ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ 2021 (Ματθ. δ' 12-17)

Το σχόλιον της Ενορίας μας...
(π. Χρυσόστομος Τελίδης)
*...αυτό που διαβάζετε στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, είναι το περσινό άρθρο μας για την Κυριακή μετά τα Φώτα του 2020, το οποίο και ανεβάζουμε σήμερα, Σάββατο 9/1/2021, ως κεντρικό κυριακάτικο άρθρο της ιστοσελίδας μας, για να δούμε όλοι μας τις διαφορές με την φετινή Κυριακή της 10ης Ιανουαρίου 2021, αυτήν με το γνωστό μας πια "κεκλεισμένων των θυρών", να κυριαρχεί για τις εκκλησίες μας, με τα μέτρα, τα πρόστιμα, τον εγκλεισμό και τις ασχήμιες της πανδημίας και του κορωνοϊού, αλλά και όλα αυτά τα "όμορφα" και τα "άσχημα", τα οποία είδαμε από τις τηλεοράσεις μας, να διαδραματίζονται ανήμερα των Θεοφανείων του 2021.

Έτσι, αυτοί που αποφασίσαμε να πάμε αξημέρωτα τα Φώτα στην εκκλησιά της γειτονιάς μας (εδώ στον ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ανήμερα Θεοφανείων, η καμπάνα μας χτύπησε γλυκά στις 6.00 το πρωΐ και μέχρι τις 7.30 π.μ. είχε τελειώσει και ο Μεγάλος Αγιασμός, ενώ τίποτε δεν μπόρεσε να διαταράξει την τάξη και τον προγραμματισμό της Ενορίας μας, όπως το ίδιο έγινε και καθ' όλην την διάρκεια του "Αγίου Δωδεκαημέρου", ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας μας, και αυτοί  εκκλησιάζονταν τακτικά μαζί μας, όταν βέβαια αυτό επιτρεπόταν, με αποτέλεσμα κανένα κανάλι, ευτυχώς, να μην θέλει να προβάλλει την "κανονικότητα" μας...)  βιώσαμε την ηρεμία, την σύμπνοια, την ευλάβεια και την αγάπη, μέσα στους μισογεμάτους Ιερούς Ναούς μας, "γιορτάζοντας"...με τις φετινές δυσκολίες, τα Θεοφάνεια του 2021, ευχόμενοι να μην τα ξαναζήσουμε...όχι έτσι!!!
 
Αλλά και οι πιστοί που επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε την Θεία Λειτουργία από τις τηλεοράσεις των σπιτιών μας...οι περισσότεροι χριστιανοί δηλαδή, είδαμε τις εκκλησιές μας εσωτερικά με τον προβλεπόμενο κόσμο, είδαμε τάξη, είδαμε κατανόηση...πράγματα που δεν βλέπουμε συχνά "αλλού". Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ίδια είδαμε και εξωτερικά των ναών μας, αλλά είδαμε και την αγωνία των ιερέων και των αρχιερέων μας, να θέλουν διακαώς να τελέσουν τις Θείες Λειτουργίες με τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων, αυτήν την μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία μας, αλλά παράλληλα και να τηρήσουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ασφάλεια των προσκυνητών στις εκκλησιές τους, και στο μεγαλύτερο ποσοστό να το πετυχαίνουν.
 
Όμως όλα άλλαξαν όταν ήρθε η ώρα των ειδήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, ή όταν γυρίσαμε, ευλογημένοι πιά, στα σπίτια μας, με τον Μεγάλο Αγιασμό στο χέρι και το Αντίδωρο μας, και αποφασίσαμε να ανοίξουμε τους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Τότε η εικόνα άλλαξε, και άλλη  πραγματικότητα αντικρύσαμε. Αυτήν της ταραχής και της ασχήμιας, μια εικόνα που επαναλαμβανόμενη ξανά και ξανά...και ξανά, καταδεικνύει και την παράφορη αδικία απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδος, αφού άλλα νοιώσαμε μέσα στους ναούς μας, άλλα είδαμε και στις τηλεοράσεις μας από νωρίς και άλλα βλέπαμε από τα δελτία των ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, από τα οποία παρέλασαν λοιμοξιωλόγοι, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί... "Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι..." κατά τον Ευγένιο Σπαθάρη στον Καραγκίόζη του, για να γυρίσουν, ο καθείς από το δικό του μετερίζι, τον μύλο του μίσους, της αναστάτωσης και της ταραχής...ένεκα ακροαματικότητας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία...Εύγε!!! 

Ηρεμία, τάξη, κατάνυξη, συγκίνηση και ομορφιά, είναι η εικόνα που δεν παρουσιάστηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια, η οποία υπήρχε σε μεγάλο βαθμό...τον μεγαλύτερο!!! Τουναντίον αυτό που είδατε κατά κόρον, ήταν οι λιγοστές εξαιρέσεις, τα κυνηγητά, οι φωνές, οι υπερβολές...οι ασχήμιες, γιατί αυτά αρέσκονται να βλέπουν οι περισσότεροι των τηλεθεατών σας, όλοι εμείς δηλαδή...εκπαιδευμένοι πια από τους "καλύτερους", από τους"επαγγελματίες" του είδους!!! 
Αυτό όμως καταδεικνύει και την παράλογη, άδικη επίθεση που δέχεται για ακόμα μια φορά η Εκκλησία μας, η οποία από την αρχή συνέβαλε τα μέγιστα κατά τις πανδημίας και ήταν αρωγός του κράτους στις προσπάθειες του να μετριάσει τις συνέπειες του κορωνοϊού, ενώ αποκαλύπτει και το μένος από το μεγαλύτερο μέρος των πικρόχολων δημοσιογράφων, των αλάνθαστων πολιτικών μας και της "επιστημονικής κοινότητας"...όταν βέβαια αυτή δεν πλένει, μετά μανίας μάλιστα, τα χέρια της, σαν τον Πόντιο Πιλάτο, τους ειδικούς για τα πάντα!!!
 Είναι προτιμότερο αδελφοί μου, 
να μάθουμε επιτέλους, πως να "διαβάζουμε" αυτά που γίνονται πίσω από τις εικόνες που μας δείχνουν,
 παρά να "βλέπουμε", σωρηδόν και αμάσητα, 
όλα εκείνα τα λόγια που μας λένε, 
ενώ τέλος πρέπει να μπορούμε να "ακούμε", 
μόνο όμως αυτούς που εμπιστευόμαστε!!!
Καλοφώτισμένοι όλοι!!!
Ευλογημένο το...
* Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας, Δυτική Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάς.
Άγια Θεοφάνεια 2020...και χωρίς κορωνοϊό παρακαλώ!!!
«Μετανοείτε· 
ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (Ματθ. δ' 12-17)
      Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι πολλές και συνηθισμένες χαρούμενες γιορτινές ευχές. Συνεχίζουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε με τις οικογένειές μας ευχάριστες ευκαιρίες, και περισσότερο ή λιγότερο πλούσιες διασκεδαστικές συγκεντρώσεις. Είναι και αυτή μια χαρμόσυνη γιορτινή ανάπαυλα που παρεμβάλλεται, για να μας απομακρύνει από τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες τις ζωής. 
    Γιορτάσαμε τη Γέννηση του Χριστού μας μαζί με την ελπίδα της σωτηρίας που έφερε στον κόσμο, σ’ όλους μας. Άλλη μια αλλαγή χρόνου συντελέστηκε. Ένας καινούργιος χρόνος παίρνει τη θέση του παλιού, που τόσο μας ταλαιπώρησε όλους, ή τους περισσότέρους από εμάς. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Μετανοείτε·ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανώνΦέρνει μαζί του ο νέος χρόνος ελπίδες και προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Γίνεται όμως και αφορμή για σχέδια και προγραμματισμούς. Για να διορθωθούν τα πολλά λάθη τού παρελθόντος. Να αναπληρώσουμε ό,τι παραλείψαμε ή αμελήσαμε να κάνουμε. Να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές τους. 
       Και όλα αυτά με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε, και ασφαλώς, με τη βοήθεια του ενανθρωπίσαντος Κυρίου, μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας. Και ενώ όλοι, και ο καθένας χωριστά, ζούμε και χαιρόμαστε τις ευτυχισμένες στιγμές, σχεδιάζουμε το ελπιδοφόρο μέλλον, ακούμε τον Κύριό μας, στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, να μας ειδοποιεί. Ναι καλά όλα αυτά, αλλά πρώτα απ’ όλα...
«μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ (Ματθ. δ' 12-17)
     Μετανοείτε, αλλάξτε τρόπο ζωής γιατί πλησίασε, είναι κοντά μας η βασιλεία των ουρανών. Μην ξεχνάτε το στόχο σας, γιατί  «ήγγικε», είναι πολύ κοντά. Είναι φυσικά μια χρονική στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει. Θα αποτελέσει οπωσδήποτε το τέλος του χρόνου της πρόσκαιρης αυτής ζωής και θα μας μεταφέρει στην αιωνιότητα. Είναι λοιπόν και αυτή μια καινούργια αρχή για τον καθένα μας. Είναι το πέρασμα σε μια άλλη πραγματικότητα. Την μοναδική και αιώνια πραγματικότητα.
     Γι’ αυτό μας προετοιμάζει ο γεννηθείς Χριστός. Η βάπτιση του Κυρίου λοιπόν και η μετά από αυτή θανάτωση του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, θα σημάνουν την έναρξη του διδακτικού έργου του Χριστού. Ο ενανθρωπίσας Κύριός μας, συνεχίζοντας με συνέπεια το έργο της σωτηρίας μας, αφήνοντας πίσω την Ναζαρέτ, που χαρακτηρίζεται ως τόπος καταγωγής Του, εγκαθίσταται στην Καπερναούμ.
       Το πρώτο λοιπόν κήρυγμά Του, όπως μας το διασώζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, έχει δύο κύρια αξιολογικά χαρακτηριστικά. Το ένα καθορίζει την βάση της νέας ζωής του ανθρώπου.    «Μετανοείτε», αυτή είναι η πρώτη λέξη. Οι σκέψεις μας, τα λόγια μας και οι πράξεις μας, δεν είναι άσχετα με ό,τι σκεπτόμαστε, πιστεύουμε, με ό,τι ενδόμυχα θέλουμε και στοχεύουμε. Όλα οργανώνονται και ετοιμάζονται στο μυαλό μας πριν γίνουν λόγος ή πράξη. Γι’ αυτό από εκεί, από τον νου μας, πρέπει να ξεκινήσει η αλλαγή, η μετάνοια. 
         Αλλάξτε λοιπόν, μας προτρέπει ο Κύριος, τον τρόπο που σκέπτεσθαι. Βάλετε νέους στόχους στην ζωή σας. Μεταβάλετε τα κριτήρια που κατευθύνουν τις σκέψεις σας πρώτα, και τις πράξεις σας, κατόπιν. Η αλλαγή αυτή θα φέρει την εσωτερική ανανέωση, την ουσιαστική μεταβολή και σαν συνέπεια και την ειρήνευση της ψυχής μας. Διορθώστε ακόμη την συμπεριφορά σας, και απέναντι στον πλησίον σας, που θα γίνει ο πρώτος αποδέκτης της αλλαγής σας, και μετά και στον Θεό σας, που σας παρακολουθεί και σας θέλει κοντά Του. 
    Το δεύτερο στοιχείο, χαρακτηριστικό της διαρκούς ετοιμότητας, της συνεχούς αγωνιστικής εγρήγορσης, που προσδίδει ζωντάνια στον ακόλουθο του Χριστού, στον χριστιανό, είναι η γνώση που προειδοποιητικά τονίζεται και αποδίδεται από ένα ρήμα. «Ήγγικε». Έφθασε ή μάλλον σχεδόν μας έχει αγγίξει η στιγμή.
     Ο διατιθέμενος χρόνος για την προετοιμασία μας, για την μετάνοια, δεν είναι απεριόριστος. Δεν έχουμε την δυνατότητα να καθορίσουμε την διάρκειά του, να αποφασίσουμε το τέλος του. «Η βασιλεία των ουρανών»όπου είναι ο προορισμός μας, η κατάληξη της προσωρινής αυτής ζωής είναι πολύ κοντά μας. Ο στρατιώτης που βρίσκεται στο φυλάκιό του, δεν γνωρίζει πότε είναι πιθανόν να έρθει ο εχθρός. Γι ΄αυτό, είναι άγρυπνος φρουρός με τα μάτια του ανοιχτά και το όπλο του έτοιμο. Αυτή την ετοιμότητα ζητά με την προειδοποιητική λέξη «ήγγικε»
     Ας θυμηθούμε και τις μωρές παρθένες του ευαγγελίου που είχαν ξεμείνει από λάδι την ώρα που έπρεπε να βγουν να προϋπαντήσουν τον νυμφίο. Δεν ήταν έτοιμες. Δεν είχαν προβλέψει να εφοδιάσουν με λάδι τα λυχνάρια τους, αφού δεν γνώριζαν τον χρόνο άφιξης του νυμφίου. Σε κάθε στιγμή προβάλλει κάποια υποχρέωση να εκτελεσθεί, ένα καθήκον. Πάνω απ’ όλα η ανάγκη σωτηρίας της ψυχής μας. Κάθε στιγμή αντιμετωπίζουμε διλήμματα. Να κάνουμε αυτό ή το άλλο. Πολλές φορές αποφεύγουμε ή αναβάλλουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, ακόμη και για τα πιο μικρά και εύκολα, πιστεύοντας ότι έχουμε καιρό, ή ότι δεν ευκαιρούμε, ή είμαστε κουρασμένοι. 
    Άμεση συνέπεια των παραλείψεων μας, ή της αναβολής καθηκόντων και υποχρεώσεων, είναι η πρόκληση άγχους με όλα τα παρεμφερή επιβαρυντικά, ακόμη και στην σωματική μας υγεία.  «Ήγγικε η βασιλεία των ουρανών». Έχει φτάσει η ώρα. Δεν επιτρέπεται, αλλά ούτε και προβλέπεται οποιαδήποτε αναβολή. Συμπερασματικά απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση του καθήκοντος της στιγμής. Γιατί η ζωή μας αποτελείται από μικρές στιγμές, ελάχιστης χρονικής διάρκειας. Και ασφαλώς ενώ αυτό ισχύει για κάθε σκέψη, λόγο ή πράξη, όταν πρόκειται για την ψυχή μας  δεν επιδέχεται ούτε την στιγμιαία αναβολή.  «Μετανοείτε», τονίζει ο Κύριος, γιατί έφτασε η ώρα της βασιλείας των ουρανών, της προαιώνιας υπόσχεσης του Θεού και προσδοκίας των ανθρώπων. 
Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανεια      Είμαστε άραγε έτοιμοι για την ώρα εκείνη της Βασιλείας των Ουρανών, αγαπητοί αναγνώστες, φίλοι της ιστοσελίδας μας και της διαδικτυακής παρέας μας, μιας όμορφης συντροφιάς που μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο; 
     Ας αναρωτηθούμε και ας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας, ο καθείς κατά το μέγιστο δυνατό, 
αλλά και τον πεπερασμένο χρόνο που έχουμε στην διάθεσή μας, και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε στο τέλος να ήμαστε όλοι συμμέτοχοι της Βασιλείας του Κυρίου μας κατά την δεύτερη και καταληκτική παρουσία Του. Ο Θεός σε όλη αυτήν την προσπάθεια και τον αγώνα μας, θα βρίσκεται πάντα δίπλα μας, βοηθός μας, ενισχυτής μας, μπροστάρης, προστάτης και παραστάτης μας, παρακινητής και χορηγός της Χάρης Του. Αυτός ο σκληρός αγώνας είναι που θα μας κρίνει και όχι το αποτέλεσμα του, γιατί ο Χριστός μας θέλει αγωνιστές και όχι νικητές....πιστέψτε με!!! Φθάνει εμείς να τον προσκαλέσουμε και να του δώσουμε την πρωτεύουσα θέση στην ψυχή μας.
Καλή και ευλογημένη Χρονιά σε όλους!!!
* ...η συνέχεια του σχολίου της Ενορίας μας...
...αυτό ήταν το περσινό άρθρο που ανεβάσαμε για την ημέρα αυτή, την Κυριακή μετά τα Φώτα, όπου άλλα ήταν τα δεδομένα, άλλες οι προτεραιότητες, άλλες οι ανάγκες μας. 
Φέτος, ελέω κορωνοϊού, όλα είναι διαφορετικά, είναι πιο βρόμικα, πιο απάνθρωπα, πιο δύσκολα, πιο καταθλιπτικά. Η κακία περισσεύει και τα νεύρα μας κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα όλα όσα φτιάξαμε χρησιμοποιώντας την αγάπη που διδαχθήκαμε τόσα χρόνια μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μας. Ο διάβολος μας πειράζει διαρκώς, ενίοτε μας διαφεντεύει, ενώ γελά με τα καμώματα μας και τα χάλια μας!!! 
Ο Μεγάλος Αγιασμός όμως, που ευλογήθηκε από τους ιερείς μας παραμονή και ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, είναι στις εκκλησιές μας, και είναι το "όπλο" μας εναντίον του διαβόλου...πιστέψτε με!!! Ας τον "χρησιμοποιήσουμε", ας τον πιούμε, ας ραντίσουμε εμείς τα σπιτικά, τα αυτοκίνητα και τις αυλές μας, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021, που αποδίδεται και η γιορτή των Φώτων, αφού οι ιερείς μας φέτος δεν θα μπορέσουν να έρθουν στα σπιτικά σας, λόγω της πανδημίας, εναντίον του κακού που μαστίζει τώρα τον τόπο μας, και για μετά βλέπουμε... Άλλωστε...πρώτα και πάντα ο Θεός, το 2021 φαντάζει πολύ καλύτερο από το 2020...δεν νομίζετε;;; 
Ας το διαπιστώσουμε μαζί...
...έχουμε άλλωστε ένα ολόκληρο χρόνο στην διάθεση μας!!!
*παρακάτω θα βρείτε το Ευαγγέλιο της Κυριακής μετά τα Φώτα στο πρωτότυπο κείμενο και στην νεοελληνική του απόδοση...
Κυριακή μετά τα Φώτα
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη μετα τα φωτα
(Ματθ. δ' 12-17)
Πρωτότυπο κείμενο:
Αποτέλεσμα εικόνας για Μετανοείτε·ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανώνΑκούσας δε ότι Ιωάννης παρεδόθη ανεχώρησεν εις την Γαλιλαίαν. και καταλιπὼν την Ναζαρὲτ ελθὼν κατώκη σεν εις Καπερναοὺμ την παραθαλασσίαν εν ορίοις Ζαβουλὼν και Νεφθαλείμ· ίνα πληρωθή το ρηθὲν δια Ησαΐου του προφήτου λέγοντος· Γη Ζαβουλὼν και γη Νεφθαλείμ, οδὸν θαλάσσης, πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, ο λαὸς ο καθήμενος εν σκότει φως είδεν μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς. Απὸ τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν· 

Μετανοείτε· ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών.
*****************************
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη μετα τα φωτα κηρυγμαΝεοελληνική απόδοσις:
Στο μεταξύ, άκουσε ο Iησούς πως συνέλαβαν τον Iωάννη κι αναχώρησε στη Γαλιλαία. Άφησε όμως τη Nαζαρέτ και ήρθε και εγκαταστάθηκε στην παράκτια Kαπερναούμ, στην περιοχή του Zαβουλών και του Nεφθαλείμ, έτσι που να βρει την εκπλήρωσή της η προφητεία του προφήτη Hσαΐα, που λέει:  «Στην πατρίδα του Zαβουλών και στην πατρίδα του Nεφθαλείμ, πάνω στον παράκτιο δρόμο, πέρα από τον Iορδάνη, στη Γαλιλαία που κατοικείται από εθνικούς, ο λαός που παρέμενε στο σκοτάδι είδε φως λαμπρό, και για κείνους που παρέμεναν σε τόπο και σκιά θανάτου, φως ανέτειλε γι’ αυτούς».Aπό τότε άρχισε ο Iησούς να κηρύττει και να λέει: 
‘’Mετανοείτε, γιατί έχει φτάσει η βασιλεία των ουρανών’’
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη μετα τα φωτα κηρυγμα
TAG