για αρχή τον ιδρυτή της, τον Χριστό, ο οποίος και ο ίδιος βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό καθαγιάζοντας τα ύδατα.
   Κατά την Ακολουθία αυτή του Αγιασμού, με τις ευχές που περιέχονται στο Ευχολόγιο, ο Ιερέας παρακαλεί τον Θεό όπως το νερό αγιασθεί και αποκτήσει 
Θυρανοίξια της κατακόμβης του 
Ι.Ν Αγ. Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης
Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας,
με Αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.
Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα.
«δύναμη καθαρτική και ενέργεια, γίνει δώρο αγιασμού, αμαρτημάτων λυτήριον, ίαμα ψυχών και σωμάτων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον». Επίσης παρακαλεί τον Θεό, το νερό του Αγιασμού να διώχνει μακριά τον κίνδυνο από ορατούς και αόρατους εχθρούς, έτσι ώστε εκείνοι που το λαμβάνουν να το χρησιμοποιούν για την ευλογία των σπιτιών τους, για τον αγιασμό των  ψυχών και των σωμάτων τους και να παίρνουν πλούσια την  χάρη της Αγίας Τριάδος που είναι «η πηγή του αγιασμού και πάσης χάριτος».
Πότε τελείται ο Αγιασμός;
Έναρξις με τον Αγιασμό,
για την νέα κατηχητική χρονιά
της Ε.Ν.Ε των Αγίων Θεοπατόρων
Ιωακείμ και Άννης...
...της "Ιθάκης" μας.
    Κάθε πρώτη του μηνός η Εκκλησία τελεί στους Ναούς της τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς, ενώ κατά την επιθυμία των πιστών καλούμε τον ιερέα κάθε μήνα ή όποτε άλλοτε τον χρειαζόμαστε και στην οικία μας για να μας ευλογήσει με τον Μικρό Αγιασμό, τελείται δε η Ακολουθία αυτή και σε άλλες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής, όπως κατά την θεμελίωση νέου σπιτιού, εκκλησίας ή άλλης οικοδομής, κατά τα Θυρανοίξια ιερού ναού, ή εγκαίνια του νέου σπιτιού, του νέου καταστήματος, του νέου αυτοκινήτου, 
Αγιασμός
του 3ου Δημοτικού Σχολείου
 Ανθοκήπων Νέας  Ευκαρπίας, 
για την έναρξη της νέας σχολικής 
χρονιάς.
του Σχολικού έτους, του Κατηχητικού έτους και άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων, τελείται δε και για ευόδωση της εργασίας, για ίαση ασθενειών, κατά της βασκανίας και των άλλων δαιμονικών επιθέσεων κ.τ.λ. 
Στα Ευχολόγια της Εκκλησίας μας (Μεγάλο και Μικρό) υπάρχουν πάρα πολλές ευχές οι οποίες λέγονται ανάλογα με την περίσταση που ο Ιερέας τελεί τον Αγιασμό, ενώ είναι αυτονόητο ότι για να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά την τέλεση του, απαιτείται η ενσυνείδητη συμμετοχή του πιστού και η επιθυμία του να προσελκύσει με τον προσωπικό του αγώνα την Θεία Χάρη.
Τι είναι ο Αγιασμός;
Πανήγυρις Παρεκκλησίου
του Αγ. Χριστοφόρου 2013
& Αγιασμός των οχημάτων
στον Ι.Ν Αγ.Θεοπατόρων
    Αγιασμός των Υδάτων είναι η τελετουργική πράξη δια  της οποίας το νερό καθαγιάζεται με ορισμένες Ευχές και επικλήσεις της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, καθώς και με την σταυροειδή ευλογία και εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού. Η Τελετή αυτή λέγεται Αγιασμός ακριβώς γιατί με το ευλογημένο νερό, με την μετάληψη και τον ραντισμό πιστεύουμε ότι αγιαζόμαστε και καθαριζόμαστε από τις 
Αγιασμός & κοπή Βασιλόπιτας
στην βιοτεχνία παιδικών ρούχων
"Energiers"
αμαρτίες μας. Γι΄ αυτό παρακαλούμε τον Θεό όπως το αγιασμένο νερό  θεραπεύσει τις ψυχές και τα σώματα μας και να αποτρέψει κάθε σατανική δύναμη.
    Η χρησιμοποίηση αγιασμένου νερού συναντάται σε πολύ παλαιούς χρόνους της ζωής των χριστιανών. 
Από αρχαίους Εκκλησιαστικούς ιστορικούς μαθαίνουμε για θαύματα που
Αγιασμός & κοπή Βασιλόπιτας
στην εταιρεία κουφωμάτων Alumil
στους Ανθόκηπους Ν. Ευκαρπίας.
το 2018.
 έγιναν με τον ραντισμό του αγιασμένου νερού. Επίσης υπάρχει μαρτυρία η οποία μας πληροφορεί ότι Αγιασμός γινόταν κάθε μήνα στο παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως παρουσία των Βασιλέων. Έτσι εξηγείται και το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…νίκας τοις βασιλεύσι..» (το οποίο και πολύ ταλαιπώρησε και σκανδάλισε πιστούς τε και απίστους κατά τα τελευταία χρόνια,
Αγιασμός & κοπή Βασιλόπιτας
στην εταιρία βιολογικού καθαρισμού
"Aqua Viva"
 δημιουργώντας μια παράξενη αναστάτωση στους κόλπους κάποιων κύκλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα σοφά η Αγία Εκκλησία μας να αποφασίσει να παροτρύνει τους ιερείς της να τροποποιούν λίγο το εν λόγω τροπάριο στις Ακολουθίες που τελούν, χρησιμοποιώντας την λέξη "...τοίς ευσεβέσι", για την αποφυγή περαιτέρω έντασηςπου ψάλλεται όταν βαπτίζεται ο Τίμιος Σταυρός στο νερό.
Υπάρχει διαφορά 
Μικρού και Μεγάλου Αγιασμού;
Ο "φωτισμός" στα σπίτια των 
Ανθοκήπων, τα Άγια Θεοφάνεια...
           Ο Αγιασμός είναι Αγιασμός, είτε δίδεται την παραμονή των Φώτων, είτε την ίδια ημέρα είτε στο σπίτι, είτε οπουδήποτε. Δεν έχει διαφορά ο μικρός από τον μεγάλο αγιασμό. Λέγεται Μικρός η Μεγάλος, επειδή οι ευχές είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες και επειδή παρατείνεται περισσότερο η λιγότερο η σχετική ακολουθία.  Το αγιασμένο νεράκι του Μικρού Αγιασμού, διατηρείται χρόνια αναλλοίωτο, όπως και αυτό του Μεγάλου λεγομένου Αγιασμού. 
...με τον Μεγάλο Αγιασμό...
   Τον δε Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων, οι ιερείς μας τον κρατούν στην Αγία Πρόθεση των ναών και τον δίνουν στους πιστούς αντί Θείας Κοινωνίας σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την κρίση τους. Επίσης η σπουδαιότητα του Μεγάλου Αγιασμού φαίνεται και από την αυστηρή νηστεία που προηγείται της μεταλήψεως του, την Παραμονή των Θεοφανείων. 
...την παραμονή και ανήμερα
των Θεοφανείων,
το 2018.
   Έτσι κατά την παράδοση ο Μεγάλος Αγιασμός της Παραμονής, μόνο  ραντίζεται στα σπίτια μας,  ενώ Ανήμερα της εορτής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελείτε και πάλι η Ακολουθία, με μεγαλύτερη λαμπρότητα και κατάμεστες τις εκκλησιές, οπότε και τον πίνουμε "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος". Με τον Μεγάλο Αγιασμό οι ιερείς συνοδεία ιεροπαίδων, μεταβαίνουν από σπίτι σε σπίτι της Ενορίας τους και "φωτίζουν", ευλογώντας τους πιστούς και τις περιουσίες τους, μέχρι και την Απόδοση της εορτής.   
Η Ακολουθία 
του Μικρού Αγιασμού
Αγιασμός των "Θεοπατόρων"
της ποδοσφαιρικής ομάδος
 της Ε.Ν.Ε των Αγ. Θεοπατόρων
Ιωακείμ & Άννης.
      Η ακολουθία του μικρού Αγιασμού που τελείται τακτικότερα (ενώ του Μεγ. Αγιασμού τελείται δύο φορές τον χρόνο παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων) ξεκινά με την ανάγνωση του «Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου..» και συνεχίζεται με την ψαλμωδία τροπαρίων της Παναγίας μας καθώς και του Αγίου μας. 
Αφού διαβαστεί  ο ψαλμός « Ελέησον με ο Θεός…» ψάλλεται ο Κανόνας της Παναγίας τα τροπάρια του οποίου αντιστοιχούν στα 24 γράμματα της Αλφαβήτου (Ακροστιχίδα). 
"Άγια Θεοφάνεια 2019"
Ο τελευταίος Μεγάλος Αγιασμός
 στην κατακόμβη Ι.Ν Αγ. Θεοπατόρων
Ιωακείμ & Άννης, των Ανθοκήπων 
της Νέας Ευκαρπίας.
(από το 2020 στην επάνω εκκλησία)
Κατόπιν αφού ψαλλούν και άλλα τροπάρια (επί το πλείστον της Παναγίας) ακολουθεί ο Τρισάγιος Ύμνος, ο Απόστολος ο οποίος αναφέρεται στην επιθυμία του Κυρίου να μας αγιάσει και να μας σώσει σαν αδελφούς και παιδιά του και το Ευαγγέλιο το οποίο αναφέρεται στο νερό της κολυμβήθρας της Βηθεσδά το οποίο αφού αγιαζόταν με την παρουσία Αγγέλου θεράπευε τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων. 
"Άγια Θεοφάνεια 2013"
 στην κατακόμβη Ι.Ν Αγ. Θεοπατόρων
Ιωακείμ & Άννης Ανθοκήπων 
της Νέας Ευκαρπίας.
    Στην συνέχεια λέγονται οι δεήσεις και οι ευχές δια των οποίων αγιάζεται το νερό και ιδιαιτέρως την στιγμή που ο Ιερέας το ευλογεί σταυροειδώς με το χέρι του. Ακολουθεί η «Βάπτιση» του Τιμίου Σταυρού στο αγιασμένο νερό, ο ραντισμός του χώρου που τελείται η ακολουθία, η ευλογία των πιστών με το αγιασμένο νερό και η προσκύνηση του τιμίου Σταυρού. Κατόπιν διαβάζεται η για την περίσταση κατάλληλη Ευχή, μνημονεύονται τα ονόματα για χάρη των οποίων τελείται ο Αγιασμός και γίνεται Απόλυση.
Τι χρειάζεται;
Ο "φωτισμός" από τον ιερέα μας
με τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων 
στο 3ο Δημοτικό Σχολείο 
της γειτονιάς των Ανθοκήπων, 
το 2018.
      Για να τελεσθεί ο Αγιασμός χρειάζεται ένα τραπέζι με καθαρό τραπεζομάντηλο και πάνω του, να υπάρχουν: 
*μια γυάλινη μικρή λεκάνη με καθαρό νερό, 
*λίγο βασιλικό(*) η δενδρολίβανο, για την "αγιαστούρα" του ιερέως, 
*μια εικόνα από το εικονοστάσι του σπιτιού, 
*το θυμιατήρι αναμμένο, 
*και αναμμένο επίσης και το κανδήλι μας.  
Αγιασμός Κατηχητικής χρονιάς 
Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής
& Νέων Γυναικών & Μητέρων
τον Σεπτέμβριο του 2019
*Σε ένα χαρτί γράφουμε τα ονόματα της οικογενείας μας η οποία πρέπει να είναι παρούσα  και συμπροσευχόμενη στην ακολουθία.

Ο Ιερέας θα έχει μαζί του το επιτραχήλιο, το Ευαγγέλιο, τον Σταυρό και το «Ευχολόγιο».

(*) που είναι και το ενδεδειγμένο από την Εκκλησία μας, λόγω της ευλογήσεως του ευωδιαστού φυτού αυτού, όταν κατά την ανακάλυψη στα Ιεροσόλυμα των τριών σταυρών από την Αγία Ελένη, η οποία έψαχνε τον ΤίμιοΣταυρό του Χριστού μας, φύτρωσε επάνω του ο βασιλικός και ευωδίασε παντού, υποδεικνύοντας ποιός από τους τρείς είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας.
 Επίλογος
Αγιασμός για την έναρξη
του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος
 της Ι.Μ.Ν & Στ. 2012
         Μπορούμε στο σπίτι μας να φυλάμε μόνο τον Μικρό Αγιασμό, αν και προτιμότερο θα ήταν, όποτε τον χρειαζόμαστε να τον προμηθευόμαστε από τον ναό της Ενορίας μας και κατόπιν να μην τον ξεχνάμε παρατημένο στο εικονοστάσι του οποίου το καντηλάκι του πρέπει να είναι πάντα αναμμένο, αλλά να τον χρησιμοποιούμε κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη στο σπιτικό μας. 
Αγιασμός για τα έργα
αποπεράτωσης του ναού μας 
(25η Ιουλίου 2013).
Είναι ευλογία και μια «καλή και ευλογημένη συνήθεια» να πίνουμε καθημερινά Αγιασμό πριν πάρουμε το πρωινό μας και αφού έχουμε πλύνει το πρόσωπο μας εκτός βέβαια  αν έχουμε να "κοινωνήσουμε" των Αχράντων Μυστηρίων. Αν κοινωνήσουμε τότε τρώμε πρώτα το Αντίδωρο μας και ύστερα πίνουμε τον Αγιασμό ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στον πρόναο της Εκκλησίας μας.
...και τέλος,
Αγιασμός "Θυρανοιξίων" του επάνω 
ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, 
στις 12 Οκτωβρίου του 2019.
          Με την καθημερινή επαφή μας με τον Αγιασμό βάζουμε ολόκληρη την ημέρα μας κάτω από την ευλογία του Θεού, ενώ δεν παραλείπουμε την συμμετοχή μας τακτικά στο Ποτήριο της Ζωής με την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας γεγονός που μας χαρίζει τον κατ΄εξοχήν Αγιασμό, την Ευλογία και την Σωτηρία.
Ευχόμαστε σε όλους 
Καλή, Ευλογημένη & Φωτισμένη Χρονιά !!! ...
...& μακριά από τον κορωνοϊό!!!
Τα Άγια Θεοφάνεια του 2020, 
στον 1ο Μεγάλο Αγιασμό στον ολοκαίνουργιο και υπέργειο Ιερό Ναό μας,
 ανήμερα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου του 2020.
Φέτος φυσικά όλα θα είναι διαφορετικά!!!
TAG